Discutii generale despre carcase

Râdeți voi dar backup serios tot pe optic îl scrii (și în alte 2 locații, cloud + whatever). Din păcate însă discurile BR de arhivare sunt acum tot discuri Bluray normale (cele de arhivare aveau un substrat mai special) pentru că-i mai ieftin și cresc profit margins. Pentru arhivare filme și muzică, etc tot discurile originale (luate la super oferte) sunt cea mai bună alegere.

Și da, o unitate optică modernă citește tot ce mișcă, chiar și zgâriat/distrus (cu bun simț) mai bine decât unitățile vechi, dar mno, nostalgia is a heck of a drug. Eu momentan ajut un amic să-și mute date vechi de pe discuri/floppies pe USB, dar este doar un pas intermediar, alea probabil or să meargă în cloud ca backup pentru că stickurile USB sunt și mai unreliable decât HDDurile pe termen lung (ai optic >>> HDD >>> flash pentru arhivare). Problema este cu dischetele 3.5'' care nu merg ok pe Windows 10 cu floppy USB și trebuie să folosesc un sistem antic cu PIII (un Dell Optiplex luat de la puterfixer acum mulți ani, uitat prin pod pe la ai mei :D) care le citește foarte bine (cu Windows XP).

Reminder - discurile pierd din magnetizare în timp, trebuie periodic să citești și să rescrii datele 1:1 pe disc ca să se împrospăteze intensitatea magnetizării. E ceva utilitar de Windows pentru asta, e freeware vechi de 10+ ani, dacă mi-aș aminti și cum îi zice...
Era vreunul din cele de aici?

Am multe hard-disk-uri pe care ar trebui să fac operația aceasta.

Am discuri pe care nu am facut operatia asta niciodata si cred ca nu au mai fost conectate de poate si 10 ani. Noroc ca nu contin nimic important si personal, arhive stupide cu filme trase la calitate infecta pe vremuri. Cel mai probabil o parte din filme le-as considera acum mizerii iar pe alta parte nu am timp sa vad filme actuale, ce sa mai revad filme din trecut. Am o rata de un film pe luna aproape. Noroc cu deplasarile, atunci mai apuc unul la 2-3 zile.

Ce am observat in schimb, sunt parti din PCB ce se vor oxida, se inegresc partile expuse la aer. Cu o guma de sters se rezolva problema. Si am observcat si ca uneori cu acel oxid, discurile se comporta dubios, chiar daca nu pare as faca vreun scurt.

Asus Prime 201 mini-review: e ok.
+
E mai compacta
Se pot monta usor 6 ventilatoare de 120mm sau un AIO de 360, daca are nevoie cineva
Ceva cable management
USB-C frontal. Si 2 USB3.
Se pot demonta toate capacele fara suruburi, sunt clipsate
Filtru de praf sub ea, pentru ventilatoarele de jos
-
Am indoit vreo 2 pini la mufa USB3 din placa de baza pentru ca o tabla statea in drum ca sa il pun corect din prima.
Ventilatoarele de jos vin peste mufele de jos pe la placa de baza. Nu cat sa devina inutilizabile, doar cat sa fie incomod accesul
Trebuie demontate multe chestii, inclusiv 2 table cu 6 suruburi, ca sa umbli la sursa
Mufa pentru sursa e la 90 de grade, vine peste butonul de on/off de la sursa
Nu are buton de reset
Nu are panou frontal de 3.5", nu pot pune USB-urile pe care le aveam montate suplimentar pe carcasa veche
Ventilatorul venit in carcasa nu are PWM, se poate regla doar din tensiune. Fara reglaj e prea zgomotos.

Pentru mine scopul e indeplinit, intra mai bine in portbagaj de Duster.

I know the pain. Cand ma duc la Pucioasa car dupa mine un laptop de 17.3 inch, incarcator, mouse, cabluri si sincer m-am cam saturat. Ma gandeam sa-mi fac un sistem din piesele mai vechi dar inca decente pe care sa-l las acolo, dar nu stiu daca renteaza, plus ca iarna se face foarte frig - nu locuieste nimeni acolo din septembrie pana la inceputui lui iunie. Deocamdata am mutat acolo permanent un monitor mai vechi, pentru restul inca mai analizez variante. Eu nici nu stau o luna intreaga, merg doar 3-4 weekends, plus poate o saptamana.

Ai internet adevarat acolo? Sau tot USB tethering ca saracii /eu... :)

Nu incalzesti casa peste iarna? Ca pentru electronice orice peste temperatura de condens e normal, in special daca nu functioneaza.

La Pucioasa pe vremuri ajungeam in mai putin de 2 ore, la nevoie leg remorca dupa mine si car bagaje nelimitat. Cand ma duc la Dorna am si laptopul in rucsac, de obicei car 2 laptopuri si 1 desktop dupa mine si am un desktop mai vechi acolo (Ryzen 1600, parca). Dar o carcasa mare de desktop e un inconvenient major in portbagaj, de-aia am trecut pe ceva mai mic. Si remorca la un drum atat de lung e o pacoste, o iau doar cand am de carat motocicleta si biciclete.

ipman, eu am lasat "la Pucioasa" toate electrocasnicele care erau acolo cate o iarna intreaga fara incalzire, casa aia nu era incalzita iarna. La Dorna tin 5-7 grade in casa, am niste tevi de apa care daca se sparg creaza prea multe probleme. La Pucioasa intra in casa direct in baie si direct in bucatarie, daca se sparge ceva se sparg mai intai afara (asa ca le golesc peste iarna), la Dorna sunt subterane, intra in casa printr-o parte si ajung in bucatarie pe sub podea, in cealalta parte a casei. Daca se sparge ceva, am de spart gresie la greu.

Cosmin_C , la Dorna am fibra de la Digi si un router WiFi 6e de la ei. La nevoie am si stick de net de la Digi, ca au un stalp la mine intr-o livada si mi-au dat un stick gratuit, dar nu il folosesc niciodata, nici nu mai stiu unde e. La Pucioasa aveam prin ADSL pe vremuri, nu stiu ce mai e pe-acolo ca nu am fost din 2016, de cand a murit bunica-mea. Am un var care locuieste in aceeasi curte si mai merge maica-mea din cand in cand, dar nu stiu cum e cu internetul ca maica-mea foloseste SIM-ul din tableta pentru date.

Last edited:
Un router cu 4G si o cartela Digi de 5 euro pe luna internet nelimitat ar fi planul. Poate la anu' o sa fac asta. Sincer nu am nevoie de viteza mai mare de-atat, dar nu mai vreau sa torturez telefonul.

Eu am văzut chestia asta ieri și îmi place, deși este cel mai Apple lucru care este de fapt PC :D

Back