De unde cumparam? Secrets Revealed

La un moment dat Maps consuma date mai ceva decat curent, de la Cluj la Iasi (~450km) a mancat vreo 500Mb de date. Acum nu mai stiu cum e, waze nici nu se simte comparativ.
 
Google Maps mănâncă trafic de date mai mare fiindcă toate instrucțiunile vocale sunt sintetizate în cloud și transferate pe telefon pentru a fi redate. Se oprește netul = tace chitic. Și Waze face la fel dacă ai ales opțiunea de voce cu redarea numelui străzilor (la unele limbi există); sunetul e sintetizat în cloud, descărcat pentru fiecare manevră și redat. Dacă alegi vocea fără numele străzilor, aia e redată local din bucățele pre-înregistrate: „în” + „opt” + „sute” + „de metri” + „virează la” + „dreapta”, și atunci traficul de date e doar pentru afișarea hărții și ce evenimente mai sunt pe drum.

Dar și așa poți face o șmecherie - înainte de a pleca, dacă ești pe un WiFi local, iei frumos la mână toată harta și urmărești traseul cu zoom in, pentru ca să descarce în cache toate dalele de hartă. Google chiar are opțiune să descarci o bucată de hartă offline, da' mi se pare că nu poți chiar un sfert de țară că e cam mult. Și după figura asta cu harta pre-încărcată în cache pe WiFi, traficul de date mobil în timpul mersului e foarte redus, ceva de ordinul câtorva MB pentru o zi întreagă, depinde cât de multe recalculări de traseu face.
 
Nu am voce, e dezactivata si pe waze fiindca e enervanta. Era fun cand era Arnold pe waze dar acum l-au scos. :biggrin:

Pe maps am toata tara salvata, cred ca ocupa vreun GB de memorie in total. Dar n-am mai folosit de ceva vreme, e mult mai util waze fiindca da indicatii si de radare iar impreuna cu statia CB au reusit sa ma tina safe de amenzi.
 
Am făcut ieri aproape 700km şi am întâlnit de f multe ori poliție pusă pe oprit care nu era semnalată de Waze.

Apropos, ați încercat să mergeți în limite legale in loc de stație plus alte metode?

Pentru că nu-i ușor deloc. Tiruri şi melteni care fac pressing la 3cm de bara spate când eu merg cu limita legală plus 9kmh. Flashuri, depășiri pe linie continuă, etc. Pentru câștiguri de maxim 5 minute.


 
Apropos, ați încercat să mergeți în limite legale in loc de stație plus alte metode?
Da, numai asa merg eu si fratemeu cand iesim din oras; in 9 ani de cand avem masina nu am primit nicio amenda, pentru absolut nimic. Avem in fiecare vara mai multe drumuri de ~200 km dus si tot p-atat intors plus inca vreo 2-3 excursii la munte/mare. Dupa atatia ani de mers in limite legale nici nu-i mai vezi pe melteni, stai relaxat, asculti muzica, ai o conversatie de calitate. Un fel de autism controlat.
 
Cand o sa avem autostrazi mai discutam, pana atunci raman la parerea mea ca 12h de mers legal pe 450km de drum e cam mult. Pe care nici acum nu-i fac in mai putin de 7 ore la o medie de 64km/h.

Waze-ul nu e foarte exact fiindca mai nou radarele nu prea mai stau fixe ci se misca si mai mult iau din mers decat stationar. De obicei se misca vreo cativa km si apoi se ascunde, iar la un moment dat iese si se intoarce. Am patit cu doua radare weekendul asta, raportate pe waze si pe statie si eu nu le-am intalnit.
Also, waze-ul e bun pe partea ardeleneasca a carpatilor, astia-s mai tacuti si nu raspund pe statie nici macar cand ii intrebi direct. Plus ca merg lipiti de banda din mijloc, nu se dezlipesc de ea nici de-al dracu' sa-ti faca loc sa treci. Iar cand raspund ca e radar si nu e nimeni in masina, nu-s de crezut. :biggrin:

In alta ordine de idei, comanda mea pentru cablul TTL pusa pe 5 Feb. n-a ajuns nici in ziua de azi. Vanzatorul m-a rugat sa mai astept 2 saptamani, cica merge posta greu, desi statusul zice ca a trimis-o dupa ce i-am trimis mesaj. Mai asteptam 2 saptamani, poate apare.

Chiar in timp ce scriam mesajul mi-a venit comanda de pini direct la birou, acum asteptam cablul. :biggrin:
 

Attachments

  • pini.jpg
    pini.jpg
    131.1 KB · Views: 15
De Paștile catolice m-am folosit de cele două zile libere ca să vizitez părinți și socri în România, plus încă vreo două zile de concediu. Am închiriat o mașină pentru că ne-a costat pentru o săptămână mai puțin decât biletele de tren prin țară (presupunând că trenurile alea mai există) + Uber pentru transfer la aeroport, ca să nu zic de timpul economisit, și am făcut cu ea aproape 1.000 km. Când am predat-o, tipului de la închirieri mai că nu-i venea să creadă că n-am făcut nici o lovitură sau zgârietură nouă. Și asta fiindcă n-are rost să renunț la prudență doar pentru a economisi poate 10 minute la un drum de 800km. N-am văzut de când mă știu atât de mulți stâlpi din beton rupți pe valea Oltului, nici în anii '90 când erau doar două benzi înguste încât TIR-urile trebuiau să încalce linia în orice curbă. Am stat și condus în București 10 ani, da' așa haos de trafic nu îmi amintesc să fi prins, atât de mulți idioți, atât de multă încrâncenare să-i fraierești tu pe toți ceilalți, de parcă e un concurs cine e mai șmecher și se bagă în față. La un moment dat ajunsesem să remarcăm ocazional „uite unul care semnalizează!”. Deci wtf. Poliția e complet inutilă, singurul lor obiect de activitate e radarul, de parcă viteza este singurul lucru măsurabil care condiționează siguranța rutieră. Iar Waze mă distra/enerva, fiindcă la un moment dat mă miram de ce se mai obosesc unii să marcheze pe hartă gropile, când gropi SUNT PESTE TOT.
 
Cam offtopic nu?

Tocmai am revenit de la Istanbul cu mașina. Singurii tâmpiței de pe drum au fost românii. Chiar și în Bulgaria s-a circulat absolut decent. Am fost depășit pe linie continuă, evident în curbă, de șoferi cu mașini de AG și VL, pentru că nu au putut aștepta 500m să vină linia dreaptă, cu 2 benzi pe sens. Clar, ca nație, avem ceva de compensat. Și, din păcate, e vorba de creier, nu de sculă.
 
Da, numai asa merg eu si fratemeu cand iesim din oras; in 9 ani de cand avem masina nu am primit nicio amenda, pentru absolut nimic. Avem in fiecare vara mai multe drumuri de ~200 km dus si tot p-atat intors plus inca vreo 2-3 excursii la munte/mare. Dupa atatia ani de mers in limite legale nici nu-i mai vezi pe melteni, stai relaxat, asculti muzica, ai o conversatie de calitate. Un fel de autism controlat.
Eu merg în limite legale cred că de vreo 10 ani (nu iau decât amenzi pentru parcare pentru că am orbu' găinilor și nu văd semnul de disabled șamd :biggrin:), dar nu pot să nu mă simt efectiv agresat de modul în care se circulă. Am și spus (la fel ca acum 2 ani când am mers cu trenul de la Ploiești la Sibiu), mi-o ajuns, gata.

De asemenea, îmi este foarte clar că și dacă mâine ar apărea cca 10.000km de autostradă în România, TOT la fel de prost o să se circule. Pentru că n-ai cu cine.
 
Se circula prost fiindca nu doar in Arges s-au dat permisele pe bani, de Bacau stiu sigur ca a fost o perioada cand nimeni nu lua permisul daca nu dadea partea leului. Si dupa cum vad in Cluj trebuie sa te feresti de BH si AB iar in Iasi de BT si VS. Astia-s mai periculosi decat mamaligarii. Dar asta nu are nici o legatura cu mersul legal.
 
:smile: Că tot veni vorba de TL, de unde cumpăr și eu niște vin de Sarica Niculitel, astfel incât să fiu sigur ca e de la mama lui și nu făcut din bețe? Pe aici retailerii nu au asa ceva, că piate e acaparată de cei de la Cotnari.
 
Vorbiti de parca limitele de viteza si indicatoarele de localitate ar fi stabilite in baza a altceva decat "datul cu parerea".
Eu cand zic ca ar trebui sa ai glicemia intre x si y, exista niste argumente solide pentru x si y. Cand cineva instaleaza o limita 80 pe camp, sa binevoiasca sa demonstreze necesitatea si atunci o sa o respect.
 
Back
Top