De unde cumparam? Secrets Revealed

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,167
Multumesc pentru idei, sunt foarte bune! Am sa bag zavorul ala goldean asa, numai de-al naibii, sa moara dujmanii!
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,763
Un cablu de retea 5e sau mai bun la metru de unde as putea sa iau? Am gasit cabluri deja mufate pana la 6 metri si role cu cablu de minim 100m. Mie imi trebuie maxim 30m si le mufez eu.

Stiti vreo firma ce vinde cabluri nemufate la metru?

Multumesc anticipat.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,246
Găsești prin magaziine de bricolaj 5e la metru. Dacă vrei mai bun e mai complicat, că de obicei e mai nasol de folosit, sunt cabluri mai groase, monofilare și cu shielding, și nu se mai îndoaie la fel de ușor, nici mufarea nu e la fel de simplă. În cazurile astea soluția e cablu cu prize la capete și patch-uri deja făcute (care sunt de obicei multifilare, mai ușor de îndoit și uneori foarte simpatice - ex: mie-mi plac mult patch-urile 6A subțiri, un colac de 5m U/FTP cat.6A e cam la fel de mare ca unul de 1.5m normal).
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,289
Ce să mai dai banii în zi de azi pe CAT5e, care e un standard de vreun sfert de secol și înlocuit de CAT6(A) de câțiva ani?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,246
Pentru că se găsește de obicei la colac de 100 de metri, e de 5 ori mai scump decât 5e și e numa' bun de pus prin pereți (perechile au cel puțin despărțitor, dacă nu-s înfășurate fiecare separat), dar pentru un cablu patch e greu de folosit. 10G merge ok prin 5e pe distanțe scurte. Adică tocmai i-ai crescut bugetul lui Foxter de la 20 de lei la vreo 300. Da, dacă ar fi de pus în pereți pentru mulți ani aș zice 6a, dar nu pare să fie cazul.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,289
Dacă iei cablu pentru montat în pereți, ăla îl iei la colac împreună cu prizele de perete și patch panelul sau măcar keystone-urile aferente. Da, e mai scump, da' dacă tu ACUM spargi pereți și plătești meșteri pentru tras mațe, păi probabil n-o să vrei să refaci toată lucrarea peste 5 ani doar fiindcă te-ai zgârcit să iei cablul potrivit atunci când a fost momentul potrivit, și ulterior îți dai facepalm că „bine era dacă aveam cablu care să ducă 10Gbps”.

Dacă vrei cablu flexibil, iei cabluri patch gata făcute pe ce lungime vrei tu. Sertizatul de mufe e așa un flashback din '97 când nici măcar clește de sertizat nu se găsea ci erai mare meșter dacă știai să apeși pe rând dinții cu șurubelnița, cu speranța că poate face contact. Nu mai e cazul în zi de azi, iei cablurile gata certificate, în ce lungime vrei, în toate culorile curcubeului, cu strain relief dacă vrei sau cu mufă în 90 de grade. Cablu patch la rolă, nemufat, nu se găsește pentru ciumpalacul de rând fiindcă e scump cu crengi, ajungi la prețul pe metru la rolă de cablu flexibil mai mult decât prețul pe metru la cablurile gata mufate.

Și standardul zice că segmentul de cablu din perete poate avea maxim 90 de metri, urmând ca limita totală de 100m dintre cele două echipamente active să fie completată cu câte un cablu patch de maxim 5m la fiecare capăt.

Deci un cablu sertizabil, patch, flexibil de 30m does not compute. Nici cablu rigid, la rolă, pentru montare în perete care să fie sertizat cu mufe does not compute.

Rețelistica făcută într-un asemenea stil mă duce mereu cu gândul la Ivan ăla care a dat jos tencuiala de pe un perete luuuuung folosind un ciocan percutor cu daltă, dar... fără să-l bage în priză. A lovit cu el în tencuială ca popa-n toacă, că atât a știut. Bine că avem tehnică da' o folosim ca praștia, și serios dacă înțeleg de ce.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,577
Whoa, that escalated quickly! :smile: Omu' probabil are de tras cablu' printr-o gaură și nu intră mufat. În cazul ăsta nu cred că se pune nimeni să dea gaură (și chiar dacă ar vrea, poate pur și simplu nu e posibil), dacă există varianta să tragi cablu nemufat și să îl mufezi dup-aia. Nu tot timpul avem de-a face cu medii greenfield, uneori mai trebuie să ne adaptăm la situația din teren. :smile: Also, uneori CAT5e pe o distanță de 30 de metri e suficient. Poate alternativa e wireless-ul. :biggrin:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,895
Mah, da' ce probleme aveti si voi...
Eu am tras cablu gigabit prin pereti in toate camerele si in cate 2-3 locuri in fiecare camera, si dupa aia am constatat ca-mi trebuiau de fapt doar in 3 locuri in toata casa, dar cate doua cabluri in fiecare loc. Puteti ghici solutia ramasa si viteza obtinuta. :capu:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,895
Intr-unul din locuri, switch, in restul, splitter la capetele cablului si bagat 2-in-1 pe un singur cablu.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,763
Multumesc tuturor pt raspunsuri.

Sa explic un pic situatia.

E vorba de un router RDS plasat in pod (casa cu parter si 1 etaj) cu wireless care are semnal acceptabil doar la etajul 1 si nu mai are forta la parter.

Din pacate dragutii de la RDS nu au binevoit sa dea si un cablu de retea mai lung la acel router ca sa ajunga si in camera de la parter unde deja exista gaura prin care venea cablul TV.

Momentan treaba merge cu un TP Link T3U pus intr-un port USB al PCului iar PCul e pus pe o masa la etajul 1 cam la 2-3 metri in diagonala de locatia routerului din pod.

Deci am nevoie de un cablu care sa duca internetul de la routerul din pod (cablu strecurat pe langa cablul TV) intr-o camera la parter.

Nu prea cred ca o mufa RJ-45 e destul de micuta sa se strecoare in acea gaura deja facuta in perete.

Esitmez ca vreo 30 de metri de cablu ar fi suficienti.

Am cleste de sertizare si mufe RJ-45.

O alta chestie, nu stiu ce router au bagat astia de la RDS Breaza dar nu vad retea 5GHz nici cu T3U de la PC nici cu un laptop cu placa Intel AC 8265 chiar cand sunt la un metru sub router. Asta in conditile unui abonament Fiberlink 1000.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,289
Gaura din perete e cu un tub de plastic prin care trece cablul TV? Dacă da, îți va fi mai ușor să tragi prin el un cablu mai rigid. Dar nu împins prin tub, ci tras, cu un fir flexibil folosit de electricieni exact pentru treaba asta. Iar dacă unde iese firul din perete ai o doză îngropată, poți pune elegant o ramă cu două module acolo, unul pentru cablul coaxial și altul cu o priză de perete RJ45.





Sau





5GHz bate foarte puțin, dacă ai pereți între atunci e nașpa. De asemenea, antenele transmit semnalul în plan perpendicular pe antenă, nu sub formă de „bulă” sferică cu centrul în antenă, de-aia cu antena pusă vertical vei avea semnal pe același etaj dar deasupra și dedesubt nu. Mai bine mută routerul la etaj și de acolo trage un cablu la parter unde poate mai pui un AP pentru echipamentele de la parter, sau te joci un pic cu orientarea antenelor dar fără mari speranțe.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,409
Fiecare tip de antena are un anumit unghi de radiatie. Niciuna nu e proasta, ci folosita gresit.
De fapt antele tip dipol care sunt incorporate in router au radiatia sub forma de gogoasa, in centrul fiind routerul. Cu cat e castigul mai mare, cu atat e mai plata "gogoasa".
Cele de mai sus fiind spuse, in pod este cel mai prost loc posibil sa pui acel router. Ideal e ar fi sa-l aduci exact la nivelul planseului dintre etaje, probabil pe langa scara cumva.
Daca nu, atunci nu AP caruia ii poti schimba antenele dupa cum ai nevoie si o noua lume a posibilitatilor se deschide.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,975
Apropos de asta, eram curios de mult timp de cum funcționează Beamforming la al meu Netgear R7000. Am găsit un articol interesant de unde reiese că trebuie un anumit tip de antene:

Beamforming requires MIMO (multiple-input, multiple-output) antennas. In essence, it uses a variety of signal processing techniques to broadcast several different signals at different antennas, ensuring they interfere in such a way that a stronger signal is broadcast in a specific direction.

De unde rezultă că acea radiație efectivă nu este deloc sub formă de gogoașă, sau cel puțin nu ar trebui să fie la devices 802.11ac conectate la routerul menționat mai sus? :huh:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,289
Specific direction adică spre dormitor sau spre sufragerie, în planul de emisie al antenelor care totuși rămâne o gogoașă sau un disc în principiu. Nici o procesare a semnalului nu poate face antenele să emită în sus și jos dacă forma fizică a antenei determină modul în care semnalul este radiat, așa cum nici cea mai șmecheră tehnică de tras maneta de fază lungă nu va face farurile să lumineze în altă direcție decât cea spre care sunt îndreptate.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,409
O singura antena tip dipol tot ca o gogoasa emite. Beamforming se foloseste de mai multe antene fizice.
Sigur, sunt si alte tipuri de antene care au diferite forme de radiatie, dar sunt mai complexe, mai scumpe si de obicei mai mari fizic asa ca eu nu am vazut sa fie incorporate.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,975
O singura antena tip dipol tot ca o gogoasa emite. Beamforming se foloseste de mai multe antene fizice.
Sigur, sunt si alte tipuri de antene care au diferite forme de radiatie, dar sunt mai complexe, mai scumpe si de obicei mai mari fizic asa ca eu nu am vazut sa fie incorporate.
Da, corect, ideea era că R7000 are trei antene și aparent trebuie așezate într-un anume fel pentru ca drăcia aia să funcționeze.

puterfixer - am înțeles, deci practic este doar vrăjeală sau chiar funcționează cu acele trei antene?


pic for reference:
netgear R7000.jpg
 
Top Bottom