Caut orice program care sa imi permita sa rezolv o problema.
Exista un server Oracle pe lista de casare, dar pana atunci mai sunt cateva luni bune si platesc storage la greu: baza de date are cateva sute de GB. Cea mai mare parte a tabelelor pot fi sterse, ma intereseaza doar cateva mici cu niste nomenclatoare (sa zicem), dar intrucat sunt vreo 1000 de tabele si mult prea multa complexitate am luat in vizor doar cele cateva zeci de tabele peste 10 MB; restul au adunat cam 1 GB, nu ma deranjeaza.
Intrebarea 1: ce client sa folosesc sa ma conectez la baza de date ca sa vad tot ce se poate vedea in ea? In SQL se numeste SQL Server Management Studio si are absolut tot ce imi trebuie, dar in Oracle habar nu am ce client si de unde sa il iau. M-am conectat in trecut la baza cu un client universal free (unul din duzinile de...), dar acum nu ma intereseaza sa ma uit la date, vreau sa vad dimensiunile fisierelor de date, de loguri, informatii despre dimensiunile fisierelor, indecsilor si relatiile intre tabele cat mai usor.
Intrebarea 2: cum se face reclaim la spatiul neutilizat din baza? In SQL se face shrink la fisiere si e gata, ca sa golesti logul trebuie sa faci un backup inainte dar asta se face oricum zilnic
Intrebarea 3: cum pot sa arunc direct pe computerul meu un backup cu tabelele pe care vreau sa le sterg si sa le restaurez in caz ca am sters prea mult? Serverul e undeva intr-un data center departe, face backup pe banda, nu ma ajuta la ce vreau eu sa fac. Din pacate ultimul DBA alocat pentru baza asta a plecat asta vara (urma sa fie casat atunci) si nu mai stie nimeni mai nimic despre ce e acolo.
Scopul final e sa scap macar de storage cat se poate, pot sa raman linistit cu 2-3 GB (din care sub unul de date), tot inseamna 1% din ce platesc acum si restul de 99 sunt economii.