Cat mai consumam?

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,343
In sfarsit ai trecut la fan control hardware dupa ce ani de zile ai pledat pentru alde softuri. :tongue: Stii la ce-ti va mai folosi jucaria aia? La upgrades, cand schimbi vreo componenta e posibil sa ai curiozitatea sa vezi cu cat si in ce sens s-a schimbat consumul...

@Neo sorry dar nu am cum sa te ajut, prizometrul e al firmei si nu l-as fi putut scoate de acolo daca nu eram sef de service la momentul ala - acu' a revenit shefu' din vacanta asa ca s-a terminat distractia. :biggrin:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,256
Neo, ți-l împrumut pe al meu, numa' să văd dacă mai are zamă-n baterii :tongue:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Parca am mai zis asta o data, dar vad ca se discuta iar:
- prizometru se gasea si in Plus cu 30 de lei
- computerul meu consuma ~65W in idle si ~110W peak cu video integrat, apoi a urcat la vreo 80W in idle si vreo 155W peak cu un 5750. Visul meu e ca urmatoarele componente sa aibe aceeasi performanta dar sa consume jumatate sau performanta 1.5x la consum 2/3x, preferabil un computer la fel de performant dar racit complet pasiv in idle (15-20W) si peak pana in 100W. Monitorul de 22" consuma cam 18-20W cu Brightness 50%.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,188
BTW, reducerea tensiunii procesorului are efect direct asupra consumului, la mine 1.2V->1V = ~10W mai puțin. Așa că poate fi interesant de văzut tensiunea minimă la care e stabil. La mine se ocupă placa de bază de asta, și până acum n-am avut probleme de stabilitate. Se pare că interacționează direct cu PWM-urile (o descriere kindof tehnică, ceva echivalent cu Asus EPU) și le oprește pe rând când nu are nevoie de ele, ca să stea tot timpul în plaja de eficiență. Dar nu îmi dau seama cum știe să nu mai dea tensiunea maximă :smile:.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Se poate face asta si pentru GPU? Teoretic da, practic exista un software care sa stie sa faca asta?

Oricum frecventa si tensiunea scad in idle (gen Cool'n Quiet), pacat ca nu e suficient de precisa incat mai lasa loc si de optimizari. 10W nu e o cifra de neglijat, daca se aduna inca 15W de la placa video si inca 10W adunat de la restul componentelor scapi de un ventilator de carcasa si zgomotul aferent :smile:
 

Bart

Membru Senior
Joined
Jan 16, 2010
Messages
228
BTW, reducerea tensiunii procesorului are efect direct asupra consumului, la mine 1.2V->1V = ~10W mai puțin.
De acord. Si eu am redus tensiunea de la 1.3 la 1.07. Teoretic, 20W mai putin.
Apropo, E5200 e ridicol de rece, acum sta la 28 grade cu coolerul stock la 800rpm.:bravo:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Se poate face asta si pentru GPU? Teoretic da, practic exista un software care sa stie sa faca asta?
În funcție de placa video, da, se poate. Nu prea văz la ce folosește totuși :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,188
Oricum frecventa si tensiunea scad in idle (gen Cool'n Quiet), pacat ca nu e suficient de precisa incat mai lasa loc si de optimizari.
Ideea tehnologiei e faptul că dacă scazi consumul, sursele care alimentează procesorul vor lucra într-o zonă de eficiență slabă. Ca și cum ai alimenta un sistem de 30W cu o sursă de 500W, pentru ăia 30W sursa consumă alți 30W, pentru că nu e deloc eficientă la consumul ăla. Așa că se profită de existența mai multor surse, astfel încât dacă procesorul consumă 1A, se va folosi doar o sursă care să dea 1A, și nu 6 surse care ar da fiecare 0.16A. În idle se cunoaște vreo 2-3W, dar nu e o măsurătoare precisă.
 

Bart

Membru Senior
Joined
Jan 16, 2010
Messages
228
:facepalm:
A zis cineva mai sus.:biggrin:
Pe scurt:
x - numarul de watti.
y - numarul de ore.
(x/1000)*y= z [kWh]
De exemplu, X in load papa 0.7 kWh.:smile:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Mulțam, scuze pentru bălărie :biggrin:

Noroc că imprimanta o pornesc/opresc 1 dată pe lună.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
:biggrin:
 

Attachments

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,188
Device Status On line
UPS Load 50.4 %
Runtime Remaining 21 Minutes
Internal Temperature 43.6 °C / 110.5 °
Power Status
Line Voltage 219.7 VAC
Output Voltage 222.3 VAC
Output Frequency 50.0 Hz
Battery Status
Battery Charge 99.0 %
Battery Voltage 27.2 VDC

Asta în idle, cu monitor + sistem + router + modem de cablu + switch gigabit + "NAS" (Atom) + veioză (bec economic de 11W).

Full load (OCCT Power) e cam așa:

Device Status On line
UPS Load 85.1 %
Runtime Remaining 8 Minutes
Internal Temperature 43.6 °C / 110.5 °
Power Status
Line Voltage 222.3 VAC
Output Voltage 222.3 VAC
Output Frequency 50.0 Hz
Battery Status
Battery Charge 99.0 %
Battery Voltage 27.2 VDC

Acum mult succes în calcularea W din procente VA (100% = 700VA).
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Păi al meu de 800VA spune că ar fi cam 540W 100% load, deci go figure.

Pare să consume mai puțin ATi-ul tău :biggrin:
 

Bart

Membru Senior
Joined
Jan 16, 2010
Messages
228
Putina fizica de gradinita:smile::

VA * PF = W.
PF=factorul de putere si e subunitar.

PFC=power factor correction. Se ocupa cu diminuarea puterii reactive (care nu e buna:biggrin:). E de doua feluri: pasiv (de exemplu un condensator la intrare) si activ (contine elemente active de circuit:diode, tranzistoare,etc). Factorul de putere in cazul PFC-ului pasiv e de 0.65-0.75, iar in cazul PFC-ului activ e mare:0.95-0.99. In cazul asta se poate spune VA~W.

Din cate stiu, PFC-ul e obligatoriu in Europa, deci UPS-ul ala pare sa aibe PFC Pasiv.:smile:

Atentie! Voi platiti Wattii si nu Volt-Amperii, asa ca nu conteaza ce PFC aveti.:biggrin:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,188
Ziceam mult succes în calcularea power factor-ului în cazul a 7 consumatori de care nu prea știi mare lucru. Una din surse (cea din PC) are PFC activ, cea din Atom e făcută înainte de 2000, așa că nu prea știe de PFC, iar celelalte device-uri au adaptoare în comutație.

Partea faină e că dacă bag boxele în priză (sursă cu transformator, nu switching) UPS-ul raportează o scădere a încărcării :smile:.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,343
Ca sa ma adaug ceva la mister, pot spune ca acum cativa ani, cand ma jucam si ascultam muzica mai tare (NAD C320 BEE 50W pus prin UPS) ma trezeam cu beep-ul de overload desi era complet imposibil sa ajung la cei 800VA suportati de Mustek - pur si simplu nu-i placea de amplif, acum am un PC care consuma dublu si nu beepaie niciodata. Mai mult de cativa zeci de watts nu tragea amplificatorul ala, daca asta actual consuma poate 70W la o presiune acustica multumitoare...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,188
Mai găsesc și eu în log-uri atenționări punctuale de overload (buzzer-ul e tăiat), chiar dacă nu bag în prizele legate de UPS mai mult decât ce aveam aseară.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,343
Deci mie imi beepaia UPS-ul cu sub 200W consum daca bagam amplificatorul in timp ce tie isi scade load-ul raportat. :smile: De atunci nu am mai incercat sa bag scule audio pe UPS - plus ca cica nu-i audiofil. :biggrin:
 

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Mi-a venit regularizarea pe lunile de vara (AC + grill la greu) - 250 RON. :goofy:
 
Top Bottom