Drivere de Linux n-am scris decât ca aid în development pentru asigurarea portabilității unor drivere de Solaris și pentru debugging. De Linux nu m-am atins decât ca să-mi măresc orizontul cunoașterii, nu am scris nimic pentru Linux, kernel space sau user space, care să intre într-un produs. Nu portez drivere, eventual scriu drivere, dar asta s-a întâmplat acum cu ceva timp în urmă și erau drivere de Windows.
Atâta timp cât voi avea de ales voi face altceva decât să scriu drivere de Linux, sistem de operare pe care personal nu dau doi bani.
Dacă chiar vrei să știi cu ce mă ocup, mă ocup cu sisteme de fișiere. În mare parte asta am făcut și în Solaris și la Windows.
Părerea mea despre Linux e considerabil mai proastă decât a majorității oamenilor de aici, ceea ce face situația deosebit de amuzantă. Mă lovesc zilnic atât de implementările proaste din Linux, de design decisions proaste din Linux, și de consecințele calității foarte slabe Linux ce influențează negativ foarte multe programe ce trebuie să meargă și pe Solaris, Mac OS X sau chiar Windows. Toată ziua mă plâng de cum un produs atât de slab a ajuns să fie relevant din motive în general politice și uite că eu, mare Linux hater, trebuie să-i iau apărarea în acest thread.
Linux are deosebit de multe probleme dar nu sunt deloc aceleași cu cele ale lui Marius.
Nu știam că dacă știi să schimbi roți și buji ești mecanic, în mintea mea a știi să schimbi roți și bujii e cam același lucru cu a știi să schimbi un bec, ba chiar aș zice că e mai important să știi să schimbi roți decât becuri dacă ești șofer. Eh, uite, din threadul acesta am învățat că sunt un mecanic.
Unix a fost conceput să rezolve câteva probleme concrete avute de doi oameni la sfârșitul anilor '60. Viziunea, intuiția și bunul simț al acestor doi oameni, poate chiar și hazardul, au făcut ca soluția găsită de ei să aiba aplicabilitate mult mai mare decât au sperat inițial. A luat naștere nu numai produs, ci o idee, o filosofie despre cum se pot rezolva problemele, un set de practici ce au avut mult succes. Unix a fost un sistem de operare pentru programatori și 40 de ani de evoluție nu au schimbat asta nici un pic. Mi se pare incredibil cum mulți se așteaptă să poată folosi Unix fără nici un efort, dar pe de altă parte e de la sine înțeles că numai experții pot folosi Photoshop, Autocad sau Maya.
Atât Unix, Photoshop, Autocad sau Maya sunt sisteme software ce rezolvă problemele unei categorii restrânse de oameni. Average Joe nu trebuie să știe Unix, Photoshop, Autocad sau Maya. Eu, expert în Unix nu trebuie să știu Photoshop, Autocad sau Maya iar expertul în Autocad nu trebuie să știe Unix, Photoshop, sau Maya.
Average Joe trebuie să folosescă un browser web. Nu trebuie să știi aproape nimic să folosești un browser web.
Average Joe sau Marius nu are nevoie să știe Unix. Dacă se ivește nevoia, sau dacă pur și simplu are un hobby atunci trebuie să studieze.
Average Joe se plânge că nu e intuitiv să facă operații pe cord? Nu, averge Joe nu e chirurg cardiac, nimeni nu se așteaptă să fie simplu și să nu necesite studiu altfel nu ar fi nevoie de chirurgi cardiaci.
Average Joe se plânge că nu-i iese să cânte la vioară? Nu, doar puțini cântă la vioară și de e la sine înțeles că e nevoie de ani de studii și practică.
Avergage Joe se plânge că e grea fizica cuantică? Nu, lui average jou nu-i pasă de fizică și știe că e grea.
Există produse bazate pe Unix care sunt adresate publicului larg. Mac OS X are un kernel și un userland Unix. Asta nu înseamnă că userii de Mac OS X sunt useri de Unix. Sunt useri de Mac OS X, nu-i interesează ce-i în spate. Majoritatea DVR-urilor și mp3 playerelor folosesc Linux. Asta înseamnă că deținătorii de DVR-uri și de mp3 playere sunt useri de Linux?
Atata timp cât poți să înlocuiești implementarea abstracției cu altceva fară ca userilor să le pese, userii nu sunt useri de implementare, ci de abstracție.
Dar poate că Marius nu vrea Unix, nu-i pasă, poate vrea o abstracție. Atunci ar fi bine să nu mai jignească gratuit dezvoltatorii Linux. Marius e de părere că Linux suge (nici nu a definit ce înțelege el prin Linux, e clar că înțelege altceva decât e de fapt) și tot acest thread este o înșelăciune. Pe Marius nu l-a interesat să analizeze obiectiv situația sau să învețe ceva nou. Pe Marius l-a interesat doar să facă o paradă.
Din considerente economice nimeni nu vrea să facă abstracția dorită de Marius. Asta înseamnă că Linux e de căcat iar dezvoltatorii Linux sunt niște amatori. Eu vreau să pilotez avioane cu mintea. Nu se poate, înseamnă că avionica e de căcat iar cei care fac avioane sunt amatori.
Threadul acesta e înșelăciune, Marius se plânge că nu există manual. Marius nu vede că i-am recomandat OpenBSD și Solaris, spre deosebire de orice distribuție mai e la modă zilele astea tocmai pentru că Unix-urile astea două au cel mai bun manual. Pe lânga asta, sunt și al naibii de stabile, nu intră nimic ce n-a fost cu adevărat testat. Nu contează în teorie ce folosești, Linux, BSD, UNIX dacă vrei să înveți filosofia, metodologia, si toolurile Unix. în practică să folosești ceva bine documentat și stabil ajută, că nu mai pierzi timp. Dar n-au bling, și Marius crede că Ubuntu e ca Windows.