Aparat vs. lamă

Deci just had my first wetshave :)
Kit Wilkinson, spumă Palmolive verde, brush găsit pe la taică-meu prin dulap (luat din Cora încă unu` de rezervă). Culmea, "componentele" le-am cumpărat fără să citesc ce ai scris tu :D
Eu am mers gradat spre wetshaving. Adică Gillette mach 3 non-turbo cu pămătuf şi cremă de ras. Rulz faţă de spuma la tub, mult mai ieftin, te obişnuieşte cu ideea.
Ca primă impresie - ce pot spune - mi-a luat cam 20 de minute rasul şi nu am vrut să mă răsfăţ. Doar să nu mă tai. Obiectiv atins, de altfel :)
Senzaţia este de o uşoară iritare - tehnica la pământ - dar ca rezultat - comparabil cu mach 3, ba chiar peste, ceea ce zic eu e foarte bine :)
Acum trebe rafinată tehnica, ba chiar mă enervează că nu creşte barba mai repede să mă bărbieresc iar :D
 
De gustibus. Nu aş mai folosi spumă prefabricată decât dacă chiar nu am de ales. Cu excepţia celei pro din frizeriile vechi americane, gata preîncălzită. Să vedeţi ce mişto arată o maşină de făcut spumă de pe vremuri.
 
Gustibus, negustibus, eu am inteles ca pamatuful este extrem de important in wetshv. Deci cred ca-i obligatoriu de folosit pamatuful de bursuc pentru rezultate optime.

Anyway, am gasit urmatorul .pdf cu produse Merkur. Este vorba de http://www.dovo.com/katalog/merkur.pdf. Stie cineva de unde pot comanda din Romania aceste produse?
 
Ca unul care s-a ars, sfatul meu e să evitaţi aparatele Merkur, indiferent cât sunt de lăudate pe forumuri. Mai bine căutaţi nişte aparate vechi şi le curăţaţi şi dezinfectaţi sau aparate noi de la alţi producători.

Problema cu Merkur e controlul calităţii. Eu, de exemplu, am un Progress de 40$ care e asimetric; de o parte taie mai mult decât de cealaltă. Au păţit-o şi alţii şi, când au întrebat firma, li s-a spus că e "din design". Nu ştiu cum să vă spun, dar mă fufu într-un asemenea "design".
 
În pana mea, crezusem că Merkur îs bune. Aflu că nu-i chiar aşa.
Recomandaţi-mi vă rog o sculă bună care să fie nouă şi klumea, nu vreau să refolosesc/dezinfectez vechituri care cine ştie ce feţe/pubisuri/whatever au văzut. Indiferent de cost, numai să fie de treabă.
 
90+% din lume le consideră bune, chiar foarte bune. Eu m-am ars, am citit şi de alţii care s-au ars, aşa că nu le mai recomand.
 
În pana mea, crezusem că Merkur îs bune. Aflu că nu-i chiar aşa.
Recomandaţi-mi vă rog o sculă bună care să fie nouă şi klumea, nu vreau să refolosesc/dezinfectez vechituri care cine ştie ce feţe/pubisuri/whatever au văzut. Indiferent de cost, numai să fie de treabă.

Nu contest experienţa lui Pisoi, mai ales că nu am folosit Merkur.

Totuşi, caricaturizând puţin, o singură chestie majoră am aflat de pe forumurile care se ocupă cu răzuiala, şi anume că, indiferent de ce vorbim (creme, lame, bidinele, ...), YMMV. Deci... tot încercarea moarte n'are.

Nu ştiu să fie vreun distibuitor oficial Dovo / Merkur prin .ro, cum nu ştiu să fie prin ţara Mioriţei nici vreun butic chitit numai pe wetshaving. Poate ai posibilitatea să faci apel la un prieten care iese pe la ăia cu apă caldă, unde ai diferiţi entuziaşti care vând aşa ceva.
 
Mda, trecut de la Palmolive Shaving Cream Classic la L'Occitane Cade, cu extract de ienupăr. Diferenţa e ca de la cer la pământ, acu` tre pămătuf serios :) Lamele Wilkinson sunt foarte ok dpmdv, depinde imens de cremă şi pămătuf. Seamănă cu alcătuirea unui computer, nu trebuie să ai plafonări din nicio parte :(
 
Hop si eu!

Deci...
distribuitor (magazin specializat) - ASTEPT, da?? Let me know, da??

Pamatuf: e plin prin super/hyper - marketuri de pamatufuri Fusy (parca asa le zicea). Eu mi-am luat unul cam acum un an si sunt foarte multumit. Am mai luat unul (de rezerva) anul asta si marea problema cu el e ca e cam subtire (la propriu - putin par, pare bine mai subtire ca cel vechi). In rest, pare ok si asta, iar la 10 lei bucata, incercarea moarte n-are.
Cand il cumparati si il udati prima oara, pute ca naiba (sau chiar mai rau). Ajuta sa il faceti cu crema de ras o tura sau doua, faceti spuma, il spalati - iese pana la urma mirosul.

Eu mi-am luat sapun de ras L'occitane si la 40 RON bucata e o super-afacere (e de calitate si tine destul de mult). Nu cumparati cu tot cu vasul metalic cu capac (cum am facut eu), se oxideaza de la umiditate si arata rau pe urma, si costa 120 de lei - IMHO nu merita! Mai ieftin - sunt multe marci de crema de ras, am folosit Nivea si nu a fost rea.

Am facut zilele trecute o comparatie, barbierit pe partea dreapta cu Mach3 si pe stanga cu lama in aparat clasic. Doua treceri, una in sensul de crestere, una invers (am barba destul de moale, nu foarte deasa si barbieritul in raspar nu mi-a ridicat probleme deosebite). Concluzia - mach3=iritatie zero, cu lama=arde un picut, dar... pe partea cu lama obrazul era chiar baby skin (ba dupa cum zice sotia, mai fin decat pielea fetitei mele), si era si stanga care de obicei nu imi iese asa de bine. Partea dreapta - not that smooth at all. E clar ca lama clasica ajunge mai aproape de piele (face si un soi de exfoliere) - dar e chiar intentia mea sa fie fin, cu mach3 nu pot, poate daca apas cu aparatul si racai (don't!). Si - inca ceva legat de lame - am citit ca unghiul ideal intre lama si piele este de 30 de grade, deci nu chiar tangent...
Si - inca ceva legat de lame :D - la inceput mi-a fost greu, pe urma am incercat cu o struto-camila (aparat Wilkinson cu lame clasice) care insa nu expunea bine lama si nu aveai asa control. Pana la urma, am revenit la cel naspa pe care il am, in care lama nu sta simetric (dar ma si folosesc de asta!) si sunt foarte multumit (pana imi iau brici). Iar ca lame - Gillette imi par mai fine decat Wilkinson Sword, ma irita mai putin parca. Aici chiar trebuie fiecare sa experimenteze.

Muuulta informatie, nu? Eh... ma bucur ca am descoperit si in Ro un forum care are un thread pe tema asta si aveam deci multe de povestit!

Ca planuri de viitor - caut brici! De-ala clasic, cu piatra si curea de piele pentru ascutit (si sange in chiuveta :D).

Mobutu: daca esti hotarat sa-ti cauti aparat clasic, am vazut ceva pe Alecsandri, cum mergi pe stanga din Unirii spre Libertatii. Au in vitrina expus un aparat auriu, seamana cu al meu (care e argintiu si naspa, dar pe care il folosesc totusi cu succes).
 
Here we go again.

Deoarece unii dintre domniile-voastre mi-au dat MP după thread-ul de aici, întrebându-mă diverse chestii legate de briciul cu pricina, încerc să răspund prin cele de mai jos. Ştiu, desigur, că persoanele interesate au consultat şi pagina asta.

Am avut o promisiune (da, sigur, SIGUR se rezolvă) pentru un brici adevărat (shave-ready), cel pe care vroiam să-l sterilizez (asta presupunea deci pentru mine doar sterilizare + acţiune). Cine mi-a promis nu s-a ţinut de cuvânt şi cum, momentan, nu am drum prin Franţa sau Germania unde am văzut Thiers-Issard respectiv Dovo, am vrut să fac exerciţii "la rece" cu o palidă imitaţie de-aia cu juma' de lamă clasică. Am găsit la o parfumerie o shavette de-asta, o suspectez că e făcută la turci.

Rezultatul nu a fost chiar aşa de dramatic (i.e. am scăpat cu 2 ciupituri minore), partea proastă a fost că în vreo două locuri n-am reuşit să defrişez tot, au rămas oarece urme, deci tot lama clasică a fost baza. Tehnica trebuie îmbunătăţită, evident, deoarece prima încercare am făcut-o fără a citi manualul. Sunt bărbat, ce naiba.

Mă întreba cineva unde ascut (mai degrabă aş fi ascuţit, că momentan n-am ce ... :() briciul. În ipoteza că-mi cumpăr eu scula şi nu este de împrumut, am vrut s-o fac acasă, dar (aviz amatorilor) nu găsesc cele necesare în .ro, şi am umblat prin destule magazine. Detalii mai jos.

Prima fază a ascuţirii ar fi datul pe piatră (i.e. honing) - să nu vă închipuiţi că veţi găsi pe la noi corpuri abrazive potrivite, de granulaţie 8.000 - 16.000. Mulţi vânzători din magazine gen Praktiker, Bricostore et alii erau complet habarnişti la faza asta. Iar luate de afară costă câteva zeci de EUR cel puţin bucata.
Un honing trebuie făcut, grosso modo, la câteva luni, dacă nu se întâmplă vreun accident major cu tăişul.

După aia vine trasul pe un soi de curea (i.e. stropping), oricum şi aici trebuie o chestie dedicată. Vezi mai sus pentru preţuri. Aici ca soluţie de criză (pentru că, oricum, nici strop nu am găsit) mai merge şi o curea obişnuită, totuşi în funcţie de pielea acesteia.
Operaţia se face la fiecare bărbierit, de preferinţă, dar merge şi la 2-3 încercări de sinucidere odată.

Îmi cam scade entuziasmul, din cauză de complicaţii şi parale necesare. :eek:

Celor dispuşi să dea câteva sute de EUR pentru tot kit-ul le doresc succes. Eu mă mai gândesc.
 
Last edited by a moderator:
Ha ha! A inviat topicul!

Intre timp mi-am luat eu brici (Thiers-Issard), piatra belgiana, curea pentru ascutit. Dupa cateva luni de chinuit, am ajuns la concluzia ca o sa iau o mare pauza cu briciul si raman la aparat clasic cu lame. Chiar si cu briciul ascutit de un meserias, aveam dificultati cu barbieritul (iti trebuie tehnica foarte buna). Deci, aparatul clasic pentru mine merge brici! ;)

Singurul sa zicem upgrade a fost un sapun de ras Speick care chiar e bun (baga L'Occitane-ul in buzunar si e si mai ieftin, cel putin asta e parerea mea). Si bineinteles tehnica... Tehnica ce trebuie sa ti-o perfectionezi continuu...

Pe lista am acum asa: un pamatuf adevarat, nu din par de porc. Niste sapunuri de ras adevarate. Si desigur un aparat de ras adevarat, in care nu sta lama stramb. Dar astea cam sunt mofturi, adica... pentru suficienta si nu din necesitate.

Toate cele bune! Si sper sa mai vorbim pe tema asta!
 
La o singură zi după ce am primit rezerve pentru aparatul electric (sita și lamele sunt consumabile, chiar dacă țin 2-3 ani) am găsit și briciul. Un brici chinezesc vechi de aproape 20 de ani, cu care am avut tentative în adolescență și cu care o să mai încerc cândva, odată :) Până atunci îmi repar și al doilea aparat electric (acumulatorul mort, cică ar fi 3-4 Eur) și fac provizii de consumabile pentru încă 15 ani.

S-a ras cineva în cap cu briciul? Cu aparatul electric am făcut-o de câteva ori și e nasol, un cap întreg ia o veșnicie, la fel cu lame gen Gillette Mach x (nu știu cât erau), dar cu briciul nu am încredere că îl pot manevra în condiții de siguranță pentru urechile mele. Până la vară nu mai e cazul de ras în cap, dar poate găsesc o metodă eficientă până atunci.
 
S-a ras cineva în cap cu briciul? Cu aparatul electric am făcut-o de câteva ori și e nasol, un cap întreg ia o veșnicie, la fel cu lame gen Gillette Mach x (nu știu cât erau)
Daca tragi un tuns zero inainte, nu are de ce sa dureze mult cu Mach 3.
 
Trecut la L'Occitane Cade, cu extract de ienupăr.
Confirm, crema este excelenta, am incercat si eu aseara, cu pamatuf si aparat Mach3 Turbo (nu dati :P). Senzatia e mult mai placuta decat folosind spuma Gillette sau Nivea la tub, barba se taie mai usor si senzatia de iritare e aproape inexistenta pe moment... acum ma gandesc daca sa iau si aparat clasic (probabil nu :)) sau sa raman la Mach3, cu speranta ca gasesc pe undeva niste lame mai bune decat prostiile de pe la noi...
 
Back
Top