Aparat vs. lamă

jarod

Super Moderator
N-am folosit până acuma decât lamă (care mă cam irită) şi deoarece de-acum încolo va trebui să mă rad mai frecvent decât de obicei :smile:,aş vrea să aflu păreri despre cum se comportă aparatele de ras gen Philishave în comparaţie cu lama, atât dpdv al calităţii bărbieritului cât şi al iritării.
 
Lamă, dar nu 3-4-5, ci una.

Adică aparat de ras tradiţional, cu lamă de calitate (Derby turcesc, de exemplu); cu spumă bătută cu pămătuful din cremă (Proraso italian, dacă există pe la voi), chiar şi direct pe faţă, sau săpun de ras; nu spray-uri cu gel/cremă; şi tehnică cum trebuie (mai ales Introduction to traditional wetshaving şi Introduction to method of shaving). Şi, era să uit (că e problemă majoră prin cămine şi alte locuri): apă fierbinte/caldă, nu călduţă/rece.

Îţi spune cineva care a fost mare fan aparate tip Senzor etc., apoi şi-a luat un aparat electric Braun de 100+$ (care nu prea irita dar nici nu tăia suficient de aproape pentru gustul meu, adică la 8 ore aveam deja umbră pe faţă), ca în final, cu coada între picioare, să revină la tehnica tradiţională văzută la bătrâni şi folosită în adolescenţă. Nimic nu oferă un razaj mai perfect (doar briciul, dar mersi nu), cu iritaţie minimă (dacă spuma, lama şi tehnica sunt de calitate). De la un tip care nu rezista fără after-shave pentru piele sensibilă, am ajuns unul care îşi clăteşte faţa cu apă caldă şi rece şi basta. Iritat tot mai ajung din când în când, pe gât, dar asta e datorită tehnicii mele imperfecte.

Plus că nu se compară plăcerea de a te rade cu nişte scule tradiţionale bune faţă de o bâzâitoare... Când am o cremă bună şi lame bune, abia aştept să mă rad. Mă pot rade în 10 minute, când sunt grăbit, sau în 30 - când vreau să mă răsfăţ. Ceea ce se întâmplă des. :biggrin:
 
Eu ma barbieresc de 4-5 ori pe an, in rest folosesc o masina de tuns pentru a tine lungimea barbii sub control. Motivul e simplu, indiferent de metoda la ras se duce si o buna parte din piele - care e foarte moale - iar a doua zi ma umplu de bubitze, in special pe barbie. Am incercat inclusiv la barbier de meserie, a iesit ceva mai bine dar nu perfect. In plus, daca mai si inmoi barba bine inainte de lama - asa cum se face in mod normal - nu fac decat sa inmoi si mai rau pielea iar dezastrul e chiar mai mare... probabil cel mai bine mi s-ar potrivi o bazaitoare electrica, sper ca macar aia nu ajunge la piele. Faptul ca nu taie asa adanc nu e important pentru mine, imi creste foarte greu barba si nici nu e foarte neagra.

Deci in consecinta nu cred ca exista reteta universal valabila pentru barbieritul perfect.
 
Recomandare: barbieritul in cada, dupa 1 ora de stat la muiat. Sau dupa 15 min de duş cald macar, dar chiar in dus pt clatire sub jet calumea de apa. Sapun de barbierit si masaj usor la fata inainte de a da drumu cu lama.

La mine rezultatele au fost fantastice. Nu tuţ piele uscata, nici un fel de iritatii, nici macar taieturi. And baby smooth skin afterwards :biggrin:.
 
A scos Gillette aparatul cu două lame (şi cu trei, după aia), Schick a scos cu patru. Gillette a dat în judecată Schick, nu a câştigat, s-au supărat şi a scos cu cinci lame: Gillette Fusion. :biggrin:

Eu unul, folosesc Gillette Mach 3 Turbo, de vreo 3 ani. Am încercat şi electric, îmi dă o senzaţie de disconfort şi nici nu-mi place rezultatul prea mult. Cu ce... niciodată nu am spumă, oricât de des mi-aş cumpăra, aşa că de cele mai multe ori folosesc săpunul (deşi prefer spuma, se simte diferenţa, mai ales când e lama nouă).
 
Am folosit aproape toate metodele, mai putin brici (am incercat, dar e cam dificil de stapanit). M-am stabilizat pe electrice Braun, am deja vreo 10 ani de utilizare (sunt la al doilea aparat) si e OK. Nu ma irit, taie onorabil, e comod de luat in bagaj in calatorii, se poate folosi la nevoie si in masina sau in tren :biggrin:

Cu lamele gen 2-3-5 am avut rezultate mixte, cu unele a fost OK (ceva Gillette cu 3 lame, nu mai stiu numele de pe vremea aia) si cu altele foarte prost (BIC cu 2 lame, parca). Oricum mi se pare destul de incomod sa am nevoie de un intreg set de accesorii pe langa. Chestie de gust.
 
Am renuntat la Philishave dupa ce am vazut ca imi irita pielea ceva mai tare ca lama. In sensul ca miscarile repetate cu aparatul pe aceeasi portiune de piele o irita. Prin comparatie, un Mach3 ia tot dintr-o miscare (chiar si cand barba e destul de mare cat sa puna ceva probleme celui electric, fara sa tund barba inainte).
Acum... depinde mult de sensibilitatea pielii. De obicei ma barbieresc numai dupa dus, si doar cu apa rece. Firul de par si pielea se inmoaie dupa dus, dar am observat ca daca ma clatesc doar cu apa rece (RECE :biggrin:) disconfortul generat pielii este mult atenuat sau chiar anulat.
 
Recomand aparatul de ras cu lame, fie varianta clasica (adicatelea cu lame 'full size') fie cele disposable. Incercasem la un moment dat un aparat electric insa dura prea mult pana sa incep sa ajung la rezultatul aparatului cu lame.
 
Electric all the way. Şi nu chestii foarte sofisticate, gen Philishave, ci un Braun 1008. Am încercat de curând şi lame. Într-adevăr, rad mai în profunzime lamele, dar la mustaţă de exemplu, chiar sub nas, pe bărbie, odată cu firele de păr mai rad şi bucăţi de faţă. :biggrin: Aşa că am pus la păstrare spumele şi lamele pentru când mă duc la plimbare cu cortul. :biggrin:
 
E normal că vă iritaţi de la porcăriile "moderne" numite Gillette, Wilkinson etc., că doar 5 lame vor irita mai mult decât una (folosită ca lumea). Indiferent ce sistem de lame folosiţi, faceţi-vă un serviciu şi vizionaţi clipurile YouTube pe care vi le-am linkat. Sigur veţi avea un moment de "A-haaaa!".

Uitasem să subliniez aceeaşi idee ca satov; e fantastic ce diferenţă face un duş fierbinte imediat anterior rasului, eventual cu bărbierit chiar sub duş.

Din experienţa mea, de Stan Păţitul, dacă nu vă place să vă radeţi cu o lamă înseamnă că fie aparatura, fie consumabilele, fie tehnica e proastă. Din păcate, nici eu nu m-am prins de asta decât după ce am dat o grămadă de bani, trecând prin toate sistemele de ras populare. Nici acum nu sunt acolo unde mi-aş dori că nu am timp să citesc alde shavemyface.com sau groups.msn.com/thewetshaversgroup, ca să aflu care sunt cele mai bune tehnici şi consumabile. This is lifetime learning, guys, but it's worth it. :smile:
 
Uitasem să subliniez aceeaşi idee ca satov; e fantastic ce diferenţă face un duş fierbinte imediat anterior rasului, eventual cu bărbierit chiar sub duş.
Cum spuneam si mai sus, pe mine metoda asta ma face praf. :mad: Pielea se inmoaie mult mai usor si mai puternic ca firul de par; nu mai dati retete universale ca nu exista. :frown:
 
Eu momentan sunt comod. Am devenit atât de comod de am început iar să uit şi de periuţa de dinţi electrică. Prefer să mă tund o dată la 2-3 saptămâni foarte scurt şi cu asta basta.
Nu am nici cine ştie ce podoabă, vreo 3-4 răzleţiţi pe acolo.
 
De spalatul pe dinti e greu sa uiti. Si de ras, de altfel, daca te intilnesti cu cineva cunoscut pe strada o sa iti aduci aminte imediat :biggrin:
 
Băi bărboşilor, mă simt ca peştele pe uscat aici.

În rest sunt offtopic, am trecut doar să vă salut. :smile:
 
De spalatul pe dinti e greu sa uiti. Si de ras, de altfel, daca te intilnesti cu cineva cunoscut pe strada o sa iti aduci aminte imediat :biggrin:

Am marele avantaj că aceste mici leni se observă decât în cazuri de exagerare. Bine în momente de interes deplin fac un efort şi mă aranjez înainte să ies „pe stradă” dar când nu am un interes deplin mai uit.
 
La mine e vorba de o combinaţie de tehnică imperfectă şi scule imperfecte (Gillette Mach2). În 99% dintre cazuri mă rad după ce ies de la duş. Deşi îmi înmoi barba, rezultatele nu sunt cele dorite. La acestea contribuie probabil şi forma feţei, care e mai „colţuroasă” (sunt piele şi os, deci când trec de pe gât pe obraz, unghiul e destul de abrupt :smile:).

Încă o treabă ce am remarcat-o: când barba e deja crescută cât e cât, adică vreo câţiva milimetri spre jumate de centimetru (cam într-o săptămână creşte atâta), vine jos mult mai uşor şi senzaţia e mult mai agreabilă. În schimb, dacă mă rad după două zile, parcă trec cu şmirglul pe faţă. Firul de păr e mult mai ţeapăn şi vine jos mult mai greu.

Şi io căutasem într-o vreme un brici de nebun, tocmai pentru că nu eram mulţumit de lame, dar n-am găsit nicicum. Cum săptămâna asta tre să mă tund, o să le întreb pe tantile alea unde aş putea găsi. De săpun de ras încă n-am auzit (doar spumă/gel), dar o să mă interesez. :smile:

Mersi Pisoi de linkuri.
 
Jarod, atenţie. Prin lege frizerii nu au voie să folosească brici sau lame, doar foarfeca şi maşina de tuns (când te tunzi).
 
Back
Top