Un Internet, doi Interneți

Olivian Bredan - pentru router iti recomand un Asus (ce model preferi) pentru ca stie direct de multi-wan.

In teorie load balancing iti foloseste ambele link-uri simultan insa asta merge doar pentru programele care deschid multe conexiuni simultane gen torrente. Pentru programele "normale" care deschid o conexiune ce mai trimite si confirmari (astea sunt asteptate de la IP-ul ce a receptionat pachetul initial) configuratia de load-balancing mai mult ingreuneaza accesul decat sa ajute.

Ma rog, si pentru asta e o solutie suficient de eleganta, ce iti ofera flexibilitate in cine ce iesire sa foloseasca prin folosirea de rute manuale dupa cum urmeaza:
- un anumit range (gen 192.168.1.0/25) sa foloseasca exclusiv conexiunea WAN1
- un anumit range (gen 192.168.1.128/26) sa foloseasca exclusiv conexiunea WAN2
- restul range-ului (192.168.1.192/26) sa foloseasca simultan WAN1 si WAN2

In functie de preferinte poti sa atribui IP-uri in range-ul corespunzator astfel incat sa folosesti ce provider doresti si in acelasi timp sa folosesti ambele link-uri. Router-ul e suficient de destept incat in cazul in care un link pica sa trimita clientii asociati pe link-ul ce functioneaza, indiferent de rutele tale manuale.
 

Attachments

  • Asus_multiWAN.jpg
    Asus_multiWAN.jpg
    137.5 KB · Views: 20
  • Asus_multiWAN2.jpg
    Asus_multiWAN2.jpg
    23.5 KB · Views: 21
Nu stiu care e faza cu router-ele cu Broadcom insa ele sunt cele care suporta de obicei firmware alternativ (gen dd-wrt sau Tomato) asa ca din punctul meu de vedere chiar sunt recomandate. Evident, punctual pot fi unele modele mai slabe insa sa spui ca toate sunt de evitat este un pic excesiv...
 
Back
Top