Un Internet, doi Interneți

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,150
Am fost mai mereu uimit de faptul că instituții și persoane care depind de Internet au o singură conexiune la Internet. Am văzut, de-a lungul situațiilor, contexte în care diferite entități (firme sau persoane) pierdeau bani mulți pentru că nu aveau o soluție de Internet de rezervă.

Acum, că îmi desfășor activitatea mai mult de-acasă, mă gândesc la un Internet de rezervă, și voiam să vă prezint un plan.

Deocamdată, sunt mulțumit de soluția cu Internet fix prin cablu pe desktop PC + de rezervă un hotspot pe mobil și conectare prin laptop pentru urgențe. E o soluție imperfectă, dar mulțumitoare.

Mă gândesc ca la un moment dat, ca să evit depdendența de laptop să cumpăr o placă de rețea pentru desktop PC care să poată prelua Netul prin hotspot (să mă pot conecta prin desktop PC la rețea WiFi, și să iau netul de pe telefonul mobil). Deocamdată, am o problemă la placa actuală de bază, și nu pot pune plăci PCI, și hubul meu de USB e deja plin de tot felul de lucruri, nu aș mai dori încă un dispozitiv pe USB. Aștept până în toamnă, la un upgrade de PC și iau o placă de bază + placă cu suport WiFi pe PCI. Întrebare #1 - aveți o recomandare de astfel de placă? Poate fi și un produs de pe Amazon, nu trebuie neapărat din România, e genul de produs care nu cred ca va necesita garanție.

Și întrebarea #2 - dacă va fi cazul să cumpăr un nou abonament de Internet fix, ca soluție de backup, nu știu prea bine cum funcționeaza un router. Am în prezent Net de la RDS. Să zicem că cumpăr un abonament Internet suplimentar, de rezervă, de la UPC. Dacă pică RDS, scot cablul de la RDS și pun UPC în router, și totul funcționează bine, în mod magic? Sau e nevoie de atâta configurare, că aș ieși mai bine cu un router suplimentar?

Mersi. :smile:

PS: Soluțiile astea sunt atât de banale, sunt uimit de cât de puțin sunt implementate, de cât de rar văd Internet de rezervă.
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,218
Intro coaja de nuca :smile:, eu zic ca ai 2 situatii:

Pica "netul"
Pica "curentul"

Pt picat netul ai varianta router dual wan.
Pentru varianta pica curentul - poti sa ai n provideri sau n routere, ca tot aia e ! Aici intervin UPS urile

sau
Eu pentru backup de linia a 3-a folosesc un mifi si am grija sa am intotdeauna toate bateriile externe incarcate.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,417
Mie azi dimineață mi-au tăiat fibra niște gujbeți care săpau o groapă unde nu trebuie. A durat câteva minute să trec toată rețeaua pe un modem LTE (prin același router). Acum am setat failover automat, dacă se mai întâmplă trece automat pe modem. Am avut UPC și RDS în paralel vreun an, pentru că UPC oferea TV cu DVR și RDS nu, iar upload-ul UPC e prost, așa că am luat doar internet de la RDS, dar acum am o singură fibră care intră în casă așa că e mai complicat.

Soluția 1) e cea mai simplă; vezi că sunt interfețe de rețea USB, simplu de folosit. Cum le legi la telefon, nu contează prea mult antena sau altceva (pentru că poți să pui telefonul aproape), așa că orice funcționează.

Soluțiile pentru 2) depind mult de cum sunt făcute conexiunile cu ISP-urile și de router-ul tău. UPC de exemplu o să vină cu cablu TV și cu un modem de cablu care are și funcție de router. Cel mai simplu pentru tine (pentru că presupun că n-ai chestii ciudate prin casă) e să folosești acel router direct când e cazul (scoți cablul din router-ul tău și-l bagi acolo).

Cum zice radul, a doua problemă e picatul curentului. E interesant să pice curentul în tot cartierul și tu să ai internet; dar aici costurile sunt ceva mai mari, că orice UPS simplu nu prea vrea să-ți dea curent mai mult de jumătate de oră. La mine cea mai mare pană a fost de 7 ore si încă funcționam ok pe baterii.
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,486
Solutia cu cele mai putine batai de cap ar fi un router dual-wan (un EdgeRouter de la Uniquiti de exemplu).
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,456
Pentru început trebuie să definești care ar fi scopul redundanței și cât e de importantă automatizarea comutării de pe o conexiune pe alta.

De exemplu:
- backup de urgență, să nu rămâi complet offline, în cazuri care poate se întâmplă de 1-2 ori pe an: iaca ai o conexiune LTE cu hotspot sau ceva, pe care o activezi manual și o folosești temporar și doar pentru strictul absolut, adică nu continui să te dai pe netflix și youtube fără număr, ci doar să ai acolo un e-mail funcțional și una-alta fără care chiar nu se poate;
- failover automat: ai un router șmecher care știe că poate avea 2 interfețe de rețea pentru WAN, una primară și una de failover, și știe să detecteze când conexiunea primară e nefuncțională ca să comute automat și transparent pe cea secundară; dacă cea secundară e LTE, atunci fie e router cu modem LTE încorporat, fie ai un modem LTE care se poate conecta la router cumva - prin Ethernet sau (mai degrabă) USB;
- ambele conexiuni sunt permanent active și routerul face load balancing între ele, așa încât dacă una din ele pică ție îți merge netul mai departe, doar că poate ceva mai prost (ai doar una din țevi activă, nu capacitatea agregată a ambelor).

Evident că pentru ceva automatizat îți trebuie un router adecvat și să știi să-l configurezi, posibil și un router/modem LTE dacă aia e conexiunea ta de backup. Cel mai simplu e dacă ai net de la 2 operatori care îți dau net prin Ethernet, fie de la vreun echipament montat pe casa scării sau de la vreun modem/interfață/convertor la tine în casă, fiindcă atunci tot ce-ți trebuie e un router dual WAN.
 

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,150
Vă mulțumesc tuturor. Nu am încă toate condițiile specifice, sunt niște schimbări pe mai multe planuri în perioada asta la mine, doar voiam să îmi fac o idee.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,562
Tu decizi daca merita bataia de cap si costurile recurente. Ideal ar fi doua legaturi care sunt total independente, de genul legatura mobila prin Vdf si leagatura fixa prin Telekom (nu au puncte comune).
 

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,150
Păi asta am acum. :smile: Dar sunt pe schimbat mai multe elemente din cum și unde îmi desfășor activitatea, și voiam să planific un pic, și să îmi dau seama dacă stau bine.

Cam orice job aș avea, nu cred că e necesar să fac ceva dacă pică curentul 8h, în general nu am astfel de urgențe. Am un UPS, am laptop, am mobil la o adică dacă e cazul de așa urgență, pun laptopul și mobilul la UPS și stau câteva ore bune.

Voiam mai mult să văd care sunt opțiunile cu Internetul, am și eu niște mici temeri / frici / îndoieli, pe care topicul de față le-a calmat, lucru pentru care vă sunt recunoscător.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,417
E simplu. Se ia un UPS mare, care acceptă acumulatori externi (și are setări pentru asta, ca să știe că are acumulatorii ăia legați și ce trebuie să facă cu ei) și se leagă la 4 acumulatori de 55Ah, adică vreo 3KWh. UPS-ul dă sinus, adică pot să leg centrala termică la el la nevoie.

1588945904094.png
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,218
N-as sti unde sa pozitionez toata magaoaia, pentru ca as vrea sa-mi alimenteze toate routerele, toate switchurile (mai ales cu astea e problema ca-s imprastiate prin toata casa ) un laptop, 2 monitoare si o imprimata. Asta mi-ar da un anume confort (uneori penele de curent in zona mea tin si cate 4 ore, deh la tara).

Stiu sigur ca atunci cand am construit casa, am pus circuite separate pentru instalatiile de AC, masina de spalat si cred ca si pentru centrala. Urmeaza sa studiez daca pot pune toata retelistica pe un singur circuit si in caz de pana sa intre UPS ul si bateriile.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,417
Păi de-aia iubesc PoE și pereții falși prin care am tras circuite separate. Așa că am pe UPS-ul ăla NAS-ul, desktop-ul, monitoare, laptops, toată rețelistica, imprimanta, boxe... Bine, toate în paralel consumă mult, dar basics sunt cam 200-300W.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,562
radul minim necesar nu inseamna toate. Altfel confortul costa si se plateste ... numai tu decizi daca merita investitia.
PoE, asa cum zice si miahi e o solutie ieftina si la indemana, mai ales ca varianta pe 48v ar trebui sa mearga si direct din baterii.
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,218
PoE nu mă ajută cu monitoarele, cu imprimanta, cu NAS ul, am dus discuția un pic un pas înainte, nu mai era vorba de minim necesar.

Minim necesar e laptopul pe baterie + mifi cu cartela prepaid și tot o lungești vreo 4-5 ore.
 

Mistral

Alien
Sugar daddy
Joined
Mar 23, 2004
Messages
646
Bine, la tara teoretic ai spatiu deci poti inclusiv un generator pe motorina sa-ti iei si ala te tine cat vrei. :smile:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,436
Esti la tara, nu trebuie sa tii generatorul in casa langa calculator. Exista pivnita, beci, poti face si o baraca alaturi de casa sau langa garaj, etc...
Clar esti om de oras 100% :biggrin: sau glumeai, e greu de ghicit asa prin internet, fara emotes.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,456
În regim de avarie, cu curent pe generator sau baterii, nu o să-l consumi cu imprimante sau luminițele bradului, că nu-s critice. Te rezumi la strictul necesar care să trebuiască să fie alimentat, restu' să ia pauză. De-asta nici nu treci toată casa prin UPS, ci se și definesc circuite electrice separate pentru aparatură ce trebuie băgată într-o priză ce trece prin generator/UPS și aparatură care nu, chit că prizele sunt una lângă alta doar colorate diferit.

Iar nivelul smart+ e să eviți complet UPS-ul urcător de tensiune fiindcă irosește energie de două ori, ci să folosești pe cât posibil curentul continuu și covertoare DC-DC dacă chiar trebuie. Pentru laptop folosești un alimentator auto, televizorul îl cauți să fie din ăla pentru caravane sau microbuze cu alimentare directă la 12V, etc.
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Messages
2,218
Ete na!
Ca stiti voi care e fisa postului!?
Daca aprinsul luminitelor inseamna ceva €€€€ sau un print/scan/ sign&date pe un document inainte de deadline (da! de exemplu autoritatile din Hong Kong sau Peru etc, inca vor sa vada semnatura pe documente) atunci o sa vedeti cat de critice devin!
In regim de avarie vreau sa functionez normal, intr-adevar, fara briz briz uri, RGB si sunet cărnos, dar totusi, mi-ar placea sa nu fiu fortat sa ma bunghesc la monitorul de 11 inch al leptopului. Nu ca nu as vrea, dar nici cu 5 perechi de ochelari nu as putea sa o fac!
 
Top Bottom