Stocarea datelor și USB3

M-ati facut curios si-am testat si eu chestia asta Sandisk Ultra 128GB Dual Drive Go USB Type C Flash drive.
Testat pe USB 3.0 si USB-C. Nu stiu daca e bine sau rau, eu l-am luat ca era ieftin la oferta. :)
1607964545987.png

Am nevoie de un stick USB. Ma intereseaza in primul rand sa fie fiabil, apoi sa aibe un raport pret-performanta rezonabil. Viteza nu e esentiala, banuiesc ca trece de 100 Mb/sec la orice produs decent. Capacitate - probabil nu merita sub 256GB, desi vad ca sunt teoretic disponibile si de 1-2 TB, la preturi suspecte precum asta. In caz ca dispare linkul, e vorba de 2 TB la 250 de lei, brand Lenovo.

Scopul e stocarea mobila de diverse, de la continutul cartelelor microSD din GoPro (sunt de 64 GB si 128 GB, deci nu prea mari) la copiat un film pentru redare pe TV (cel mai mare film are 60 GB). Ultimul stick USB pe care l-am cumparat avea 32 GB si era acum vreo 10 ani, merge si acum dar a avut un accident mecanic si mufa USB e la 30-40 de grade, e posibil sa moara de la asta. Nu m-ar deranja sa dau banii pe un stick care sa tina alti 10 ani.

Recomandari?

În ultimii ani am cumpărat doar Sandisk Ultra Fit, pe USB3.1. Cel mai mare a fost de 64GB, problema fiind că TV și alte periferice de-astea proaste nu știu altceva decât FAT32, care la discuri USB atât de mari este înfiorător de ineficient la mai multe fișiere mici. Ideal ar fi să știe ExFAT și atunci e totul ok, dar na. Dintre astea, unul de parcă 16GB a funcționat 24/7 în slotul intern USB al unui server Dell R610 pe post de ESXi boot (cu majoritatea logging-ului oprit) și nu părea să aibă vreo problemă când l-am decomisionat. Doar atât că se încălzesc foarte tare și nu știu cât e de nasol asta pentru circuite și riscul de pierdere de date, sau dacă disiparea căldurii prin mufa USB dă ceva probleme la gazdă.

Acum pe amazon unul de 64GB e vreo 16€ și unul de 512GB e 34€.

Pentru capacități mai mari de transport am preferat un enclosure USB pentru discuri de 2,5", fie SATA fie SSD.

preturi suspecte precum asta. In caz ca dispare linkul, e vorba de 2 TB la 250 de lei, brand Lenovo.
Direct la chinezi e mai ieftin!

1740382500529.png

Acum chiar trebuie să fii atent ce cumperi, că există astfel de variante și pentru restul producătorilor, nu le e greu să scrie orice pe stick. Așa că nu emag, nu amazon, ia de la un distribuitor mai serios.

Pentru stocare mai mare de 500GB eu prefer SSD-uri M.2 în enclosure USB. Sunt mai mari și altă zonă de preț, dar am mai multă încredere decât în chestiile astea înghesuite.

Eu am avut numai experiente proaste cu stick-urile USB. Astea mai noi (16GB+) au latente infiorator de mari la operatiile de erase, infiorator insemnand ~ 1s / erase block. Odata ce ai scris toate sectoarele, operatiile de scriere, mai ales la fisiere mici, care golesc un erase block intreg, dar nu scriu mai nimic in el, devin extrem de lente, adica <1MB/s. Valabil la orice USB2/3/3.1/etc. Nu am incercat stick-urile USB SSD, care cica suporta TRIM*.

Da, unele USB3 se incalzesc tare. Nu toate. Cred ca tine de cat de mult interes si-au dat cand au scris firmware-ul.

* Am indoieli ca se poate TRIM over USB. Posibil sa trebuiasca UASP pentru asta.

OK, suna descurajator. O recomandare de enclosure USB pentru SSD M2 nVME? Am unul de 1 Tb in sertar, nefolosit. Am folosit unul de la frate-meu, parca Delock, cam prost facut si mergea doar cu cabluri extrem de scurte, gen 10 cm, cu cablu Thunderbolt 3 de 1 metru nu mergea, desi cablul chiar e TB3.

Am eu unul sub forma de USB stick dar este de fapt SSD. E din aluminiu din cauza ca se incinge, dar rata de transfer este constanta intre 100 si 180mbs (USB3).
Acum depinde de forma pe care o vrei, e posibil ca un enclosure sa o duca mai bine la disipatia termica,

Am luat și eu un Delock mai demult, cea mai mare țeapă, n-a mers bine cu nimic. Acum am https://www.emag.ro/adaptor-hard-di...m-key-m-b-key-nvme-negru-hdc-03/pd/DQV6SCMBM/ și un https://www.emag.ro/icybox-external...i-e-usb-3-1-type-c-ib-1817m-c31/pd/DBCZPHBBM/ care-s ok. Ok însemnând >300MB/s cu tot cu criptare prin VeraCrypt. Dar problema cablurilor rămâne (și apare la majoritatea device-urilor USB care ar putea face transferuri serioase), orice cablu lung poate fi o problemă. La fel ca la stick-ul de 2TB de mai sus, poate să scrie orice pe el, nu înseamnă că este. Fun stuff, nu mi-e clar care e diferența între Thunderbolt și USB, dar unele chestii USB nu merg deloc cu cablul cu care a venit dock-ul Thunderbolt 4 (și care merge la TB4 în dock).

De ex. am un card reader pentru aparatul foto care merge pe la 1GB/s cu cablul propriu (care are 20cm) și 300MB/s cu orice alt cablu cu care merge (pentru că cu majoritatea nu merge).

Orico

Mi l-a trebuit temporar pentru a face un backup la un SSD dintr-un laptop, dup-aia nu l-am mai returnat fiindcă pentru 17€ mai bine stă în sertar :D Are suport pentru UASP.

Cablurile sunt etern o problemă din cauza invaziei de chinezisme care nu respectă nici un standard (componente active în mufe, caracteristici cabluri etc.). Poate cel mai bun exemplu e un cablu USB A-USB C care în funcție de direcția în care înfig mufa USB-C în telefon face quick charging sau nu.

La mine nici stick-urile bune etc n-au rezistat mai mult de 6 ani ca boot disk cu vmware, care nici măcar nu scrie pe ele.

Dacă nu oprești o groază de chestii, scrie în draci pe discul de boot. Iar dacă mai e și un stick cu capacitate limitată, devine distractiv când spațiul se umple. Ask me how I know that :D

FreeNAS era celebru pentru ca ucidea stick-uri, aveam o cutie din alea mici si le puneam cate 2. Acum au dezactivat loggingul exagerat si probabil tin mai mult, dar am trecut pe SSD intern.

Multumesc pentru sugestii, am comandat un Orico de pe Amazon.de pentru ca tot aveam de luat niste becuri pentru motocicleta care nu se gasesc in Romania, asa ca am combinat comanda. Vine peste 2 saptamani, mai astept si cu enclosure si oricum nu e vreme de motociclit.

A venit Orico, surprinzator de repede.

1. Nu merge pe portul USB-C frontal. Merge pe cel din back panel. Nu am incercat pe USB type A frontal, banuiesc ca pe cele din spate merge.
2. Samsung Magician nu vede SSD-ul 980PRO ca fiind Samsung, ci "RTL9120 NVME", care e probabil interfata USB-NVME Realtek. Asta inseamna ca nu suporta nici o operatiune cu discul, de la firmware update la performance benchmark. Nici macar un SMART.
3. Viteza de copiere la fisiere mari (> 1 GB) este de 341 MB/sec. Asta sugereaza USB 5 Gbps, chiar jumatate din atat, desi e raportat de Magician ca "USB 3.2". E suficient pentru ce vreau in acest moment, dar slabut pentru anno domini 2025. SSD-ul duce 1.8 GB/sec constant, am cateva din astea in Threadripper pe care face backup-restore de SQL (fisiere de peste 1 TB) si scriu cu 1.8 GB constant cate o jumatate de disc odata.

USB-C este o mufa f. f. proasta. Daca ai doua USB-C intre host si device, deja sunt sanse slabe sa mearga si daca mai ai si o mufa intre MB si cablul card-reader-ului sau USB-ului frontal, atunci e clar ca n-o sa mearga.
Nu ma intelege gresit, USB-C e mai buna decat micro-USB (simpla sau 3), dar tot proasta e.

USB-ul frontal e cu cablu plat si mufa type-E in placa de baza, parca asa ii zice. Si merge in general ok, dar cu asta nu vrea. M-am obisnuit cu jungla cablurilor USB in general, dar speram sa nu fie diferenta intre mufele din carcasa.

Problema e că la frecvențele astea de USB 3 e o mare realizare că merge un cablu. Mi-aduc aminte când Antec mi-a trimis gratuit replacement pentru mufele frontale de carcasă Sonata pentru că originalele nu mergeau pe USB 2.0 (240MHz). USB3.1 pare să meargă pe la 10GHz (foarte greu de găsit specs), ceea ce e o minune a tehnologiei.

https://www.uwe-sieber.de/usbtreeview_e.html îți dă mai multe info despre capabilitatea device-urilor și de ce merg cum merg. RTL9120 nu știe USB 3.2.

Back