SSD pe laptop

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Am un laptop (Lenovo cu i3 2328M + 4GB RAM, HDD 500 GB, DVDRW etc.) și aș vrea să-i montez un SSD. Merge unul de 2.5"? Pot să păstrez și HDD-ul (așa aș vrea)? Nu l-am deschis încă să văd cum se prezintă, mi-a venit ideea acum la serviciu, că mi-am adus aminte că am cumpărat recent un SSD de 120 GB.
Își face treaba și așa (navigare, ceva filme etc.), dar aș vrea să le fac o bucurie fetelor, să le creez impresia de upgrade. :D
 
Să înlocuiești discul cu SSD, foarte probabil poți. Să ai simultan discul și SSD-ul, asta un pic mai greu; nu-s multe laptopuri făcute cu 2 bay-uri interne. Cei mai mulți bagă SSD-ul ca disc principal și pun discul de capacitate mai mare într-un adaptor montat în locul unității optice, dar nu e garantat că merge.
 
Aaa, interesant! Lenovo e un G580, ceva de genul ăsta. Cu HDD mai mic și placă video mai slabă, parcă 610M.
Într-unul dintre week end-urile viitoare o să încerc să-l desfac, să văd ce-i pe-acolo.
 
Din ce vad este nevoie de caddy cu grosimea de 12.7mm, dar cu Lenovo am patit-o sa apara incompatibilitati sau blacklist, cel mai bine ar fi daca poti sa iei pe testate.
 
La o adică mă pot mulțumi și doar cu SSD-ul, că l-am luat ieftin. :biggrin: Dar cu HDD ar fi ideal, mai descarci pe-colo câte una, alta.
 
IceCub - manualul de service este excelent.

ursamajor - Upgrade de la HDD la SSD se va simți foarte mult, o să le faci o bucurie mare :)


Acum depinde ce content vor fetele pe el. Dacă este pentru content multimedia, un HDD ar fi preferabil unității optice, unde mai pui că un caddy de obicei este hot-swappable cu unitate optică dacă ai nevoie musai de CD. SSD în loc de HDD și caddy cu HDD este alegerea ideală.

Sincer, eu personal prefer într-un laptop doar stocare solid state. Nu de alta, dar un HDD are probleme în timp din cauza mișcărilor dacă-l ții în poală sau îl miști cât funcționează (am încă PTSD de la un HDD de laptop de la tata cu vreo 60 milioane de bad-uri).
 
Mi-a trăznit altă idee, numai să vedem dacă-i fezabilă. Laptopului meu vechi Lenovo G580, cu i3 2328M aș vrea să-i upgradez procesorul, evident unul tot socket G2, de exemplu un i7 3610QM. Am doar o nelămurire: are un TDP de 45W vs 35W. Este diferența de 10W o problemă sau sistemul de răcire îi va face față? Procesorul m-ar costa cca. 100 de lei, zic eu că merită. Ce părere aveți?
Are cineva de vânzare un CPU socket G2 mai bun? :D
 
Comparația este simplă, 4C/8T VS 2C/4T, 22nm VS 32nm, 6MB VS 3MB cache, Intel HD 4000 vs HD 3000, PCIe 3.0 VS 2.0, turbo boost la 3.3GHz VS no boost lol.

Probabil va trebui să-l subvoltezi, dar merită încercat. Totul este ca placa de bază să-l suporte/ducă.
 
Unul zice aici că are același model cu al meu G580 - 20150 și văd că i-a pus 3610QM cu succes, deși și procesorul lui inițial era TDP 35W.
 
Problema nu este TDPul per-se, ci dezastrul care implică VRMuri șamd, în sine placa de bază. Degeaba au același socket dacă nu se pupă alimentarea.

Dacă a mai reușit și altcineva, ia-l și gata. Eu vreau un quad core pentru laptopul meu pentru că stă în 100% enervant de mult la bootare, dar probabil o să încerc să găsesc un extreme edition ieftin pentru că alea au control de voltaj via utilitarul de la Intel și merg mai bine subvoltate => temperaturi mai decente overall.
 
3610QM ăla l-aș fi luat la 100 de lei și era o afacere bună, dar nu se află în recomandările de upgrade pentru modelul meu de laptop. Mai săpăm.
 
Pana la urma am comandat un i7-3612QM, care e in lista agreata de upgrade a Lenovo pentru modelul meu. Deocamdata i-am pus SSD si o sa-i iau un caddy pentru HDD in locul unitatii optice. Apoi, cand va veni procesorul, trebuie sa-mi fac curaj sa-l operez. Oricum, dupa ce am operat un obiectiv Tamron, nu ma mai sperie nimic.


dc4f44c272606700071cf7da55a096d9.jpg


Aaa, si i-am pus un Win10Home. Doar la partea cu Dolby am avut ceva probleme (n-a mers direct cu driverul Win10, am sapat nitel), in rest toate driverele si le-a gasit si totul merge perfect. Doar Lenovo Energy Management a trebuit sa mai instalez pentru partea de baterie, nu ca Win n-ar fi avut asa ceva, dar m-am obisnuit cu Lenovo. :kul:
PS: am uitat sa spun: booteaza cam in 18-20 s.
 
Last edited:
Am niște Arctic Silver 5 de... mulți ani. Mai e bună de pus pe procesor? :huh: Ea văd că curge, săraca, din seringuța aia.
Mai am și o seringă de Fanner 420 și vreo patru de Titan TTG-S104. Cred că tot de-atâția ani. :facepalm:
Și altă întrebare: AS5 asta după ce se usucă își mai face treaba? La cât timp trebuie verificată/reaplicată?
 
Back
Top