SSD pe laptop

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Am un laptop (Lenovo cu i3 2328M + 4GB RAM, HDD 500 GB, DVDRW etc.) și aș vrea să-i montez un SSD. Merge unul de 2.5"? Pot să păstrez și HDD-ul (așa aș vrea)? Nu l-am deschis încă să văd cum se prezintă, mi-a venit ideea acum la serviciu, că mi-am adus aminte că am cumpărat recent un SSD de 120 GB.
Își face treaba și așa (navigare, ceva filme etc.), dar aș vrea să le fac o bucurie fetelor, să le creez impresia de upgrade. :biggrin:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Fara sa spui ce Lenovo sau ce bay-uri si sloturi interne are, nimeni n-o sa-ti poata raspunde.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Să înlocuiești discul cu SSD, foarte probabil poți. Să ai simultan discul și SSD-ul, asta un pic mai greu; nu-s multe laptopuri făcute cu 2 bay-uri interne. Cei mai mulți bagă SSD-ul ca disc principal și pun discul de capacitate mai mare într-un adaptor montat în locul unității optice, dar nu e garantat că merge.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Aaa, interesant! Lenovo e un G580, ceva de genul ăsta. Cu HDD mai mic și placă video mai slabă, parcă 610M.
Într-unul dintre week end-urile viitoare o să încerc să-l desfac, să văd ce-i pe-acolo.
 

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Location
Cluj-Napoca
Din ce vad este nevoie de caddy cu grosimea de 12.7mm, dar cu Lenovo am patit-o sa apara incompatibilitati sau blacklist, cel mai bine ar fi daca poti sa iei pe testate.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
La o adică mă pot mulțumi și doar cu SSD-ul, că l-am luat ieftin. :biggrin: Dar cu HDD ar fi ideal, mai descarci pe-colo câte una, alta.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
IceCub - manualul de service este excelent.

ursamajor - Upgrade de la HDD la SSD se va simți foarte mult, o să le faci o bucurie mare :smile:


Acum depinde ce content vor fetele pe el. Dacă este pentru content multimedia, un HDD ar fi preferabil unității optice, unde mai pui că un caddy de obicei este hot-swappable cu unitate optică dacă ai nevoie musai de CD. SSD în loc de HDD și caddy cu HDD este alegerea ideală.

Sincer, eu personal prefer într-un laptop doar stocare solid state. Nu de alta, dar un HDD are probleme în timp din cauza mișcărilor dacă-l ții în poală sau îl miști cât funcționează (am încă PTSD de la un HDD de laptop de la tata cu vreo 60 milioane de bad-uri).
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Mi-a trăznit altă idee, numai să vedem dacă-i fezabilă. Laptopului meu vechi Lenovo G580, cu i3 2328M aș vrea să-i upgradez procesorul, evident unul tot socket G2, de exemplu un i7 3610QM. Am doar o nelămurire: are un TDP de 45W vs 35W. Este diferența de 10W o problemă sau sistemul de răcire îi va face față? Procesorul m-ar costa cca. 100 de lei, zic eu că merită. Ce părere aveți?
Are cineva de vânzare un CPU socket G2 mai bun? :biggrin:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Comparația este simplă, 4C/8T VS 2C/4T, 22nm VS 32nm, 6MB VS 3MB cache, Intel HD 4000 vs HD 3000, PCIe 3.0 VS 2.0, turbo boost la 3.3GHz VS no boost lol.

Probabil va trebui să-l subvoltezi, dar merită încercat. Totul este ca placa de bază să-l suporte/ducă.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Hmmm, nu mai mi-aduc aminte cum e BIOS-ul. Mai degrabă caut unul cu același TDP. :hihi:
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Unul zice aici că are același model cu al meu G580 - 20150 și văd că i-a pus 3610QM cu succes, deși și procesorul lui inițial era TDP 35W.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Problema nu este TDPul per-se, ci dezastrul care implică VRMuri șamd, în sine placa de bază. Degeaba au același socket dacă nu se pupă alimentarea.

Dacă a mai reușit și altcineva, ia-l și gata. Eu vreau un quad core pentru laptopul meu pentru că stă în 100% enervant de mult la bootare, dar probabil o să încerc să găsesc un extreme edition ieftin pentru că alea au control de voltaj via utilitarul de la Intel și merg mai bine subvoltate => temperaturi mai decente overall.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
3610QM ăla l-aș fi luat la 100 de lei și era o afacere bună, dar nu se află în recomandările de upgrade pentru modelul meu de laptop. Mai săpăm.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Pana la urma am comandat un i7-3612QM, care e in lista agreata de upgrade a Lenovo pentru modelul meu. Deocamdata i-am pus SSD si o sa-i iau un caddy pentru HDD in locul unitatii optice. Apoi, cand va veni procesorul, trebuie sa-mi fac curaj sa-l operez. Oricum, dupa ce am operat un obiectiv Tamron, nu ma mai sperie nimic.




Aaa, si i-am pus un Win10Home. Doar la partea cu Dolby am avut ceva probleme (n-a mers direct cu driverul Win10, am sapat nitel), in rest toate driverele si le-a gasit si totul merge perfect. Doar Lenovo Energy Management a trebuit sa mai instalez pentru partea de baterie, nu ca Win n-ar fi avut asa ceva, dar m-am obisnuit cu Lenovo. :kul:
PS: am uitat sa spun: booteaza cam in 18-20 s.
 
Last edited:

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Am niște Arctic Silver 5 de... mulți ani. Mai e bună de pus pe procesor? :huh: Ea văd că curge, săraca, din seringuța aia.
Mai am și o seringă de Fanner 420 și vreo patru de Titan TTG-S104. Cred că tot de-atâția ani. :facepalm:
Și altă întrebare: AS5 asta după ce se usucă își mai face treaba? La cât timp trebuie verificată/reaplicată?
 
Top Bottom