SSD pe laptop

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Location
Cluj-Napoca
Dă curiozitate. :smile: Tot încerc să înţeleg cum le vând ăştia ca şi SRL cu 25-ish lei, când eu ca individual pe forumuri şi OLX îmi tot fac socoteli să văd dacă mai are rost să aduc pt. că de-abia le dau cu 25 de lei. :biggrin:
PS: Clujeni de-ai mei, în 2017 când am început eu să aduc ei le vindeau la 65+ lei.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Nebanuite sunt caile economiei de piata. Asta e cazul fericit, sa-i zic asa, cand am gasit la PJ mai ieftin decat la PF. Initial vazusem la un concitadin la 35 de lei, pe olx. I-am propus 30, spunandu-i ca pot lua la 36 cu transport inclus. Am fi fost, cred eu, amandoi multumiti. Bisnitarul a fost inflexibil si astfel s-a pacalit singur. Ca mic "comerciant" trebuie sa muncesti mai mult, altfel adaosul te poate scoate din cursa.
Asta apropo de o discutie despre preturile de pe piata din RO. :wink:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Plasa aia de care zici era ca un fel de scotch argintiu, metalic? Că exact aia este - se folosește și la telefoane mobile pentru ecranare și contact de masă flexibil, am luat o rolă din care decupez ce bucățele trebuie.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Da, e o plasă foarte, foarte fină și, în afară de zona aia, mai apare și în altele. Lipită de placa de bază și cooler, îi dădea acestuia doar vreo 1-2 cm de mobilitate.
...necazul e că nu mai reușesc să fac să comute pe GPU Nvidia de pe placa integrată. Toate setarile sunt făcute, și în BIOS (switchable graphics) și în Nvidia CP (ales GPU Nvidia în loc de Auto). Wtf? Am uitat să conectez GPU-ul? :hihi: Dar îl mai vedea și se instalau driverele dacă era așa? :huh:
...necazul e că nu mai reușesc să fac să comute pe GPU Nvidia de pe placa integrată. Toate setarile sunt făcute, și în BIOS (switchable graphics) și în Nvidia CP (ales GPU Nvidia în loc de Auto). Wtf? Am uitat să conectez GPU-ul? :hihi: Dar îl mai vedea și se instalau driverele dacă era așa?
Up?:huh:
 
Last edited:

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Up pentru mai sus...

Am dat un stress GPU din HWinfo (parcă) și s-a dus procesorul la 90 de grade. E "brublem"? Pare-mi-se că a intrat și-n throttling. :huh: Văd că în idle stă la 50-55 de grade. Mi se pare cam mult. Necazul e că n-am făcut același lucru celuilalt procesor, să pot compara.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Eu n-am grafica integrata, dar 90 mi se pare enorm. La mine daca trece de 55 deja ma gandesc la aspirator, surubelnita, pasta...
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Păi, am desfăcut și-am curățat pe-acolo când am montat procesorul. Pasta am pus-o corect. :what: Vorbim de laptop, da? Că la desktop nici la mine nu trece de 55-60 de grade cu stress CPU.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Am făcut o ghidușie și-am setat pe la Power Plan 99% la max. processor (cică ar dezactiva Turbo Boost) și acum pot folosi și GPU Nvidia, care stă pe la 60 de grade, iar procesorul nu mai trece de 75-80 de grade în jocuri. O să-i dau și-un stress CPU, să vedem dacă s-a schimbat ceva.
 
  • Haha
Reactions: Neo

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Nu prea pricep ce-i acolo, dar nu ar trebui să fie o problemă cu procesorul la 90*C. Poți studia ce utilitare merg pentru subvoltare la tine, chiar și numai 0.1v în minus ar trebui să scadă temperatura semnificativ.

Pentru GPU NVIDIA vezi dacă nu merge setat în driverul NVIDIA să prefere să folosească doar GPU discret (adică cel NVIDIA).
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Ehehe, am setat de la început GPU în driver Nvidia (am și spus, vezi citat), dar crezi că era prost să-l folosească? :wink:
Toate setarile sunt făcute, și în BIOS (switchable graphics) și în Nvidia CP (ales GPU Nvidia în loc de Auto).
Bine, nu-i cine știe ce GPU (e cam ca grafica intergrată), dar mă gândeam că lucrează separat de procesor și nu se mai încinge tare (ceea ce e adevărat). În schimb, acum după ce am pus 99% utilizare procesor la Power Plan, folosește și GPU Nvidia. Încurcate sunt căile biților! :popa: Oricum, acum pot să-mi joc prin concedii HL2 și Quake2 (ori alte de-astea) liniștit. :biggrin:
Cât timp BIOS-ul nu mă lasă să umblu la voltaje, n-o fac nici cu utilitarele. N-aș fi făcut-o oricum. :smile:
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
No, după câteva săpături am reușit să-l fac în idle cam așa (primul e GPU, apoi cele 4 nuclee):
temps.jpg

În 3D GPU nu trece de 60 de grade C, iar CPU de 70 de grade C. :kul:
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Păi, cum am zis, în primul rând am setat în Power Plan ca procesorul să fie folosit la doar 99%.
Apoi am putut folosi GPU. În Turbo Boost cre'că voia să folosească doar grafica lui integrată. Asta a făcut ca procesorul să fie degrevat de partea video integrată (cred) și dintr-o dată am câștigat câteva grade bune.
Apoi am observat că unele servicii foloseau GPU Nvidia și, concomitent, și procesorul, așa încât GPU depășea 40 de grade, tipic 45, iar procesorul 50. Le-am căutat și le-am setat să folosească grafica integrată. Ce e ciudat, atunci când le-am setat pe integrată, au scăzut ambele temperaturi la ceea ce se vede în screenshotul de mai sus. Ca să scap definitiv de ele, am setat în driverul Nvidia să folosească grafica integrată default (primul tab de la setări 3D) și am setat fiecare joc să folosească GPU Nvidia (al doilea tab). Done!
 
Last edited:

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Am vrut să verific capacitatea bateriei și starea ei, a vechiului G580 după gauge reset. Cifrele m-au pus în dificultate. :biggrin: Există vreun mod să fac să raporteze corect în Win 10? Bateria s-a păstrat excelent, ține 3 ore fără probleme, în utilizare normală. Nici nouă nu depășea 4 ore, din ce îmi amintesc. Capacitatea inițială era de 4400 mAh, față de cei 354 mAh arătați de acel soft. Categoric e o greșeală pe undeva.

Și voiam să mai întreb ceva. Pe acest vechi Lenovo aveam, la managementul energiei, două setări: baterie maximă și viața bateriei maximă. Când setam a doua opțiune, chiar și cu încărcătorul în laptop, bateria nu trecea de 60%. La laptopurile noi (vorbesc de cel dăruit fiică-mii) cum se gestionează bateria, dacă l-ar ține permanent în priză, mai ales că bateria e non removable?
 

Attachments

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Nu le are decât pe-alea default: power, hdd și baterie. :biggrin: Bine, înțeleg sensul zicerii tale, dar eu chiar sunt mulțumit de upgrade-urile făcute. :wink: Am adus laptopul în zona galbenă, căci era chiar lângă cea roșie. :kul: Chiar se mișcă bine.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Testul ăla este fix pix, mie îmi spune că desktop-ul meu este praf la gaming dar softul lor de benchmark se poticnește. Faptul că se mișcă bine este singurul lucru care te interesează.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Cred că sistemul de referință al testelor ălora e pretențios, jocuri/grafică 3D de ultimă generație, rezoluții de 4k-8k, etc. Probabil că iau Titan RTX ca etalon. Nici al meu nu stă mai bine cu (de-acum vechiul?) GTX 1060, e pe la 55%. Totuși, nu cred că există un site mai bun pentru a-ți da seama cam ce poate o componentă, mai ales că se testează sisteme diverse și nu în condiții de laborator, ci în condiții normale de funcționare.
 
Top Bottom