Silencing the horses

Sta pe la 50 de grade; nu stiu de ce ar vrea cineva 40 de grade la HDD. :rolleyes:

S-a mai discutat pe tema temperatura HDD pe acest thread, sper ca nu o luam de la capat.
 
Orice om cu un număr minim de pitici (incl. /me) preferă 40 de grade, mai ales când e vorba de siguranţa unor date importante. :smile:
 
La harduri e chestie delicată, mai ales că între partea de jos şi cea de sus a carcasei poţi înregistra diferenţe şi de 20 de grade. Am avut ocazia să prind 60+ pe unul pus chiar lîngă tavanul carcasei, de m-am speriat. N-a crăpat dar nici n-a stat mult aşa, că l-am mutat.
 
Eu am unul din hdd-uri deasupra unitatii floppy, acolo unde ar trebui sa bag unitatea B. Se raceste foarte bine probabil din cauza ca lasa spatii mici pe unde poate trece aer. Si trece destul aer, la spate am 2 ventilatoare la turatie maxima.
 
Orice om cu un număr minim de pitici (incl. /me) preferă 40 de grade, mai ales când e vorba de siguranţa unor date importante. :smile:

Eu prefer sa fiu cat mai apropiat posibil (desigur in limite rezonabile de galagie si investitii) de recomandatul 25 din manualul hardului. Peste 35 mi se pare prea mult. Acum stau cu el la 31. Deh, cand ai un 5400 RPM care inca nu a facut inca 5 ani (doar vreo 4 si o cadere a carcasei in care era de la 40cm) si nu mai gasesti harduri de 5400RPM noi, iti tii hardul la temperaturi cat mai apropiate de cele pt care MTBF e maxim.

Hardul e silentios si nu vibreaza asa ca saibele de cauciuc se descurca bine.

Acestea fiind zise acum urmeaza sa mi se dea porecla de Marius 95 2. :biggrin:
 
Ţin minte că acum câţiva ani foloseam un progrămel care-mi arăta valorile S.M.A.R.T. şi la 38C era deja roşu.
 
Vreti poze cu batranul meu 7200.7 care in SMART are temperatura maxima inregistrata la 67 de grade, si care a mers vreo 3 veri la 60+ grade ? Guess what, merge perfect si in ziua de azi. I dunno, poate sunt eu norocos dar in 10 ani de cand am PC (si de vreo 4 am chiar doua) niciodata nu mi s-a bushit HDD-ul...
 
Esti norocos. Chiar zilele astea i s-a busit hdd-ul unui coleg fix din cauza temperaturii.

Nici mie nu mi s-a stricat vreun hdd. De fapt mie nu mi s-a stricat nici o componenta de cand am calculator. Da' asta nu-i decat noroc.
 
Am renunţat să mai monitorizez HDD-urile mele de când ating (toate) în mod constant peste 60 de grade Celsius. Oh well, dacă pică, pică :smile:
 
Si eu stiu ca zaharul sarea si grasimile dauneaza sanatatii. Cu toate astea mananc de rup sus-mentionatele articole. INSA nu sfatuiesc pe nimeni sa-mi urmeze exemplul!

PS: HDD-urile prefer sa le tin sub 35-36 de grade, indiferent de zgomotul coolerelor.
PPS: Zgomotul nu ma deranjeaza, nu ascult muzicile pe calculator.
 
La mine fara nici un ventilator prin apropierea hdd-ului, sta intre 41-44 cand afara sunt temperaturi simtite, iar cand a fost codul rosu, temperatura s-a dus in 48 de grade. Mai sus nu cred ca mai urca ... sper.
 
Eu am un Seagate de 60 GB care a stat tot timpul in 50-55 grade. iata ce zice pe site-ul Seagate:

Operating 0 to 60 degrees C
Nonoperating -40 to 70 degrees C
Maximum operating temperature change 20 degrees C per hour
Maximum nonoperating temperature change 30 degrees C per hour
Maximum operating case temperature 69 degrees C
 
Am renunţat să mai monitorizez HDD-urile mele de când ating (toate) în mod constant peste 60 de grade Celsius. Oh well, dacă pică, pică :smile:
Eu am back-up cam la tot ce exista pe HDD, mapele cu DVD-uri sunt pline; daca imi crapa HDD-ul singurul incovenient este faptul ca as pierde vreo 2 zile sa readun totul la un loc. Apropo, sistemul de la care a plecat discutia are HDD in acea pozitie de acum aproape 2 ani, cand a fost facut sistemul initial (exista link si post tot pe acest thread) si Samsung-ul care statea acolo merge si acum bine-merci, desi statea mult mai cald decat actualul WD.
 
Eu nu am back-up la toate datele, n-ar avea rost să mai am HDD-uri dacă aş face asta. Doar important stuff (poze, muncă, chestii de-astea). Triplicate :smile: pe toate HDD-urile şi pe DVDs. Redundanţă, tati! :wink:
 
Vin cu mici detalii despre starea sistemului meu actual, fără poze pentru că nu am făcut încă în el curăţenie şi nici wm aşa că mi-e ruşinică.

Încep cu carcasa, Antec P150, dotată cu două venturi de 92mm Nexus la 5v şi un Noctua de 120mm 1200RPM cu ULN pe el (deci cam 700RPM) la ieşire. Sursa este o Silverstone ElementPLUS 500W cu ventilator schimbat, tot un Noctua de 120mm 1200RPM cu ULN.

Placa de bază este un DFi Infinity 975G/X pe care stau montate un Intel Core2Duo E4400 la 3400Mhz şi 2GB de Mushkin EM2-6400. Procesorul este răcit de Scythe Ninja rev.B cu ventilatorul pus pe 5v, iar northbridgeul plăcii de bază are şi el ventilaţie activă din partea unui Delta de 80mm din seriile silent (Delta ştie să facă şi altceva decât turboreactoare de avion :tongue:) pus la 5v.
Placa video, un Asus X1950PRO răcită de coolerul ei original, surprinzător de silenţios (este mai silenţios decât un Pentagram la 5v). Fără OC sau DC. Probabil îmi voi face timp să caut o soluţie de OC/DC dinamic pentru 2D şi 3D.
Stocarea este asigurată de un Samsung SpinPointT 320GB şi un WesternDigital Raptor 150GB. Despre zgomotele produse de cele două puteţi citi aici pe site, le-am descris mai demult. Ele sunt prinse pe tăviţe şi nu în elastice deoarece elasticele s-au rupt între timp. Oricum, diferenţa nu am fost capabil să o sesizez.
Pe lângă toate astea mai există o placă de reţea 3Com, o placă de sunet M-Audio 5.1 şi un DVD-RW Benq (cele două plăci sunt şi ele generatoare medii de căldură).

Vă rog să nu mă întrebaţi de temperaturi în idle şi full load mai ales pe această vreme caniculară ieşită din comun şi fără sistem de climatizare în apartament. Este inutil efectiv acum să vă furnizez aceste date. Concret este doar că sistemul este perfect stabil în acele condiţii de răcire şi de overclocking.

Vreţi să ştiţi cum se aude? La 3 noaptea dacă am cel mult un geam deschis în casă, nu ştiu dacă se stinge sau nu, nu realizez diferenţa de zgomot şi pentru mine acesta era factorul cel mai important de testare al zgomotului produs de un computer, diferenţa on/off. Evident, acest test nu a fost făcut cu urechea pe carcasă, ci la o distanţă rezonabilă, uzuală mai corect spus. Evident că în timpul zilei, cu orice geam închis şi fără să fie trecut prin UPS, nu am realizat că era computerul oprit şi nu intrase doar monitorul în stand-by după ce a umblat taică-miu la siguranţe, deci iar diferenţă zero sesizabilă.

Un impact major l-a avut schimbarea ventilatorului din spate cu Noctua. Iniţial aveam un Antec Tricool pe low. Înainte puteam sesiza dacă se stingea sau nu computerul noaptea.

Ce mai vreau pe viitor? Să încerc să schimb radiatorul de pe NB al plăcii de bază cu un ThermalRight HR-05 în încercarea de a scăpa de ventilaţia activă pe NB necesară datorită overclockingului. Şi poate un AC S1 pe placa video. Dar sunt deja probleme de viitor deoarece nu simt că mai pot câştiga multă linişte şi o mult mai slabă ventilaţie decât cea actuală nu mă atrage foarte mult.
Tot de viitor este căutarea unor softuri pentru OC dinamic la placa video şi la procesor aşa cum aveam în era A64+X800.
 
Suna bine ce povestesti tu acolo. :smile: Felicitari daca ti-ai potolit piticii.
Tot de viitor este căutarea unor softuri pentru OC dinamic la placa video şi la procesor aşa cum aveam în era A64+X800.
Nu tre' sa cauti prea mult. RMClock (eventual in combinatie cu clockgen) pentru CPU si RivaTuner pentru GPU.
 
Aş căuta ceva ce modifică dinamic PSB-ul şi nu multiplicatorul, doar şi pentru a lăsa la odihnă şi NB, nu doar CPU.
 
Pentru că este totuşi o temperatură decentă afară şi stau cu geamurile deschise, să zicem că e un climat cât de cât normal. 61-63C la procesor cu Orthos pornit de 15min (afişat de CoreTemp) şi 54C la placa video fără nici o încărcare.
Tocmai am aflat că versiunea nouă de RMClock funcţionează bine acum cu platforma mea şi am găsit şi un ATiTool beta care să funcţioneze şi el bine cu X1950PRO.

În idle, cu RMClock activat şi aproximativ 2Ghz pe procesor, am ajuns cam la 48C.

Am făcut un profil 2D pentru GPU în care am setat frecvenţa GPU la 300. La memorie nu am umblat pentru că ştiu că nu pot câştiga mai mult de 100Mhz în minus iar de artefacte acum nu am chef, cu altă ocazie. Am lansat apoi scanarea de artefacte de la ATiTool şi temperatura la procesor a urcat în 63-65C. Temperatura ambientă plăcii video a crescut de la 45 la 51C iar GPU a crescut de la 54C la 69C. Aştept să se evacueze aerul cald în timp ce las Orthos pornit mai departe şi apoi voi vedea la puţin OC pe placa video, ce temperaturi mai ating.

Voi continua să updatez acest post cu noutăţi.
Update 3 - temperatura finala de idle
 
M-am uitat acum, hardul are 36C in semi-idle si cu AC oprit. Chiar si daca ajunge la 45C nu ma sperie, e o temperatura cat se poate de normala.

Pentru siguranta datelor fac backup, nu ma chinui sa tin hardul la 30C (nu ca ar conta, dar ma rog...)
 
Back
Top