Vin cu mici detalii despre starea sistemului meu actual, fără poze pentru că nu am făcut încă în el curăţenie şi nici wm aşa că mi-e ruşinică.
Încep cu carcasa, Antec P150, dotată cu două venturi de 92mm Nexus la 5v şi un Noctua de 120mm 1200RPM cu ULN pe el (deci cam 700RPM) la ieşire. Sursa este o Silverstone ElementPLUS 500W cu ventilator schimbat, tot un Noctua de 120mm 1200RPM cu ULN.
Placa de bază este un DFi Infinity 975G/X pe care stau montate un Intel Core2Duo E4400 la 3400Mhz şi 2GB de Mushkin EM2-6400. Procesorul este răcit de Scythe Ninja rev.B cu ventilatorul pus pe 5v, iar northbridgeul plăcii de bază are şi el ventilaţie activă din partea unui Delta de 80mm din seriile silent (Delta ştie să facă şi altceva decât turboreactoare de avion
) pus la 5v.
Placa video, un Asus X1950PRO răcită de coolerul ei original, surprinzător de silenţios (este mai silenţios decât un Pentagram la 5v). Fără OC sau DC. Probabil îmi voi face timp să caut o soluţie de OC/DC dinamic pentru 2D şi 3D.
Stocarea este asigurată de un Samsung SpinPointT 320GB şi un WesternDigital Raptor 150GB. Despre zgomotele produse de cele două puteţi citi aici pe site, le-am descris mai demult. Ele sunt prinse pe tăviţe şi nu în elastice deoarece elasticele s-au rupt între timp. Oricum, diferenţa nu am fost capabil să o sesizez.
Pe lângă toate astea mai există o placă de reţea 3Com, o placă de sunet M-Audio 5.1 şi un DVD-RW Benq (cele două plăci sunt şi ele generatoare medii de căldură).
Vă rog să nu mă întrebaţi de temperaturi în idle şi full load mai ales pe această vreme caniculară ieşită din comun şi fără sistem de climatizare în apartament. Este inutil efectiv acum să vă furnizez aceste date. Concret este doar că sistemul este perfect stabil în acele condiţii de răcire şi de overclocking.
Vreţi să ştiţi cum se aude? La 3 noaptea dacă am cel mult un geam deschis în casă, nu ştiu dacă se stinge sau nu, nu realizez diferenţa de zgomot şi pentru mine acesta era factorul cel mai important de testare al zgomotului produs de un computer, diferenţa on/off. Evident, acest test nu a fost făcut cu urechea pe carcasă, ci la o distanţă rezonabilă, uzuală mai corect spus. Evident că în timpul zilei, cu orice geam închis şi fără să fie trecut prin UPS, nu am realizat că era computerul oprit şi nu intrase doar monitorul în stand-by după ce a umblat taică-miu la siguranţe, deci iar diferenţă zero sesizabilă.
Un impact major l-a avut schimbarea ventilatorului din spate cu Noctua. Iniţial aveam un Antec Tricool pe low. Înainte puteam sesiza dacă se stingea sau nu computerul noaptea.
Ce mai vreau pe viitor? Să încerc să schimb radiatorul de pe NB al plăcii de bază cu un ThermalRight HR-05 în încercarea de a scăpa de ventilaţia activă pe NB necesară datorită overclockingului. Şi poate un AC S1 pe placa video. Dar sunt deja probleme de viitor deoarece nu simt că mai pot câştiga multă linişte şi o mult mai slabă ventilaţie decât cea actuală nu mă atrage foarte mult.
Tot de viitor este căutarea unor softuri pentru OC dinamic la placa video şi la procesor aşa cum aveam în era A64+X800.