Haideți să explic, că am impresia că e dimineață deci ne exprimăm mai greu
În legătură cu recomandarea. Da, într-adevăr,
maxu, nu ai precizat că licențele sunt de Windows XP, ceea ce explică situația mult mai bine și-i chiar important. Licențele de Office de care sunt? Se renunță și la ele?
Să fac o precizare dpdv al unui om care a ținut cu dinții de HDD-uri, atât în desktop cât și în laptop. Investiția într-un SSD
merită. Degeaba faci upgrade "mai din zilele noastre", pentru că un laptop cu HDD se va mișca prost și în câteva luni se va mișca de-a dreptul infect. Plec de la premiza că Excelurile alea nu sunt folosite la calculat =sum(listadecumpărături), ci chestii oarecum serioase. Un Excel serios are câteva zeci de MB și se va deschide pe un laptop cu HDD în ~2 ani și salvatul documentului după modificări va dura cam tot atât. Evident, am folosit aici o
hiperbolă, definiția literară, nu matematică.
Bugetul alocat unui laptop în AD 2013 se face plecând de la ideea că drive-ul principal va fi de tip solid state, evident aftermarket, pentru că așa faci cea mai mare economie. Iei un mSATA de 40GB de exemplu la un preț ok și-l înfigi pe lângă HDDul principal sau pui un SSD de 2.5 în locul bay-ului de unitate optică, posibilitățile sunt multiple și de multe ori depind de tipul laptopului căutat.
Evident,
poți lua ceva cu HDD într-un buget limitat, nu înseamnă că-i și recomandat. De-aia se numește thread de recomandări, altfel sunt convins că
maxu poate da sort by price și să ia prima chestie care-i place cum arată, savvy? Principiul pe care merg este unul de "cel mai bun raport calitate/preț", prin urmare cel mai posibil să sară dintr-un buget și așa castrat pentru un computer mobil.
Recomandarea de MacBook Air am făcut-o din mai multe motive:
- este o bijuterie, ușor, puternic și foarte rapid;
- dă puncte-n plus spre client (care, orice s-ar spune, se udă când vede un Mac
);
- sunt extrem de longevive; Mavericks de exemplu rulează pe Mac-uri vechi de ani de zile și o face foarte ok; Windows abia începe să se comporte așa, în general Windows nou însemna de foarte multe ori upgrade la hardware ca să meargă la fel de rapid
- sunt Sărbătorile, deci este foarte posibil să existe oferte foarte foarte bune. Din păcate, după cum am menționat, am uitat că România are probleme în a se alinia cu EU/SUA la capitolul ăsta, chestie pentru care-mi cer iertare la modul cel mai serios.
@
dreamer - comentariul tău a sunat sarcastic, am reacționat disproporționat, cer iertare #2
Ideea este că în UK de exemplu prețurile sunt tot mari la prima vedere (~950GBP pe Apple Store), dar sunt oferte cu zecile prin magazine, cu cashback de sute de lire. Asta una la mână. Doi la mână, US stă și mai bine la capitolul ăsta, Air-ul de 13 este 1000$ în cap. Într-adevăr, diferența de preț nu este chiar așa masivă, nu este la 1/3, dar pe la 1/2
este. Motiv pentru care Pro-ul meu a fost luat din SUA, nu din UK, garanția fiind oricum internațională. Oricum, dacă te interesează un Pro, discutăm, pentru că ușor nu prea este să faci rost de ele la un preț decent.
Acum cu recomandarea. Laptop în 2000 RON am luat și eu la viața mea, tot pentru firmă, pot spune că a fost mai mult decât ok, a fost un Thinkpad din câte-mi aduc aminte, ceva glossy evident. Nu recomand Toshiba sub nicio formă, au răcirea de cacao din ce mi-am băgat nasul prin unele. Problema este că în 2000 RON nu ai decât buget pentru ceva entry level, nu de nivel business, iar laptopurile de
muncă este bine să le iei din seria business pentru durabilitate. Lenovo din categoria asta stau și ele prost la răcire, dar mai supraviețuiești cu ele.