Schimbare de macaz. Intel FTW!

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Eu am avut noroc cu 5750 și nu am dat de problema asta, dar îmi moare în draci un X550 de fiecare dată când pornesc Google Earth (Win 7 x64). Driver nu există în nici un Catalyst, folosește driverul din Win7. CU nVidia nu am avut probleme cu modele desktop, dar cu cele mobile era jale, aveam o metodă sigură de a reseta un laptop din mouse :frown:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Nu, doar în DirectX, în OpenGL are doar 2 FPS. Dacă ar avea măcar 10 ar fi bine, dar vizionarea unui film în PowerPoint slides e mai captivantă :frown:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Deci carevasazica totul e in parametri la mine si iar ma plictisesc. :biggrin:
Mi-am adus aminte de postul asta in care parca s-au mai degradat performantele SSD-ului asa ca am zis sa caut sa vad ce se poate face. Si io-te asa din cautare in cautare am dat peste postul asta.
Zis si facut, download Parted Magic.iso si BootMyISO.exe si mi-am facut un USB bootabil cu FreeDOS, Memtest86+ si Parted Magic. Am purces la crearea unei imagini din Seven si apoi la ras SSD-ul si adus la factory settings. Toate bune si frumoase pina aici:



Ops WTF? Pune-te pe citit neica. Combinatii de n luate cite una intre BIOS AHCI/IDE (Compatibility sau Enhanced), smuls cablul de alimentare, de date, ambele inainte de boot in Linux si pus dupa aia din mers, mutat SSD-ul in toate porturile SATA de pe MB si nica' acelasi mesaj mesaj simpatic cu freeze.
Bun asta e, n-am ce-i face is ghinionist. Dar inainte de a ma resemna de tot mi-am adus aminte de good ol' HDDErase. Luat ultima versiune, pus pe stick-ul ala smecher proaspat creat, boot in FreeDOS, run HDDErase and guess what same sh*t, HDD frozen in BIOS. :frustrat:
Dar din fericire HDDErase incearca sa deblocheze (nu stiu cum) HDD-ul si-mi zice de un hard reboot. Zis si facut si surprize-surprize mesajul a disparut iar Secure erase e disponibil. WOOT! Done, reboot, restore Seven image si gata.
Cam asa arata inainte si dupa



Parca-parca ceva mai bine. :smile:

Una peste alta mi-am facut damblaua, m-am ales cu un stick multiboot pe care pot pune orice ISO/exe vreau si toata operatiunea de aducere la factory setting SSD-ul (cu tot cu creare/restaurare imagine HDD) dureaza maaaxim juma' de ora.

So what next? :goofy:
 
Last edited by a moderator:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Freeze se refera la functia de securitate din standardul ATA. Cand un HDD a fost deblocat cu parola sau nu are o parola setata, functia de securitate este pusa in modul freeze care nu mai permite comenzi de modificare a parolei sau de security erase, astfel incat, dupa ce ai pornit calculatorul sa nu vina un virus si sa-ti stearga intreg hardul cu doar 2 comenzi.

Metoda eleganta era sa intri in BIOS si sa folosesti functia de stergere a hardului direct de la meniul ATA Security sau cum s-o fi chemand el. Alta metoda este CLEARHDD.EXE din DOS. Alta metoda este CD-ul Seagate SeaTools (sau SeaDiagnostics? nu mai stiu sigur care din ele) - functia Zero Drive Fill.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Mey, io-s oaie cuminte care citeste pa net. :biggrin:
Toata lumea grea zice ca trebuie rulat un Secure erase. Ceva de genu'
"An alternative method (faster) is to use a tool to perform a SECURE ERASE command on the drive. This command will release all of the user LBA locations internally in the drive and result in all of the NAND locations being reset to an erased state. This is equivalent to resetting the drive to the factory shipped condition, and will provide the optimum performance.”

Asa ca am incercat sa gasesc o metoda sa fac un Secure erase si sa fentez freeze-ul ala nenorocit. Zero fill sau clearhdd ala fac ce face Secure erase ca io-s cam clei?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Nu. Doar umple sectoarele cu zerouri.
Poti fenta freeze-ul punand SSD-ul intr-un calculator cu BIOS normal (majoritatea desktop-urilor) care nu stie ATA Security.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Un update de hardware.

Mai intii prin bunavointa unui prieten plictisit m-am procopsit cu un Zalman MFC2. Ce-am spus aici ramine valabil. Relativ useless daca ai un MB care stie sa-ti controleze fan-urile din BIOS iar chioritu in wattmeter trece repede.

Dupa aia prin generozitatea lui whiskas m-am ales cu un voucher care mi-a dat un impuls sa-mi iau si eu un router ca tot omu'. Adica D-Link 515. Primul lucru a fost sa pun un firmware DD-WRT (chiar daca al meu e rev. D3 care nu apare p'acolo m-am descurcat cu firmware-ul pentru rev. D) si al doilea lucru a fost ca merge plug-and-play. Citeva mici configurari p'ici p'colo si totul pare in regula.

Ultimo, la fel prin intelegerea unui nene care-i face toate damblele unui mos dus cu capu' am facut un downgrade la un EVGA GTX460 1GB SC EE. Motivul schimbarii nu mi-e foarte clar nici mie, as putea zice doar ca cei 10 ani de nVidia au lasat niste reminiscente subliminale. :biggrin:
Auspiciile sub care a debutat noua achizitie nu au fost favorabile deloc pentru un flagship de la EVGA.
Cu driverul 258.96 WHQL m-am pomenit cu "ceva" probleme de DPC latency

dplatency.png

Din fericire nu sunt singurul iar problema pare rezolvata cu 259.47 WHQL

dplatency_solved.png

Acu' despre zgomot. Placa vine default cu fan-ul la minim 40% lucru care nu e tocma' pe placul urechilor mele. Masina de marketing EVGA a scos Free Performance Boost adica un BIOS care te lasa sa cobori fan-ul la 30% ceea ce deja devine mult mai placut la ureche dar placa zbirniie. Adica carcasa aia de plastic ieftin la anumite turatii ale fanului vibreaza. :mda:
Am fost nevoit sa-i bag o scobitoare intre carcasa si PCB (dar nu oriunde, este doar o zona mica unde are efect solutia asta romaneasca) si iaca asa am reusit sa ajung la nivelul "zgomotului" scos de ATI in idle. E OK acum.

Acu' sa trec si la partile pozitive. Prima ar fi frecventele/temperatura de idle.

gtx460_idle.png

A doua consumul in desktop care a scazut de la 95W cu ATI la 86W cu nVidia. In load a crescut de la 250W ATI in OCCT PSU test la 275W.

A treia (dar care nu e chiar foarte importanta) e ca rejoc Mafia 2 cu PhysX. :biggrin:

Cam atit deocamdata, am incalecat p'o sa si v-am spus povestea asa.
 
Last edited by a moderator:

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Pe linga un Corsair F80 care a scos la pensie S128-ul aseara a mai crescut o plansa de surf pe birou: BenQ EW2420

benq.png

N-am scule si bascule pentru testat magaoaia asa ca ramin doar niste impresii calde ochiometrice de la botu' calului dupa citeva ore de utilizare.

- e mare. Deci nu doar ca e mare. E MARE. Efectiv misc capul ca sa-l vad de la o margine la alta.
- vad culori pe care le-am uitat de pe vremea CRT-ului. Pe bune. Dupa 4 ani s'un pic de Iiyama TN m-a lovit direct in retina diferenta de culori/nuante.
- Eizo test totul super OK, nimic backlight bleeding sau neuniform, sau culori albastre in margini/colturi, nimic straniu aici.
- inca mai caut locul de pus suportul de casti :climb:
- n-am rulat niciun film/joc/test in afara de Eizo ala pentru ca m-am jucat in setari de m-am plictisit si l-am tinut citeva ore in priza aseara.

Deocamdata atit, ramine sa ma uit mai atent zilele viitoare dar la o prima vedere/impresie eu sunt dat pe spate. Si ramas acolo. :biggrin:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Deci carevasazica ieri mi-au ajuns MB-ul (AsRock P67 Extreme4), SB-ul (2500K) si niste Corsair 1600 CL9 XMS3 rev. A. Ca bonus a mai crescut si un Ninja 3 plus niste solutie Arctic Clean ca mi se terminase izopropilicu'.
Transferul a durat un pic deoarece am fost nevoit sa fac si o curatenie prin carcasa ca incepeau sa creasca carcalaci p'acolo.
In esenta montarea noului sistem nu trebuia sa dureze prea mult dar nu pot sa nu remarc ingeniozitatea inginerilor de la Scythe care in sfirsit au pus si ei backplate la Ninja dar s-au gindit ei ca-i mai bine sa stringi suruburile cu coolerul intors si MB-ul pus deasupra. Este horror pe cuvintul meu. Am reusit intr-un final dar sincer mi-e groaza sa ma gindesc cum arata pasta pe procesor si talpa coolerului. Asta ca sa nu mai zic ce se intimpla daca vrei sa dai jos cooleru'.
In final a iesit ceva oarecum decent (avind in vedere ca am renuntat la optica pe PATA pentru una externa si nici fan-controllerul nu-l mai folosesc)

final_1155.jpg

Si niste temperaturi rapid cu Ninja fanless si 2 fan-uri de carcasa ambele la 800 RPM

prime_Ninja3_fanless.png

Destul de decente temperaturile pentru pretentiile mele.

Dar bineinteles ca Ninja a fost numa' prima problema. A doua a fost SSD-ul F80 care pur si simplu era vazut in BIOS dar cind sa buteze Windows-ul cica nu-i. Mi-a luat 3 (trei) reinstalari de Windows pina sa-mi dau seama ca inculpatul pentru timpenia asta este ori Intel inf-ul pentru chipset ori Intel RST ultimu'. Asa ca nu le-am instalat p'astea doua si sa bat in lemn de citeva ore si multe reboot-uri (instalari de programe plus teste pentru ThrottleStop) nu mai am nicio problema.
Azi am strins din dinti si mi-am facut o imagine la HDD cu Macrium Free si apoi am instalat ultimul inf direct de la Intel de pe site si surprize no problem. Deci banuiesc ca e vorba de RST care face hocus-pocus cu SSD-ul meu la boot.

Ca impresii ochiometrice pare mai rapid overall (dar poate e doar un efect placebo datorat si reinstalarilor pe curat de Windows), dar nu l-am stresat cu nimic in afara de browsing si o imagine la HDD cu Macrium Free. Ramine pe zilele urmatoare sa vad ce si cum.
Nu ma puneti sa dau benciuri ca nu-s omu' ala. Io-s fericit ca un copil mic ca pot tine un quad la 3.4GHz fanless. :biggrin:

Citeva cuvinte de spre BIOS. Este deosebit dar o sa ma plictisesc repede mai ales ca nu-mi petrec timpul in BIOS. Imi place ca-mi da pe ecran in timpul butarii codurile de pe debug-display-ul MB-ului asa ca stiu in mare prin ce chinuri trece o butare completa.
Inauntru pare stufos si cu destule optiuni pentru un gugustiuc ca mine.
Am facut si update de BIOS totul arata OK.
Am pus si AsRock XFast USB ala ca nu cere de mincare si am instalat si eXtreme Tuner sa mai vad una-alta de prin calculator.
De OC nu e cazul, in aplicatiile single threaded se duce singur in 3.6 pe un thread iar in cele pe 4 thread-uri sta in 3.4. Tot singurel. So what's the point?

Cam astea sunt impresiile preliminare dupa citeva ore de butonat un Sandy Bridge.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
burebista said:
De OC nu e cazul, in aplicatiile single threaded se duce singur in 3.6 pe un thread iar in cele pe 4 thread-uri sta in 3.4. Tot singurel. So what's the point?
What's the point?
Dar piticul ala care te-a facut sa platesti in plus pentru P67 + 2500K nu e nici macar curios? :hihi:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Nice! Să-l folosești cu plăcere. E fain dacă merge în full load fanless, eu n-am reușit cu i5 750 + Mugen 2. Și din cauza carcasei mai puțin aerisite.

Prinderea Scythe-urilor cu backplate e nasoală, și eu m-am chinuit vreo oră cu Mugen 2 până am fost mulțumit de prindere (până m-am convins că nu am mișcat prea mult pasta termică atunci când am pus placa de bază pe radiator am curățat de vreo 3 ori procesorul).
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Io numa' o data. Dupa aia m-am enervat si am zis ca ce-o iesi o iesi. La temperaturi arata OK dar sincer mi-e cam groaza de cum arata pasta intinsa pe procesor si talpa Ninjalaului. :capu:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Ce inseamna fanless in cazul asta? Observ din poze un fan care e imediat langa cooler si in pozitia propice, daca ala se invarte numai fanless nu mai este.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Culeru' e fanless. :biggrin:
Ala din mijloc bate asupra placii video cu viteza ametitoare de 800RPM ca sa nu lase chiar tot aerul cald de pe video sa urce fix in Ninja care e fanless.
Ala de la exhaust scoate si el aerul cald care se ridica prin preajma lui (tot cu viteza ametitoare de 800 RPM) tot asa ca nu lase Ninja (care e fanless) sa se lafaie intr-o punga de aer cald.

Deci fanless inseamna ca Ninja e fara ventilator. :angel:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Rise from the death my son. :biggrin:

Trecut-au anii si au aparut lacuri si zenuri noi care tare-mi dau ghes sa schimb si eu platforma dupa 6 ani (e cea mai longeviva platforma pe care am avut-o pina acum din anii '90 incoace) dar mi-am adus aminte de vorbele intelepte ale lui Ice
Dar piticul ala care te-a facut sa platesti in plus pentru P67 + 2500K nu e nici macar curios? :hihi:
si am hotarit sa vad care-i treaba cu P67 si k-ul din coada Sandy-ului meu.
Am citit oleaca un ghid de OC, am schimbat 3 chestii in BIOS (multi 45, offset -0.035 si ceva cu power limit la CPU) si am rulat un prime95 o ora (ca mai mult ma plictisesc oricum). A iesit asa ceva:

OC.jpg

Ignorati temperatura ca e racit de un Ninja 3 fanless.
Pare stabil asa ca am zis sa-l incerc si in niste jocuri. Steel Ocean m-a lasat cu gura cascata. Cam asa arata utilizarea calculatorului meu jucindu-l:

SO_load_low.jpg

Nema load pe core-uri, nema frecventa pe core-uri, nema load pe GPU, nema RAM incarcat si nema VRAM folosit. Pur si simplu pe SO il doare la basca de calculatorul meu.
E drept ca mai are si perioade in care arata asa:

SO_load_high.jpg

Dar astea sunt mai mult exceptiile care intaresc regula.

De curiozitate am dat un meci si in War Thunder. Alta viata. Aproape tot utilizat la maxim.

WT_load.jpg

Bottom line, ce dreq sa fac io cu noile procesoare/platforme daca mosulica asta de Sandy inca mai are ceva vlaga-n el? :what:

LE. Am mutat fanul de intake direct pe Ninja si am ras fo' 30°C tot dupa o ora de prime95

OC_fan.jpg

Asa ramine pina crapa.
 
Top Bottom