1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sacadare sunet

Discussion in 'Ajutor: PC Hardware' started by chrisTian, Jan 9, 2012.

  1. chrisTian

    chrisTian Membru

    Am o problema crunta cu sistemul meu: daca ma joc Diablo 2, sunetul incepe sa sacadeze dupa 5-10min (pornesc calculatorul, incep jocul, incepe sa agate sunetul). In plus, cand apar mai multe caractere pe ecran (Rakakitu mici si rosii/albastri), incepe sa sacadeze si imaginea.
    Am rulat un test de procesor -atasat- si FurMark 1.9.2. Ambele au fost ok.
    Efectiv cred ca am o problema sistemica, daca la un i5 cu 8GB ram imi agata in Diablo2. Asa ceva nu pateam nici pe P3-450.
    Sistemul de operare este Windows7 pe 64biti.
    Daca poate cineva sa imi zica ce senzor citeste temperatura aia de 110grade Celsius si mai ales unde are loc asemenea temperatura, as aprecia. (carcasa este deschisa complet, am venturi de 8cm in push-pull).
    Am uitat sa zic ca mouse-ul are un lag foarte elegant, chiar acum cand scriu. Dupa restart, se comporta bine, pana incepe iar sa agate sunetul. Atunci si mouse-ul capata lag. Modelul de mouse este Logitech RX-300.
     

    Attached Files:

    Last edited: Jan 9, 2012
  2. IceCub

    IceCub Membru Senior

    Doar in Diablo face asa sau si in alte "joace"? Posibil sa fie ceva legat de partajarea unui IRQ.
     
  3. chrisTian

    chrisTian Membru

    Am recitit postul si vad ca am uitat sa zic - si cand vad filmulete pe vplay de 2-3minute agata sunetul, chiar daca schimb din flash in html5. Alte joace n-am mai incercat ca deja am tensiune ...
     
  4. IceCub

    IceCub Membru Senior

    Device Manager -> View -> Resources by connection
    Desfasoara "Interrupt request" (IRQ) si vezi placa de sunet ce IRQ foloseste si cine altcineva mai foloseste acel IRQ.
     
  5. chrisTian

    chrisTian Membru

    PCI - multi de zero11 (17) : no conflicts, working properly.
    PCI - multi de zero16 (22) : no conflicts, working properly.
    O sa ma uit si cand am sunetul in reluare- acum e ok, dupa un restart si putina plimbare pe web.
     
  6. IceCub

    IceCub Membru Senior

    Ce alte device-uri mai folosesc IRQ 17 respectiv IRQ 22?
     
  7. chrisTian

    chrisTian Membru

    IRQ 17 mai este folosit si de Intel(R) 5 Series/3400 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 - 3B42 & Intel(R) 5 Series/3400 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 - 3B4A.
    IRQ 22 este folosit doar de High Definition Audio Controller.
     
  8. burebista

    burebista Manic Miner

    De curiozitate in timp ce joci si ai bubele alea ruleaza in paralele DPC Latency Checker.
    In mod normal cam asa trebuie sa arata graficul

    [​IMG]

    Daca arata cam asa

    [​IMG]

    e buba.
     
  9. Marius '95

    Marius '95 Membru Senior

    Nu cumva iti reduce frecventa procesorului din cauza temperaturii? Ti se invart ventilatoarele? Ai pasta sub cooler?
     
  10. chrisTian

    chrisTian Membru

    Am facut testul aseara: am dat drumul programelului mentionat de Burebista in timp ce am vizionat filmulete de 4-10min pe vplay -nici o sacadare. Am jucat Diablo2 vreo ora jumatate si nu mi-a agatat nici sunetul, nici imaginea. DPC mi-a vazut un maxim de 82sec. (stiu ca programelul masoara variatiile in microsecunde), cu o medie instant de 200microsecunde, deci destul de ok. Ma gandesc ca a atins maximul ala in secunde ca videoclipul era pe pauza in Opera?!
    Fata de perioada cand aveam sacadari, am renuntat la hdd de 40GB pe ide (beculetul de hdd statea mereu aprins, desi n-ar fi avut de ce, jocurile fiind instalate pe alt hdd sata) si la mouse. Acum fara hdd pe ide si cu alt mouse nu mai am sacadari, dar o sa folosesc programelul DPC daca mai apar figuri.
    Marius, am atasat rezultatele la IntelBurnTest, pe care procesorul le-a trecut cu brio pe modul normal.
    Daca stie cineva de unde am temperatura aia de 110grade Celsius, ce senzor o inregistreaza si locatia, sa-mi zica si mie.
     
  11. burebista

    burebista Manic Miner

    Nu's de ce dar am o banuiala ca de pe aici ti se trage ceva.

    Temperatura respectiva este cel mai probabil un senzor neconectat. Ignor-o imperial. :smile:
     
  12. chrisTian

    chrisTian Membru

    Am inteles, multumesc.
    Pentru stiinta mea, care dintre optiunile de sunet este ok sa le folosesc ? Acum este setata 24bit/96kHz Studio quality. Mai sunt disponibile 24bit/192kHz sau 24bit/48kHz sau 24bit/44.1kHz -toate Studio quality. Pe langa varianta pe 24bit, mai sunt prezente si pe 16bit, cu aceiasi kHz. E vreo alegere anume pe care trebuie sa o fac ? Vad filme 5.1 si ascult muzica mp3, nu lossless, pe calculator.
     
  13. chrisTian

    chrisTian Membru

    Yeei, dupa ce joaca Cityville consoarta (sau mai bine zis -in timp ce joaca) in Firefox, am un lag la mouse si DPC inregistreaza o medie de 10milisecunde. (adica e rosu tot graficul). Daca dau restart, sunt bine, am o medie de 100-200microsecunde. Cum pot afla ce proces este de vina pentru acest lag ?
     
  14. burebista

    burebista Manic Miner

    Naspa. In mod normal e vorba de drivere. Video sau sunet in primul rind. Apoi retea. Chipset. Dracu'. Lacu'. :frown:
     
  15. puterfixer

    puterfixer Administrator

    Io zic că de vină e Flash-ul...
     
  16. burebista

    burebista Manic Miner

    Na ca mi-am adus aminte de alta scula: LatencyMon. Asta iti arata si procesele care fac buba.
    Poate te ajuta mai mult decit alalalt.
     
  17. chrisTian

    chrisTian Membru

    Cu fericire in suflet, pot sa va anunt ca am rezolvat problema. (stau deja cam de o saptamana fara probleme). Asta dupa ce:
    -am indepartat un hdd SATA I care daduse in HDDSentinel un status ca s-au intrerupt comunicarile cu host-ul de 1362ori. (cifra nu a mai crescut de cand am vazut-o prima oara; am stat o perioada cu el, dar pana la urma l-am eliminat).
    - mi-am luat alt mouse, ca cel vechi agata 1-2secunde. Cand inca aveam probleme in sistem, si asta nou agata -al draq wireless.
    - am luat un Noctua D14, ca am vazut ca procesorul imi statea la 60grade cand porneam calculatorul. Avea momente de maxima fierbinteala si de 80grade pe anumite nuclee.
    -am ajuns la concluzia ca driverele Realtek sunt f8ed-up cand am vazut ca in Xonar puteam seta sunetul pe 16biti/CD quality, in timp ce la placa on-board sunetul horcaia urat. Interesant era ca la 16bit/48kHz mergea ok on-board, nu-i placea doar 41.1kHz.
    Faptul interesant de mentionat in toata problema este ca sunetul nu agata de cand am instalat W7. Deci tb. sa fi fost un update de Win care se calca pe picioare cu ultimele drivere de pe siteul ASRock. (pe site-ul Realtek recomanda sa folosesti driverele furnizate de producatorul placii de baza).
    Acum nu mai am nici un fel de agatari ale sunetului, folosind driverele de sunet din Win, care vad o placa de sunet HD Audio generica. Eu folosesc doar boxe pe on-board si casti pe Xonar, asa ca acum soy mui happy.
    puter, n-am mai raspuns atunci, ca am mereu flash-ul la zi pe toate browserele. Si problema se manifesta indiferent de browser.
    bure, aprecieri man pt. programel. Acum stiu ce face, il am bine pus si nu o sa-l sterg accidental.
     
  18. chrisTian

    chrisTian Membru

    De data asta, nu modificasem optiunea cu salvarea de detalii despre crash, asa ca va atasez toate fisierele de azi. Va rog foarte foarte frumos sa imi spuneti ce piesa hardware este de vina. Spun ca trebuie sa fie ceva hardware, intrucat am instalat de mai multe ori o versiune de W7-64bit, si acum am alta versiune, pe care am dat-o si altora sa o incerce si nu s-a blocat la ei - pe configuratii total diferite fata de a mea.
    Calculatorul era in stand-by / sleep, l-am trezit, nu a terminat de rontait hdd-ul si a inghetat / s-a blocat. Cam astea sunt manifestarile. Windowsul este proaspat instalat de ieri, cu cele mai noi drivere, certificate whql -cel de placa video spre exemplu.
    Din 3 hdd de 120GB, am testat 2 pe care am instalat W7 si tot se bloca - deci nu e de la ele. Ar mai ramane placa de baza P55 Extreme4, dar nu are niciun condensator umflat.
    Placa video am pus-o si in primul slot si in al doilea PCIE - tot se blocheaza sistemul.
    Are perioade cand merge ok, fara sa se blocheze, si timp de 2 saptamani. (folosesc mereu sleep). Apoi dintr-o data se blocheaza si ramane asa, nu face restart, desi alte ori (mult mai rar) isi da si singur restart.
    Din ce observ, nu reuseste sa incarce toate driverele cand se trezeste din sleep, dar nu stiu unde ingheata. Am pus si alte placi video, tot ATI, si tot asa s-a comportat. Deci nu e nici placa video.
    Evident ca mai am optiunea sa il duc la service, insa intrucat nu este un fenomen repetabil, poate sa stea mult si bine pana se manifesta si la ei.
    Mentionez ca am testat cu Linpack, Fur si Memtest si totul a fost a-ok.
    Daca as sti ca e hdd, as lua altul. La fel cu placa video. Hell, chiar si placa de baza as schimba-o.
     

    Attached Files:

  19. IceCub

    IceCub Membru Senior

    Verifica Event viewer, eventual ataseaza un memory dump daca iti da BSOD. Update de BIOS?
     
  20. chrisTian

    chrisTian Membru

    Am atasat dump file.
    In Event viewer imi scrie doar de tipul erorii ca este Critical, in speta Kernel-Power, care duce pe site la MS, unde exista destui in situatia mea. Unul din comentarii afirma ca SO nu vede hdd atunci cand se trezeste din sleep. Asa ca folosesc Shut down acum in loc de sleep. Desi cred ca o sa imi iau un SSD, sa vad daca se mai intampla probleme.
    Astept feedback referitor la dump file.
     

    Attached Files: