Pe vremea modei rolelor in-line, soră-mea a căutat role Rollerblade fiindcă erau printre cele mai decent construite pentru confortul piciorului. Ideal ar fi ca „șoseta” din interior să se poată scoate și spăla ocazional.
Trebuie neapărat făcută probă fără grabă; lasă entuziasmul „yey am role am role yeeeey” să se liniștească mai întâi
Ca și la clăpari, trebuie să prindă bine piciorul, dar fără să preseze disproporționat într-o parte și să joace în alta. Mergeți la Decathlon și încercați câteva modele diferite, să poarte 5 minute o pereche ca să poată compara senzația într-o pereche sau alta; repetați la un alt magazin de articole sportive (InterSport? scump da' cu varietate de modele, măcar vă faceți o idee despre cum se simt unele și altele). Pune-o să facă un top 3 al celor mai comode, ignorând design-ul și culorile
Celelalte caracteristici erau pentru confortul rulajului: rulmenți ABEC 5 sau 7 încapsulați (ABEC 1 și 3 sunt entry-level dezastruoși, 5 ar trebui să fie cei „standard”, 7 sunt rapizi și smooth dar ceva mai scumpi și se uzează ceva mai repede la mers agresiv, 9+ sunt exorbitanți și utili poate dacă te dai pe tobogan de bob unde viteza maximă e esențială) și roți din silicon, nu plastic. Rulmenții, rolele și pintenul de frână de la călcâiul uneia sunt consumabile și ar trebui să se poată găsi și separat pe ce modele, culori și caracteristici vrei.
Dacă e la început, nu uita de cască, genunchere comode (dacă există cu benzi de silicon pe dosul elasticelor ca să nu alunece continuu), mănuși cu suport de plastic în palmă și niște șosete subțirele din poliester până sub genunchi (nu bumbac; la Decathlon). Să învețe și cum să cadă la început, să exerseze pe ceva moale căderea în genunchi și palme cu degetele întinse.