Role pentru aia mica

burebista

Manic Miner
Intreb generatia mai tinara ca pe vremea mea daca aveai niste patine cu rotile deja erai din nomenclatura. :biggrin:

Ce role sa-i cumpar fetei? 11 ani, 33-36/34-37 marimea si un buget rezonabil (200 lei?). Atita stiu.
In rest spuneti-mi voi ce sa caut. Firma, model, ce trebuie sa aiba ca dotari, dimensiune roti, materiale, habar n-am ce sa va intreb altceva.

Sar'na ca de obicei.
 
Pe vremea modei rolelor in-line, soră-mea a căutat role Rollerblade fiindcă erau printre cele mai decent construite pentru confortul piciorului. Ideal ar fi ca „șoseta” din interior să se poată scoate și spăla ocazional.

Trebuie neapărat făcută probă fără grabă; lasă entuziasmul „yey am role am role yeeeey” să se liniștească mai întâi :smile: Ca și la clăpari, trebuie să prindă bine piciorul, dar fără să preseze disproporționat într-o parte și să joace în alta. Mergeți la Decathlon și încercați câteva modele diferite, să poarte 5 minute o pereche ca să poată compara senzația într-o pereche sau alta; repetați la un alt magazin de articole sportive (InterSport? scump da' cu varietate de modele, măcar vă faceți o idee despre cum se simt unele și altele). Pune-o să facă un top 3 al celor mai comode, ignorând design-ul și culorile :wink:

Celelalte caracteristici erau pentru confortul rulajului: rulmenți ABEC 5 sau 7 încapsulați (ABEC 1 și 3 sunt entry-level dezastruoși, 5 ar trebui să fie cei „standard”, 7 sunt rapizi și smooth dar ceva mai scumpi și se uzează ceva mai repede la mers agresiv, 9+ sunt exorbitanți și utili poate dacă te dai pe tobogan de bob unde viteza maximă e esențială) și roți din silicon, nu plastic. Rulmenții, rolele și pintenul de frână de la călcâiul uneia sunt consumabile și ar trebui să se poată găsi și separat pe ce modele, culori și caracteristici vrei.

Dacă e la început, nu uita de cască, genunchere comode (dacă există cu benzi de silicon pe dosul elasticelor ca să nu alunece continuu), mănuși cu suport de plastic în palmă și niște șosete subțirele din poliester până sub genunchi (nu bumbac; la Decathlon). Să învețe și cum să cadă la început, să exerseze pe ceva moale căderea în genunchi și palme cu degetele întinse.
 
Mentionez doar faptul ca in 10+ ani de role si 6-7 perechi nu am avut niciodata soseta detasabila. Din cate stiu eu asa ceva gasesti doar la modele foarte ieftine. Poarta sosete de calitate, lasa rolele sa se aeriseasca si totul va fi ok. In rest pufi a dat informatii foarte bune.

Mai mentionez faptul ca ratingul ABEC nu este in mod exact un indicator al calitatii. ABEC este echivalentul megapixelilor, sunt multe alte lucruri care trebuie luate in considerare. Citez de pe wikipedia: "The ABEC rating does not specify many other critical factors, such as smoothness of the rolling contact surfaces, ball precision or quality/type of steel used."

Ideea este urmatoarea: daca iei role de calitate si fata nu intra in nisip/apa cu ele, o vor tine multi, multi ani. Daca nu va avea grija de ele atunci e mai bine sa iei rulmenti de calitate incapsulati, sau sa inveti sa demontezi rotile si sa cureti rulmentii ocazional. Pe de alta parte daca iei role de slaba calitate e posibil ca vreo bila sa se sparga dupa cateva luni si sa trebuiasca rulmenti noi.

Pe deasupra trebuie sa mai iei in calcul un lucru: problema cea mai mare a incepatorilor este opritul. Nu stiu nivelul la care se afla fata ta, dar daca este 0 trebuie sa te gandesti la faptul ca niste rulmenti prea rapizi vor fi problematici initial. Cand esti incepator nu stii sa folosesti frana si cand stai pe loc iti "fug" rolele de sub picioare. Bineinteles, asta se rezolva in timp, dar daca fata va mai creste peste un an si vor fi necesare role noi e mult mai bine sa ii iei unele mai "lente" initial. A nu se confunda "lent" cu "prost".

Edit: mai mentionez faptul ca nu am vazut decat extrem de rar role decente in supermarket-uri sau magazine gen Decathlon. Acolo de obicei gasesti modele vechi sau foarte vechi, slabe sau decente. Cauta un magazin specializat de role si incearca acolo mai intai. Nu stiu ce magazine de genul asta mai sunt prin Bucuresti, dar de obicei angajatii de acolo stiu mult mai multe despre role decat cei de la supermarket-uri.
 
Dacă rolele alea capabile ajung la prețul unei biciclete bune, eu zic s-o convertești p-a mică să accepte bicicletă. :hihi:
 
Fata e la nivel zero spre minus. :biggrin:
Adica e primna pereche de role pe care o s-o aiba.

Naspa cu magazinele ca in Bacau slabe sperante de gasit ceva live intr-un magazin specializat asa ca tot poze si pareri de pe net sunt baza.

Multam' de info. :smile:
 
http://www.skates.ro/role/role-pentru-copii/role-copii-roces-compy-7.0-alb-roz#prettyPhoto

Astea par ok de exemplu, daca pretul nu e prea mare. Roti si rulmenti ok (70mm pentru 34-37, ABEC3), usoare, gheata are sisteme de inchidere bune. Pentru un incepator cred ca sunt ideale. Daca vrei ceva mai ieftin o sa fie relativ dificil sa gasesti ceva de calitate asemanatoare de la o firma cunoscuta.

Mai poti incerca http://www.decathlon.ro/role-fit-5-roz-alb-fete-id_8321735.html - vad ca au garantie 2 ani, dar as avea mai multa incredere in Roces la constructia ghetei si suportul corect al gleznei, lucruri destul de importante pentru un copil in crestere. Diferentele dintre sine, roti si rulmenti cred ca sunt neglijabile. Roces arata mult mai bine, daca ma intrebi pe mine :tongue:
 
Asa tata, exemple concrete.

Am prezentat threadu' lu' doamna sa-si dea si ea cu parerea dar mai e o problema: aspectul. Pina la urma aia mica o sa decida care-i plac si cum arata.

Multam' frumos.
 
burebista: daca nu-i place rozul putem sa-i gasim niste modele pentru baieti, nicio problema :smile:

Frana pe rola e o chestie de cauciuc prinsa in spatele ultimei roti, de obicei la rola din dreapta. Exemplu: http://www.lovetoskate.co.nz/wp-content/gallery/skates/skate13.gif
Daca vrei sa franezi cu chestia aia trebuie sa flexezi usor genunchii, muti piciorul drept mai in fata si apoi tragi de varf pana cauciucul se freaca de asfalt. Problema e faptul ca nu e foarte eficienta si din cauza faptului ca necesita mai mult echilibru si un pic de tehnica incepatorii au tendinta sa cada cand o folosesc la inceput. T-break e o metoda mai eficienta, dar uzeaza rotile mai repede si necesita si mai mult echilibru.
Daca esti curios ai niste exemple aici:
 
Multumesc, am aflat ceva nou. De prima metoda stiam, dar nu stiam ca asa-i spune, pe a doua nu as fi incercat-o vreodata, din experienta de copil de 8-9 ani pe role metoda 3 era cea preferata. De fapt, exista si metoda 4: sa lasi rolele sa mearga, ca la rulmentii de pe vremea aia se opreau si singure destul de repede :smile:
 
O parere despre astea?
Nu de alta da' suna prea bine sa fie adevarat. :biggrin:
Head cica e firma OK, ABEC 7, role cu diametru mare 76mm, sina de aluminiu, si arata si OK.
What's the catch? :what:

LE: Tocma' m-am chatuit cu o tanti de la un magazin care le vinde si cica ar fi pe bune.

Daniela
buna ziua
rolele in sine sunt in perfecta stare
ambalajul in schimb este deteriorat

Eu
Si pentru ambalaj e reducere de 47%? :biggrin:

Daniela
da, si pt ca este un model dintr-o colectie mai veche
 
Last edited:
Nice :biggrin: Treaba cu modelul le schimbă prețul, așa e și la schiuri și alte articole sportive. Se străduiesc toți să le vândă la preț mare în anul în care au apărut și apoi lichidează stocurile la preț mic că deja e mai important să facă loc în depozite pentru marfa nouă (și mai profitabilă) decât să țină la prețul unui model vechi.
 
Firma e ok, componentele par a fi si ele de calitate, pretul e bun. Daca ii plac fetei eu spun ca merita sa le cumperi.
 
Atenție la număr (mă rog, "plaja" de numere), că de când te chinui să-i iei i-a mai crescut piciorușul. :biggrin:
 
Back
Top