RMClock, sau CnQ pe gustul tau

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Homepage.
Intr-o lume care alearga dupa frecvente mari si performante ametitoare in benchmark-uri mai sunt si citiva rataciti ca mine care cauta liniste si racoare si au optat pentru un procesor AMD. Cuvintele de mai jos lor li se adreseaza in mod special, dar si cei cu Core2Duo pot folosi ghidul, dar rezultatul nu va fi chiar asa de eficient ca pe AMD.
Ghidul este ilustrat de platforma mea formata din X2 3800+ Windsor si MB ABIT KN9, Windows XP SP3 Beta.
La ce e bun de fapt programul ca doar avem CnQ direct de la AMD, nu? Ei asta e o versiune imbunatatita a driverului de la AMD care te lasa sa preiei tu controlul frecventelor si voltajelor si mai ales a momentului cind trebuie folosite.
Mai intii activam/dezactivam CnQ din BIOS (la mine functioneaza RMClock in ambele situatii), apoi dezinstalam driverul CnQ de la AMD ca sa evitam conflictele si apoi ne luam inima in dinti si instalam programul. Daca toate decurg bine, cam asa arata:

Informatii despre procesor

CPU_info.png
Monitorizare

monitoring.png

Management

management.png

WOW! Frumoase poze da' la ce naiba sunt bune? Pai ne-am oprit tocma' la partea interesanta: Profilele. Aici e simplu de completat, dar greu de nimerit valorile bune ca avem nevoie de niste informatii prealabile:
- care e multiplicatorul minim la frecventa (FID) si la tensiune (VID) la care calculatorul e stabil? Asta se face prin incercari succesive si testari riguroase cu Orthos. La mine valorile sunt FID x4 si VID 0.900V. In paranteza fie spus FID x4 se obtine la AMD prin coborirea multiplicatorului HTT de la x5 la x4 din BIOS. Explicatie.
- care e FID si VID maxim la care calculatorul e stabil? La fel, incercari succesive si testare stabilitate cu Orthos. La mine e FID x10 (maxim la X2 3800+ doh) si VID 1.125V.
Inarmati cu informatiile astea esentiale trecem la configurarea programului. Mai exact starilor de performanta ale procesorului:

profile.png
Clickaim si pe butonul Apply dupa ce am terminat.

Si acum urmeaza completarea profilelor de comportament.

Power saving - bifam numai valoarea minima

profile_power_saving.png

Maximal performance - bifam numai valoarea maxima

profile_maxim.png

Performance on demand - bifam tot. Asta e de fapt echivalentul comportamentului CnQ

profile_PoD.png

OK, am facut-o si pe asta, bineinteles clickaind pe butonul de Apply la fiecare in parte. :smile:

Sa trecem in revista si ultimele facilitati avansate ale ale programului, unde nu mi-am bagat nasul, am lasat default de la el.

Advanced CPU

advanced_CPU.png

Advanced P-States

advanced_p-states.png

Aici e de mentionat alegerea optiunii bifate in poza care este de fapt o imbunatatire a algoritmului de tranzitie oficial AMD. Mai multe explicatii le gasiti aici.

Diverse.

advanced_misc.png

Si aici e de mentionat alegerea optiunii din poza pentru a inlocui patch-ul oficial AMD Dual-core Optimizer.

Bun, am testat, am setat, acu' ce fac? Acum in rotita verde care va apare in tray, daca faceti click-stinga pe ea va apar ca optiuni tocma' profilele pe care le-ati setat si aveti de ales intre ele (din nefericire in varianta free alegeti manual, in varianta PRO care e pe bani se poate automatiza si chestia asta).
Cu alte cuvinte cam ce fac eu cu RMClock: la boot automat se duce in profilul Power Saving unde sta la FID x4 (800MHz) si VID 0.900V. Profilul e perfect pentru browsing/office/muzica.
Cind vreau sa ma joc trec manual ori in Maximal performance ca sa stea neclintit in FID x10 (2GHz) si VID 1.125V, ori in Performance on demand unde imita comportamentul CnQ dar intre valorile stabilite de mine si nu impuse de AMD. :wink:

Si ca bonus merge si OC din BIOS. RMClock ia frecventa setata din BIOS iar maximul VID pe care-l pune el este ignorat si folosit cel din BIOS. Cu alte cuvinte eu am maxim FID 1.35V in RMClock, dar daca pun in BIOS la VCore 1.4V CPU-Z imi arata 1.47V (la overclock MB-ul meu overvolteaza cam cu 0.07V din fabrica).

Ah, si daca faceti click-dreapta pe iconita verde puteti alege si ce informatii va pot fi afisata in tray.

Bottom line, la ce-i bun de fapt daca tot avem CnQ nativ? Pai la 2 lucruri:
- coborirea frecventei si voltajului pentru task-uri usoare, lucru care duce (pe linga o insignifianta reducere a facturii la curent) la reducerea caldurii disipate deci posibilitatea racirii cu zero dBA (fanless)
- managementul mai exact al comportamentului in full-load prin coborirea voltajului la procesor care are aceleasi efecte benefice ca mai sus

Sper ca acest ghid sa nu fie prea greu de digerat si sa fie folositor unora ca mine.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
In momentul in care voi tine un soft rezident in memorie pentru o functie gen C'n'Q nu ma voi mai intitula Cosmin. :biggrin:
Păi e cazul să-ţi schimbi ori numele ori să dai format c:
Sau eventual să realizezi că ai trecut de vremea celor 640kB şi că să zicem, 2GB de RAM îţi sunt suficienţi ca să nu închizi absolut toate serviciile, themele, programele, interfata, driverele, etc.

Cosmin, mă dezamăgeşti Cosmin!
 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Location
/dev/null
De ce la stabilirea setarilor de performanta VID-ul nu il scalezi cu FID, de la minim la maxim? Sau, ma rog, sa corelezi VID-ul minim la care procesorul este stabil pentru un anumit FID. Ma gandesc ca asta ar mentine temperatura cat mai redusa atunci cand se ruleaza task-uri cu load partial de lunga durata (redare film etc.)

Cam care este diferenta intre temperaturile obtinute cu RMClock si cele cu CnQ? RMClock are ceva care sa permita variatia turatiei ventilatorului, asemanator cu SpeedFan? Sau cele doua se pot combina?
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
RMClock are ceva care sa permita variatia turatiei ventilatorului, asemanator cu SpeedFan? Sau cele doua se pot combina?
Nu, sunt 2 chestii distincte, la fel ca CnQ si QFan/SmartFan/whatever-fan. :biggrin:
Cu RMClock tii in friu temperatura prin jonglari FID/VID iar cu SpeedFan tii in friu RPM-urile in functie de ce temperaturi alegi tu din sistem (la mine un fan variaza in functie de dioda CPU iar celalalt in functie de dioda GPU).

De ce la stabilirea setarilor de performanta VID-ul nu il scalezi cu FID, de la minim la maxim?
Pentru ca la mine CPU are doar 2 stari: idle cu browsing si full-load cu games. :biggrin:
Tu experimenteaza cum crezi ca-ti place. :smile:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Driverul CnQ de la AMD nu e tot un fel de program rezident, încărcat cu sistemul de operare şi care rulează tot timpul?
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
In momentul in care voi tine un soft rezident in memorie pentru o functie gen C'n'Q nu ma voi mai intitula Cosmin. :biggrin:
Păi e cazul să-ţi schimbi ori numele ori să dai format c:
Sau eventual să realizezi că ai trecut de vremea celor 640kB şi că să zicem, 2GB de RAM îţi sunt suficienţi ca să nu închizi absolut toate serviciile, themele, programele, interfata, driverele, etc.

Cosmin, mă dezamăgeşti Cosmin!
Ii dau o reputatie pozitiva lui Cosmin_C pt asta!
hulubei, incurajezi bloatware-ul!
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Ah, scuze. Retrag afirmatia/acuzatia.
Mi s-a parut ca I/O Bytes History din grafic se refera la datele citite/scrise de pe hard. :embarassed:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Irelevant cate resurse consuma si cate am eu disponibile pe sistemul meu modern, nu o sa imi umplu sistemul cu programe rezidente care pentru mine nu fac nimic interesant. Singurul motiv pentru care as vrea sa consum cativa watts mai putin pe ora ar fi pentru salvarea planetei, a balenelor si a restul speciilor pe cale de disparitie, dar totusi nu ma simt suficient de motivat de aceste argumente.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Aha, deci dacă ţie nu-ţi trebuie sau ţi se pare neinteresant, atunci merităm toţi ceilalţi să murim fericiţi în chinuri groaznice?
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Nu toti, doar tu pentru ca nu ai inteles ca opinia mea este strict personala si nu incerc sa o impun nimanui. :tongue:

burebista a inteles ce-am spus, aia e replica lui cand intelege dar nu ii convine. :biggrin:
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Eu nu înţeleg alt lucru şi mă cunoşti că mă iau de om prin învăluire în loc să-i spun direct ce nu-mi convine (de fapt fac şi aşa dar tocmai când nu trebuie :tongue:). Vroiam sa spun că dacă este o părere personală şi probabil eşti conştient că este de un curent mai unic (nu răspândit) şi având greutate ca user, replica ta suna ca şi cum de fapt ceva nu este în regulă şi toţi ceilalţi greşesc.

Ca să fiu franc, decât să fac overclocking la un procesor nou deşi este extrem de potent (de fapt platforma e overclocker de week-end dream), am preferat să nu intru în BIOS de o lună jumătate şi nici să instalez vreun program - lenea asta. Sunt conştient că nici în cazul unui OC spre extrem, nu câştig mare lucru cu progrămele peste progrămele cât obiectivele mi le-am atins direct din BIOS, dar e interesant când vezi că poţi face mai mult şi poate unora le pasă mai mult, poate au mai mult chef, nu-s la fel de plictisiţi sau obosiţi sau se chinuie să stoarcă ultimul Mhz sau decibel.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Vroiam sa spun că dacă este o părere personală şi probabil eşti conştient că este de un curent mai unic (nu răspândit) şi având greutate ca user, replica ta suna ca şi cum de fapt ceva nu este în regulă şi toţi ceilalţi greşesc.
Pai si ce pot face in cazul asta, sa nu ma mai pronunt in nici o privinta pentru ca parerea mea are greutate? In primul rand chiar nu cred ca are atata greutate (nu pe XF unde sunt multi useri de valoare) si in al doilea rand imi cer scuze daca ti-am lasat impresia ca ceva nu este in regula si ca ceilalti gresesc, nu asta a fost intentia mea.

Nici eu nu mai practic overclock de multicel, acum imi permit sa imi fac upgrade cand vreau mai multa performanta. Sigur, am pus procul ceva mai sus la frecventa ca sa imi dea frecventa rotunda si am scazut nitel voltajul, dar asta nu se numeste overclock in conceptia mea - overclock a fost acum cativa ani, cand chinuiam un AthlonXP la 2400mhz de la 1466mhz cat avea de la fabrica.
 

nicolin

Membru
Joined
May 7, 2005
Exista pe undeva un ghid tot atat de detaliat apropos de, sa zicem, RMClock si un laptop dotat cu un CPU Turion X2?
Am specificat laptop datorita posibilitatilor EXTREM de limitate apropos de set-ari de voltaje, multiplicatoare, etc., de care dau dovada BIOS-urile acestora.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Daca pe laptoape cu Intel I815 si Pentium M merg brici, cred ca merge si pe cele mai noi (atat voltaje cat si multiplicatori).
Mai este un soft special pentru laptopuri, imi scapa totalmente acum numele. L-am incercat pe vremea cand era beta, acum poate chiar mai bine de 2 ani. Era ceva cu "notebook" in denumire. Cum imi reamintesc, voi posta.
 
Top Bottom