Rețea pentru acasă

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Am o conexiune la internet de tip PPPOE pe care vreau să o partajez independent pentru două calculatoare, un desktop și un laptop (oricare dintre ele să se poată conecta oricând la net). Pentru desktop voi merge pe conectare prin cablu iar pentru laptop vreau conectare wireless.

1. Am nevoie de un router wireless, ce aleg? Având în vedere că stau la casă, ar fi indicată o rază mai mare a semnalului (la vară plănuiesc șederi prelungite în hamac :biggrin: )
2. Ce fel de cablu am nevoie pentru router-pc și cum se mufează? Cablul care conectează routerul e FTP cat.6 (sper să nu mă înșel)

PS: Orice sfat e util, având în vedere că nu m-am mai jucat cu așa ceva până acum.
 

jarod

Super Moderator
1. Linksys WRT54GL e destul de flexibil în sensul că suportă diverse firmware-uri care te lasă să modifici tot felul de parametri (inclusiv puterea de emisie). Mai e şi Asus WL500G[P], care cred că e ceva mai scump, dar tot aşa, e destul de flexibil.

2. Straight. Deşi, dacă router-ul ştie auto MDI/MDIX, ar trebui să meargă cu oricare.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Happy Linksys WRT54GL here, chiar o să mai cumpăr încă 2 bucăţi pentru o altă locaţie şi o extindere acasă. Merge cu cabluri straight.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
În comentariile de pe emag unii spun că ar fi probleme cu download-ul la torente și că se deconectează după câteva ore. :what:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Eu l-am folosit intr-un hotel (în Washington DC) vreo 2-3 săptămâni conectat prin VPN şi nu mi-a picat niciodată legătura. În Bucureşti îmi pică şi de 2-3 ori pe zi uneori, ce să înţeleg din asta?
 

Dashu

Membru Senior
Happy WRT54GL user here too, cu Tomato pe el. Pana acum, rosia indica cam 25Gb download, evident si torente, n-am avut probleme cu deconectarea sau alte chestii de genu asta. Mi-a placut tomato pentru interfara simpla, graficele pe care le face :biggrin:, dar si QoS, care chiar functioneaza.

Acasa am un MSI RG54SE, comparativ cu Linksys-ul are semnalul mai slab, se intrerupe din cand in cand, probabil e si din vina furnizorului de internet deoarece legatura PPPoE pica destul de des. De cand am Linksys-ul n-as putea recomada MSI-ul, nu stiu altele cum sunt, dar dintre astea 2 as alege clar Linksys chiar daca am dat dublu pe el fata de MSI.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Eu am şi la serviciu şi acasă acelaşi 54GL cu firmware (încă) original, folosit cu torrents la serviciu şi DC++ acasă (prin wifi ambele), şi n-am avut probleme de deconectare. Asta cu deconectarea depinde şi de ISP, unui prieten îi pică conexiunea dacă porneşte azureus indiferent dacă trece prin vreun router sau nu. Cu alţi clienţi nu are nimic.
 

florin

Membru Senior
Eu am un D-link 524 şi în mare sunt mulţumit. Are o singură bubă, pe wireless nu prea trece de 1-1,5MB/s. Routerul vechi mergea cam 2-2,5 deci nu e laptopul de vină.

Am 3 întrebări legat de WRT54GL:
1. cum stă cu viteza pe WAN? Ştiu că citisem pe undeva că e limitat destul de jos (am 20Mbps de la UPC şi prind destul de des viteza asta :biggrin:). Pe cel vechi (un Dell), de exemplu, nu treceam de 16Mbps, D-link-ul merge fără probleme.
2. Există anumite versiuni care merg "modate" sau pot să dau comandă fără să mă doară capul?
3. Ce variantă de firmware recomandaţi?

LE: La 1 îmi răspund singur, am găsit testul şi pare ok.
 

Dashu

Membru Senior
La GL merge schimbat firmware-ul pe orice versiune, la varianta G difera versiunile.

Pai cele mai folosite sunt Tomato si DD-WRT, eu am ales Tomato pentru calitatile enumerate anterior. DD-WRT are mult mai multe optiuni (exceptie graficele) dar, eu unu nu am nevoie de ele.

L.E. Ah, si mai are ceva tomato, nu necesita restart dupa ce faci modificari. E destul de bine scris astfel incat da restart doar la serviciul respectiv, in rest iti tine conexiunea activa. De exemplu, in timp ce aveam o convorbire pe Skype, m-am trezit ca merge relativ greu, si mi-am dat seama ca nu am in QoS setat si Skype-ul (functiona torentu'). Am cautat portul, l-am adaugat, mi-am dat seama ca is facut gramada cand s-a intrerupt convorbirea, dar totul a decurs ok, iar intreruperea n-a fost mai mult de 2 secunde, si-a revenit, fara a fi nevoie sa sun inca o data.
 

hulubei

questionable intruder
Am evitat Tomato pana acum pentru ca am vrut sa beneficiez de conexiunea USB de la Asus WL500G Premium. In schimb nici DD-WRT nu m-a multumit. Practic dupa 20min de sapat prin meniuri, nu am gasit cum sa setez sa acorde anumite IP-uri in functie de MAC la serviciul de DHCP. Pana si un RPC are chestia asta in firmware si o gasesti foarte usor.
Ca sa fac USB-ul sa functioneze cu tot cu HDD-ul atasat, mi-a luat cam 45 de minute dar am ramas blocat la Samba unde din cine stie ce eroare (posibil umana), nu mai am spatiu sa instalez totul. Asa ca am cedat psihic si de o luna jumatate am renuntat la acel port USB.

Exista vreo modalitate in Tomato de a folosi totusi acel USB?
 

Dashu

Membru Senior
Din cate zice pe site-ul cu tomato ~ Asus WL500G Premium (no USB support).

In schimb am vazut ca exista un oarecare Oleg care ar face un firmware, ce suporta si USB-ul, n-am citit prea multe, dar am vaga impresie ca stiai deja de el.

L.E. Observ ca si OpenWRT, zice ca are suport pentru USB la acel Asus.
 

hulubei

questionable intruder
Pai as vrea QoS care sa para ca si functioneaza, as mai vrea mai multe optiuni pentru sharingul portului USB (nu am descoperit cum sa dau acces si de scriere) si parca ma atrag putin si graficele ca sa le pot da putin in cap celor de la UPC pentru ca de multe ori conexiunea mea nu trece nici de 1024kbps din cei 10Mbps ai contractului.

Dashu, am sperat ca suportul este built-in. Dar nu a fost asa. Se pare ca ambele WRT-uri au nevoie de instalare separata a functionalitatilor USB-ului.
De Oleg am auzit dar inca nu m-a convins nimeni sa-l incerc, asa cum eram convins de WRT.
 

radul

Membru Senior
Multumesc.

Te-am intrebat, pentru ca oscilez si eu intre cele 2 routere, iar acel USB de la Asus parca ar fi fost un plus in favoarea Linksys-ului.
 

hulubei

questionable intruder
Linksys are plus la versiunea cu 3 antene, sau asa banuiesc ca ar trebui sa aiba un plus la acoperire. In schimb Asusul m-a cucerit pentru posibilitatea de a face un mic pseudo NAS, sau un sistem de supraveghere avand la baza camere web, sau etc., etc., etc.
Daca stii sau te pricepi la Linux, ai un mare bonus pentru ca poti face chiar multe pe oricare dintre cele doua.
 

hulubei

questionable intruder
Pentru deţinătorii de ASUS WL500gP, este util să se documenteze din acest topic.

La mine se pare că este vorba de un model din loturile vechi (primele doua caractere de la SN sunt 75 iar zgomotul raportat în „fereastra secretă” este de -92db). Probabil îi voi face acel mod cu rezistenţa pentru a fi conform cu varianta rectificată (corectă) şi pentru a beneficia de ceva îmbunătăţire a semnalului.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Din motive mai mult sau mai puţin obiective, nu m-am hotărât. :goofy:
Deci revin. Ce părere aveţi de NetGear WPN824EE?
 

bausto

The year of grace, 2007
WPN824 are recenzii foarte contradictorii. Unii sunt incantati de acoperire, altii o injura printre dinti. Daca nu asta e punctul esential (acoperire pe 2 etaje sau ceva asemanator) e o alegere destul de buna, dar si cam scumpa.
Puncteaza la design.
 
Top