Rețea pentru acasă

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Welcome to the club; mie mi se opreşte subit şi fără router la intervale relativ aleatorii; de obicei, la fiecare jumate de ceas. De-abia aştept să termin anul şi să scap de ei...
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,250
Prost e softu' de la Linksys, n-are nici un logging sau un status mai acătării, da' merge de n-are aer. Aş băga DD-WRT pe el, da' meh, îmi pare bine că merge. Mulţam fain!
 

Jaffar

Wizard
Joined
Oct 20, 2003
Messages
904
...Aş băga DD-WRT pe el...
Aaaa... don't :biggrin:. Am incercat cam toate softurile posibile pe al meu, si am sfarsit prin pune softul original la loc. Nu ca ar fi proaste, dar routerul se comporta oarecum ciudat cu ele (lag din cand in cand, deconectari, etc).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Da, şi eu am tot zis că pun un Tomato pentru grafice, da' dacă a mers aşa bine mi-a fost lene, ar fi însemnat să n-am net câteva minute :biggrin:.

Probabil că va fi înlocuit cândva de un Netgear WNR3500L (sau ceva echivalent, wireless N standard + gigabit + posibilităţi de extensie). Momentan wireless N e neinteresant pentru mine (nici unul din multele device-uri de prin casă conectabile wireless nu ştie N), iar transferele serioase între sistemele pe fir sunt rare, pot supravieţui cu 100Mbps.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Deja am un client în lista blocată a NAS-ului şi vreau să-i blochez accesul din router. Asta mai mult fiindcă routerul nu are opţiune de blocare pe IP după X încercări nereuşite de logare. Parola de acces e destul de lungă şi sofisticată dar mai bine să fiu sigur. :smile:
Întrebarea mea e de unde fac treaba asta? Routerul cică are firewall dar n-am reuşit să blochez accestul de pe un IP anume indiferent ce am încercat pe pagina ataşată. Bine, după cum se cheamă pagina aia cică ar filtra accesul din interior spre exterior, dar altă pagină n-am găsit şi altundeva spune că de aici se poate filtra traficul WAN-LAN şi invers.
 

Attachments

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Vezi dacă nu poţi să pui adresa ăluia ca source IP (în speranţa că funcţionalitatea există dar e prost scrisă interfaţa).
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,225
Am incercat sa pun un IP la source, o adresa de unde pot verifica daca imi blocheaza sau nu accesul, port range am lasat gol la ambele campuri iar la destination am pus adresa externa a routerului. Nu face nimic. Apoi am incercat sa blochez portul 80 şi tot nimic.

N-am încercat să văd dacă merge invers, să încerc să blochez un IP extern accesat din reţea. Dar o să fac asta imediat ce reuşesc să mă conectez, i-am dat un reboot şi nu mai pot accesa reţeaua, ori a picat netul ori s-a întâmplat ceva cu routerul. :confused:
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Um, trebuie să cumpăr un device pe care să îl folosesc STRICT ca WAP/Switch. Topologia reţelei:
Net-->PC 24/7 (care face şi pe router-ul)-->WAP/Switch şi de acolo plecă 2 cabluri LAN şi două laptop-uri care se leagă via Wireless.
Eu sunt paralel cu Wireless shit, aşa că întreb: ăsta satisface condiţiile?
N-am nevoie de viteză Wireless, vorbim de browsing only.
Interesant e şi ăsta, are şi un adaptor USB, probabil wireless gizmo, şi în cazul ăsta pun Wireless şi pe un desktop. Ar fi bestial.
Ataşată topologia reţelei :hihi:
 

Attachments

Dashu

Membru
Joined
Oct 7, 2004
Messages
226
Ala din primu link sadisface fo 3MB/s wireless, mai mult nu poate, sau cel putin asta al meu nu poate, rescris cu Tomato. Cu firmware original nici nu mai stiu cat si cum mergea, eu am vrut QoS.
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
Pai cam orice router de pe piata iti rezolva problema.
In cazul in care vrei ca acel 24/7 PC sa vada restul calculatoarelor din retea, dezactivezi DHCP-ul din router, faci setarile de securitate pentru Wireless, si legi PC-ul la unul din porturile LAN ale routerului. In felul asta, acel 24/7 PC va avea si rolul de server DHCP. Practic, evitand folosirea portului WAN al routerului scapi de limitarile de viteza ale device-ului, singura limitare ramanand wireless-ul.

Aceeasi topologie o folosesc si eu acasa (din cauza performantelor slabe WAN to LAN ale routerului).
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Da, calculatoarele trebuie să se vadă între ele.
Main PC-ul, ăla 24/7, este server DHCP, mulţumesc IceCub pentru recomandări.
Nu am nevoie de viteză de transfer. Dacă vreau să transfer un căcălău de date, folosesc HDD-ul mobil.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Merge luat orice device wireless care poate fi configurat în mod bridge.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
M-am uitat în user-guide-urile celor două Linksys-uri găsite de tine, dar n-am găsit la nici unul opţiunea de bridge (n-am citit tot manualul, am căutat după bridge şi access point şi nu a apărut nimic relevant). WRT54GL ştie modul bridge, dar probabil trebuie să pui pe el dd-wrt. WRT120N nu pare să fie suportat de dd-wrt. Dacă ţi-e suficient G-only, probabil WRT54GL e o alegere bună.
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
Merge luat orice device wireless care poate fi configurat în mod bridge.
De ce? :confused:
Nu are nevoie de modul bridge in cazul de fata.

Daca foloseste doar porturile LAN ale routerului (cu DHCP dezactivat in prealabil), routerul va fi doar pe post de switch/AP. Portul WAN va ramane nefolosit. Calculatoarele din retea , inclusiv cele legate prin wireless, isi vor lua IP de la calculatorul legat la net (care banuiesc ca face ICS), toate se vor vedea in retea si vor avea acces la internet.

Configurarea routerului presupune doar:
- se aloca un IP oarecare interfetei de LAN - la mine de exemplu e din alta clasa decat cea folosita de ICS (oricum nu are importanta din moment ce nu va fi folosit dupa configurare)
- dezactivarea serverului DHCP
- stabilirea setarilor de siguranta pentru Wireless
Practic se ignora toata partea de WAN, NAT, Routing, firewall, etc. a dispozitivului si ramane pe post de switch si AccessPoint.

Toate calculatoarele (inclusiv cel legat la net) se conecteaza la porturile LAN. Cei care intra prin wireless se autentifica conform setarilor din Router, iar IP-ul se obtine prin DHCP ce la calculatorul care face ICS.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,008
Confirm si eu, cu intarziere, solutia propusa de IceCub. Tot ce trebuie facut pe orice router WiFi pe care l-ai alege este: setarea clasei de IP LAN pentru router din orice alta clasa decat cea care urmeaza a fi folosita (clasa in care se afla PC 24/24), dezactivat DHCP, configurat setari de securitate WiFi si apoi utilizarea doar a porturilor LAN precum un switch wired in reteaua deja cablata. Fara alte smecherii, fara DD-WRT, pur si simplu.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
I suppose that works, too. Io m-am gândit la soluţia cu bridge pentru a putea folosi toate porturile (inclusiv cel de WAN), dar nu cred că în cazul de faţă e necesar.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Păi gândiţi-vă la device-ul pe care mi-l doresc ca fiind un switch cu porturi Wireless :smile:
hulubei, n-am înţeles asta:
Tot ce trebuie facut pe oricare router WiFi este dezactivarea este setarea clasei de IP pe LAN pentru router[...]
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
Păi gândiţi-vă la device-ul pe care mi-l doresc ca fiind un switch cu porturi Wireless :smile:
Exact asta va fi acel router. :wink:


hulubei voia sa spuna urmatoarele:
- presupunem ca acel 24/7 PC aloca celorlalte calculatoare, prin DHCP, IPuri din clasa 192.168.0.x
- pentru a putea configura routerul, ii vei seta la interfata de LAN IPul 192.168.2.1, dupa care dezactivezi DHCP si securizezi wireless-ul.
Routerul va ramane cu 192.168.2.1 pe LAN, dar pe tine nu te mai intereseaza asta din moment ce il vei folosi pe post de switch.
 
Top Bottom