Renovare

Marius '95

troubleShooter
Urmeaza sa renovez apartamentul. Ce sfaturi imi puteti da? Ma refer in special la cabluri, prize, internet, iluminat, home automation, ... de-astea.
 
Eu, dacă aș avea două opțiuni:
- Renovat des, investit puțin.
- Renovat rar, investit mult.
Aș merge pe prima opțiune.

Dar, desigur, mă pot înșela. :)
 
Asta cu renovat des sună bine dacă ai 2 case și ai unde sta cât timp se renovează cealaltă (complet amenajate, nu trebuie să cari mobilă etc), sau ai ceva cu 10 camere și renovezi 3 din ele, care sunt undeva departe în cealaltă aripă a casei. În rest experiența uzuală e "hai să terminăm naibii odată cu renovările astea". Bine, depinde ce înțelegi prin renovat, schimbatul a 2 întrerupătoare nu e renovat, e mentenanță.

Apartamentele vechi din România au nevoie de cel puțin o renovare serioasă - de la schimbat instalații vechi pe aluminiu, care îmbătrânește și nu e compatibil cu aparatajul de acum conceput pentru cupru, până la schimbat țevăraie, robineți, izolație termică, montat mai mult de 2 prize per cameră și 2 siguranțe per tot apartamentul etc. Doar că toate astea trebuie făcute cu cap. De ex. o prietenă a descoperit că, într-un apartament renovat acum câțiva ani, nu au pus siguranță generală, nu au pus siguranță diferențială, dar totuși are vreo 8-9 siguranțe în tablou. Încă n-am întrebat-o dacă din ele e vreuna specială pentru AC and stuff.

Marius, cât mai multe cabluri, prize, internet, iluminat :). Poți să montezi și niște cablu "de alarmă" (5-6 fire multifilare subțiri) pentru viitoare home automations. Din păcate ce se găsește pe piață (internațional, nu la noi) legat de home automation e extrem de scump, extrem de prost și/sau incompatibil cu sistemele noastre (ex: n-ai ce face cu un Nest la noi). Majoritatea sunt wireless (pentru retrofit), ceea ce înseamnă extrem de scump, și wireless, ceea ce înseamnă extrem de prost pentru un apartament cu fier beton, și wireless + user-friendly, ceea ce înseamnă că n-ai cum face debug, dacă becu' ăla nu vrea să se aprindă când îi zici tu, poți doar să iei altul (și să descoperi că nici ăla nu se aprinde).

Există lucruri utile analogice, ex. întrerupătorul cap scară, utile pe holuri lungi și fără ferestre, sau când ți-e lene să te dai jos din pat să stingi lumina.
 
Renovarea e una serioasa, adica schimbat instalatia electrica din pereti, ca nu mai merg decat 3 prize in toata casa.
Ma gandeam sa trag internet langa fiecare priza. Are ceva daca stau cablurile in acelasi canal?
 
Probabil cu FTP nu vor fi probleme nici la 1 Gbps.

Pentru prize, cupru de 2.5 mm^2, pentru lumina de 1mm^2, sigurante automate (cate una pe fiecare camera pe prize si una pe lumina), un circuit separat in baie pentru masina de spalat cuplat la o priza cu capac rezistent la apa etc.

Automation: nope :(
 
Deci automation nu. Got it.
Wireless nu, ca stiu deja cat de lent/instabil este. Deci nu mai ziceti nimic de wireless ca ma crizez.

Da' cabluri audio? De care? Pe unde le trag? La ce distanta merge?

HDMI cat de lung poate fi? Exista alternative daca vreau televizorul intr-o camera (dormitor) si calculatorul in alta camera?
 
HDMI si cabluri audio dintr-o camera in alta? Pentru ce?

Daca ai TV intr-o camera si calculator in alta banuiesc ca nu o sa faci proiectare 3D, ci doar te uiti la un film. Pui un mediaplayer de 200 de lei sub TV sau folosesti un Smart TV, infigi un cablu de retea in el (ca retea oricum tragi) si gata. Sau folosesti un laptop pe care il conectezi la TV. Eu nu am calculator in sufragerie si nici TV in birou, dar nu le duc lipsa.
 
Cam complicat sa operezi film pe calculator intr-o camera si tv in alta camera prin hdmi cand exista dlna. Daca pui de 3 ori pauza la film sa mergi la buda ai rezolvat si plimbarea pe ziua respectiva. Banuiesc ca tv-ul are macar media player, altfel cred ca-i mai simplu un media player separat cum zice Adrian.
Io as trage cablu de retea si cablu tv, eventual inca un cablu de retea suplimentar in caz ca apar alte aplicatii pe viitor. Daca peretii nu-s din placi din beton atunci e simplu sa tragi orice fel de cablu iti trece prin minte si sa le ingropi pe toate intr-o doza acoperita (doza ingropata) si daca pe viitor vei avea nevoie de ele poti monta alte doze ca nu faci prea mare deranj. Daca ai pereti din beton e mai complicat de spart ulterior si probabil e mai simplu sa incluzi acum ce cabluri ai nevoie si sa montezi si dozele.
Cate bordeie atatea necesitati, io sunt multumit ca am tras reteaua si tv-ul la fiecare priza fiindca aste-s chiar uzuale si nu mai stau cu mataraia pe jos. Acum mai trebuie doar sa-mi fac curaj sa ma apuc sa le si montez, ca prizele sunt puse dar nu-s legate cablurile de retea la mufe, am de muncit putin acolo din cauza sistemului de prindere conceput destul de ciudat.
In dormitoare am pus tot la fel desi nu vreau tv acolo, dar e pus in cazul in care pe viitor se schimba ceva.
 
Cabluri audio pentru muzica in bucatarie, dar nu radio Gloria.

Filme, da, dar eu aveam jocurile in minte...
Operarea se rezolva cu USB prin perete si Mele F10 Deluxe (am deja).
Oricum, retea si DLNA am si acum, si la filmele "foarte" HD (adica 1080p, > 1-2 MB/s), media player-ul din TV nu face fata.

Alte sfaturi?
- Ce sistem sa folosesc pentru prize? Ingropate sau la vedere? Sistem modular cu mai multe prize?
- Iluminat cu releu si butoane pe ambele noptiere?
- In afara de lustre, plafoniere, etc., ce alte surse de iluminat mai exista?
- Referitor la controlul iluminatului, as vrea ceva cu intensitate variabila, dar nu in trepte. Cum sanse sa mai gasesc becuri in urmatorii 20 de ani sunt practic nule, ce alte variante am? Control de pe ambele noptiere cum pot obtine?
 
- Ce sistem sa folosesc pentru prize? Ingropate sau la vedere? Sistem modular cu mai multe prize?
Depinde de perete. Daca se pot sapa gauri pentru prize ingropate, se pun asa. Daca nu aparente.
- Iluminat cu releu si butoane pe ambele noptiere?
Releu folosesti doar daca aprinzi vreo instalatie de nocturna. Ai nevoie de un montaj 'cap de scara', pentru intrerupatoare multiple pe acelasi circuit.
- In afara de lustre, plafoniere, etc., ce alte surse de iluminat mai exista?
Ferestre, iluminatoare, benzi cu LED, neoane. Depinde de aplicabilitate si preferinta personala. Evita sa folosesti becuri economice in zonele cu cicluri frecvente de stingere/aprindere - holuri de trecere, debarale - nu vor avea viata lunga.
- Referitor la controlul iluminatului, as vrea ceva cu intensitate variabila, dar nu in trepte. Cum sanse sa mai gasesc becuri in urmatorii 20 de ani sunt practic nule, ce alte variante am? Control de pe ambele noptiere cum pot obtine?
Spot-uri cu halogen, reostat pentru reglarea intensitatii si on-off cu 'cap de scara'.
 
- semi-modular. Eu voiam sa pun modulare dar electricianul mi-a recomandat sa pun clasice si doar capacul sa fie modular. Practic se pun doze rotunde una langa alta in perete si dupa ce montezi aparatele in fiecare doza pui capac modular. Capacele respective au putin spatiu intre module, tocmai din cauza ca doza nu e dreptrunghiulara. Asta din ratiuni de pret, sunt mai ieftine dozele clasice decat cele modulare si practic acelasi rezultat il obtii.
- Veioza pentru noptiere. (naiba stie, sunt atatea sisteme si variatii de mobile si lumini pentru ele.... io am pus clasica veioza). Presupun ca te referi la iluminat (spoturi) in mobila, pentru care cred ca gasesti intrerupatoare si module incastrabile special pentru asa ceva.
- eu am pus variatoare pentru becuri in living, cele de pe perete nu de pe tavan, ceva de genul asta:
dfc0f288ac7f7356f9b3edd2a91af025.jpeg

Becuri se gasesc, foarte posibil sa dispara cele pe filament, dar si cele pe halogen se pot folosi pe variator.
 
Legat de alte sfaturi, aici chiar e greu să te putem ajuta. Dacă prețurile de construcție ale unei case "la roșu" sunt relativ clare (că nu poți să bagi aur în loc de fier-beton), la amenajările de după sky is the limit. Ex: ai luat prizele alea de rețea de la pcgarage cu câțiva lei, dar un modul rj45 (o singură priză) într-un modular de la Legrand sau Schneider e între 30 și 80 de lei. Un corp de iluminare cu LED chinezesc e 50 de lei, dar același lucru de la Eglo poate sa coste 500 de lei (sau mai mult).
 
Legat de becuri, am văzut multe surprize neplăcute cu alte becuri decât cele clasice, spoturile au tendința să se ardă rapid. Eu mi-aș lua becuri clasice, și ieftine sau becuri economice.

Cele economice merg într-un loc în care nu trebuie să aprinzi/stingi lumina frecvent (nu e OK baie/bucătărie, e OK dormitor).
 
Din 2007 de cand m-am mutat am doar becuri economice prin toata casa si spoturi intr-un singur loc: nu s-a ars nici un spot, vreodata, iar becurile economice s-au ars cele de Ikea infiorator de repede, din cele Philips mai am cateva cumparate in 2007 dar sub o treime, din cele inlocuite nici unul, dar in bai s-au ars destul de multe chiar si Philips sau Osram.
 
Știu un domn care spune, în general, multe lucruri greșite, și te uimește prin numărul de greșeli pe care le spune în afirmațiile sale. Dar pentru că, totuși, vorbește cu curaj și tărie, tu în mintea ta îl contrazici, și faptul că acel domn a spus o prostie, te-a ajutat, pentru că te-a făcut să te gândești. Afirmația în sine a fost greșită, domnul a zis prostii, dar, în ansamblu, te-a ajutat, pentru că te-a făcut să te gândești la calea corectă, și acea cale corectă a fost un lucru util.

Îmi asum rolul acelui domn pe forum. :)
 
Până la renovare, am de schimbat niște lustre. Apartamentul este vechi, deci cabluri de aluminiu direct în perete. Deoarece sunt relativ lungi, aș vrea să le scurtez și să le pun niște papuci din care mai departe să trag cupru. Sunt ok astea pentru trecerea de la aluminiu la cupru sau trebuie ceva mai special?
 
Back
Top