Recomandări şi discuţii despre seriale TV

wirespot

Membru Senior
Conform discuţiei pornite pe topicul "Stargate universe", l-am deschis pe acesta pentru recomandări de seriale TV.

O să fac şi cîteva recomandări să-i dăm drumul.

"The Lost Room", un mini-serial peste care am dat pe AXN SciFi şi care m-a impresionat plăcut, deşi e mai puţin SF şi mai înclinat spre chestii misterioase, a la X-Files sau Twilight Zone.

"Gilmore Girls" este haios, dacă-ţi place genul şi suporţi 45 de minute de dialog continuu. Dar numai pînă la sezonul 5, inclusiv, după care suge.

"That 70's Show" e o comedie foarte bună dar la fel, după sezonul 5 suge groaznic.

"Two and a half men" (tot comedie) îl urmăresc acum şi cel puţin pînă la sezonul 3 inclusiv e foarte ok.
 
Third Watch - 6 serii, bune toate. Serial despre polițiști, pompieri și paramedici în 55 Precint, New York.

Babylon 5 - serial SF, 4 serii, în anumite episoade are dialoguri și idei foarte interesante, uneori nu tocmai politically correct. Multă politică la mijloc, inițial foarte interesant dar spre sfârșit mai diluat.

Battlestar Galactica - serial SF cu ceva fizică newtoniană, realism peste medie, doar că unele personaje sunt incredibil de enervante prin seriile 2 și începutul seriei 3. 4 serii, ultima are doar 10 episoade până acum și restul la toamnă-iarnă. Există și serii de prin anii '80, se zice că nu merită văzute. Considerat unul din cele mai bune seriale SF ever made.

Dr. Who - poate cel mai lung serial SF, are serii și pauze din anii '60 încoace. Seriile moderne sunt drăguțe, cam copilărești uneori dar distractive (umor englezesc din când în când)

Farscape - 4 serii și un lung metraj, mai deosebit pentru că nu e clasicul human versus others iar scopul nu e "exploring new galaxies, contacting new civilizations".

Firefly - un scurt serial (14 episoade) chiar deosebit, gen Privateer la TV cu tente country :smile: Merită văzut.

Star Trek - 4 seriale independente ca acțiune, vag legate prin unele personaje sau referințe. Seriile originale sunt mai greu de digerat după cele noi, așa că nu mă pot pronunța. The Next Generation din păcate e făcut în '88-'95 așa că efectele speciale sunt mai slabe, dar e cel mai bine cotat din seriile noi, Voyager e OK, Deep Space 9 mai slab.

Stargate - are deja un topic propriu, nu cred că mai merită discutat încă o dată.
 
Last edited:
'Allo 'Allo - sitcom britanic difuzat între 1982 şi 1992 în 9 sezoane, povestind peripeţiile lui Renee, proprietarul unei cafenele din Franţa ocupată de germani în cel de-al doilea război mondial. E plin de umor sănătos, intrigile se amestecă într-un mod ce nu lasă loc plictiselii, iar expresiile ce caracterizează fiecare personaj au ajuns în vorbirea curentă. „Lissen to me verry carefully, I shall say zis only once” e probabil printre cele mai cunoscute. Totul e în engleză, însă se foloseşte accentul şi topica pentru a diferenţia între grupurile ce vorbesc franceză, engleză, germană şi italiană în serial. Doritorii să anunţe.
 
Battlestar Galactica este excelent dpdv dramatic. Dpdv SF e puţin mai discutabil. Dar eu consider că SF e suficient ca să creeze scena şi condiţiile şi că tot personajele şi scenariul sînt baza, aşa că apreciez BSG pentru asta. Au făcut însă bine că au decis oprirea la 4 sezoane, deja se simte o scădere a calităţii, încă suportabilă dar e bine să te opreşti cînd încă nu e prea tîrziu.

Dă-mi voie să ofer un punct opus de vedere apropo de Star Trek DS9. Îl consider unul dintre cele mai bune Star Trek-uri. Conflictele sînt complexe, sînt modelate după conflicte istorice consacrate precum Al Doilea Război Mondial, personajele sînt printre cele mai puţin forţate în tipare fixe dintre serii, se insistă pe implicarea în intrigă a unor specii non-umane într-o măsură pe care iar am întîlnit-o foarte rar în celelalte serii ST.

Faptul că deviază de la tradiţia celorlalte serii (în loc de nava care se plimbă avem o staţie spaţială fixă) cred că a contribuit la calitate. Conflictele, intriga, pot curge firesc, datorită plasării staţiei într-o poziţie foarte delicată dpdv politic şi strategic. În celelalte serii am avut mereu impresia că subiectele sînt fie tratate superficial, datorită necesităţii ca nava să se "plimbe" mai departe, fie devine plictisitor cînd se insistă mai mult de 1-2 episoade, pentru că de, nu ăsta e tipicul serialului.
 
The IT Crowd şi Little Britain - comedii britanice cu note de 8,9 respectiv 8,1 pe IMDB. Recomand!

Little Britain quote:
Narrator: When people in Britain want to buy a pet, they go to a pet shop. If they want to buy a pet shop, they go to a pet shop shop. If they want to buy a pet shop shop, well, they're just being silly.

The IT Crowd quote:
Roy: [singing] We don't need no education.
Moss: Yes you do; you've just used a double negative
 
Ca sa nu mai repet si eu ce s-a spus deja (toate cele SF merita vazute, revazute si rasvazute)...

Grey's Anatomy - am evitat sa ma uit, pentru ca mi-a fost recomandat de persoane...sa spunem de neincredere ...dar al naibii, m-a prins. Spitale, doctori, stil E.R. sau Chicago Hope. E undeva si pe la TV parca.

House MD (Doctor House) - un serial genial, combinatie intre Sherlock Holmes si un serial cu doctori. Nu stiu de ce, dar imi aduce aminte de Dexter, o alta surpriza placuta in "lumea" serialelor.

Scrubs - varianta de comedie a lui Grey's Anatomy.

Supernatural - probabil primul si unicul serial cu fantome, monstri, draci si alte chestii paranormale gen Ghostbusters care reuseste sa nu o dea in ridicol si sa fie totusi un serial "serios" (presarat totusi cu destul de mult umor)

Moonlight - (avem voie si cu contra-recomandari, nu ? ) nu ar fi un serial rau, e o copie dupa Blade (serialul), dar ceva mai pasnic si cu un vampir care in 2-3 episoade cate am vazut a luat bataie de 10 ori de la toti prostii...wtf is with that ?! In rest destul de plictisitor, de evitat.

Comedii:

How I Met Your Mother ?, Everybody Hates Chris, The War At Home - numai bune de relaxare dupa o zi obositoare de munca.

Si cu toate ca, gusturile nu se discuta, sunt sigur ca AdrianB1 nu o sa se supere daca-l contrazic putin... :smile:

Babylon 5 - are 5 serii, nu 4. A 5-a a fost ceruta dupa succesul primelor 4 (care au fost scrise la calup, de la inceput, de aici si actiunea continua si cooerenta.) Seria 5 e putin out of context, dar incheie foarte bine serialul. Daca o sa-l urmariti cu subtitrarile facute de mine si de niste colaboratori, puteti sa ma laudati/injurati si aici :smile:
Exista si cateva filme Babylon 5, din pacate sunt destul de slabe, doar niste episoade mai lungi, mi se pare ca au fost scoase direct-to-video(dvd).

Star Trek - majoritatea fanilor hardcore ar face apoplexie daca ar vedea asta : "Voyager e OK, Deep Space 9 mai slab."
Cu toate ca mie personal imi plac ambele, Voyager este vazut ca cea mai slaba serie din Star Trek. De fapt ambele serii sunt slabe la inceput, dar fiecare isi ia avant dupa seria 3-4, in DS9 cand incepe razboiul cu Dominion iar in Voyager odata cu intrarea in teritoriul Borgilor.
Voyager s-ar putea sa castige ceva puncte doar pentru actiunea ceva mai multa si pentru costumatia lui Seven of Nine, in rest e incomparabil cu DS9.
Mi-ar face placere sa discutam pe alt topic despre acest "univers" daca mai sunt oameni pasionati.
 
Scuze, seriile din Babylon 5 le-am pus din memorie, nu am mai verificat. Da, sunt 5 :smile:

Star Trek - Voyager versus DS9 - mie mi s-au părut OK ambele, alții s-au plâns de DS9. Nu comentez gusturile lor :biggrin: Voyager mi-a plăcut pentru că are cele mai bune efecte speciale din toate seriile, iar dacă le vezi pe toate după anul 2005 seriile cotate mai bine, ca The Original Series sau The Next Generation pierd puncte din cauza calității imaginii. Casablanca e alb-negru și e OK asta, dar e un film de aproape 2 ore și nu serii cu zeci de episoade de 45 minute.
 
corect, cu asta straluceste Voyager, cu toate ca si ultimele sezoane din DS9, cele pline de lupte cu nave, sunt foarte bine realizate.

Dar Voyager e cu grafica...DS9 cu feelingul, sti si tu, cam cum e cu toate jocurile/filmele aparute mai nou :smile:

Fiecare serie a avut niste episoade foarte bune, si ca sa nu fiu rau cu Voyager, v-as recomanda sa vedeti / revedeti episoadele

Message in a Bottle
Year of Hell
Blink of an Eye (excelent, si nu are aproape deloc actiune...SF in cel mai adevarat sens al cuvantului)

PS: Stiti cumva de existenta vreunei serii sau film Star Trek pe BlueRay...sau in orice alta varianta HD ?
 
Zi tu. :smile: Unul dintre scopurile thread-ului ăsta e, să aflăm de seriale de care nu ştim. Uite, eu n-am auzit pînă acum de Eureka.
 
Eureka :smile:
Un serial SF bunicel, credibil (dacă îl priveşti ca născocire şi nu te interesează cum inventează ăia chestii), miştocuţ, pretty funny, ce să mai zic... merită încercat.
Nu sunt bun la făcut recomandări...
 
Kyle XY - a inceput deodata cu Eureka, e si SF, e si teen-drama, merge. Usurel si simpatic, cu toate ca devine plictisitor spre final + ca gagicile sunt EXTREM de enervante.
 
Din ciclul Master of the obvious:

M*A*S*H (1972-1983) - Dpmdv, cel mai bun serial de comedie(/dramă) ever, cu un +++ pentru primele trei sezoane pentru McLean Stevenson, Wayne Rogers, atmosfera mai destinsă şi miştourile deştepte - mai tîrziu o dau serios în dramă şi glume mai puţin pretenţioase, pleacă Larry Linville, dispare conflictul Hawkeye-Hot Lips, Klinger se cuminţeşte, etc.

+1 pentru That '70s Show (1998-2006) - primele 5 sezoane (de fapt merge şi 6-le), după care se duce în gard pentru că e mai greu să faci un serial cu liceeni care nu mai sunt liceeni; din cîte ştiu, serialul trebuia să se termine mai repede, dar l-au prelungit pentru că avea audienţă mare, şi au vrut să mai scoată un ban din el.

Dexter (2006-) - Serial despre un criminal în serie cu simţul dreptăţii care lucrează pentru poliţia din Miami. Nu e tocmai de văzut cu familia, dar altfel foarte bun.
 
Asta-i problema cu multe seriale, sînt prelungite şi după ce data de expirare devine evidentă pentru că au avut audienţă mare şi vor să mai stoarcă nişte bani. Şi în general funcţionează, ce contează calitatea.

La The 70s Show nu m-a deranjat că nu mai erau liceeni, m-a deranjat că erau dialogurile penibile iar scenariştii în mod evident "burned out". La comedii e chiar mai greu să păstrezi nivelul, e greu să faci umor de calitate constant timp de ani întregi.

Se pot număra pe degete serialele care au fost bune de la cap la coadă, sînt foarte rare. Cred că de exemplu Seinfeld a fost unul dintre ele, dar depinde şi de gust.
 
Că tot a fost menţionat "'Allo 'Allo", aici aveţi topurile 1-10 şi 11-100 ale celor mai bune seriale britanice de comedie, conform telespectatorilor BBC. Dar abordaţi-le un pic circumspect, umorul englezesc nu e pe gustul tuturor.
 
Nu ştiu decît unul de acolo, pe care îl recomand cu căldură: Blackadder, în special „sezonul” 2.

Şi pentru că tot suntem la comedii, merită încercat Becker (1998-2004), serial avînd în centru un medic în principiu de treabă, dar egoist, infatuat, mereu nemulţumit, foarte direct şi sarcastic pentru că:

Dr. John Becker: The world is full of idiots, and someone needs to point it out to them or they will never know.
:biggrin:
 
Cred că pot recomanda eu cîteva, în calitate de spectator de BBC Prime (cînd am ocazia): The Good Life, Keeping Up Appearances, My Family, Kiss Me Kate, Coupling, The Office, As Time Goes By, The Thin Blue Line, The League Of Gentlemen, Little Britain, Absolutely Fabulous, Supernova. Recomand şi sitcom.co.uk pentru informaţii.

Cantitatea de material pentru televiziune produsă de englezi e enormă şi mare parte din ea e de foarte bună calitate, e considerată una dintre cele mai bune (dacă nu cea mai cea) din lume.

Poate ajută şi faptul că nu întind cîrnatul la nesfîrşit, în general sitcom-urile lor echivalează ca lungime abia 1-2 sezoane comparativ cu cele americane (20-50 de episoade).
 
Back
Top