Am avut o conversație pe email cu doctorul oftalmolog la care merg, și m-am gândit să partajez răspunsul. Îl găsiți mai jos.
Legat de alegerea monitorului, eu am în prezent un 27" cu rezoluție Full HD și mă împac bine cu el, și la lucrul la birou, și la văzut filme. Mă gândesc să cumpăr un monitor fie de de 27", fie mai mare (până în 32, depinde ce voi găsi în perioada respectivă), cu aceeași rezoluție, Full HD.
Ideea e că dacă am un monitor cu rezoluție mare, orice setări și zoom-uri aș face, pixelii ar fi foarte mici. Eu văd un pic în ceață, și prefer confortul unor pixeli mari față de disconfortul de a nu putea înțelege ce scrie la ecran, zoom, alte asemenea. Nu prea sunt multe Dell-uri care să îndeplinească criteriul ăsta, dar poate găsesc vreunul la promoție. Oricum, sunt prețuri mici pentru monitoarele cu rezoluție Full HD.
"Nu exista o recomandare legată de alegerea tipului de monitor. Dar ar fi bine sa optați pentru acela care va conferă un confort mai mare, probabil cel cu butoanele mai mari. De asemenea, este indicat sa:
- va adaptați luminozitatea și poziția corpului in raport cu monitorul
- utilizați lentile de ochelari cu protecție pentru lumina albastra sau monitoare cu protecție incorporată pentru lumina albastra
- sa respectați regula 20-20-20 ( la 20 min de privit aproape sa facem pauza 20 s in care sa priviți la o distanță mai mare de 20 m)"
Despre blue light i-am spus anterior doamnei doctor de asta:
There is no scientific evidence that the kind or amount of light coming from computer screens is damaging to the eyes. The Academy does not recommend any special eye wear for computer use.
www.aao.org
, dar și-a menținut poziția. I'm a Google-doctor.
)