Recomandare componente

1440p este clasic 2560x1440. Lăsând ultra wide sau altele similare la o parte, când auzi 1440p la asta te gândești automat pentru că ăsta este aspect radio "clasic".

Nu că nu ai dreptate în esență ^^


 
Eu aș prefera utilizarea rezoluției în clar, dar e prea mult de gândit și scris, și se pare că și marketing-ul la fel gândește, de-aia au apărut atâtea denumiri. Doar că marketing-ul are darul de a împodobi cât mai mult ca să pară că e "al lor" mai bun. Și asta e foarte clar marketing - în majoritatea variantelor n-ai idee ce cumperi de fapt, asta vor și ei.

Cum s-ar numi 3440x1440 în varianta "1440p"?
 
Categoric asta ar fi ideal. Problema este că atunci când au început să împingă "1080p" bizonul trebuia să nu-și dea seama că pierde din rezoluția verticală de la 1200 deci mna.
 
Vă mulțumesc pentru recomandări! SSD nu cumpăr, iar la monitor voi face un research. Dell sună bine. :smile:
 
Am avut o conversație pe email cu doctorul oftalmolog la care merg, și m-am gândit să partajez răspunsul. Îl găsiți mai jos.

Legat de alegerea monitorului, eu am în prezent un 27" cu rezoluție Full HD și mă împac bine cu el, și la lucrul la birou, și la văzut filme. Mă gândesc să cumpăr un monitor fie de de 27", fie mai mare (până în 32, depinde ce voi găsi în perioada respectivă), cu aceeași rezoluție, Full HD.

Ideea e că dacă am un monitor cu rezoluție mare, orice setări și zoom-uri aș face, pixelii ar fi foarte mici. Eu văd un pic în ceață, și prefer confortul unor pixeli mari față de disconfortul de a nu putea înțelege ce scrie la ecran, zoom, alte asemenea. Nu prea sunt multe Dell-uri care să îndeplinească criteriul ăsta, dar poate găsesc vreunul la promoție. Oricum, sunt prețuri mici pentru monitoarele cu rezoluție Full HD.

"Nu exista o recomandare legată de alegerea tipului de monitor. Dar ar fi bine sa optați pentru acela care va conferă un confort mai mare, probabil cel cu butoanele mai mari. De asemenea, este indicat sa:
- va adaptați luminozitatea și poziția corpului in raport cu monitorul
- utilizați lentile de ochelari cu protecție pentru lumina albastra sau monitoare cu protecție incorporată pentru lumina albastra
- sa respectați regula 20-20-20 ( la 20 min de privit aproape sa facem pauza 20 s in care sa priviți la o distanță mai mare de 20 m)"

Despre blue light i-am spus anterior doamnei doctor de asta:

, dar și-a menținut poziția. I'm a Google-doctor. :smile:)
 

Attachments

  • IMG_8156.jpg
    IMG_8156.jpg
    81.9 KB · Views: 19
Răspunsul primit a fost OK, eu întrebasem asta:
"Întrebarea este - să iau un monitor la care pixelii sunt mari (adică rezoluția ecranului este undeva la 1920x1080 pixeli) - aici imaginea e foarte pixelată, se vor vedea pixelii clar, dar și fonturile și butoanele vor fi mai mari, sau un monitor la care pixelii sunt mici, imaginea e mai clară, seamănă cu o fotografie, dar butoanele, fonturile, meniurile sunt mai mici. "
și am primit un răspuns clar la întrebarea primită.
 
Eu zic ca un calibrator de culoare cu ajustare automata a luminozitatii ar face minuni. Parerea mea, evident.
Cat despre restul, marimea pixelilor nu e un factor. Se poate ajusta factorul de marire cat vrei tu. Poate mai important e sa aiba un panel bun.
 
Ai un link către un astfel de calibrator?
"Se poate ajusta factorul de marire cat vrei tu." - la asta te referi să fac Ctrl + Rotiță, zoom în pagină? Ce faci cu aplicații în afara browserului?
 
Există cam de când s-a inventat Windows-ul scaling pentru UI. Dar în Win 10 a început și să funcționeze corect (pentru că trebuie ca și aplicațiile să știe de scaling, și cele vechi nu erau făcute pentru asta).

Eu folosesc două monitoare 4k complet diferite (15" și 27") setate și la zoom diferit (sunt și la distanțe diferite) și funcționează pentru 99% din aplicații (dacă nu folosești chestii dubioase, gen aplicații Java de acum 10 ani, probabil n-o să ai probleme). Vezi "Scale and layout / Change the size..."

1573199995122.png
 
Subscriu, la Windows 10 scalarea aia merge excelent, unul din putinele aspecte net superioare lui Windows 7. Practic poti folosi monitoare cu orice rezolutie si sa obtii acelasi aspect. Nu mai e ca pe vremuri. :smile:
 
Mulțumesc pentru răspunsuri, îmi sunt utile.

Un calibrator are o oarecare utilitate pentru sănătate? Am căutat și eu pe net, și am văzut cam cât costă, și la asemenea prețuri nu îi văd rostul. Eu nu lucrez foarte mult cu grafică, și mă interessează în special sănătatea ochilor, nu neapărat dacă se văd bine imaginile din punct de vedere al culorilor. Are sens, în acest scop, achiziția? Mai e o săptămână până la Black Friday, și nu am timp de research individual, îmi cer scuze că insist cu întrebări la care se poate găsi un răspuns prin research individual.
 
Am specificat ca nu functia de calibrare a culorilor e ce te intereseaza, ci mai degraba reglarea automata a luminoziatii pe care o au cele mai recente.
Chiar si calibrarea face mai placut monitorul pentru ochi, pentru ca unele calibratoare regleaza si intensitatea luminoasa, dar intrucat lumina ambientala variaza o singura calibrare nu are un efect permanent.
 
Bun, e pe lista mea, o să văd dacă apare un preț bun la BF din România, dacă nu - SUA / UK, care e ulterior, dacă nu - urmăresc promoțiile pe site-urile Amazon.
 
Un colorimetru este o idee buna. Eu nu detin unul, dar mi-am calibrat monitoarele/televizoarele cu unul imprumutat de la firma. Luminozitatea o mai schimb in functie de lumina, daca umbli doar la brightness (sau backlight, daca ai optiunea asta) nu se decalibreaza - chiar am tinut minte valorile recomandate, gen 36 cu lumina slaba sau deloc (adica 80 candele), 47 cu lumina mai puternica in camera (adica 120 candele). M-as oferi voluntar sa te ajut cu treaba asta, dar sincer in viitorul apropiat nu am deloc timp sa imprumut colorimetrul si sa trec pe la tine. Plus ca tu nu plecasei din tara asta minunata? :smile:
 
Windows 10 ultimul build cel puțin (nu știu de la care a apărut) are opțiunea de Night Light pentru monitor, ca să taie din albastru.

1573218322113.png
 
Back
Top