probleme harddisk si voltaje placa de baza

Discussion in 'Ajutor: PC Hardware' started by jarod, Apr 11, 2005.

 1. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  Care sunt simptomele unui harddisk ce urmează să crape? Întreb fiindcă am impresia că al meu e pe ducă. A "tuşit" (nu ştiu cum altfel să zic pentru că nu era chiar un "clank" din ăla nasol) după care s-a blocat complet (reset din buton). După reset, când a ajuns la disk checking, acelaşi tuşit (pe la 12%). Am ţinut apăsat butonul de shut down, dar observ că după câteva secunde cât a stat îngheţat, si-a revenit (ajunsese la 13%), dar nu am mai luat degetul de pe buton. Am scos alimentarea de la cd-writer şi de la dvd-rom şi acuma pare ok. Voltajele indicate de Soltek Hardware Monitor sunt următoarele:
  12V: variază între 11.6 şi 11.8
  -12V: variază între -12.8 şi -13
  -5V: variază între -5.29 şi -5.44
  3.3V: variază între 3.13 şi 3.2
  5V: în jur de 5.1
  CPU: în jur de 1.66V

  Astea toate în regim de lucru lejer (browsing, nu jocuri sau altceva). Mă gândeam să mă uit şi prin sursă după condensatori umflaţi.
   
 2. WizzBall

  WizzBall Membru Senior

  Cel mai simplu (din cate stiu eu) e sa ai S.M.A.R.T. enabled in BIOS si sa rulezi un program care stie sa citeasca/interpreteze datele respective si care-ti va spune daca HDD-ul tau e "pe duca".

  Simptomele de obicei sunt erori multe la scriere/citire, bad-uri... mai mult nu stiu sa-ti spun, astea sunt cele mai comune simptome cred.
   
 3. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Verifică şi cu un voltmetru tensiunile, senzorii de pe plăcile de bază nu-s prea exacţi.

  Mie un clanc mi-a făcut un IBM 60GXP, ca ultim mod de manifestare. Până în momentul ăla toţi parametrii SMART erau perfecţi. Dar aia era o serie cu probleme. Am mai păţit un fel de clanc la ATA IV când nu se mai atingea cum trebuie alimentarea, se lărgise un pic un pin de la molex. După ce l-am strâns a fost ok.
   
 4. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  Folosesc Dtemp pentru a vedea temperatura hdd-ului si parametrii S.M.A.R.T. Totul e pe verde. Hdd-ul e un Maxtor 6Y080L0. Cu voltmetrul nu prea ştiu exact unde să măsor. :biggrin: Acuma stau cu unităţile optice nealimentate şi cu carcasa deschisă şi pare în regulă. Aştept să văd dacă mai apar probleme (şi mă documentez să văd ce şi unde am de măsurat :biggrin:).
   
 5. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Poţi măsura +12 şi +5V dintr-un molex (fir galben 12V, fir roşu 5V, negru masă); mai poţi măsura 3.3V din cablul adiţional de alimentare, în general nefolosit, cu vreo 7 pini pe un singur rând, firele portocalii fiind de 3.3V.
   
 6. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  3.3-ul e 3.38 constant, 5-ul e 5.22 constant, 12-le e între 11.86 şi 11.88. Prea mic?
   
 7. adilehanceanu

  adilehanceanu Membru Senior

  Dacă zici că aparent merge ok după ce ai scos alimentările de la unităţile optice, mi-e să nu fie ceva cu una din ele... pune-le pe rînd şi vezi dacă mai apar manifestările dubioase.
   
 8. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Nu e prea mică, nici 2% de la normal. Până pe la 5% n-ar trebui să fie probleme.
   
 9. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Cablul IDE este iarăşi o cauză foarte frecventă de probleme de acest tip. Înlocuieşte-l.
   
 10. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  Am stat azi o perioadă doar cu writerul conectat. Chiar la sfârşitul perioadei (dădeam shutdown ca să conectez dvd-ul) a "clank"-at iar. Shutdown din buton, repornit (tot cu writer-ul, mi-am amintit că trebuia să scriu nişte cd-uri), scris 2 cd-uri. N-au fost probleme, am dat shutdown, am deconectat writer-ul şi am conectat dvd-rom-ul. N-au mai apărut probleme. Va urma o pauză (în jur de o săptămână sau cât voi lipsi) după care o să văd ce şi cum. Oricum chestia asta m-a făcut să îmi întreb colegii de dvd-writer, pentru că la întoarcere voi cere unul să îmi scriu stuff pe dvd. Perspectiva pierderii datelor mă cam sperie şi nu vreau să risc.
   
 11. hulubei

  hulubei questionable intruder

  Am o problemă asemănătoare. HDD este Maxtor 6Y080P0 şi tind să cred că este sursa, care este la limită dpdv al puterii. Bine, la mine sursa este şi modată pentru a fi cât mai silenţioasă şi am observat restarturi agasante datorită supraîncălzirii.
  Ar mai putea fi ca ultimă probabilitate, un bug în proiectarea liniei de HDDuri Maxtor.
   
 12. Alter Ego

  Alter Ego PEDs, EPO & More.

  Păi şti şi tu ce trebuie să faci mai întâi... încerci altă sursă. În caz că nu-i de la asta... poate fi a 2-a variantă.
   
 13. L

  L factorul uman

  Voltajele sunt in limite normale (daca sunt confirmate si de un multimetru mai rasarit). Mai interesanta ar fi o analiza la osciloscop pentru a cauta urme de umflaturi ale condensatorilor (asta de distractie... mai usor poti sa deschizi sursa :biggrin:). Nu cred ca are rost sa dai vina pe sursa (desi de la o chinezarie ordinara te poti astepta la orice). Cel mai probabil ai un HDD pe moarte (BAD-uri in formare) sau un cablu IDE sadic... asa cum ti-a sugerat si Rabbit.
   
 14. hulubei

  hulubei questionable intruder

  În cazul meu, problema este de luni bune (cred că de la cumpărare dar am uitat/nu am băgat de seamă de la început), toate componentele sunt rock stable iar hardul nu are nici o problemă (baduri sau corupere de date). Ar mai fi soluţia trei, te obişnuieşti că aşa fac ele :smile:

  P.S. Sursa mea are voltaje trăsnet (şi raportate şi verificate cu multimetru), iar condensatorii nu au nici cea mai mică urmă de umflătură, cu toate astea este o sursa UTT de 300W pt. sistemul meu energofag.

  P.P.S. Acum sunt liniştit că nu sunt singurul posesor de HDD clăncănitor.:mad:
   
 15. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  De vreo săptămână stau cu unităţile optice nealimentate (mai puţin perioada când am scris nişte dvd-uri) şi nu au mai apărut probleme. Aştept să îmi vină sursa nouă, după care voi monta şi 6200-le şi voi conecta şi unităţile optice să vă cum se va comporta atunci.
  Care-i faza cu cablul ăla? La ce foloseşte?
   
 16. Edis0n

  Edis0n addiction syndrome

  Sunt unele plăci de bază (mai vechi) care foloseau acel conector cu 6 pini, 3 mase, 2 fire de +3,3V şi un fir de +5V, parcă pentru alimentarea procesorului şi a RAM-urilor.
   
 17. L

  L factorul uman

  Neah... era necesar la unele din primele placi de baza de P4. :smile:
   
 18. mister_rf

  mister_rf Membru Senior

  ...si/sau pentru procesoare AMD. :wink:
   
 19. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  De vreo două săptămâni am schimbat sursa (ANS 350W) cu un Hiper (tot de 350W) şi placa grafică (Asus 5200 -> Leadtek 6200). Nu am mai sesizat probleme (am lăsat calculatorul să meargă şi peste noapte). O fi fost de la sursă, o fi fost de la cabluri, o fi fost de la altceva... God knows.
   
 20. LNT

  LNT Meşter Strică-Tot Sugar daddy

  Unul din hdd-urile de pe HTPC (cel pe care tin torentele) da semne de oboseala. Initial a dat eroare la un torrent - Cyclic redundancy check, unable to write - iar apoi am constatat ca nu poate citi un fisier. Scandisk din windows spune ca-i ok, smart spune ca nu.
  Are rost sa-i fac un full erase sau e pe moarte?

  hdd.jpg
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice