probleme harddisk si voltaje placa de baza

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Likes
125
Location
Arad
#1
Care sunt simptomele unui harddisk ce urmează să crape? Întreb fiindcă am impresia că al meu e pe ducă. A "tuşit" (nu ştiu cum altfel să zic pentru că nu era chiar un "clank" din ăla nasol) după care s-a blocat complet (reset din buton). După reset, când a ajuns la disk checking, acelaşi tuşit (pe la 12%). Am ţinut apăsat butonul de shut down, dar observ că după câteva secunde cât a stat îngheţat, si-a revenit (ajunsese la 13%), dar nu am mai luat degetul de pe buton. Am scos alimentarea de la cd-writer şi de la dvd-rom şi acuma pare ok. Voltajele indicate de Soltek Hardware Monitor sunt următoarele:
12V: variază între 11.6 şi 11.8
-12V: variază între -12.8 şi -13
-5V: variază între -5.29 şi -5.44
3.3V: variază între 3.13 şi 3.2
5V: în jur de 5.1
CPU: în jur de 1.66V

Astea toate în regim de lucru lejer (browsing, nu jocuri sau altceva). Mă gândeam să mă uit şi prin sursă după condensatori umflaţi.
 

WizzBall

Membru Senior
Joined
Aug 3, 2004
Likes
0
#2
Cel mai simplu (din cate stiu eu) e sa ai S.M.A.R.T. enabled in BIOS si sa rulezi un program care stie sa citeasca/interpreteze datele respective si care-ti va spune daca HDD-ul tau e "pe duca".

Simptomele de obicei sunt erori multe la scriere/citire, bad-uri... mai mult nu stiu sa-ti spun, astea sunt cele mai comune simptome cred.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,683
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#3
Verifică şi cu un voltmetru tensiunile, senzorii de pe plăcile de bază nu-s prea exacţi.

Mie un clanc mi-a făcut un IBM 60GXP, ca ultim mod de manifestare. Până în momentul ăla toţi parametrii SMART erau perfecţi. Dar aia era o serie cu probleme. Am mai păţit un fel de clanc la ATA IV când nu se mai atingea cum trebuie alimentarea, se lărgise un pic un pin de la molex. După ce l-am strâns a fost ok.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Likes
125
Location
Arad
#4
Folosesc Dtemp pentru a vedea temperatura hdd-ului si parametrii S.M.A.R.T. Totul e pe verde. Hdd-ul e un Maxtor 6Y080L0. Cu voltmetrul nu prea ştiu exact unde să măsor. :biggrin: Acuma stau cu unităţile optice nealimentate şi cu carcasa deschisă şi pare în regulă. Aştept să văd dacă mai apar probleme (şi mă documentez să văd ce şi unde am de măsurat :biggrin:).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,683
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#5
Poţi măsura +12 şi +5V dintr-un molex (fir galben 12V, fir roşu 5V, negru masă); mai poţi măsura 3.3V din cablul adiţional de alimentare, în general nefolosit, cu vreo 7 pini pe un singur rând, firele portocalii fiind de 3.3V.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Likes
125
Location
Arad
#6
3.3-ul e 3.38 constant, 5-ul e 5.22 constant, 12-le e între 11.86 şi 11.88. Prea mic?
 

adilehanceanu

Membru Senior
Joined
Aug 11, 2004
Likes
1
Location
Oradea
#7
Dacă zici că aparent merge ok după ce ai scos alimentările de la unităţile optice, mi-e să nu fie ceva cu una din ele... pune-le pe rînd şi vezi dacă mai apar manifestările dubioase.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Likes
125
Location
Arad
#10
Am stat azi o perioadă doar cu writerul conectat. Chiar la sfârşitul perioadei (dădeam shutdown ca să conectez dvd-ul) a "clank"-at iar. Shutdown din buton, repornit (tot cu writer-ul, mi-am amintit că trebuia să scriu nişte cd-uri), scris 2 cd-uri. N-au fost probleme, am dat shutdown, am deconectat writer-ul şi am conectat dvd-rom-ul. N-au mai apărut probleme. Va urma o pauză (în jur de o săptămână sau cât voi lipsi) după care o să văd ce şi cum. Oricum chestia asta m-a făcut să îmi întreb colegii de dvd-writer, pentru că la întoarcere voi cere unul să îmi scriu stuff pe dvd. Perspectiva pierderii datelor mă cam sperie şi nu vreau să risc.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Likes
197
Location
Ploiesti
#11
Am o problemă asemănătoare. HDD este Maxtor 6Y080P0 şi tind să cred că este sursa, care este la limită dpdv al puterii. Bine, la mine sursa este şi modată pentru a fi cât mai silenţioasă şi am observat restarturi agasante datorită supraîncălzirii.
Ar mai putea fi ca ultimă probabilitate, un bug în proiectarea liniei de HDDuri Maxtor.
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Likes
4
#13
Voltajele sunt in limite normale (daca sunt confirmate si de un multimetru mai rasarit). Mai interesanta ar fi o analiza la osciloscop pentru a cauta urme de umflaturi ale condensatorilor (asta de distractie... mai usor poti sa deschizi sursa :biggrin:). Nu cred ca are rost sa dai vina pe sursa (desi de la o chinezarie ordinara te poti astepta la orice). Cel mai probabil ai un HDD pe moarte (BAD-uri in formare) sau un cablu IDE sadic... asa cum ti-a sugerat si Rabbit.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Likes
197
Location
Ploiesti
#14
În cazul meu, problema este de luni bune (cred că de la cumpărare dar am uitat/nu am băgat de seamă de la început), toate componentele sunt rock stable iar hardul nu are nici o problemă (baduri sau corupere de date). Ar mai fi soluţia trei, te obişnuieşti că aşa fac ele :smile:

P.S. Sursa mea are voltaje trăsnet (şi raportate şi verificate cu multimetru), iar condensatorii nu au nici cea mai mică urmă de umflătură, cu toate astea este o sursa UTT de 300W pt. sistemul meu energofag.

P.P.S. Acum sunt liniştit că nu sunt singurul posesor de HDD clăncănitor.:mad:
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Likes
125
Location
Arad
#15
De vreo săptămână stau cu unităţile optice nealimentate (mai puţin perioada când am scris nişte dvd-uri) şi nu au mai apărut probleme. Aştept să îmi vină sursa nouă, după care voi monta şi 6200-le şi voi conecta şi unităţile optice să vă cum se va comporta atunci.
...mai poţi măsura 3.3V din cablul adiţional de alimentare, în general nefolosit...
Care-i faza cu cablul ăla? La ce foloseşte?
 

Edis0n

addiction syndrome
Joined
Aug 2, 2004
Likes
15
Location
Menlo Park
#16
Sunt unele plăci de bază (mai vechi) care foloseau acel conector cu 6 pini, 3 mase, 2 fire de +3,3V şi un fir de +5V, parcă pentru alimentarea procesorului şi a RAM-urilor.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Likes
125
Location
Arad
#19
De vreo două săptămâni am schimbat sursa (ANS 350W) cu un Hiper (tot de 350W) şi placa grafică (Asus 5200 -> Leadtek 6200). Nu am mai sesizat probleme (am lăsat calculatorul să meargă şi peste noapte). O fi fost de la sursă, o fi fost de la cabluri, o fi fost de la altceva... God knows.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Likes
313
Location
Cluj
#20
Unul din hdd-urile de pe HTPC (cel pe care tin torentele) da semne de oboseala. Initial a dat eroare la un torrent - Cyclic redundancy check, unable to write - iar apoi am constatat ca nu poate citi un fisier. Scandisk din windows spune ca-i ok, smart spune ca nu.
Are rost sa-i fac un full erase sau e pe moarte?

hdd.jpg
 
Top Bottom