PFA

Foxter

Membru Senior
Am o oferta de job care necesita PFA, e vorba de o firma olandeza care are ca "contractors" oameni din Romania. Ca urmare ar trebui sa imi fac asa ceva. Dar cel mai urgent ar trebui sa stiu ce suma sa cer ca plata deoarece angajatorul ofera salariul brut, cel net imi iese dupa ce platesc taxele catre statul roman. Are cineva idee care e procentul din salariul brut care trebuie platit statului ca sa echivaleze cu plata facuta de un angajator roman ? Ce am gasit pe net a fost:

Calculator salariu.

Calculator PFA.

Din pacate habar nu am care sunt Cheltuieli Deductibile si daca ca PFA trebuie sa platesti cat plateste un angajator roman la care ai lucra daca vrei sa ai pensie.

Pe scurt cat ar trebui sa dau eu ca sa imi platesc pensia corect raportata la salariu, somajul, sanatate si restul de chestii care trebuie platite de angajator + angajat. Am nevoie de asta ca sa pot sa estimez ce salariu brut sa cer.
 
Tu bati campii cu pensia, o sa vezi pensie cand o zbura porcul. Mai departe iar bati campii, nu stiu de ce iti pasa cat plateste un angajator versus PFA, pe tine ar trebui sa te intereseze cati bani castigi tu. Cheltuiielile deductibile nu sunt o baza de calcul, poti sa le ai sau sa nu le ai in functie de specificul activitatii sau din cand in cand (gen deplasari la client), nu stiu cum ai putea sa le planifici ca si impozit si ce vrei sa obtii cu asta. Ca PFA nu esti salariat cu salariu fix si stabil, castigi in general cat iti iese in luna aia.
 
Ok, omul cat traieste invata. Deci ca PFA sa inteleg ca iti faci singur pensia din ce economisesti pe parcursul vietii ?
Cheltuielile deductibile le consider 0 (worst case scenario).

Firma olandeza imi plateste o suma fixa in fiecare luna deci venitul ar trebui sa fie teoretic predictibil.
 
Contractor la firmă olandeză? Rata uzuală în consultanță IT pe-acolo e 4-500€/zi brut, depinde și de skillset. La outsourcing în țări bananiere probabil e ceva mai mic, dar limita de jos acceptabilă depinde în principal de câți francezi la care să le faci tu treaba au angajat (la noroc, în Olanda sunt mai puțini, că francezii se opresc în Belgia, să se certe cu flamanzii). Plata se face de obicei la timesheet, în teorie ai 20 de zile pe lună, practic se poate să nu fie chiar atâtea. Vezi și ratele de overtime/week-end, dacă ai ceva forță de negociere poți obține dublu pentru astea. E bine să se facă plata pe zi, nu pe oră, pentru că te pierzi în detalii la un timesheet orar și de obicei nu e în favoarea ta.

Cheltuieli deductibile = ce poți cumpăra/plăti "pe firmă". Uzual poți să pui acolo cheltuielile cu casa (întreținere+chirie - oricum trebuie să faci un contract între "firmă" și proprietar), deplasări (benzină, mașină). + recuperare de TVA la diverse chestii. P-asta cu pensia nu m-aș baza, mai repede nu plătești la stat și bagi tu niște economii. Probabil te va avantaja impozitul la normă de venit, mai ales dacă n-ai "sediul" în București (preferabil în mediul rural). Mai sunt și cheltuieli/timp pierdut cu contabil and stuff.

Mai era o discuție de PFA p-aici, dar nu prea poți căuta după 3 caractere.

LE: vezi și cum se mai spală banii, acum câțiva ani aveam un prieten care făcea așa ceva și era plătit printr-o bancă din Cipru :D.
 
Programul e 9-17, no weekends si sarbatorile legale. Eu am cerut in faza initiala 2000 RON catre reprezentantii lor din Romania (nu au comentat nimic la suma asta) dar atunci nu stiam ca sefii din Olanda imi vor face o oferta in salariu brut. Practic acum trebuie sa imi calculez cat sa cer in salariu brut ca dupa cheltuielile cu statul sa imi iasa acolo un 2000-2500 RON in mana plus (in mod ideal) bani de economisit pt pensie daca nu ma pot baza pe contributia la stat platita de angajator.
 
16% impozit, 5.5% sanatate si 270 RON/luna pensie (min. posibil).
Cum zicea si AdrianB1 - pensia n-o s-o vezi niciodata. Alt dezavantaj este ca nu exista nici concediu platit; in functie de contract, posibil sa nu existe deloc.
 
Multumesc de ajutor. Trebuie sa fiu atent la partea cu concediul, cei din Romania de la firma au zis ca ofera 21 de zile platite ca si cum ai lucra. Acum sa precizeze si asta clar in contract.
 
Pensie nu o sa vezi indiferent cum te angajezi. Sistemul de pensii e pe minus si cu trend de cadere, in maxim 5-10 ani e in faliment si se desfiinteaza, intr-un mod sau altul.

Nu au cum sa iti dea concediu prin contract, e ilegal - inseamna angajare mascata. Pot sa iti dea o luna in care nu faci nimic, dar nici nu incasezi nimic. Tu ori nu te prinzi in ce te bagi ori inca te visezi in epoca socialismului multilateral dezvoltat, dar in orice tara "contractor" e un lucrator pe perioada scurta in domenii de activitate care ori nu sunt in prioritatile firmei care plateste, ori nu au nevoie pe termen lung, altfel i-ar angaja intern si ar iesi mai bine. Contractorii sunt de obicei din 2 categorii, aia de ii iei la kilogram si ii schimbi ca pe sosete, dupa cum ai sau nu nevoie de ei, ori din aia specializati (aka "consultanti") pe care ii iei sa iti rezolve o anumita problema pentru care nu ai competenta intern si apoi pleaca mai departe, ca nu iti permiti sa ii tii pe termen lung. Indiferent de caz contractorii castiga per unitate (zi/luna) mai mult decat un salariat pentru ca ei isi asuma toate riscurile legate de a avea sau nu de lucru. Tot ce stiu pe post de contractori in Romania (si stiu cateva zeci de oameni) au minim 3000 de lei net lucrand pentru firme romanesti si am avut si contractor care prin 20010 castiga vreo 8000, dar a plecat pentru job cu salariu fix (vreo 6000) ca voia casa, rate, masina, catel, copii etc.
 
Eu am cerut in faza initiala 2000 RON catre reprezentantii lor din Romania (nu au comentat nimic la suma asta)
În general se discută în sume brute, pentru că asta e tot ce trebuie să plătească firma către contractori, și le e lor mai simplu. Ce job e? 2000 RON pentru contractor mi se pare puțin, trebuie să acoperi și ce zice Adi: conform legilor, un contractor nu are aceleași drepturi ca un angajat, iar dacă ar avea aceleași drepturi n-ar mai fi contractor, ar fi angajat mascat/ilegal (evaziune fiscală). Legal nu ai concediu plătit, iar contractul e unul între firme, adică dacă mâine nu au nevoie de tine, pa - nu ai nici 2 săptămâni preaviz, conform codului muncii. Contractul sigur îi acoperă pe ei în toate modurile posibile și nici nu-ți dai seama, că ei au departament de Legal, tu nu.

Contractul se face direct cu olandezii sau cu un intermediar local? La consultanță headhunters iau de obicei un procent bun din rata celor pe care-i plasează, așa că sunt motivați să scoată rate cât mai bune pentru contractori - știu pe cineva care face asta pentru UK și ia 10% din rata contractorului pe zi, pe toată durata contractului - cam pentru fiecare contract pe care-l face ia ~1000€ pe lună pasiv. Cei cu care ai discutat în .ro sunt probabil plătiți sume fixe/om și lucrează la volum, nu-i interesează să te ajute.
 
@miahi
Postul este SUPPORT SPECIALIST (level 1 & 2) iar firma este asta.

Reprezentantii lor lor de aici (ca sa zic asa) sunt de fapt viitorii mei colegi romani, olandezii nu au o divizie legala in Romania cel putin pana acum. Au angajat o contabila sa ajute pe cei din Romania sa isi faca PFA dar cam asta e tot.

Eu le-am zis celor din Romania (care sunt platiti tot prin PFA) salariul net inainte de a afla de la olandezi de treaba cu PFA-ul. Olandezii mi-au zis ca o sa imi faca o oferta deci inca nu e stabilit clar salariul. Daca cumva considera ca salariul meu net este egal cu salariul brut oferit de ei si nu sunt dispusi sa il creasca atunci treaba pica.

Asta e si motivul (initial) pt care am postat aici, sa aflu cam cat ar trebui sa cer ca sa fac echivalentul unui contract de munca la un angajator roman care mi-ar da ca salariu net 2000RON. Si chiar si asa 2000 mi se pare putin in conditiile in care trebuie sa fac eu economii pt pensie.

Contractul se face direct cu olandezii.

@Adrian
Olandezii mi-au zis ca momentan nu au departament legal la noi dar ca vor face in viitor. Desigur e o posibilitate sa fie o minciuna ca sa scape mai ieftin.

Dupa parerea ta ar trebui sa cer salariu brut in asa fel incat dupa taxele mentionate de Marius sa imi iasa macar 3000 RON ? Am dat un link cu pozitia si fima mai sus.
 
Nu este angajare, ci e colaborare în baza unor termeni contractuali de prestări servicii. Tu nu primești un salariu, ci un venit din care plătești impozite etc. și din ce-ți rămâne îți stabilești tu cât e salariu și cât e de pus la ciorap pentru momentele de pauză în contract („concediu”, riscul de întrerupere subită, etc.). În principiu, termenii contractuali nu se supun acelorași reglementări ca și angajarea: nu se face reevaluare salarială, nu primești concediu plătit, nu ai diverse beneficii, etc. Cât timp prestezi acea muncă conform contractului vei fi plătit. Când faci pauză, nu capeți nimic. Când schimbi tipul muncii (adaugi responsabilități, crești performanța/eficiența etc.) ar trebui să renegociezi și valoarea. Sper că serviciile sunt evaluate și măsurate pe rezultate concrete, nu pe chestii generice.

De la net la brut e cam o dată și jumătate - trebuie calculat exact în funcție de locul unde e înființat PFA-ul. Cere consiliere pentru contractul de PFA, fiindcă sunt niște trucuri necesare - de exemplu, să nu fii legat de sediul „social” încât să trebuiască să definești la autorități orice alt loc de desfășurare a activității ca punct de lucru.

Din ce-am văzut, ideea de offshore pică - e un start-up cost măricel (trebuie să angajezi o secretară într-un paradis fiscal, merită doar dacă învârți niște sume de ordinul zecilor de mii de euro anual), și mai nou UE vrea să bage bețe-n roate acestei activități prin impozitarea uriașă a tranzacțiilor financiare.
 
Uite o idee: angajat la firma de consultanta, cu contract de munca. Treaba lor ce fac cu clientul. Nu te intereseaza pe tine. Lucrez la o firma romaneasca pentru alta firma americana in felul asta de 2 ani si nu m-a dat nimeni afara. Bine, nici nu m-au angajat intern ca aparent e mai ieftin sa tii contractori pe 3 luni reinnoibile decat sa faci o oferta cu contract de munca in .ro

Practic bataia de cap cu legislatia si contractul de munca e la angajator (in cazul meu firma romaneasca), tu iti primesti salariu fix lunar, daca nu mai au nevoie de tine la client iti gasesc altul, daca nu ai macar o luna sa-ti gasesti de lucru-n alta parte (scrie in act aditional la mine), angajatorul roman isi ia cam de 3 ori cat imi platesc mie net (din care platesc impozite, taxe si alte angarale cu contractul de munca, restul e spaga lor), angajatorul american n-ar absolut nici o grija si aparent plateste cam pretul pietei locale (putin peste) pentru paygrade-ul la care lucrez (au grile pentru asta).
 
Ca si angajat taxele sunt mai mari decat PFA - din fiecare leu dat de olandezi iti ramane mai putin ca angajat; chiar si daca iti faci singur planuri de pensie/economii tot mai ieftin e ca PFA. Dar nu ai nici siguranta unui loc de munca (nu ca ar avea-o cineva) si cateva beneficii marunte.

Nu stiu la ce le trebuie departament juridic in Romania si oricum nu am pomenit eu de asta, ci puter. Ei au departament juridic in Olanda si expertiza in contracte, ii doare fix in basca de legislatia romana: tu ca PFA ai un contract cu o companie olandeza, din punctul lor de vedere tu esti angajatul propriei tale companii si te platesti cum ai tu chef, ei au contract cu compania ta.

Bogdan, daca angajatorul roman iti da 1/3 din suma net inseamna ca are comision mic; salariul tau brut e parca 1.8x net (deci cam 60% din ce incaseaza ei) la care mai platesc si ei cam 0.3 ca taxe, impozite si cotizatii din partea angajatorului, deci le ramane vreo 10% din care mai platesc inca de doua ori taxe: o data pe salariile lor si o data pe profit. Practic statul roman incaseaza peste 60% din banii aia, tu vreo 33%, profitul net e sub 5%.
 
Ziceam de consultanță juridică pentru tine, la înființarea PFA-ului, fiindcă e cam nasol de schimbat contractul de înființare („statutul”) dup-aia, și să nu te trezești că ai făcut diverse omisiuni ce nu-ți sunt favorabile. Pe clienți îi doare-n bască de formalitățile ce le ai tu de făcut pentru înființarea PFA-ului, lor le trebuie doar numele firmei cu care încheie contractul și contul în care să trimită banii.
 
Astea cu pensia sunt nasoale. Ştiu pe cineva care mai are nevoie de vreo 7 ani de vechime contribuţii ca să poată lua pensia şi momentan îi platesc copiii ăia 250 de lei minim pe lună. Dar am aşa senzaţia că îi plătesc degeaba şi că mai bine i-ar lua şi i-ar cheltui.
 
Păi eu mă uitam pe chestiile pe care le trimite ING-ul cu pensiile private. Dacă puneam banii direct într-un cont, fără vreo dobândă, ieșeam tot acolo. Just for fun am făcut și o pensie de-aia privată pilonu' nșpe, stilul 100 de lei pe lună, acolo situația părea și mai nasoală, comisioanele fiind mai mari. Din câte am înțeles, la alea se plătește și impozit dacă depășești o anumită sumă, adică n-ai șanse să ieși pe plus orice-ai face. A fost o discuție interesantă la HR, când m-am dus cu foaia pentru 100 de lei "ah, păi au mai făcut și alții, da' așa puțin? Ceilalți puneau mai mult!" "Poate ei sunt mai optimiști, eu n-am speranță că-i mai văd înapoi, cine știe, poate mai iau o înghețată de ei peste 30 de ani"

Pe de altă parte, dacă ai plătit 40 de ani și ăia-s toți banii cu care sperai să trăiești după pensionare, asta e, mai plătești și de acum încolo, că poate fi prea târziu ca să mai aduni ceva.
 
Momentan intampin niste probleme cu alegerea mea pt jobul asta. Presupunand ca o sa fiu ales la ei si peste ceva vreme vreau sa lucrez ca "angajat standard" cum scap de PFA si ce sechele exista (daca exista) ca urmare a folosirii unui PFA in trecut ?
 
Din cate stiu eu, daca esti PFA si nu esti si angajat atunci CAS e obligatoriu, minim 244 lei / luna.
 
Back
Top