PFA

@Foxter: problemele cu PFA au mai enuntate intr-un topic relativ recent. Pe scurt, unu: faptul ca toate bunurile de pe numele tau sunt angajate in cazul ca vreodata esti implicat intr-un litigiu si obligat sa platesti despagubiri (spre deosebire de SRL sau SA unde bunurile pe firma sunt separate si se raspunde in limita capitalului social samd). Doi, procedura de inchidere de PFA (sau de companie) este o birocratie stupida de tip lantul slabiciunilor si dureaza mult. Trei (si asta e valabil si la firme) legile si birocratia sunt de asa natura in cat e aproape imposibil sa fii in regula 100% tot timpul; ai nevoie de un contabil bun pentru a tine pasul si chiar si asa un control tot poate gasi ceva si ajungi nevoit sa dai spaga ca sa nu platesti amenda.

@AdrianB1: speranta moare ultima... Pentru mine treaba cu respectivul nu prea are sens. Platesti 7 ani 250 pe luna in ideea ca alti vreo 7 ani vei primi 500-750 pe luna. Zic alti 7 ani pentru ca daca un om are ~60 de ani ne mai gandim si la speranta de viata. Si o "investitie" cu retur de 2x sau 3x care sounds too good to be true probabil ca nici nu e.
 
In cazul asta, faptul ca s-au gasit acum sa faca mofturi sa lucrez pentru ei nu mai pare asa o problema, locul asta de munca (ca sa ii zic asa) devine din ce in ce mai putin atragator daca trebuie sa imi fac PFA.
 
@AB: 3 sferturi din bani ii iau angajatorii mei, un sfert imi vin mie ca net. Din aia 3 sferturi (vreo 3000USD lunar) cred ca isi scot un profit de minim 2-300. Nu cred ca aveau cresterea pe care au avut-o in astia doi an de cand au prins deal-ul asta daca faceau profit sub 5%.

Avusesem o discutie cu taica-miu acum vreo 2-3 ani, inainte sa frece astia complet PFA-urile, de unde rezultase (pe vremea aia), ca pentru un salariu de ~ 4000 de lei PFA e mai kosher sa stai angajat cu ~2600. Acum probabil e si mai nasol, ca au crescut taxele si impozitele. Din punctul lui de vedere (avocat pe civil) nu merita deranjul si frecusul cu toate institutiile statului (degeaba) roman. Din discutie mai rezultase si ca era mai convenabil sa iti faci un SRL, cel putin ca tanar/proaspat absolvent de facultate. Riscurile si pierderea de vreme/nervii facuti nu meritau castigul in plus, cel putin pentru mine la vremea aia.

off-topic-ish: Ma gandesc serios in schimb la un startup cu niste colegi, unde sa lucram 3-4 insi impreuna pe proiecte micute, pe bani ok, si sa crestem cu piata de aplicatii mobile. Dar parca nu as renunta complet la job-ul curent fara un fond din care sa pot plati chiria 6 luni minim fara sa am alte incasari.
 
Confirm "problema" de contribuție la sănătate, chiar dacă nu produci nimic ca PFA și ești plecat din .ro tot trebuie să plătești niște sume obscene. Asta până-l închizi, ceea ce presupune un efort considerabil.
 
@AB: 3 sferturi din bani ii iau angajatorii mei, un sfert imi vin mie ca net. Din aia 3 sferturi (vreo 3000USD lunar) cred ca isi scot un profit de minim 2-300. Nu cred ca aveau cresterea pe care au avut-o in astia doi an de cand au prins deal-ul asta daca faceau profit sub 5%.
Daca din 3000 ei scot 200 profit inseamna 6% si cam atat iau comision (brut) cel putin o firma pe care o stiu si se ocupa de asa ceva. Si cu aia 6% sunt incantati sa aibe cat mai multe contracte, parca mai dau si asigurari medicale suplimentare de 1% (adica lor le raman 5% brut). Sunt bani luati, nu dati, mai bine faci volume cu 5% decat cate un tun cu 15% care nu stii cat tine.
 
Sa dezgropam topicuri. In ultima vreme sunt tot mai bombardat cu propuneri de joburi pe contracte diverse. In Ro sau in EU. Unele tentante, unele nu.
Nu sunt in cautare de joburi si chiar imi place ceea ce fac si cum fac. Practic sunt frustrari dar suma chestiilor e pozitiva. Salariul e ok, cred eu, pentru Ro, ca si angajat. Nu a fost totul roz, frustrarea ma facea acum aproape un an de zile sa fi devenit putin activ pentru cautarea unui job, dar un proiect bun m-a scos de acolo, mi-a mai clatit ochii.
Doar ca vin propuneri diverse. Multe le-am omorat din fasa. Unele am zis, hai sa vedem ce vor. Iar unele sunt chiar banoase rau incat ma intreb care e spilul.
Care mai sunt conditiile, pentru cei care lucrati cu contracte?
Cat de dificil vi se pare sa stati cu emotia ca se va termina contractul si ca o luati de la capat?
Care mai este situatia financiara si legislativa (PFA, IMM, etc. ce e mai bun)?
Care sunt schemele de care sa iei in calcul si cum sa te feresti de tepe?
Care sunt tepele care se practica (auzisem de exemplu cineva povesting acum ceva vreme experienta cum ca tu trimiti un timesheet si o parte din el uneori ti se poate taia, fara motive prea precise, ati mai intalnit, e o practica uzuala)?
Care sunt relatiile care se fac acum de cand cu COVID19, lucru de acasa si sedintele?

Ah, acum sunt bla bla senior solution architect dar sa zicem ca fac mai mult treaba tehnica iar din frustrare spun acum ca fac asta pentru ca sunt altii similari mie, dar mai aproape de imparatie, care fac partea de arhitectura propriuzisa si eu raman un inginer in echipa. Pozitiile propuse in general sunt ori de senior engineer whatever ori de arhitect.
Ultima propunere, technical architect pe un client Belgian, intr-un domeniu oarecum nisat dar in care lucrez, energetic.
 
Legat de PFA, interesează-te de impozitul pe norma de venit. Dacă alegi pensie și sănătate pe salariul minim, și norma de venit e OK, poți să ai o contabilitate ușor de ținut, și taxe nu foarte mari.
Nu știu bine comparația cu IMM. Norma de venit se stabilește anual, de obicei chiar în perioada asta (cel târziu la început de ianuarie) apar normele de venit pe fiecare cod CAEN (cod activitate) pentru fiecare județ.
Vezi că sunt câteva județe din țară care taie norma de venit la 50% dacă ești student (indiferent de forma de învățământ).
 
Eu am contract de muncă full time la o firmă "normală", cu muncă diversă dar nu mereu challenging și PFA pe normă de venit pentru side stuff (part time și fără volum mare de muncă continuu). Așa că nu mă interesează partea de pensie/sănătate pe PFA.

Din punct de vedere financiar, PFA în Prahova în mediu rural + reducere 50% din normă pentru că am contract de muncă full time => impozit cam 1300 de lei pe an. Față de o firmă, ții contabilitatea simplificat (notezi într-un registru ce facturi ai emis/încasat, nu trebuie să plătești contabil). Trebuie să-ți iei certificat calificat ca să poți să depui declarații. Nu poți să deduci cheltuieli/TVA, pentru că nu ai din ce; nu poți face credite bancare pentru că nu poți demonstra un venit stabil; nu ai concediu plătit/zile libere etc, tot ce e liber e neplătit. Dacă faci contracte cu firme din UE trebuie să te înregistrezi pentru cod de TVA (fără să fii plătitor de TVA) și să depui D390 în fiecare lună în care facturezi. Ești limitat la încasări de 100.000€/an la PFA cu normă de venit. Altă problemă pe care o ai ca PFA cu normă de venit e că trebuie să te interesezi MULT mai bine cum se calculează/depun etc declarațiie and stuff, pentru că în majoritatea cazurilor ce găsești pe net nu e de încredere (ex: foarte mult timp nu a existat nicăieri descris cum se completează declarația unică pentru un PFA cu normă de venit).

Din punct de vedere al contractelor, eu lucrez doar cu oameni pe care-i cunosc și în care am încredere, iar ei au încredere în mine. Tocmai ca să nu am probleme de tipul celor descrise. Pentru că ideea principală e că într-o astfel de relație ca PFA nu ești acoperit de nimic - nu se aplică legislația muncii, iar cel mai fain e ce zice wirespot mai sus - în caz de încurcături financiare un SRL garantează cu capitalul social, pe când la un PFA se ia în calcul net worth-ul persoanei (deci în teorie dacă mă judec cu un client, garantez cu tot ce am în bănci/casă/mașină/terenuri etc.) - așa că trebuie să ai mult mai multă grijă ce faci. Tot din cauză că-s oameni pe care-i știu, nu am probleme de tipul țepe/acceptat timesheet/etc. Apoi faptul că am un contract de muncă înseamnă că nu mă doare chiar așa de mult dacă nu continuă contractul - s-a mai întâmplat să am pauze; pe de altă parte, trebuie să jonglez mai mult cu timpul. Atunci când știu că voi avea mai mult de muncă pentru side stuff îmi iau concediu de la full time job (diferența de venit pe zi e între 3 și 6x peste full time job, așa că merită prioritizate pe termen scurt; dar e muncă mult mai monotonă și-s mai puține lucruri de învățat). Faptul că am un job înseamnă și că pot să zic fără probleme "nu" la orice chestie care nu-mi place (ex: Siveco s-au rugat multe luni de mine să îi ajut cu niște chestii; hell no!)

Legat de probleme de timesheet - depinde cum faci contractul. De obicei în cazuri din astea este un contract cadru cu o sumă fixă pe zi/oră. Pentru a te acoperi pe partea de refuzat timesheets and stuff există conceptul de work order - ei îți dau un document în care descriu ce ai de făcut, tu le dai un document în care spui cât timp îți ia. Poate exista o negociere pe timp, dar cam ce scrie în work order trebuie să faci și ce scrie în oferta ta e ce treci în timesheet. Problema e că ar trebui și să demonstrezi că ai făcut ce scrie în work order, deci trebuie să te acoperi cu hârtii.

Din punct de vedere financiar, trebuie să te interesezi foarte bine, pentru că pot fi mulți bani pe care-i lași pe masă, mai ales la contracte externe. Ex: eu nu mă pricep la negociat, dar știu cât oferea firma pentru contractori locali (Belgia) și n-au avut probleme să-mi dea tot cam atât (am mai scăzut negociind faptul că, având un job, nu pot să fiu la orice oră la dispoziția lor, pot să am zile în care nici nu mă uit dacă vor ceva, și nu trebuie să particip la ședințe).

Titlurile variază extraordinar de mult în IT între firme, trebuie să vezi de la caz la caz ce înseamnă. Și eu sunt în teorie arhitect whatever la job-ul full time, dar în practică fac ce e pe masă, și mie-mi convine, pentru că învăț mai multe (ex: până luna asta n-am făcut migrări de OpenLDAP antice). Iar asta mă face și mai util pentru alții, pentru că unii-s mult mai îngust specializați ("avem o problemă... ai mai lucrat cu MS SQL?" "da"; "hmm, e o problemă aici, în loc să facă update hibernate-ul șterge și face iar insert în baza de date... dar crapă pentru că e un unique constraint; putem să scoatem constraint-ul?" "păi puntem să-l scoatem, dar hibernate face asta pentru că nu e corect implementat equals și crede că s-a schimbat obiectul cu totul; implementează corect și n-o să avem nevoie să umblăm la constraints"; "avem o problemă... ai mai lucrat cu MySQL?" "da"; "avem o problemă... vrem să migrăm Jira pe o versiune mai nouă și crapă" "e ok, am mai făcut și migrări de Jira" :) ). Of course, nu e pentru toată lumea modul ăsta de lucru, știu oameni care n-ar accepta să iasă din "fișa postului", dar eu n-am pielea așa de fină.
 
Mai adaug și eu niște detalii despre cele 2 tipuri de contracte posibile: fixed bid și time&material.

La fixed bid lucrezi în stil proiect. Ai o listă de chestii de predat, fiecare cu o dată de predare și (ideal) cu niște criterii de acceptanță măsurabile obiectiv. Treaba ta e să discuți cerințele, să gândești foarte bine care ar fi prerequisites și assumptions, să-ți estimezi efortul cu ceva buffere, să clarifici în scris criteriile de acceptanță (ca să nu invoce motive diverse și să refuze să semneze/plătească munca deja făcută), să faci oferta pentru lista de livrabile împreună cu datele de livrare (ideal relativă față de data la care lista de prerequisites a fost bifată integral, nu dată fixă și dup-aia e problema ta că 2 luni nu ți-au putut da acces la sistemul lor) și cu billing milestones, probabil asociate livrabilelor (cu greutăți, gen cel mai mare livrabil va fi facturat 40% din suma totală la data livrării, etc.).

Prerequisites: lucruri de care ai nevoie înainte să poți începe, gen cont intern la client și acces la sistemele necesare, licențe de acces, orice altceva ar trebui ei să-ți dea ca să poți lucra.

Assumptions: și astea îți sunt necesare pentru a munci, dar nu le poți verifica de la început - de exemplu, că pe durata proiectului nu o să fie vreun alt proiect in-flight care să dea jos 2 săptămâni sistemul în care lucrezi, ca să facă un upgrade; sau că orice modificare cerută pe parcurs va putea fi acceptată dacă nu modifică estimarea ta de cost cu mai mult de 5% sau nu produce rework mai mare de 2% din ceva ce a fost livrat deja, altfel modificarea va trebui să accepte și costuri suplimentare.

În acest gen de contract nu există conceptul de timesheet. Nu e treaba clientului să știe la ce oră ai început în fiecare zi și cât ți-a durat un task, nici dacă ai lucrat tu constant sau ai angajat 5 subcontractori, nici dacă ai făcut un miracol sau ai folosit un software minune cu care ai terminat totul în 5 minute. Nope. Ai de predat niște livrabile măsurabile conform cu un timeline și atât. Cum și ce faci tu efectiv ca să le realizezi, aia este un black box unde clientul nu e îndreptățit să-și bage nasul.

Celălalt tip de contract e time&material. Aici tu îți vinzi disponibilitatea și capacitatea de muncă, însă e în întregime responsabilitatea clientului să facă managementul taskurilor tale, al timpului tău, al încărcării. Tu ești doar executant. Aici ai timesheet, dar atenție mare - dacă clientul ți-a dat o chestie de 5 minute într-o zi și apoi nimic, tot e obligat să îți plătească cele 8 ore în care i-ai stat la dispoziție, nu doar cele 5 minute de prestație efectivă. E fix problema lui internă dacă îți irosesc timpul și nu-ți dau destul de lucru. De asemenea, tu nu faci estimări de timp și nici nu accepți estimările altora că "taskul x ar trebui să-ți ia 3 ore". Nu nenică, va dura cât va dura, tu dai maximul de productivitate și ei pot să te supravegheze dacă atât le poate mușchiul de micromanagement, dar dacă durează 5 ore nu e acceptabil să semneze timesheet-ul doar pentru 3 că atât și-au imaginat ei. Dacă vor să le dai estimări și garanții privind durata și costul, să apeleze la celăllat tip de contract - doar că ăla nu le mai permite microcontrolul. Ah the horror :D

Întotdeauna verifică ce s-ar putea să se aștepte că va fi inclus în prestație dar nu e scris niciunde. Poate că contractul zice că faci un program și livrezi codul sursă, dar ei presupun că vei face și documentația, vei participa și în code review, vei documenta și organiza un CAB ca să pui softul în producție, vei face și testarea modulară și de integrare și de performanță și de vulnerabilități etc. Dacă nu e scris, nu va fi livrat, dar spune-le asta de la început și, dacă e nevoie, menționează și în contract.
 
Puncte bune, multumesc.
Ultima gaselnita care m-a dat pe spate financiar, mi-a fost comunicat ca este vorba de full time, 8 ore pe zi. Asta m-ar scoate din ceea ce mi-ar fi convenit si ce faceam inainte, cate un proiectel pe laturi pe langa jobul actual sau o mentenanta la careva ce intre timp mi-a devenit si amic.
Telefonic, mi s-a spus si ca va fi vorba de 8 ore pe zi care vor fi platite integral si de 20-22 de zile pe luna. Ar fi practic un fel de job dintr-un punct de vedere. Dar in acelasi timp trebuie sa ma asigur ca asa va fi si contractual prevazut si ca nu ajungem la micromanagement sau timesheets sau cum ziceai, intr-o zi nu am niciun meeting si nimic e livrat, practic pierd doar 5 min cu verificat de mailuri sa zicem si apoi sa mi se spuna ca in ziua aceea nu voi fi platit, not quite ok.
Mai trebuie sa inteleg daca sa zicem in ianuarie decurg etapele, se accepta de toate partile, trebuie intre timp sa imi fac PFA-ul (sau micro intreprindere cu batai de cap atat la scos bani cat si la intretinere, dar apartamentul, masina, etc. sunt ale mele si doar ale mele... si ale sotiei). Sau din momentul in care bat palma, am suficient timp sa ma ocup de partile juridice, contabile, etc.?
 
Vezi că mai intervine și legislația muncii aici - poți fi "contractor" cât timp ai un job bine definit și mai ales de natură temporară. Altfel, dacă e mai lung de 6 luni și lucrezi în regim time&material cu clientul care îți este ca un manager direct, inclusiv la aprobat concedii and stuff, imediat sare ITM că asta e angajare mascată și de fapt clientul trebuia să te angajeze personal în firma lui pentru ca așa să se achite integral de obligațiile lui față de tine ca angajat și față de stat prin impozitele ce trebuie să le plătească pentru un om full time pe termen lung. Unele firme chiar vor să fenteze sistemul evitând să facă angajări (unde tu ai n avantaje suplimentare), ci făcând contracte cu pfa-uri prin care le pasează integral riscurile de terminare a contractului de azi pe mâine, și obligațiile fiscale. Eu unul dacă mi-ar propune cineva să-mi fac PFA ca să lucrez pentru el, aș răspunde "cu cea mai mare plăcere, dar să știi că tariful meu orar brut în aceste condiții este de 5 ori salariul brut al unui angajat care face același lucru". Și dacă-mi face vreo figură cu neplata pentru timesheet sau ceva, am terminat instant contractul, iar dacă insistă că mă vrea înapoi, ghici ce, tariful tocmai s-a dublat, take it or leave it.

Ca PFA ești foarte expus unor riscuri de care, ca angajat, ești foarte bine protejat legal. Asta ar trebui să coste ceva, atât pentru a-ți acoperi ție posibilele surprize, cât și pentru a descuraja vreun client să încerce să te fraierească de niște drepturi făcând angajare mascată pe termen lung.

Trebuie să fii foarte atent inusiv la limbaj. Nu e job ci e prestarea unui serviciu profesional, nu e concediu și în nici un caz nu ceri aprobare pentru absență ci este o întrerupere a prestării pentru care doar îi notifici, nu există evaluare de performanță, nu ai de ce participa la ședințe și evenimente și programe și comunicări destinate angajaților, nu ai manager ci ai client, etc.

Modul ăsta de lucru time&material e oferit de agenții de leasing de personal către clienți care nu știu exact ce vor sau nu pot formaliza natura serviciului de prestat, sau au obsesii cu micromanagementul oamenilor și alți control freaks care nu înțeleg limitele legale la ce pot face cu angajații lor vs angajații altor firme. De regulă e pentru muncă de rutină, low paid, low skilled, unde e nevoie de o doză de direct management. Dar după ce treci de un nivel de profesionalism și complexitate, la care fixed bid/project work e mult mai potrivit, t&m e un red flag.
 
Last edited:
Momentan e vorba de o firma din BE care m-a contactat pe Linkedin. De aici faptul ca sunt perfect suspicios asupra increderii si ma intreb daca aia 6x (sau poate mai putin daca nu am calculat corect ce bani impart cu guvernele) sa merite riscul. Astfel ca nici nu stiu cum as aparea pentru ITM sau daca pana la urma PFA mai este valabil fiind vorba de o contractare intra-comunitara. Nu stiu de fapt nici daca acea firma este o interpusa intre client si mine sau doar intermediaza interactiunea dar contractele va fi intre PFA si clientul final. Cred ca sunt intrebari de pus pe hartie si exprimate cu urmatoarea ocazie. Si tare ma bucur de brainstormingul cu voi aici :)
 
Sugestia mea ar fi să iei în considerare să plătești un contabil pentru o consultanță de o oră, și să ai o discuție pe baza temelor de aici. Ar trebui să îți dea mai multe idei. :)
 
O chestie legată de contractele astea la distanță cu oameni găsiți pe linkedin. Am cunoscut un un irlandez simpatic care se ocupa de recrutare/intermediere de tipul ăsta, cold calls cărtre whatever găsea pe linkedin și era aproximativ ce căutau firmele cu care colabora - omului nu-i păsa cine știe cât de pregătire/modul de lucru/calitatea oamenilor. Pentru el era simplu: încasa 100 de lire pe zi pentru fiecare zi pe care o muncea omu' găsit pe linkedin, dacă rezista mai mult de o săptămână. Și unele din contracte se numărau în zile, dar whatevs, găsea altul. Dar și contractorii știau de la început în ce se bagă. De-acolo vine și aia cu 5-6x, pentru că trebuie să ții bani pentru zile negre.

Ideea principală e, după cum ziceam mai sus, că acel contract nu e contract de muncă, să fie sub umbrela codului muncii în oricare din țări. Adică nu există perioadă de probă, preaviz etc. Dacă nu le place de tine, contractul se închide în ziua aia. Of course, și invers e valabil, dar dacă intri în dansul ăsta trebuie să ai grijă să ai backups, pentru că mâine poți să nu mai ai de lucru (emoția nu e doar când se termină contractul). Iar dacă ai probleme cu contractul, soluția e să dai firma în judecată - și șansele-s relativ mici să câștigi, pentru că acel contract e boilerplate verificat de avocați ai firmei mari, iar tu probabil nu ai avocat propriu, să se fi uitat pe el înainte.
 
Exact de asta am si redeschis discutia. Evident ca acei multi bani vin cu chestii pe umeri. Ok, e nisata treaba. Dar oare asta e singurul motiv pentru care sunt dispusi sa plateasca atat? In alta ordine de idei, firma la care lucrez are proiect activ cu respectivul client. Practic ei platesc firmei pentru care lucrez, cam tot atat pe zi pentru un om de-al nostru care implementeaza la ei. Intr-un fel e o afacere buna pentru ei sa ia unul din ograda asta, care va juca pentru ei stiind toate dedesubturile de aici, pe aceiasi bani. Riscul lor ramane doar ca cel care-l trag de partea lor sa ramana sa zicem emotional de partea firmei pentru care lucra anterior si sa zicem ca sa tina sa ascunda chestii pentru fostul angajator.
Altfel e simplu de inteles din CV unde lucrez acum si nu e nici macar secret, ba chiar au fost anunturi publice despre proiectul dintre X si Y.
 
Aha, deci e de fapt poaching. Fără să știi exact ce-i în spate e greu de spus motivația, poate fi orice:
- nu mai au chef să țină contractul cu firma (poate le-au cerut mai mult la următorul contract, sau au niște termeni în contract care nu le convin)
- au vrut mai mulți o oameni și firma a zis nu
- vor să implementeze ceva la un concurent
- vor ceva repede și pe termen scurt, să treacă un hop

Partea cu plătitul - ei plătesc deja atât, cui plătesc exact nu e chiar așa imprtant. De ce plătesc atât? Pentru că în contractul cu clientul final e probabil dublu. Costurile totale cu un angajat sunt mari (2-3x salariul), costă mult să angajezi un om și să-l dai afară pe urmă, dacă n-ai ales bine trebuie să stai să și învețe câte ceva (văd asta în fiecare zi la o ședință cu un francez; de două luni, de când a intrat în proiect, tot ce poate raporta e că are pobleme cu docker-ul și n-a putut face nimic; l-au mai luat unii deoparte să-l învețe, da' nu se lipește nimic). Cu contractori te costă mai mult lunar dar ai libertate mult mai mare - francezul ar fi dispărut într-o săptămână.
 
Back
Top