Eu am contract de muncă full time la o firmă "normală", cu muncă diversă dar nu mereu challenging și PFA pe normă de venit pentru side stuff (part time și fără volum mare de muncă continuu). Așa că nu mă interesează partea de pensie/sănătate pe PFA.
Din punct de vedere financiar, PFA în Prahova în mediu rural + reducere 50% din normă pentru că am contract de muncă full time => impozit cam 1300 de lei pe an. Față de o firmă, ții contabilitatea simplificat (notezi într-un registru ce facturi ai emis/încasat, nu trebuie să plătești contabil). Trebuie să-ți iei certificat calificat ca să poți să depui declarații. Nu poți să deduci cheltuieli/TVA, pentru că nu ai din ce; nu poți face credite bancare pentru că nu poți demonstra un venit stabil; nu ai concediu plătit/zile libere etc, tot ce e liber e neplătit. Dacă faci contracte cu firme din UE trebuie să te înregistrezi pentru cod de TVA (fără să fii plătitor de TVA) și să depui D390 în fiecare lună în care facturezi. Ești limitat la încasări de 100.000€/an la PFA cu normă de venit. Altă problemă pe care o ai ca PFA cu normă de venit e că trebuie să te interesezi MULT mai bine cum se calculează/depun etc declarațiie and stuff, pentru că în majoritatea cazurilor ce găsești pe net nu e de încredere (ex: foarte mult timp nu a existat nicăieri descris cum se completează declarația unică pentru un PFA cu normă de venit).
Din punct de vedere al contractelor, eu lucrez doar cu oameni pe care-i cunosc și în care am încredere, iar ei au încredere în mine. Tocmai ca să nu am probleme de tipul celor descrise. Pentru că ideea principală e că într-o astfel de relație ca PFA nu ești acoperit de nimic - nu se aplică legislația muncii, iar cel mai fain e ce zice
wirespot mai sus - în caz de încurcături financiare un SRL garantează cu capitalul social, pe când la un PFA se ia în calcul net worth-ul persoanei (deci în teorie dacă mă judec cu un client, garantez cu tot ce am în bănci/casă/mașină/terenuri etc.) - așa că trebuie să ai mult mai multă grijă ce faci. Tot din cauză că-s oameni pe care-i știu, nu am probleme de tipul țepe/acceptat timesheet/etc. Apoi faptul că am un contract de muncă înseamnă că nu mă doare chiar așa de mult dacă nu continuă contractul - s-a mai întâmplat să am pauze; pe de altă parte, trebuie să jonglez mai mult cu timpul. Atunci când știu că voi avea mai mult de muncă pentru side stuff îmi iau concediu de la full time job (diferența de venit pe zi e între 3 și 6x peste full time job, așa că merită prioritizate pe termen scurt; dar e muncă mult mai monotonă și-s mai puține lucruri de învățat). Faptul că am un job înseamnă și că pot să zic fără probleme "nu" la orice chestie care nu-mi place (ex: Siveco s-au rugat multe luni de mine să îi ajut cu niște chestii; hell no!)
Legat de probleme de timesheet - depinde cum faci contractul. De obicei în cazuri din astea este un contract cadru cu o sumă fixă pe zi/oră. Pentru a te acoperi pe partea de refuzat timesheets and stuff există conceptul de work order - ei îți dau un document în care descriu ce ai de făcut, tu le dai un document în care spui cât timp îți ia. Poate exista o negociere pe timp, dar cam ce scrie în work order trebuie să faci și ce scrie în oferta ta e ce treci în timesheet. Problema e că ar trebui și să demonstrezi că ai făcut ce scrie în work order, deci trebuie să te acoperi cu hârtii.
Din punct de vedere financiar, trebuie să te interesezi foarte bine, pentru că pot fi mulți bani pe care-i lași pe masă, mai ales la contracte externe. Ex: eu nu mă pricep la negociat, dar știu cât oferea firma pentru contractori locali (Belgia) și n-au avut probleme să-mi dea tot cam atât (am mai scăzut negociind faptul că, având un job, nu pot să fiu la orice oră la dispoziția lor, pot să am zile în care nici nu mă uit dacă vor ceva, și nu trebuie să particip la ședințe).
Titlurile variază extraordinar de mult în IT între firme, trebuie să vezi de la caz la caz ce înseamnă. Și eu sunt în teorie arhitect whatever la job-ul full time, dar în practică fac ce e pe masă, și mie-mi convine, pentru că învăț mai multe (ex: până luna asta n-am făcut migrări de OpenLDAP antice). Iar asta mă face și mai util pentru alții, pentru că unii-s mult mai îngust specializați ("avem o problemă... ai mai lucrat cu MS SQL?" "da"; "hmm, e o problemă aici, în loc să facă update hibernate-ul șterge și face iar insert în baza de date... dar crapă pentru că e un unique constraint; putem să scoatem constraint-ul?" "păi puntem să-l scoatem, dar hibernate face asta pentru că nu e corect implementat equals și crede că s-a schimbat obiectul cu totul; implementează corect și n-o să avem nevoie să umblăm la constraints"; "avem o problemă... ai mai lucrat cu MySQL?" "da"; "avem o problemă... vrem să migrăm Jira pe o versiune mai nouă și crapă" "e ok, am mai făcut și migrări de Jira"
). Of course, nu e pentru toată lumea modul ăsta de lucru, știu oameni care n-ar accepta să iasă din "fișa postului", dar eu n-am pielea așa de fină.