PC nou

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Hello!
Cel mai probabil la începutul anului viitor voi face un upgrade total la sistemul pe care-l am acum şi care m-a slujit de peste 4 ani (şi încă o face) fără probleme de funcţionare, ci doar de uzură morală.
Fiindcă nu cred să fie un forum mai bun pentru asemenea idei şi fiindcă de la ultimul upgrade (cca. 3 ani) sunt total paralel cu noile componente, vă rog să configuraţi pentru mine un sistem cu componente cu cel mai bun raport performanţă/preţ, care să se încadreze până în 1500 lei. Evident, nu intră monitorul, mouse-ul, writterul, tastatura aici. Sistemul va rula toată gama de aplicaţii, de la navigare web, procesare text, la editare foto-video şi ceva jocuri, evident, nu cu cine ştie ce pretenţii, dar nici chiar bâtă (am fost destul de mulţumit, de pildă de 7600 GS-ul meu cu DDR3 până pe la începutul lui 2008 şi aş mai fi fost, probabil, dacă aş fi avut alt procesor - cu SSE2). Însă, cel mai important, dacă s-ar putea să fie upgrade-abil, pentru ceva vreme. Mulţumesc. :smile:

PS: deşi AMD, prin multitudinea de socketuri mă dezamăgeşte (şi contrazice una din cerinţe), pot spune că n-am preferinţe. Poate fi ori una, ori alta, nu simpatizez cu vreo firmă.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Nu vin cu recomandari de componente deoocamdata dar ti-as recomanda sa astepti cu achizitia. Din ce am vazut prin magazinele de la noi preturile au crescut la unele componente chiar si cu 25% in ultimile 2 saptamani. Destul cat sa-i convinga pe unii comercianti sa dezactiveze istoricul pretului sau sa il manareasca. :smile:

Daca nu arde eu zic sa mai astepti un pic.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Subscriu; totuşi, un lucru poţi să cumperi de pe acum: memorie DDR2, 4 GB sunt sub 200 de lei (eu am două seturi de-astea).
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
De aşteptat, sigur pot să mai aştept. Moşul meu vine de-abia după Anul Nou. :smile:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,125
Urmăreşte şi ofertele, poate-ţi sare ceva în ochi. ITDirect are acum una, o pereche de memorii Corsair moca cu fiecare placă de bază Gigabyte X48: 4 GB DDR2 pentru GA-X48-DS5 sau -DQ6, 2 GB DDR3 cu GA-X48T-DQ6. 60-80$ cadou nu-i rău deloc. Side by side comparison pentru cele 3 plăci de bază.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,446
M-am scremut, m-am scarpinat, am oftat si a iesit oleaca peste.
Baietii au dreptate, preturile sunt jenante de o bucata de vreme, poate de/dupa sarbautori o sa se mai aseze odata cu valul de valuta care o sa intre in tara plus reducerile traditionale de Craciun/Paste/Haloween/Anul Nou.
Eu sincer as merge pe ceva de la Intel. Odata cu Nehalemu' ar trebui sa scada si preturile la procesoarele astea pentru oameni normali.
La config-ul ala al meu carcasa si sursa sunt cam disproportionate fata de valoare totala. Daca nu esti pretentios la carcasa ia o zdranganea de fo' 60-70 lei da' macar sursa sa fie un Sirtec 430/450 si atunci intri in bugetul tau si poate chiar mai ramine pina la un CPU/VGA mai instarit.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
4 GB DDR2 pentru GA-X48-DS5 sau -DQ6, 2 GB DDR3 cu GA-X48T-DQ6
La 800-1100lei cat costa placile alea 60$ nu mai e o oferta asa convingatoare decat daca oricum erai chitit pe una din ele sau pe ceva cu pret apropiat.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Mulţumesc pentru promptitudine. Acum chiar că am câteva linii directoare. Oricum, până în ianuarie mai e ceva timp şi sper şi eu să se mai aşeze preţurile. Poate şi ceva oferte... :smile:
 

lai

meh
Joined
Aug 1, 2004
Messages
1,499
Hijacking the topic! :biggrin:
Vreau sa imi iau un hdd. Nu e momentu' cel mai bun, sa inteleg?:biggrin:
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Cred ca la harduri merge sa iei. Astea inca au pret rezonabil, macar raportat la ce era inainte de "criza". La 1-1,5TB, cel putin.
 

wirespot

Membru Senior
Joined
Oct 13, 2006
Messages
667
Ce mă îngrijorează pe mine la hardurile astea peste 1TB e raportul mărime (10^12) şi MTBF (10^14). Devine ridicolă probabilitatea unor sectoare buşite, mai ales că la mărimile astea e practic imposibil să mai stai să le scanezi (un 250 GB durează 3,5 ore...) Noroc cu SMART.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Ce e URE? E suficient de obscur ca Google să nu îl dea în prima pagină de răspunsuri.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Nici eu n-am găsit decât definiţia asta de mai jos :smile:
User Range Error (URE)
Estimated error in range due to factors such as unmodelled atmospheric effects, orbital calculation errors, satellite clock bias, multipath and selective availability. This value is transmitted by the NAVSTAR satellites and may be displayed by some GPS receivers. The number is expressed in meters (32 is common with S/A on. I observed 5 meters URE with S/A off.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Hijacking the topic!
Mai mult, băieţii au dat-o pe arabă. :biggrin:

Am mai studiat despre noile componente, pare-se că Intel va fi. Încă nu-s lămurit cu partea video, dar mai sap.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,034
Ce e URE? E suficient de obscur ca Google să nu îl dea în prima pagină de răspunsuri.
Unrecoverable Read Error - eroare de citire care nu poate fi rezolvată nici prin citiri succesive.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
M-am mai documentat şi vin cu câteva întrebări:

1) ce impact poate avea absenţa instrucţiunilor SSE 4.1 de la E5200 comparat cu E7200, în opinia mea singura diferenţă (în afara acelui 1MB cache şi FSB-ului) dintre virtualii competitori din wishlist-ul meu (altfel spus, merită milionul diferenţă?),
2) care dintre chipseturile pentru Intel asigură o mai bună performanţă (că am văzut că sunt mai multe combinaţii P35/ICH9, P43/ICH10, G31/ICH7 etc.)
3) ASRock fac plăci de bază mai bune decât în trecut? Asta mi-a atras atenţia.

Mulţumesc pentru răbdare. :smile:

PS: Probabil că pentru început voi achiziţiona DDR2-ul şi sursa, la care nu văd modificări de preţ şi nici nu m-aştept la scăderi spectaculoase în 2 luni, maximum 3, din ce ştiu eu despre memorii şi surse.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Eu as merge pe cel mai nou ICH. In combinatiile date de tine - P43/ICH10. Presupun ca OC-ul nu e un sport pe care sa il practici cu placere :smile:.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Ba da. Chiar şi-acum am Duronul 1600 la 2000@333MHz FSB. De 3 ani merge aşa, la V nominal, rece . Pe o placă Epox 8K9AI. :smile: Chiar mi-ar place să duc şi E5200(7200)-le la 3 GHz sau chiar peste. Că, cică, poate :biggrin: Să înţeleg că P-urile nu prea permit O/C sau e vorba de implementarea producătorului de mobo?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,034
1) Atunci când o să ai nevoie de SSE4.1 o să poţi cumpăra un procesor întreg care suportă SSE4.1 cu 1 milion, cât e diferenţa de acum. Diferenţa de preţ e dată însă de cache-ul mai mare, care poate fi util uneori. Însă într-un buget fix nici asta nu se justifică prea mult.
 
Top Bottom