Optimizare flux de aer în carcasă

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,180
Ivy-ul meu nu trece de 75 de grade după multe rulări ale IBT, și în teste Scyte Mugen 2 cu un ventilator la turație scăzută e mai prost decât NH-D14 cu ventilatorul original.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,495
Nu's ce sa zic ca n-am pus mina pe Ivy asta, dar din ce-am citit pe linga faptul ca e mai fierbinte decit un Sandy mai are si o potentiala problema cu pasta pusa de Intel intre die si IHS. Poate whiskas a prins un exemplar cu pasta aia mai naspa.
Sau poate IHS-ul lui e mai concav/convex (era interesant de vazut urma de pasta de pe talpa culerului/IHS dupa ce l-a dat jos ca sa-i schimbe directia de suflat).
Zic si io nu dau cu paru'.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
La heatsink-ul ăla poţi muta ventilatorul de 120mm mai sus, e foarte uşor de montat, clemele alea se prind super-simplu. Eu am lăsat ventilatorul central (de 140mm) un pic prea sus iniţial şi nu se închidea carcasa, aşa că l-am mutat mai jos fără să scot heatsink-ul, în 2 minute.
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Messages
1,600
Nu e Ivy, e Nehalem Bloomfield, i7-930. Am umblat la Vcore foarte puțin astfel încît să-l duc la 4 GHz stabil. O să revin la frecvențele și voltajele din fabrică să văd dacă asta afectează în vreun fel semnificativ temperaturile, dar nu-mi amintesc să fi fost cazul atunci cînd l-am cumpărat.

Vă mulțumesc tuturor pentru idei, feedback și pentru tot timpul pe care l-ați alocat acestui thread. Vă țin la curent, încă n-am terminat experimentele. :smile:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Nu știu cum poți să-ți belești degetele cu NH-D14, care mie mi s-a părut cel mai user friendly cooler de când mă joc cu barabafte de genul :smile:

Nu pricep de asemenea ce tot îi dai cu push-pull și pull-pull. Omule. NH-D14 arată așa montat:

Ventilatorul din stânga imaginii (spatele carcasei) scoate aer în afara carcasei. Io n-am ventilator sus, dar dacă aș avea, l-aș pune să sufle în jos, peste tot. Cu filtru de praf evident altfel e jale :biggrin:

Nu pricep de ce nu poți respecta instrucțiunile de montaj din manualul coolerului :biggrin: Push-push, push-pull, pull pull, las-o moartă. Montează ca-n imagine, cu toate ventilatoarele ca-n imagine. Pune o pastă bună - AS5 este arhisuficientă, sau AS Ceramique. MX-shit nu merge, este foarte vâscoasă și dacă nu-i întinsă cum trebuie dă rateuri. Dacă nu te pricepi prea bine, iei AS5, pui un bob de orez, întinzi cu dejtu-ntr-un plastic pe proc apoi montezi coolerul și basta.
 
Last edited by a moderator:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,180
Nu e Ivy, e Nehalem Bloomfield, i7-930. Am umblat la Vcore foarte puțin astfel încît să-l duc la 4 GHz stabil.
Ah, CPU de 130W overclockat 40% + voltaj și tu te plângi de 80 de grade în cazul ăsta? Să zici merci că e doar atât :smile:.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Io n-am ventilator sus, dar dacă aș avea, l-aș pune să sufle în jos, peste tot. Cu filtru de praf evident altfel e jale :biggrin:
Sunt curios de ce să faci asta. Mie logica îmi spune că ar trebui să scoată aer şi ăla, fiindcă altfel cel din spate scoate aer cald, care se ridică prin spatele carcasei şi e tras înapoi în carcasă de ventilatorul din "acoperiş".
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Ah, CPU de 130W overclockat 40% + voltaj și tu te plângi de 80 de grade în cazul ăsta? Să zici merci că e doar atât :smile:.
Da, clar, overclockingul este absolut de vină!1

Am fix același procesor (mă rog, chiar mai cald, că așe se spune despre ESuri) și același cooler și nu vede >70 grade cu OCCT PSU test. Deci problema este la el, nu în procentele alea interesante :wink:

Sunt curios de ce să faci asta. Mie logica îmi spune că ar trebui să scoată aer şi ăla, fiindcă altfel cel din spate scoate aer cald, care se ridică prin spatele carcasei şi e tras înapoi în carcasă de ventilatorul din "acoperiş".
Pentru că este oarecum clar dpmdv că din cauza cageului foarte restrictiv de la HDDuri, nu ajunge suficient aer proaspăt în zona respectivă și coolerul de pe proc trage a) aerul cald de la placa video, b) aerul cald de la RAM, c) aerul cald de la sursă iar cele două ventilatoare (sus și spate) contribuie la "subțierea" aerului în zonă. Întoarcerea celui de sus ar duce la un influx masiv de aer, care ar ajuta multicel la răcirea zonelor problemă (gen CPU VRMs, RAM, procesor efectiv, spatele plăcii video) și asta fără montarea unui ventilator suplimentar. Evident poate aduce și un plus interesant de praf. Evident montarea unui ventilator lateral care să introducă aer în carcasă ar ajuta dar nu îmi dau seama cât anume și înseamnă +1 ventilator oricum.
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Messages
1,600
Neo, sursa mea nu scoate aer în carcasă. Am spus asta de vreo trei ori, ba chiar am și desenat. :smile: Io sînt așa, mai stîngaci, drept pentru care mi-am belit un deget, că n-am loc de manevră prin carcasă. Cum am mai spus o dată, raportat la poza pe care ai pus-o tu nițel mai sus, io n-am loc în dreapta (din cauza memoriilor care au radiatoare, și-așa am scos două radiatoare) să montez și ventilatorul de 120 de mm în dreapta. În ceea ce privește pasta termică, am avut cam aceleași temperaturi și cu aia de la Noctua.

mihai, Burebista, aveam cam aceleași temperaturi și cu frecvențele și voltajele de fabrică. :smile:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Sunt convins că sursa ta este perfect izolată și nu disipă căldură prin carcasa ei ci suflă afară doar pe unde are ventilatorul. Ce ți-e și cu legile termodinamicii :biggrin:

Radiatoarele la memorii sunt o problemă, într-adevăr. Pasta de la Noctua mi se pare ultimul jeg, dar mă rog :biggrin: AS5 fo' life.
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Messages
1,600
Mai încerc diseară cu tensiunile și frecvențele de fabrică și pe urmă mă las păgubaș. :smile:
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Neo, hai că exagerezi.
Sursa aia e la dracu în praznic, jos rău. Disiparea "căldurii" e neglijabilă, sursa mea de 520W are partea de sus rece (aka la temperatura palmei). Aerul ăla "cald" care se "ridică" din sursă nimereşte... dacă te uiţi bine... în placa video. De asemenea, Noctua ăla are ventilatorul de 140mm poziţionat în aşa fel încât plimbă aerul cald de la RAM pe sub heatsink.
Tu ignori diferenţa dintre un TDP de 77/95W şi un TDP de 130W, ca mai apoi să spui că aerul cald de la sursă e de vină? Please... să fim serioşi.

Whiskas: ai mutat ventilatorul de 120mm mai sus? Că m-am uitat la mine în carcasă şi dacă îl ridici cât se poate, ai loc să bagi iepurele lui miahi acolo :smile:
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Messages
1,600
Am pus toate chestiile din BIOS la valorile inițiale/din fabrică. Au crescut temperaturile în idle cu trei–patru grade, deși a scăzut semnificativ frecvența (4 GHz->2,8 GHz). :biggrin:
war4pace, o să încerc să pun și ventilatorul de 120 de mm așa cum spui tu.

Mulțumesc încă o dată tuturor pentru răbdare, sfaturi și bunăvoință. :smile:
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Interesant :smile:

Mai încearcă o chestie, deşi e cam de durată. Încearcă să dezactivezi câte un ventilator, gen cel de la "acoperiş", apoi vezi pe parcursul a 24 de ore cum evoluează situaţia, şi aşa mai departe. Eu, după ce cumpăr procesorul nou şi placa video nouă, intenţionez să dezactivez toate ventilatoarele de pe carcasă, apoi să activez unul câte unul până ajung la un compromis între zgomot, temperatură şi airflow.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Am pus toate chestiile din BIOS la valorile inițiale/din fabrică. Au crescut temperaturile în idle cu trei–patru grade, deși a scăzut semnificativ frecvența (4 GHz->2,8 GHz). :biggrin:
/o\
 

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Messages
1,600
Exact. Am impresia că diferențele alea pentru Vcore dinamic (DVID) sînt mai mari pe auto decît ce pusesem eu cu mîna pentru OC. :biggrin:
Sau nu înțeleg eu cum funcționează, da-mi închipui că dacă încarc valorile implicite / de fabrică pentru paginile cu frecvențe și voltaje din BIOS ar trebui să fie OK, nu...?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,945
Da, ar trebui să fie ok, pe de altă parte am impresia că placa de bază te trollează :biggrin:

Nu-mi spune, ai Gigabyte? :biggrin:
 
Top Bottom