Ochelaristii

  • Thread starter Thread starter coditza
  • Start date Start date
C

coditza

Guest
niatza

Am fost astazi sa-i schimb o lentila la perechea de ochelarii ai pretenei mele. Si, dupa cum toata lumea stie, femeile nu pot face numai si numai lucrul pentru care au ajuns intr-un anumit loc, ea s-a apucat sa ma bombane ca de ce nu-mi fac si eu un alt control pentru ochelari.
E adevarat ca trebuie sa-mi schimb ochelarii, am ajuns sa schimb rezolutia inapoi la 1024x768 pentru ca nu mai distingeam literele de pe ecran decat stand foarte aprope de monitor, dar multitudinea de tipuri de lentile pe care tanti de la cabinet ne-a prezentat-o m-a cam speriat. Lentile tratate contra reflexiei, lentile heliomate gri, maro, albastre etc.

Acum am -0.5 si -0.25, deci nu am "funduri de borcane", dar ceea ce e clar e ca-mi trebuie altii. Nu mai pot sta mai mult de 3-4 ore fara sa ma misc din fata calculatorului, iar inainte puteam sa depasesc 20 de ore lejer.

Deci, ce e cu lentilele alea, care e solutia pentru ochisorii nostrii? Un filtru pentru monitor merita? Picaturile de ochii, care tot apar prin reclame, merita?
 
Nu, pentru ca operatia respectiva presupune si o anumita perioada de pauza. Ceea ce eu nu-mi pot permite.
 
Păi ce e aşa de complicat ? Hai să-ţi explic... Ai dreptate, există mai multe tipuri de lentile

- din sticlă sau din plastic

Cele de plastic au avantajul că sunt mai uşoare şi nu se sparg. Avantajul creşte pe măsură ce cresc şi dioptriile. Eu am de ex. cam -3 la amândoi ochii deci avantajul e mai mare la mine decât la tine.
Dezavantajele celor din plastic ar fi că sunt puţin mai groase decât cele de sticlă. Dar acest lucru se observă doar la dioptrii mari ( > -4 de ex.) În cazul tău e tot una.

- subţiate sau nesubţiate

În ziua de azi, dacă nu ai miopie de -10 sau -15 nu trebuie să-ţi faci probleme din cauza grosimii lentilelor. Există lentile subţiate care prezintă aceleaşi proprietăţi ca şi cele normale doar că sunt mai subţiri şi mai uşoare (şi mai costisitoare bineînţeles). Avantajul lentilelor subţiate se observă doar la dioptrii > (-) 4. În cazul tău e tot nu se aplică

- heliomate sau normale

În funcţie de sensibilitatea ta la lumină poţi să-ţi alegi o lentilă normală sau una care se închide la soare. În funcţie de rama ochelarilor aceasta poate fi maro/gri. De asemenea există mai multe tipuri / grade de închidere la culoare (10, 20..50%) în funcţie de preferinţe/sensibilitate.

- normale sau antireflex

Îţi sugerez să iei lentile cu tratament anti-reflex. Nu costă cu mult mai mult dar mai elimină din reflexiile nedorite.

În concluzie îţi recomand nişte lentile din sticlă sau plastic (cele din sticlă sunt mai ieftine), tratate anti-reflex şi eventual heliomate (că tot vine vara).

Personal recomand să-ţi cumperi lentile Carl-Zeiss marcate. Eu acum am nişte ochelari uşori cu ramă de titan (se pot îndoi şi-şi revin la forma iniţială) cu lentile Carl-Zeiss de plastic normale. Cele de plastic heliomate costă cam multişor.
 
Cât te-au costat lentilele şi rama? Eu am -0,25 (sau -0,5) şi lentile de sticlă, antireflex şi heliomate. Nu ştiu dacă sunt brand sau nu, am dat vreo 800 000 pe ele. Trebuie să mă duc şi eu la control cât mai curând...
 
Eu am avut din clasa 1 ochelari, cam prin anul 3 de facultate ajunsesem stabil la -6 (miopie), cu diferenta cam de 0.5 intre ochi. Dioptriile stagnasera vreo 4 ani.

Mi-am facut operatie la o clinica de pe Floreasca, m-a costat 2*400$ + 20$ consultatia, operatia a durat cam 30 minute pentru amandoi ochii, terminata candva la pranz. Pana seara am stat mai mult cu ochii inchisi, mi s-a cerut sa nu clipesc, sa nu ma spal pe fata, inainte de operatie nu trebuia sa am alcool (after-shave) pe fata.
A doua seara am condus masina, era OK, cateva saptamani vedeam un pic mai neclar, apoi s-a stabilizat, acum dreptul e pe 0, stangul e un pic in urma, dar vad bine si am scapat de ochelari.

Poate problema ta necesita un timp de recuperare mai lung dupa operatie, nu stiu cum e cu altele, dar la mine, la miopie, dupa 24 ore eram OK.
 
Hawkie ti-a spus cam tot ce se putea basic.
As putea adauga ca lentilele din sticla sunt ieftine, insa sunt grele. Daca vrei ochelar "fara" rama trebuie sa-ti faci din plastic.

Vara sau iarna cand este zapada este recomandata folosirea unui ochelar cu un filtru UV, in speta lentila heliomata sau de o anumita culoare.
O lentila de plastic poate suporta tratamente succesive. Cu cat sunt mai multe straturi aplicate pe acea lentila cu atat ea este mai scumpa. Antireflexul este de fapt o vopsea care se aplica pe lentila, foarte asemanatoare cu coatingul de pe monitoarele CRT. Cel verde este mai ieftin decat cel albastru. Peste antireflex se poate aplica un tratament de durificare care confera rezistenta sporita lentilei de plastic. Si lentilele de sticla pot suporta tratamente antireflex. Nu stergeti lentilele antireflex decat cu solutie speciala pentru sters ochelarii (la fel si monitoarele :) ) pentru ca vopseaua se sterge.

Dioptriile mici nu se opereaza!
 
Eu ti-as recomanda lentile 'europal'. Sunt cele mai bune pentru protectia ochilor de radiatiile monitoarelor. Eu ii am de 3 ani (fara dioptrii ca n-am nevoie) si sunt excelenti. Am dat ~1.5 milioane acum 3 ani pe lentile, dar isi fac toti banii.

'Dezavantajul' este ca m-am obisnuit foarte mult cu ei (stau multe ore la calculator acasa) si cand mai lucrez in alte parti la calculator ma deranjaza si trebuie sa umblu mereu la luminozitate ;)
 
Am găsit ramă din titan cu ~ 2 milioane. Pe lentile de plastic Carl-Zeiss normale, nesubţiate pt. miopie de -3,5 am mai dat vreo 800.000. Deci cam 3 milioane în total. Dacă vroiam subţiate erau 2 milioane doar lentilele. Lentilele subţiate de plastic + heliomate ajung chiar la 5-6 milioane.

Întrebare pentru termita : dacă ar fi să compari vederea actuală cu cea pe care o aveai când purtai ochelari (şi îi aveai pe nas) cam care e diferenţa? Vezi la fel de bine acum ?
Eu văd f. bine la distanţe mici (un fel de macro mode :) ). Cum ţi-a influenţat operaţia vederea de aproape ?
 
Imediat dupa operatie am vazut mai in ceata timp de cateva saptamani, apoi am ajuns sa vad cam ca inainte, cu ochelarii pe nas, poate un pic mai slab la detalii la distanta (asta ar trebui masurata in unghi solid, sau cum ii zice...)

O senzatie stranie: cand imi oboseau ochii dupa operatie imi venea sa-mi ridic ochelarii pe nas.
 
O mică (sau două) întrebare(i) bizonească(şti) şi off-topic: slăbirea vederii se produce treptat de la depărtare la apropiere sau poţi vedea foarte bine la depărtare şi „nefocalizat” la apropiere. 2, prin ce metode (boli) îţi pierzi cu timpul acuitatea vizuală?
 
Slăbirea vederii odată cu trecerea anilor nu are loc "de la depărtare la apropiere". Dacă ai văzut bine în tinereţe la depărtare sunt şanse mari să vezi la fel de bine şi la bătrâneţe.

Altfel stă problema cu vederea de aproape (când citeşti un ziar, o carte, lucrezi la calculator etc). Pe măsură ce trec anii scade elasticitatea cristalinului şi lumina nu se mai poate astfel focaliza corect pe retină. Această "boală" prezentă la majoritatea oamenilor trecuţi de 50 ani se numeşte prezbitism.
 
elasticitatea cristalinului? Eu unul ştiam cum că cristalinul îşi poate pierde transparenţa şi proprietăţile optice şi nu unele mecanice precum elasticitatea.
Să înţeleg că cea mai afectată este vederea de la apropiere în general? Cristalinul natural nu poate avea un înlocuitor chimic?
 
Hulubei, e simplu! Toate camerele foto au la baza anatomia ochiului uman. ;)
Cristalinul seamana cu o lentila biconvexa, si este plasat intr-o capsula elastica care ii asigura miscarile. De fapt el este zoomul nostru si pentru a indeplini acesta functie de "acomodare la distanta" trebuie sa-si schimbe in permanenta diametrul.

Implantul de cristalin este o interventie chirurgicala uzuala in .ro, anual se fac aprox 40000 de interventii, si consta in extragerea cristalinului afectat (opacifiat - cataracta) si inlocuirea sa cu unul artificial.
 
radul, o corecţie : cristalinul nu e "zoomul" nostru. El îndeplineşte funcţia de focalizare. Dacă am avea zoom am putea vedea ca prin binoclu (fain nu ?)
 
Cristalinul este lichid şi nu solid (na că am uitat şi biologie :cry: ), nu-i aşa? Are funcţia de lentila a imaginii trecute prin diafragmă, nu? La elasticitate se pune problema pt. muşchiul olfactiv, nu? Cristalinul ştiam şi eu că se reface/înlocuieşte uşor, de aceea am întrebat circumspect mai sus.
Deci problemele de vedere rezolvabile cu ajutorul ochelarilor apar în mare parte din imposibilitatea de focalizare a imaginii şi nu prin faptul că apare ceva intermediar care nu lasă lumina să treacă cum trebuie (specific cataractei din câte îmi aduc aminte, sau şi aici greşesc?).
 
Inca o intrebare legata de lentilele de plastic: se sparg la fel de usor ca cele de sticla? (ochelarii prietenei au cazut de pe un dulap, iar peste ei a mai cazut si o ramasita de la montarea mobilei, deci nici sticla nu e chiar fragila :D)
 
Eu unul nu ştiam că plasticul se poate sparge.

hulubei : Poate apărea şi cataracta la bătrâneţe. Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului.

Detalii despre cataractă aici.

Detalii despre glaucom: aici sau aici.
 
Back
Top