Nu e netbook, nu e ultraportabil, nu e tableta, e de toate.
M-am jucat mai devreme cu Surface Pro intr-un magazin Microsoft. Varianta simpla sux pur si simplu (Windows RT? ce sa fac cu el?), Pro-ul fara tastatura e cam nasol, cu tastatura (aia care face click, nu aia touch) e chiar interesant, atat de interesant incat probabil o sa cer unul sa ma joc cu el. Zic "el" pentru ca in aceasta configuratie il consider un laptop replacement mai mult decat o tableta.
Ce imi place:
- ocupa de vreo 3 ori mai putin spatiu in bagaj decat laptopul meu si e de vreo 2 ori mai usor
- pretul cu 128 GB e decent
- e Windows, adica imi merge orice aplicatie care merge pe laptop; inseamna ca il pot lasa linistit acasa daca plec cu treaba
Ce nu imi place:
- autonomie de doar 5 ore si ceva
- nu are slot pentru SIM 3G/4G/whatever G
- doar un singur port USB; e 3, dar asta nu e foarte important; pot sa bag un card 3G in el, asta e bine, dar cam atat
- nu are docking station; ar fi util sa il pun in ds si instantaneu sa am tastatura mare, monitoare mari, LAN si incarcare
Ce nu conteaza pentru mine, dar poate conta pentru altii:
- nu are decat 4 GB de RAM. Suficient pentru Office si mail, totusi, nu fac CAD in avion
- ecranul cam mic - nu e nici tableta, nu e nici laptop, dar mi se pare o alegere onorabila
- nu are, inca, Haswell. O sa aibe versiunea care apare in toamna, sa vad daca reusesc sa fac rost de un exemplar mai repede.
- are DisplayPort in loc de traditionalul VGA (folosit in special de proiectoare); da, tre' sa car un adaptor dupa mine in caz de nevoie, dar nu e un cap de tara. Mufa aia (D-sub 15) nu incape oricum pe un dispozitiv atat de mic. Si suntem in 2013, nu 2003.