LCD TV 32/42"?

Raspund singur: ultimul e OK, daca nu ar avea un "soap opera effect" enervant ar fi chiar un TV dragut. Singurul minus serios e ca nu stie CIFS, ci doar DNLA si pentru asta vine cu un CD cu Nero Mediahome Essentials. Ah, si are un sunet slabut, merge pentru filme dar nu pentru muzica (are YouTube :) ).
 
Diferența între ele e de generație: 32C5000 e Series 5, 32C6000 e Series 6. Din comparația de pe site-ul Samsung, 6000-ul are Clear Motion Rate de 400 în loc de 100 și sunet SRS; 5000-ul are în plus Light Effect (deco), whatever that is. În rest par la fel, cel puțin pe hârtie. Ție care-ți place? Ești dispus să dai 350 lei în plus doar pentru că e un model mai nou și o generație superioară, sau poți trăi și cu gândul că ai luat modelul o idee mai slăbuț pentru o economie bunicică la preț?
 
Sau mai pui ceva banuti si iei LG 50PK550. E plasma (deci net superioara unui LCD cand vorbim de contrast, black level, unghiuri, timp de raspuns), e mai mare (sa nu zici ca e prea mare, nu exista asa ceva:)) si vine calibrata din fabrica prin presetul THX. Vad ca acum are un pret foarte bun (sub 3000 lei), eu zic ca merita efortul financiar. Doar nu iti iei TV in fiecare zi. :D

Ar mai fi 50PK350, mai ieftina cu 1-2 milioane, dar vine fara modul THX, fara functia 600Hz, fara Bluetooth si are si un conector HDMI in minus, daca nu ma insel.
 
Am o reţinere faţă de LG, nu ştiu de ce. Şi nu vreau plasmă, vreau LED. Bart ai plasmă? Sunt curios cum se vede negrul ziua, unii spun că-i alb, doar noaptea e negru. :haha:
Am văzut şi eu Clear Motion Rate-ul ăla, întrebarea e dacă vizibil se vede diferenţa. Teoretic un pixel mai curat e mai bun, dar nu că n-aş dormi liniştit noaptea dacă nu se vede la ochiometru, parcă nu mi-s atât de pretenţios. 300 lei parcă nu e un capăt de ţară.
Apropo, ce refresh rate au astea? Că nicăieri, nici chiar pe site-ul Samsung, nu spune nimic legat de asta. Pe wiki spune că-i de fapt refresh rate, dar parcă nu cred. Ating astea 400Hz?
 
400 Hz ar fi 2,5ms, poate grey-to-grey că altfel mai greu. Așa că și acel 400 e un pic cam tras de păr.
 
Poate fi 400 Hz in teorie, ca de obicei imaginile sunt destul de statice (nu doar emisiunile de stiri unde te hobezi la una care spune prostii, ci si majoritatea filmelor) si atunci ar putea ca majoritatea imaginilor sa le afiseze la 2.5 ms iar la schimbari mai serioase de scene ar face motion blur pana ajung pixelii in culoarea care trebuie; ar fi un nou efect artistic :lol:
 
Sunt curios cum se vede negrul ziua, unii spun că-i alb, doar noaptea e negru. :haha:
Ochiometric, TV-ul alor mei se vede bine. Cand ecranul e complet negru exista backlight bleeding de la leduri in colturi, dar cum nu ma uit la un ecran negru nu e deranjant. In rest, zonele negre sunt suficient de inchise la culoare incat sa nu poata fi gresit interpretate ca un gri.
 
Last edited by a moderator:
@LNT

Da, am plasma, chiar LG-ul pe care ti l-am recomandat. Nici eu nu sunt fan LG, dar plasma asta e chiar reusita, cel mai probabil isi vor lua si parintii mei una.

E adevarat, plasma nu se descurca bine intr-un mediu foarte luminos (adica daca bate soarele direct in ecran) din cauza sticlei. Nu vei avea probleme intr-o camera normala, dar e de preferat sa o pui intr-o camera mai intunecata.
De fapt, cred ca asta e singurul dezavantaj. O plasma moderna nu prea mai sufera de rententia imaginii (fenomenul apare doar in cazuri extreme, la mine a aparut vara trecuta, cand ma uitam la Turul Frantei si TV-ul era dat pe Eurosport 10 ore pe zi, dar a fost o problema temporara, s-a curatat frumos), iar consumul e comparabil cu al unui LCD: plasma consuma in functie de imaginea afisata, de exemplu pe alb are comsumul maxim, pe negru comsumul minim (mai mic ca la un LCD), in timp ce un LCD are un consum constant.

Dezavantajele LCD-ului ar fi: nivelul de negru (0.5-1 cd/mp la LCD, sub 0.05 la plasme, unele modele au chiar si 0!), constrastul (=luminozitatea pe alb / luminizitatea pe negru, la LCD-urile bune poate fi ~1000:1, la plasma poate fi si infinit), timpul de raspuns, unghiurile, bleeding. Unele sunt glossy (deci reflexii de plasma), unele au panel TN (probabil stii deja cat de prost e), unele au IPS (mai bun ca TN, dar sufera de probleme specifice: IPS glow, contrast slab <700:1, consum destul de mare pentru un LCD, ba chiar unele IPS-uri consuma in medie mai mult decat o plasma),etc. Iar faptul ca unele au iluminare LED nu reprezinta un avantaj, ba dimpotriva. :)

Apropo, Samsungii aia pe care i-ai ales au iluminare LED si am impresia ca sunt si glossy. :damn:

Dupa cum vezi, plasma castiga detasat, atata timp cat nu te te uiti la TV pe bloc, ziua in amiaza mare.:)
Din punctul meu de vedere, ia LG-ul si il poti returna daca nu iti place.
 
Nu vreau plasmă. Poate următorul, dar acum iau LCD Led. Și m-am cam hotărât pe Samsung C6000, rămâne doar să văd cine și cum acordă garanția.
 
Deci văd că tendinţa generală este spre plasmă şi nu spre LCD (LED or not).
Bugetul meu este de 7000 RON şi momentan în top ar fi P50VT20E. Dacă aveţi alte idei le aştept cu drag.
O singură nelămurire am: conţinut 3D se poate rula doar de pe un player Blu Ray sau se poate rula şi de pe un Media Player/PC?
 
@LNT
Vreun motiv pentru care vrei LCD LED?
Iluminarea LED are o gramada de dezavantaje, cum ar fi: gamut mai mic, probleme de uniformitate, pret mai mare (marketingul functioneaza). Avantajele mi se par irelevante: instant on, consum mai mic (dar nu cu mult), ocupa mai putin spatiu, deci TV-ul va fi mai subtire cu cativa cm.

Daca vrei neaparat LCD, cauta S-PVA (Samsung-Sony) non-glossy non-LED (adica CCFL). Asta e raul cel mai mic. :)
Din cate vad, Samsung C6000 are panel S-PVA, dar are iluminare LED si e glossy.

Orice ai lua, neaparat sa comanzi online, sa ai timp sa testezi pe indelete.
 
Tehnic nu exista o limitare care sa impiedice sa redai continut 3D de pe PC (suficient de nou ca sa suporte HDMI 1.3 sau 1.4), dar practic nu stiu sa fie deja disponibile filme 3D.

@LNT
Iluminarea LED are o gramada de dezavantaje, cum ar fi: gamut mai mic, probleme de uniformitate, pret mai mare (marketingul functioneaza). Avantajele mi se par irelevante: instant on, consum mai mic (dar nu cu mult), ocupa mai putin spatiu, deci TV-ul va fi mai subtire cu cativa cm.
Probleme de uniformitate nu am vazut nicaieri la TV-uri cu led, iar consumul e sensibil mai mic, in medie cu vreo 40-50%, iar diferenta de pret tot scade: LED nu mai e ultimul racnet de maimuta, acum e la moda 3D.
 
Diferenta de consum dintre iluminarea LED si CCFL nu e atat de mare. Mai mare e diferenta de consum dintre paneluri, spre exemplu un TN + CCFL consuma mai putin decat un IPS + LED. Depinde de implementare. Vorbim de tv-uri calibrate, cu albul la 100-140 cd/mp (depinzand de cat de luminos e mediul in care sunt folosite), si nu de becurile din magazine care lumineaza la 3-400 cd/mp.

Eu am vazut la majoritatea (edge)LED-urilor probleme de uniformitate. Inclusiv la monitoare. Pur si simplu, iluminarea LED e o solutie proasta.
Poate pentru unii problemele astea nu sunt asa grave/evidente, de exemplu prietena mea e perfect multumita de iMacul ei de 27 de inci, in timp ce pe mine ma zgarie pe retina glow-urile de pe margini (vizibile doar noaptea pe fond negru, dar eu stiu ca ele sunt acolo :D).

@Pache
Ar mai fi si seria VT30, proaspat lansata. Cea mai mica dimensiune e de 55 inci, la noi va fi peste 100-120 de milioane, deci cam depaseste bugetul tau.
Daca nu te grabesti, ar fi o idee buna sa astepti sa ajunga si la noi VT30, in speranta ca VT20 se va ieftini.
Legat de 3D, habar n-am cum sta treaba, insa teoretic ar trebui sa mearga si de pe PC, cum a spus si Adrian. Pe mine nu ma atrage 3D-ul din pricina faptului ca un TV,oricat de mare ar fi, ocupa prea putin din campul vizual.
 
La 3D nu-ți trebuie și o metodă de a sincroniza imaginea cu ochelarii speciali? Sau voi vorbiți de sistemul 3D cu ochelari din ăia cu filtre colorate?
 
3D cu shutter glasses vine in doua variante:
- sisteme proprietar = ti se dau ochelarii si display-ul la pachet
- sistemul universal = cumperi ochelarii si monitorul separat

La sistemul universal, ochelarii se sincronizeaza cu semnalul de pe D-SUB (deci analogic). Nu merg cu DVI digital, nu merg cu HDMI si am serioase indoieli ca merg cu monitoarele plate de oricare fel.

Un monitor cu tub afiseaza imaginea pe masura ce o primeste. Imaginea este afisata imediat. Nu poate exista nici un cadru intarziere, nici o linie, nici macar un pixel intarziere. Toata procesarea imaginii (luminozitate, contrast, dimensiuni) se face analogic, real-time, direct pe semnalul live.
Un monitor digital face procesarea digitala a imaginii, care NU poate fi real-time. Ma indoiesc ca monitoarele digitale pot incepe procesarea si afisarea unui cadru inainte de a-l primi in intregime, deci intarzierea dintre semnal si imagine este de cel putin un cadru (la orice frecventa), plus latenta ecranului de ~ 10 ms sau cat minte producatorul ca este. In plus, la monitoarele plate, pixelii raman aprinsi pe ecran pe toata durata cadrului, nu se sting treptat ca fosforul tubului. Daca sincronizarea nu este PERFECTA, apare bleeding (imaginea din cadrul precedent apare partial la celalalt ochi, vezi triplu).
Daca ai monitor plat, poti avea NOROCUL ca intarzierea totala a imaginii sa fie exact cat durata a 1 sau 2 cadre si ochelarii sa fie totusi sincronizati cu imaginea, dar asta tine de noroc, nu de calitatea monitorului.

La sistemele proprietar, producatorul poate introduce artificial o intarziere in ochelari astfel incat sa se sincronizeze cu intarzierea monitorului, oricare ar fi ea.
 
Bart fiecare are avantaje și dezavantaje. Iar mie personal acum nu mi se pare mai avantajos un TV plasmă decât un LCD. Există LCD Led cu ecran mat? Eu n-am găsit.
Și într-adevăr, poate culorile sunt ceva mai calde pe o plasmă dar punând împreună avantajele și dezavantajele fiecăruia am hotărât că acum nu vreau plasmă ci vreau LCD LED.
Îl iau de la un magazin online, acum aștept răspuns de la Samsung să-mi spună dacă fac ei garanțiile în service sau trebuie să se ocupe magazinul de unde l-am luat. Nu că aș avea treabă cu așa ceva, dar în vremurile astea dificile nu se știe niciodată.
 
Back
Top