Laptop high(er) end

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Ah, deci se discută despre laptopuri. Scuze, am omis. :biggrin: Neinteresant pentru mine.
Așa o fi atunci. :tongue:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,504
Bine, bine, presupunand prin absurd comunicare multicast (cu toate ca e imposibil), cum faci rost de ruta default?
 

Thor

Membru Junior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,019
Pentru? SP trimite pachete multicast și routerul, dacă rulează IGMP, va forwarda pachetele în exterior.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,504
Pe scurt, mecanismul de multicast nu are idea de default route.
Clientul de multicast face join la un grup, dar ca sa poata face asta are nevoie de IP inainte.
 

Thor

Membru Junior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,019
Ca să implementezi complet și corect comunicația multicast, da, ai nevoie de adresă IP. Dar pentru ceva simplu, care doar să facă leak la niște date, cred că nu e necesar.

2.3 Sending Multicast Datagrams.
By now, it should be obvious that multicast traffic is handled at the transport layer with UDP, as TCP provides point-to-point connections, not feasibles for multicast traffic. (Heavy research is taking place to define and implement new multicast-oriented transport protocols. See section Multicast Transport Protocols for details).

In principle, an application just needs to open a UDP socket and fill with a class D multicast address the destination address where it wants to send data to. However, there are some operations that a sending process must be able to control.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,504
Bun, si trimiti un pachet UDP unde? Ca nu stii unde e default gateway.
Sa zicem ca stii cumva, ghicesti care e routerul. Pachetul sa zicem ca ajunge unde vrei tu, dar raspunsul cum mai vine inapoi? Unde?
 

Thor

Membru Junior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,019
Deja asta e un scenariu mai complex și ai nevoie de o implementare completă. Dar am zis: doar leak de date, cât mai greu de detectat.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,387
Și a sosit și momentul pentru upgrade: Lenovo P51 a fost înlocuit de P53. În principal pentru câteva chestii, luminozitatea ecranului (e plăcut să lucrez de pe terasă, dar e multă lumină și cu acoperiș/umbrelă), faptul că de la un BIOS încoace performanța pe baterie e nasoală (cred că au descoperit că sursele nu erau făcute să țină putere mare din baterie), pentru că începusem să ajung la limită cu 64GB RAM (mda, I know, dar am ajuns la câteva proiecte în paralel și e complicat) și GPU-ul care nu prea ținea nimic 3D mai serios la 4k. De când cu work from "home" permanent m-am mutat cam de tot pe laptop, că toată vara am cam stat pe la ai mei, mai greu de cărat desktop and stuff.

Așa că welcome Lenovo P53, i9-9880H (8 cores, frecvență foaaarte variabilă), 3 sloturi NVMe, 128GB RAM, GPU Quadro RTX 4000 8GB, display 4k 500nits non-glossy, wifi ax, modem LTE, o mână de thunderbolt/usb 3.x, baterie cât să țină câteva ore.

Părți bune:
- performanță. Partea ciudată e că acum desktop-ul e mult depășit de laptop la unele capitole. Are și niște probleme legate de asta, le vedeți mai jos, dar sunt asumate de form factor
- upgradabilitate/reparabilitate cât de cât în era "totul lipit pe placă, nu-ți mai place, îl dai la gunoi și iei altul". 4 sloturi de memorie, 3 sloturi NVMe, HDMI out, 2xThunderbolt, 2xUSB 3 A, 1x USB 3 C, SD reader, RJ45, tastatură înlocuibilă etc
- difuzoare decente (au ținut să scrie și "dolby atmos speaker system" pe el - e singura chestie scrisă, în afară de sigla ThinkPad și un P53 abia vizibil.
- încă are led-uri de activitate (disc și wifi); din păcate sunt un pic cam luminoase (mai luminoase decât ecranul dat la maxim), trebuie să găsesc o metodă să le mai estompez.
- tastatură ok (nu la nivelul Neo, of course, dar 100% utilizabilă); și asta suferă de aceleași LED-uri de stare cam prea luminoase; iluminarea tastaturii e pe sfert față de led-urile de stare; nu mă omor după prezența numpad-ului
- of course, trackpoint; trackpad-ul a fost oprit de când l-am luat. Aici e o chestie foaarte ciudată, trackpad-ul nu merge orice-ar fi în Windows, dar într-una din mașinile virtuale am un program care cumva reacționează când ating trackpad-ul într-un anume fel (în partea din stânga); super dubios
- alimentatorul e de putere mai mare decât la P51, dar pare un pic mai mic fizic; are o formă mai plată
- WiFi 6 (ax) e fain. Cam 70MB/s prin wifi e plăcut. Din păcate Mikrotik n-are de gând să facă așa ceva, așa că a trebuit să apelez la niște chinezi simpatici pentru access point, dar despre asta vorbim separat.
- cameră IR pentru login in Windows
- shutter fizic pentru webcam

Limitări:
- CPU-ul are în teorie TDP 45W. Dar în funcție de cum îl setezi (se folosește setarea de Power mode din win 10, de pe iconul de baterie) poate trage până pe la 75W câteva minute (până ajunge la 100 de grade; are ceva răcire, dar tot se încinge). Așa că ține 3.6-3.7 pe toate core-urile câteva minute, după care scade pe la ceva mai "normal" pentru un laptop, 2.7-2.9. Aici e în timpul unui import de bază de date (în jur de 400GB, distracția durează cam 4 ore și așa; și deja am făcut-o de vreo 10 ori, că e o recuperare de date dintr-o bază bușită și mai fac câte un tweak să văd cum măresc șansele de recuperare, mai bag o fisă...). Tot power mode setează și turația maximă a ventilatorului, dacă vrei full power vei avea și full blast; merge cu căști.

1608149804882.png

- GPU-ul are și el în teorie vreo 70W, dar dacă bagi și CPU-ul și GPU-ul în full load în același timp n-o să fie bine, că fierb lucruri prin interior. Dar și în condițiile astea performanța e destul de apropiată de 1080-ul de pe desktop, așa că nu mă plâng.
- Mi-ar fi plăcut display-ul OLED, dar e disponibil doar glossy și n-o să stau să mă oglindesc toată ziua în el, și era și un pic mai puțin luminos.
- pare să aibă și smart card reader wireless, dar n-am idee ce fac cu el; apar vreo 6 înregistrări în device manager pentru asta
- în teorie modemul LTE are și GPS, dar nu am reușit să-l pornesc
- bateria nu mai e externă, e internă; cu șuruburi and stuff, nu abominații lipite, dar nu mai poți s-o scoți doar apăsând un buton, trebuie să desfaci vreo 10 șuruburi
- modul de scos tastatura (pentru înlocuit sau ajuns la memorii) e mai puțin user-friendly, în teorie există o sculă specială (merge super ok și cu șurubelnița)
- hibernate la 128GB RAM durează o groază; dar dacă te apuci să calculezi că și cu 3GB/s write ar dura vreo 40 de secunde... eh, cam aici e singurul loc în care poate merită NVMe în loc de SATA :smile:
- nu mai are loc de 2.5" SATA (locul e ocupat de GPU acum), așa că a trebuit să iau un SSD M.2 în loc; luat un Intel NVMe lent de 2TB, ok cât timp nu te apuci să scrii mult dintr-o dată

Și o altă chestie bună, am mutat SSD-urile de pe P51 pe P53 și Windows-ul s-a distrat un pic la primul boot, dar a mers perfect pe urmă, s-a descurcat de drivere și tot
 
Last edited:

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,101
Câteodată invidiez oamenii care pot lucra pe laptop la modul pe canapea sau pe scaun, eu am încă nevoie de monitor extern și tastatură + mouse separate pentru că ergonomia unui laptop mă face mereu să stau cumva cocoșat deasupra lui, nu mai spun de faptul că tastatura îngrămădită atât de aproape de ecran este incomodă :biggrin:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,387
Eu am o bucată de placaj pe care pun laptop + niște înălțătoare, să stea mai sus un pic laptop-ul + mouse. Merge ok în combinație cu Ikea Poang + scăunel pentru picioare.

Aveam un coleg la muncă cu un fotoliu mare - ăla era "biroul" lui de toate zilele.
 

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Joined
Aug 18, 2005
Messages
1,121
La laptop ai două opțiuni - stai cu privirea în jos, sau cu mâinile în sus. :smile:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,504
Pai menirea lui principala este sa fie portabil, deci folosit in caz de nevoie, nu permanent.
La munca de exemplu avem laptopuri pe care fiecare si le ia acasa in caz de super-urgenta-care-arde (ceea ce nu am auzit inca) dar cand ajungi la birou ai docking station cu monitoare (2-3) tastatura, mouse, etc.
Dar pe de alta parte si eu am folosit laptopul in barca, a fost fun vreo 10 minute.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,101
Pai menirea lui principala este sa fie portabil, deci folosit in caz de nevoie, nu permanent.
La munca de exemplu avem laptopuri pe care fiecare si le ia acasa in caz de super-urgenta-care-arde (ceea ce nu am auzit inca) dar cand ajungi la birou ai docking station cu monitoare (2-3) tastatura, mouse, etc.
Dar pe de alta parte si eu am folosit laptopul in barca, a fost fun vreo 10 minute.
Asta crezi tu, pentru că ai un angajator non-retardat. Altfel, majoritatea locurilor de muncă au laptopuri ca înlocuitoare de desktop (să vezi ce mișto este în NHS unde au niște sisteme de prindere super dubioase să nu pleci cu jegul lor acasă lel) de nici nu poți ajusta înclinarea ecranului sau desktopuri care sunt vechi de 10+ ani pentru munca "la biro" și laptopuri pe care ți le dau acasă să mai muncești și în afara orelor de program.

Foarte mulți oameni nu știu la ce folosește portul HDMI (sau Display Port, sau ambele) iar dacă aud cuvintele docking station se gândesc la Star Trek "ăla cu Picard".

That's the world we live in :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,387
Tendința e să se folosească laptop-ul ca acces la sistemele "enterprise" și cam atât. E destul de normal, pentru că e vorba și de disponibilitate, securitate și altele (laptop-urile se mai pierd/fură/strică, omu' nu face backup etc). Eu sunt un caz special pentru că pot - lucrând ca consultant nu sunt constrâns de toate cerințele corporației, mai ales că majoritatea nu fac diferența între un mediu de producție și un mediu de dezvoltare. Ceilalți din echipă folosesc laptop-uri "standard" (și se plâng de 256GB SSD și 16GB RAM), fac development local dar se conectează la baze de date de pe servere prin VPN. Pentru securitate sau whatever, tot traficul e routat prin VPN, nu se poate face bypass că nu e routare "normală", ci VPN din ăla groaznic care interceptează pachete intermediar. Viteza VPN-ului e câțiva Mbps, pentru că toată lumea îl folosește.

Serverele sunt vechi/lente iar VPN-ul nu ajută deloc. Diferența de viteză între ce am eu local și server e cam 4x (o instalare full de bază de date într-un VM local durează 1 minut la mine și 4 pe server). Diferența de viteză cu tot cu VPN e cam 16x, în principal din transfer de date și latență. Problema e acceptată de client, dar faptul că la mine merge mai repede mă face mult mai productiv per unitate de timp. Așa că pot să lucrez într-o oră cât alții în 4. Nu mai zic de situații când e vorba de date multe (există o serie de teste de aplicație unde baza de date trebuie să fie încărcată cu ~1TB de date), unde numa' discuția despre unde ar putea fi puse datele poate dura zile (încă n-au trecut la cloud stuff, e o migrare in progress de ceva timp și ultima discuție despre spațiu a fost de tipul "păi să trimitem pe cineva să bage un HDD pe USB..."), dar eu am la dispoziție câțiva TB de SSD local. Tipul ăsta de disponibilitate și răspuns rapid înseamnă și că nu am avut niciodată probleme cu acceptarea unei facturi/timesheet. Așa că nu mă deranjează să investesc în tehnică, pentru că se amortizează rapid.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,101
Da, pricep la ce te referi, ce mi se pare absolut fascinant este modul în care companiile/organizațiile tratează problema, de la laptop-uri până la VPNuri și alte asemenea. Bine că-i trimit pe executanți la trainings dar ei habar nu au ce "manageriază" și vin cu idei care de care mai tembele și le prezintă ca pe cea mai bună idee de la pâinea feliată încoare (pâinea feliată imo a fost o idee foarte proastă, dar asta este altă discuție :biggrin:).


Chestiile astea "trickle down" prostie, de câte ori am auzit orice tabletă numită "iPad" și orice smartphone "iPhone" și cabluri de rețea numite "fir de telefon". "Cloud" este ținutul fermecat unde "stau chestii" care "apar prin magie" pe telefonul nou când ți se fură cel vechi :facepalm:


Mi-am adus aminte de un episod din Dilbert dar nu-l mai găsesc exact, ăsta-i cel mai aproape :biggrin:

buzz words.PNG
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,504
Asta crezi tu, pentru că ai un angajator non-retardat.
Exista si un motiv pentru care sunt inca angajat, evident.
Dar si miahi are dreptate, in ciuda faptul ca laptopul e destul de performant, pentru mine nu e decat o modalitate de a accesa "ceva" destul de mare ca sa fie comparat cu internetul.
Totusi ma mira ca un browser cu ceva ferestre deshise, Teams si Outlook plus ceva rahaturi corporatiste legate de securitate si VPN reusesc sa manance peste 16 giga de RAM constant.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,101
Depinde de browser și Outlook a fost mereu dubios cum folosește RAMul. VPNul în sine nu ar trebui să încarce excesiv RAMul, iar bloatware-ul corporate este uneori mai rău decât malware :biggrin:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,387
Aici e o problemă de optimizare/simplificare. Pentru o firmă mare e foarte complicat de luat hardware scump pentru că-s cărpănoși, iar de ținut un laptop custom e și mai trist. Pentru că e mai complicat și de comandat, și pentru operațional (ce se întâmplă când se strică, când se înlocuiesc, ce se întâmplă când omu' e înlocuit etc). Și atunci e simplu: două tipuri de laptop-uri, unele mai bune pentru management generic și unele medii pentru restul. Șefii ăi mari oricum vor avea tratament preferențial, dar ăia au secretară, se descurcă.

Și chestia asta funcționează destul de ok, pentru că 70% din oameni nu au probleme, 20% nu se plâng și restul de 10% vor primi răspunsul "asta e tot ce se poate" de la șefi. Dacă ești cât de cât aproape de șefii ăi mari o să afli că se poate, dacă aprobă ei (been there, done that; din păcate chestia asta cu căciula în mână la șefi nu-mi place, așa că de-atunci încolo mi-am cumpărat hardware singur).

Și situația descrisă mai sus funcționa mai bine înainte de work from home pentru unii, pentru că mulți se duceau la birou cu laptop-ul, legătură gigabit cu serverele, nu era toată lumea călare pe VPN așa că mergea rezonabil. Doar eu aveam problema înainte, pentru că eu tot remote eram, și de-asta eram pregătit de bombe. Și la mine ajută și faptul că pot să fac și programare și administrare de baze de date (restul echipei e segmentată pur pe development sau baze de date, 50% din developers nici nu se uită în baza de date), așa că pot să întrețin niște medii complete fără ajutor extern. Am încercat să le dau un VM cu baza de date instalată, dar în 16GB RAM e complicat, iar soluția de vpn nu se împacă cu virtualizarea în unele condiții (pentru că e o porcărie de VPN, am mai zis).
 
Top Bottom