Hub USB alimentat separat

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Am o problema cu alimentarea chestiilor USB mari consumatoare, gen HDD 2.5" in rack USB, tuner DVB USB, etc.
1) Rack-ul HDD are mufa de alimentare separata (mufa rotunda, pin central). Cand il conectez la alimentator, hardul porneste, vad consum de 0.5-1A pe tester. Cand conectez si USB-ul, trage curent doar de pe USB, si vad cum tensiunea USB scade sub 4.6V si hardul moare.
2) Am un hub USB 3 cu mufa de alimentare separata. Exact aceeasi situatie. Trage curent doar de pe USB, nu si de pe mufa de alimentare.
Acelasi comportament il vad cand conectez respectivele device-uri si la Raspberry Pi 3B+ si la RPi4, si la TinkerBoard si la router.
Asa e by design? Cum "conving" hubul USB sa ia curent doar de la mufa de alimentare?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
E posibil sa fie detectia in rack si hub.

Am un hub USB cu alimentare suplimentara, e folosita daca un device conectat la el are nevoie de mai mult decat poate trage hub-ul prin USB de pe un singur port. De asemenea pe USB3 ai curent mai mare decat pe USB2. Nu stiu cum e USB pe Pi, dar pe calculatoare cu USB3 nu prea am auzit sa nu ajunga curentul pentru consumatori normali. Ai USB3?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
În zona de preț încercată de mine (~100 de lei / USB2) n-am găsit hub usb care să facă "ce trebuie" cu alimentare separată. Adică ori făceau cum zici tu, switch între cele două, ori aveau alimentarea legată pe direct peste tot și injectau curent și pe portul upstream, de pornea raspberry pi-ul când băgam hub-ul USB în el (ceea ce nu e chiar conform standardelor, ar trebui să aibă și el niște diode pe-acolo).

Pe USB3 am doar un hub cu USB-C și power delivery pentru laptop, care merge corect, dar invers (alimentează laptop-ul prin el, e basically un port splitter, util dacă ai un singur port de alimentare/usb-c/display output).
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Ok, deci, cum caut un hub USB3 alimentat separat care care NU trage curent de la host si NU alimenteaza host-ul?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
Comanzi 10 și îl păstrezi doar pe cel care merge :frown:
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,869
Eu mi-am luat unul din ăsta și face ce trebuie :smile:

Are și buton pentru fiecare port, dar în 2 ani aparent unele LEDuri au murit între timp. Dar altfel hub-ul funcționează impecabil.


Edit: văd că mai este în stoc doar de la 10 porturi în sus. Ce m-a făcut să cumpăr produsul ăla este că specifică exact puterea alimentării din priză și deci cât poți trage din el.
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Oare merge sa tai firul de alimentare din cablul de date?
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,869
Conectat la orice port indiferent de computer se comportă ok. Nu alimentează chestii retrograd pentru că dacă-l las powered și tai curentul la PC, LEDurile de la placa de bază rămân stinse. Chestiile conectate la el nu se deconectează random ca la hub-urile de calitate varză (în special HDDuri externe care iau toată puterea prin USB, nu au alimentare suplimentară), stickuri de capacitate mare șamd.

Edit: cafea nu face din păcate și nu, nu ar trebui să începi să masacrezi cabluri, ia și tu un lucru de calitate sau bagă-te sub masă și conectează chestii direct la placa de bază. Altfel o să tot dai bani și-o să te plângi că "nu merge".
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Pai RPi-ul nu-i sub masa si degeaba conectez chestii la placa de baza daca tot RPi-ul cu toate USB-urile se alimenteaza din 2.5A.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,869
Pai RPi-ul nu-i sub masa si degeaba conectez chestii la placa de baza daca tot RPi-ul cu toate USB-urile se alimenteaza din 2.5A.
Da, mă refeream la HDDul USB. Desigur depinde și ce periferice ai de băgat acolo, dacă nu trag mult sau sunt doar USB 2.0 probabil mai bine le conectezi direct la MB. Iar Raspberry Pi de ce l-ai cupla la PC? (vezi că-s și switchuri cu PoE, am aflat și eu de cuvânt și scapi de alimentarea suplimentară la Pi, și SH sunt decente la preț).
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Cine a zis ceva de vreun PC?
Hai lasa-ne, ca esti paralel cu discutia.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,869
Cine a zis ceva de vreun PC?
Hai lasa-ne, ca esti paralel cu discutia.
Tu ești obscur cu cerințele, nici nu ai menționat la ce conectezi, am presupus că este PC dar am uitat că ești o persoană absolut oribilă uneori și-ți place să-ți bați joc de oamenii care încearcă să te ajute pentru că nu te ajută cum vrei tu. Sugestia rămâne de hub, în rest faci borș dpmdv. Și la ignore cu tine că m-am săturat de fițele tale.
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Tu ești obscur cu cerințele, nici nu ai menționat la ce conectezi, am presupus că este PC dar am uitat că ești o persoană absolut oribilă uneori și-ți place să-ți bați joc de oamenii care încearcă să te ajute pentru că nu te ajută cum vrei tu. Sugestia rămâne de hub, în rest faci borș dpmdv. Și la ignore cu tine că m-am săturat de fițele tale.

PE BUNE?!?! Ce-ar fi sa CITESTI ?!
Acelasi comportament il vad cand conectez respectivele device-uri si la Raspberry Pi 3B+ si la RPi4, si la TinkerBoard si la router.
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Exista oare vreun hub USB3 care sa faca bridge intre device-urile USB2 si host-ul USB3 ?

Pe larg:
Am un device cu un bus USB3. Toate USB3-urile includ prin definitie un bus USB2 in aceeasi mufa. Device-urile USB3 se vor conecta la bus-ul USB3 al mufei si device-urile USB2 la bus-ul USB2 al mufei. Hub-urile nu muta pachete intre cele doua bus-uri. Daca sunt 4 device-uri USB2 conectate la un hub USB3, viteza insumata va fi cea a USB2, pentru ca toate device-urile vor fi pe acelasi bus USB2.
Intrebarea mea era daca exista hub-uri USB3 care sa transfere USB2 intre el si device-urile USB2, dar sa transfere aceleasi date prin USB3 catre host. Un bridge, adica. Stiu sigur ca exista un cip care face treaba asta, VIA VL670, dar nu are decat un singur port in fiecare directie (nu este hub).
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,930
Pe langa ca eu personal cred ca nu exista o motivatie financiara puternica pentru a face asta, sunt interesat cum putem afla daca e ce vrei tu.
Sau poate imi spui tu cum ai aflat (altfel decat ai citit despre ...)
Demult incerc sa gasesc "ceva" care sa imi spuna ce se intampla cu porturile USB.
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Am dat un search pe google. Device-ul 1-la-1 l-am gasit. E chiar open-source pe github. Hub n-am gasit.
lsusb iti spune ce se intampla cu porturile.
 
Top Bottom