HP ProLiant MicroServer Gen8

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,687
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#1
Un fel de review al serverului ieftin de la emag, mai exact detalii observate față de review-ul SPCR. Am zis inițial că scriu ceva mai mult, dar n-am suficient timp.

Carcasa e zdravănă, din tablă groasă, cu întărituri peste tot. Nice touches: izolație electromagnetică bună, toate părțile de plastic au în spate o dublură metalică (capacul ODD, sertarele HDD, ușa din fața HDD-urilor), rezultând o cușcă Faraday cu ochiuri de maxim 5mm. Ușa se închide cu doi magneți aflați în carcasă, și are în interiorul carcasei o posibilitate de blocare (dar trebuie desfăcută carcasa pentru asta).

Toate șuruburile pe care le-am văzut se pot desface cu o cheie Torx care se află lângă HDD-uri.

Timpul de boot e mare. Durează cam 1 minut și 40 de secunde până începe boot-ul OS. Pentru un server nu e ceva anormal, dar când îl freci cu instalările trebuie să-ți iei ceva de citit.

Pentru instalarea OS există și un tool (intelligent provisioning) care poate face setup automat pentru câteva sisteme de operare (Windows, RHEL, SUSE, imagini VMWare ESX) de pe diverse medii de stocare (disc, rețea, FTP, USB). Nu poți seta boot order între HDD-uri, el va încerca întotdeauna să instaleze OS-urile pe primul HDD (portul 1 sau Array A).

După primul boot (făcut ca orice home user, cu cablu de monitor) am luat o licență trial de iLO Advanced de la HP de pe site și am făcut tot restul instalărilor cu remote console. For some reason, după ce am instalat Windows a uitat brusc de licența trial de iLO Advanced și a zis că nu pot folosi remote console "for continued use after server startup". Acum nu știu dacă e din cauză că am instalat driverele iLO în Windows sau s-a zăpăcit.

Cu iLO Advanced poți să montezi ISO-uri direct de pe un server web. Am făcut o instalare de Oracle Linux așa și a funcționat, dar durează foarte mult (probabil din cauza modului de accesare, un server HTTP nu prea e făcut pentru random access).

NU se poate boota de pe portul 5 (cel de ODD) în mod AHCI, pentru că ia porturile la rând, și dacă HDD-ul din primul port pe care-l găsește nu e bootabil, abandonează complet și trece la alte tipuri de boot. Trebuie mod RAID și setat un RAID0 cu single disk pe portul 5, neapărat ca Array A. Setarea trebuie făcută înainte de instalarea OS, altfel o să se zăpăcească.

Tăvile de HDD-uri 3.5" nu permit instalarea de HDD-uri 2.5".

Mufa de alimentare ODD e de tip floppy, a trebuit să fac un adaptor de alimentare floppy -> SATA ca să pot pune un HDD în locul de ODD.

Cu HDD-urile în mod AHCI nu prea scade ventilatorul sub 25%, chiar și cu firmware-ul nou. Cu ele în mod RAID l-am văzut și la 17%.

Aplicația .NET de iLO remote console se mai agață uneori, rămânând procese "IRC.exe" care papă 100% un CPU core. Nu știam de ce se aude mai tare ventilatorul de la T530 decât cel de la server - aveam 50% CPU din procese irc.exe.

Nu vine cu unitate optică (se poate comanda separat, la 60% din prețul serverului :biggrin:).

Poze: https://picasaweb.google.com/111582691238116690854/HPMicroServer?authkey=Gv1sRgCMem7b70ge6AjwE
 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Likes
260
Location
/dev/null
#2
Sincer sa fiu nu prea inteleg care e target-ul unui astfel de produs. Putere de procesare redusa, posibilitati de extensie limitate - e destinat SOHO. Fara camera a serverelor dedicata, fara a avea neaparat nevoie de o versiune 'advanced' a iLO, etc.

Toate neajunsurile identificate de miahi imi lasa impresia unui produs facut oarecum pe genunchi: au incercat sa faca ceva ok, dar nu s-au putut abtine sa nu bage si niste dude care sa incerce sa mai stoarca niste bani de la clienti. In conditiile in care pentru home-use pot incropi un sistem echivalent la 80% din pret cu commodity hardware, why bother?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,687
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#3
În mediu enterprise e normal să storci clienții de bani, pentru că de obicei nu se cunoaște față de prețul total. Aș folosi așa ceva în mediu enterprise dacă aș avea deja un datacenter plin de HP-uri (implică și oameni care știu hp) și aș avea nevoie de ceva mic pentru storage într-un branch office (gen local caching, să nu frec toată ziua VPN-ul). Se integrează ok cu alte device-uri HP (ex: ai luat deja licență bulk de iLO, nu mai contează una pentru ăsta micu', poți face deployment așa cum faci la alte HP-uri, le integrezi în aceleași tool-uri de monitorizare/management etc). La unele chestii chiar s-au chinuit să-l facă server-like (ex: acces prin serială la BIOS).

La 1000 de lei e ok hardware-ul pentru un home server; ceva echivalent se poate face din piese pe la 6-700 de lei, dar cu mici diferențe - clar nu încape în banii ăștia o carcasă în care nu te tai, de exemplu. Singurul NAS dedicat cu 4 bay-uri mai ieftin de 1000 de lei are performanțe destul de proaste. Încă n-am ajuns să fac teste de performanță pe serverul ăsta, dar mă aștept să fie ceva mai bine.

La prețul inițial (2000 de lei) n-aș fi luat. De banii ăștia mi-am făcut NAS cu i3 și 24GB RAM, nu prea se mai poate compara.

Pe mine mă interesa partea de iLO pentru că vreau să-l pun undeva unde n-o să am acces fizic tot timpul, așa că o modalitate de power on/reset la distanță e foarte utilă.

Reinstalez Windows 2008 (pentru că acum știu să setez modul RAID) cu Intelligent Provisioning, e mult mai plăcut și mai rapid. Unattended install și își pune drivere singur.

În mod RAID ventilatorul scade și la 6%, acum chiar că se aude mai puțin decât T530 (care iar s-a încălzit de la două procese IRC.exe agățate). E clar că AHCI nu este o soluție pentru silent. Sunt curios care e impactul de performanță al RAID0 cu un HDD vs AHCI.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,687
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#4
LE: între timp instalarea Win 2008 cu Intelligent Provisioning a murit (pare să fie o eroare în configurarea script-ului de unattended install), așa că m-a lăsat cu un sistem care în mod normal nu e bootabil.

Folosind doar funcțiile iLO Essentials am reușit să pun driverele de RAID pe stick-ul USB pe care e windows-ul (montat folder local de pe laptop ca disc pe server, copiat driverele din command prompt-ul de recovery al Windows), așa că acum pot porni instalarea remote. O să fie enervant că trebuie repornit remote console din X în X minute.

LLE: instalarea a mers ok și fără iLO Advanced, doar că e mai enervant când îți taie conexiunea. Well, noi să fim sănătoși, cât timp o poți porni din nou nu e o problemă mare.

Dacă MB-ul ăsta ar suporta 32GB RAM aș înlocui imediat NAS-ul meu cu un astfel de server (bine, ar trebui căutat și un CPU un pic mai bun). Ocupă mai puțin loc, e mai simplu de configurat (da, și cu problemele pe care le-am înșirat mai sus, tot e mai simplu decât să duc un monitor, tastatură și mouse la NAS când e de configurat ceva), HDD-urile sunt simplu de accesat, are două interfețe de rețea, monitorizare ok, acces remote la toate configurările.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,687
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#5
Setup-ul actual:

- Windows 2008 R2 cu ceva update-uri (avea peste 100 de făcut, l-am oprit pe la jumătate că mă plictiseam)
- HDD de boot 2.5" Fujitsu 80GB (foarte lent). Setat în RAID0 singur.
- HDD Seagate 750GB 7200rpm, setat tot în RAID0 singur.
- 256MB read cache setat pe RAID controller
- write cache disabled pe RAID controller (încă nu e pus pe UPS)

hp_hdd_config.png

Câteva mici benchmark-uri:

- la încărcarea rețelei 99.9% (transfer susținut ~110MB/s între server și desktop-ul meu), CPU load e 7-8% dintr-un core de Celeron pe server și 30% dintr-un core de Xeon pe desktop. Teste făcute cu NetStress și doar un switch Gigabit între cele două. Presupun că Broadcom-ul de pe HP are ceva mai mult offloading decât Atheros-ul de pe desktop. La transfer de fișiere de pe NAS transferă la wire speed până se umple memoria, după care scade pe la 80MB/s (pentru că HDD-ul de pe HP e lent). N-am idee cum au testat cei de la SPCR de au ajuns la rezultatele slabe din review.

- HDD-ul de 7200rpm are un comportament un pic dubios, viteza scade la transfer size mai mare. E posibil să fie din cauza RAID0 (e setat cu stripe size la maximum acum, dar nu mai țin minte cât e).

750gb_7200rpm_HP_RAID0.png 750gb_7200rpm_hdtune.png

În câteva zile o să mai avem cel puțin 2 forumiști posesori de jucărie de-asta, sper să mai scrie și ei :smile:.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,687
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#6
Și un test de CPU+memorie pentru sistemele de prin casă, cu PassMark. Testele de grafică nu rulează corect prin remote desktop, și oricum nu mă aștept de la cine știe ce de la Matrox-ul de pe HP, e clar că scopul acelei plăci e să fie compatibilă cu cât mai multe OS-uri, nu să fie performantă.

hp micro = serverul de care discutăm, Celeron G1610T (2.3GHz dual core), 2GB RAM.
nas = i3 4130 (3.3GHz dual core+HT), 24GB RAM; CPU-ul e limitat din BIOS pentru consum, nu trece de 3GHz.
T530 = laptop Lenovo T530, i7-3630QM (2.4GHz quad+HT), 16GB RAM
This computer = desktop, Xeon E3-1230 v2 (3.3GHz quad+HT), 16GB RAM



Memoria NAS-ului are rezultate ciudate, trebuie să verific setările de prin BIOS (e și o combinație de 8GB 1333 + 16GB 1600 Mhz, probabil latențele-s în crăci).
 

Attachments

Last edited by a moderator:

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Likes
169
#7
Ceva e putred in Danemarca, eu am alt firmware la B120i si nici nu-l gasesc pe al tau (4.10) pe site la HP:
Smart_Array_B120i_RAID_Controller.jpg

Mai mult decat atat, nu pot modifica marimea cache-ului (setata la 64MB) si nici sa o activez pentru scriere:
Smart_Array_B120i_RAID_Controller1.jpg

Oare exista versiuni diferite de B120i sau sunt meniuri prin care nu am ajuns?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,687
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#8
Mie-mi zice la boot "v3.54.0 0MB" la B120i RAID Controller când bootează.
09.54.55.562.png

Acum m-am uitat și, într-adevăr, nu mai apare setarea de Drive Write Cache în setup, dar chiar exista:
22.42.25.747.png

Screenshot-ul e făcut când am schimbat de la AHCI la RAID, poate e enabled doar pe AHCI? Ar fi cam ciudat. Probabil e un bug de BIOS. De acolo puteam alege 64MB de write cache sau 0. O să încerc să văd cum apare...

Pentru read cache opțiunea e în setările de RAID controller; am greșit eu, nu era setată deloc (cred că s-au pierdut setările când am tot frecat AHCI/RAID) și e 128 maximul, nu 256. Acum îmi apare și mie în iLO/system info/storage intrarea de "cache module status" cu 128MB.
22.58.02.064.png 23.02.07.438.png

Am testat din nou performanța HDD-ului cu noile setări, performanțele sunt amestecate (mai bine la read pe dimensiuni mici, mai prost pe medii, extraordinar de prost pe dimensiuni mari).
read_cache_128.png 750gb_7200rpm_HP_RAID0.png



Și niște teste de consum (vs NAS). Ceea ce sare în ochi e diferența în idle, de ~20W. Probabil din cauza iLO. Și tot din cauza iLO ar fi și diferența în idle, față de un sistem mai puternic (22GB RAM în plus și încă 3 HDD-uri low power în sleep mode).

power_consumption.png

Setările de power management din iLO nu fac mare lucru - setează multiplicatorul CPU. Diferența de consum a CPU-ului între low și high e de vreo 2-3W, deci nu se cunoaște cine știe cât. Setarea "HP Dynamic Power Savings Mode" nu pare să funcționeze, CPU-ul pare să stea la 2.3GHz întotdeauna cu acea setare. Acum l-am lăsat pe OS control, pentru că e singurul mod în care variază.

power_settings.png
 
Last edited:

icsfails

Membru
Sugar daddy
Joined
Nov 22, 2012
Likes
36
#9
Ieri mi-a ajuns si mie jucaria, azi sper sa vina si memoria pentru ea. Ventilatorul sta la 25%, cu update-ul de bios facut si un hard pus in RAID0. Nu i-am facut prea multe teste, astept memoria, dar windows-ul raporta 120MB/s cand am copiat pe zfs un fisier de 18G.
Acum macina crashplan in draci, face restore la vreo 500G de prostii.
Capture.PNG

LE. A scazut turatia ventilatorului, acum e 17%. Daca ramane asa e perfect.
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Likes
15
Location
Bucuresti
#12
Azi a trecut si pe la mine cutia cu jucarii :smile:
Virus frate..

Apropo, care mai doriti upgrade de RAM, am luat cu 200 lei modul de 8GB ECC Kingston 1600.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Likes
169
#16
Cu firmware-ul de RAID controller e voodoo, oriunde te uiti apare alta versiune (acum vad un 3.55-1 care nu aparea in alta parte):
Smart_Array_B120i_RAID_Controller3.jpg
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,687
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#17
Cred că e din cauză că am încercat să fac instalarea de Windows cu Intelligent Provisioning. Are în wizard-ul de instalare o bifă care zice "update firmware", nu e clar ce fel de firmware și nici eu nu am stat să văd ce face în timpul instalării. Dar m-am uitat pe niște screenshots de acum 2 zile și pe vremea aia nu era versiunea 4.10. Eu de mână n-am updatat nimic în afară de BIOS-ul din link-ul tău.

Între timp am lămurit parțial ce e cu rezultatele proaste de la HDD-ul de 750GB, face cam la fel și pe USB3, și crănțăne din când în când, probabil e pe ducă.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,687
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
#18
Testele cu WD AAKS 500GB (7200rpm) pe USB3 (stânga) și în HP (dreapta) cu read cache 128MB și physical drive write cache activat (adică poți pierde date). Se vede că se întâmplă ceva ciudat de la 1KB în sus, dar se întâmplă și o accelerare puternică la citirea pe dimensiuni mici.

wd_500gb_aaks.png

19.28.53.251.png
 
Top Bottom