Home DiY

Aș vrea să fac trecerea de la soneria clasică de la ușă (sonerie modulară pe șină DIN 230V , în tabloul electric) la o sonerie inteligentă. Am văzut diverse modele de la Google, Eufy.

Nu îmi dau seama cum aș putea face instalarea așa încât să am difuzor de la sonerie și în casă, și să fac conexiune cu fir, ca să nu tot stau să o încarc. Googe Nest Doorbel are alimentare la 24V și modulul de declanșare a soneriei merge tot la 24V (cred).

Vreo sugestie?
 
Ia o videosonerie Reolink Doorbell WiFi care se alimentează pe aceleași 2 fire pe care le ai deja la ușă, și cu un alimentator de 24V DC sau 12-24V AC. Soneria e cât o lampă de noapte și o poți pune oriunde prin casă. E printre cele mai bune la calitatea imaginii și funcții, fără dependență de cloud sau de abonamente diverse. Google Nest, Eufy și altele poți să le cam uiți - rămâi fără net, rămâi fără sonerie, plus alte probleme de privacy.
 
Adică sonerie care se conectează la interneți și soția primește notificări când fiica se întoarce de la școală. Are ea confirmarea că e ok, nu e suficient să vadă telefonul ajuns acasă pe Family Link. Deci soneria e inteligentă pentru că o liniștește pe dna.
 
Dar banuiesc ca trebuie sa apese fiica pe buton ca sa primeasca notificarea sotia. De ce sonerie atunci si nu un apel video in care sa spuna ca a ajuns, cu fundal in casa?

Credeam ca e ceva pentru musafiri, gen videotelefon, dar "sonerie" suna a chestie cu foarte putine asteptari in afara de un zgomot.
 
Încă n-am testat-o, stă în cutie de când a fost promoție așteptând terminarea reconstrucției casei. Dar ar trebui să facă detecție de persoane, vehicule și animale de casă, nu doar detecție de mișcare, iar cu asta să poți activa diverși triggeri de înregistrare în NVR dacă ai. Dar nu mi-am bătut capul - important pentru mine a fost 1) calitatea imaginii zi-noapte, 2) stream-uri video cu codecuri standard încât să pot folosi orice NVR și client compatibil, și 3) să aibă și model PoE. Restul, orice ar fi, e bonus.
 
Am muncit cateva ore la chestia asta si nu e finala, ca imi lipsesc niste piese si cablu negru, dar am ajuns in faza in care macar am reusit sa testez functionarea de baza. Functioneaza integrarea in Home Assistant si luminile de control, electrovanele trebuie doar cuplate. Ce mai lipseste:

- (optional) inlocuit releul Shelly Pro 1 cu unul cu 2 canale separate pentru transformator si pompa. In cazul ala poate pun si siguranta dedicata pe pompa.
- inlocuita siguranta Siemens de 16A clasa C cu una de 6A clasa B. Nu am in casa decat 1P, asta era din niste sigurante 1P+N inlocuite si lasate prin atelier.
- un releu Shelly mini, langa cele 3 din poza (alea cu etichete verzi) pentru a 4-a electrovana
- vreo 2-3 suporti de la Wago pentru clemele 221, cum e cel portocaliu de sus
- aranjat cablurile
- dat gauri in cofret prin care sa treaca cablurile, acum e montat un cablu cu stecher ca sa testez la o priza
- testat AP-ul din Shelly Pro cu cutia inchisa
- pe viitor, ceva senzor de apa in rezervorul de 1 metru cub care sa opreasca tot cand coboara nivelul prea mult
- tot pe viitor, ceva automatizare la pompa din fantana care sa umple rezervorul, dar pentru aia mai trebuie sa pun un transformator si 2 electrovane in alta parte, alt cofret, alta distractie

Initial aveam impresia ca e loc berechet in cofret. Intre timp am tras o parte din cabluri prin spatele panoului si tot arata un pic a jungla, cel putin pana pun Wago-urile pe sina.

Tocmai am vazut ca sunt niste promotii serioase la produsele Shelly pe WifiShop.ro. Preturile taiate la produse sunt reale, sunt preturile la care am facut o comanda acum cateva saptamani, cu preturile de azi as fi economisit peste 200 de lei. Din pacate Shelly mini e pe precomanda si nu am idee cat o sa dureze livrarea, dar vine iarna si nu mai am de irigat vreo 3 luni.
 

Attachments

  • PXL_20231111_194231337.MP.jpg
    PXL_20231111_194231337.MP.jpg
    313.6 KB · Views: 20
  • PXL_20231111_194342240.jpg
    PXL_20231111_194342240.jpg
    312.1 KB · Views: 19
Ia o videosonerie Reolink Doorbell WiFi care se alimentează pe aceleași 2 fire pe care le ai deja la ușă, și cu un alimentator de 24V DC sau 12-24V AC. Soneria e cât o lampă de noapte și o poți pune oriunde prin casă. E printre cele mai bune la calitatea imaginii și funcții, fără dependență de cloud sau de abonamente diverse. Google Nest, Eufy și altele poți să le cam uiți - rămâi fără net, rămâi fără sonerie, plus alte probleme de privacy.
Comandat, montat în ~45 de minute în locul soneriei (a trebuit să umblu în tabloul electric și să pun un capac de plastic în locul întrerupătorului de la vechea sonerie). Am urat de bine muncitorilor care au consturit blocul pentru că au îngropat firele de la sonerie, au economisit 1m de copex. Am descoperit că nu am nici un card microSD prin casă pe care să îl pot pune în cameră, așa că am activat trial-ul de cloud storage până vine cardul. Imaginea distrosionează în extrema stângă, nu știu încă dacă e o problemă cu lentila sau 'așa face toate'. Deocamdată funcționează decent, nu am reușit să fac să meargă integrarea cu Google Home (aparent am nevoie de un Chromecast sau un Google Nest Hub).
 
Distorsiunea e inerentă pentru un obiectiv ultra wide angle, aproape fisheye. Dar dacă e montată în 90 grade față de ușă, folosește montura aia înclinată pentru ca să îndrepți camera ușor spre hol, că n-are sens să ții juma' de cadru ocupat de ușă.
 
Am montat-o cu suportul înclinat, pentru că altfel nu ar prinde cadrul ușii. Din păcate nu am cum să o montez altfel din cauza alimentării.

Nu e o problemă majoră oricum, se vede cine e la ușă.
 
Cofretul pentru irigatii e gata, tot ce e de facut e sa il montez in pozitie si sa cuplez cablurile externe (o sa pun presetupele dupa ce masor cablurile). O sa vad cum fac cu controlul nivelului de apa, deocamdata am un releu cu intrari digitale si analogice si o sa fac niste teste pe viitor. Intre timp a plecat in beci. Cablurile cu manta siliconica au venit aseara, sunt ok, dar surprinzator de mici si par cam subtirele, chiar daca sunt AWG20. Pentru ce curenti si tensiuni am acolo nu e nici o problema si se lucreaza foarte usor cu ele. Mi-as fi dorit mai multe culori, dar ma multumesc cu ce gasesc.

Apoi am facut si tabloul tri-monofazic. Nu sunt prea multumit de rezultat, dar pe moment asta e. Am ramas cu mai putin de 50cm de cablu la sfarsit, trebuie sa reaprovizionez.

Dezechilibrul intre faze e din cauza ca e posibil sa fie cuplat la panouri solare cu invertor care are backup pe baterie doar pentru o faza, asa ca am pus toate chestiile mai importante pe faza din mijlocul tabloului.

Clemele alea albastre de la Schrack sunt destul de proaste si incomode, ca sa le insurubezi cu o surubelnita normala (PH2) trebuie sa dai jos capacul de plastic care se deschide pe partea opusa intrarii pentru cabluri. De asemenea suruburile sunt cam proaste, merg greu si pozitia de prindere spre lateral e incomoda. Exista optiunea Hager, dar e de aproape 5 ori mai scumpa (cu adaptor cu tot) si necesita mult spatiu in tablou.

In stanga jos am lasat loc pentru un descarcator tip 1/2. Inca nu sunt hotarat daca il pun aici sau in beci, unde vine conexiunea de la distribuitor. Problema montarii in tablou e ca nu prea mai e loc de cleme de distributie pe sina de jos.

Clemele de jos din dreapta, tot de la Schrack, sunt asa si asa. Au prindere pe 2 suruburi la fiecare conductor, ceea ce e bine, dar prinderea pe sina DIN e cam proasta si se rupe urechea de plastic pentru ca trebuie sa o fortezi ca sa intre.

Tabloul e ABB. Mai prost decat Schneider Electric, am facut cateva SE in ultimul an sau doi si plasticul e mai solid prin punctele cheie (asta flexeaza enorm) si se pot trage usor cabluri de 6mm pe sub sinele DIN la tablourile SE, dar nu la ABB; la ABB trebuie demontata sina, pus cablul si apoi stransa sina este cablu - fiind plastic flexibil incape sub sina in modul asta. Sunt cam dezamagit de ABB.

Barele alea de cupru orizontale sunt functionale, dar o sa le schimb cu unele la 90 de grade care ocupa semnificativ mai mult spatiu, dar nu mai aveam prin casa. Tabloul e destul de inghesuit cu ele.
 

Attachments

  • PXL_20231126_150855158.jpg
    PXL_20231126_150855158.jpg
    325.6 KB · Views: 17
  • PXL_20231126_165016808.jpg
    PXL_20231126_165016808.jpg
    275.1 KB · Views: 15
  • PXL_20231126_131650540.jpg
    PXL_20231126_131650540.jpg
    404.6 KB · Views: 15
Mda, eu pentru bare de nul cred că o să trec pe https://www.electrice-online.ro/bloc-distribuție-edbc-1x25-13x2-5-n.html - firul intră vertical în drăcie și se prinde cu cleme acționate de o sculă (chestia de plastic de deasupra). Așa nu mai contează unde o pui în tablou și nu mai ocupă loc firele lateral. Clemele de la Shrack cu 4 fire mie mi se par super ok, cheia e să le pui mai întâi pe șină una câte una și pe urmă să le clipsezi între ele.

Descărcătorul se pune cât mai aproape de împământare și cu cablu cât mai gros până la ea, și cât mai aproape de intrarea conexiunii de la distribuitor.

ABB sunt ok, dar au produse pentru plebe și produse serioase separat.

Dacă treci după cameră termală pot să-ți împrumut și drăcie de măsurat impedanțe în bucle, împământări și testat diferențiale.
 
Impamantarea e la casa, la 550km nord de Bucuresti. Posibil sa ma duc acolo peste vreo 2 saptamani, posibil la primavara. Nu imi fac griji prea mari pentru impamantare, si aici in Bucuresti si acolo, departe, e cate o platbanda legata la priza de impamantare naturala (armatura casei) care e uriasa ca suprafata de contact, nu e doar un tarus amarat. Iar de la platbanda aia la tablou e cablu de 16 mm^2, mi se pare decent, desi daca ma mai gandesc cred ca pun SPD-ul in beci direct legat de platbanda; ala era planul initial, dar nu am loc in cofret, o sa fie schimbat pentru asta.

Pe-acolo fulgera des, dar am un stalp (turn) inalt de telefonie mobila la vreo 50m, cred ca ala e o protectie destul de buna.

Stiu de clema aia de la ETI, am vazut-o acum cateva saptamani aici, dar am ezitat din cauza pretului, e chiar peste un Hager, si a spatiului, am avut impresia ca e mai mare si nu incape sub capacul tabloului, dar vad ca ar fi cam 10-12mm distanta. Am cateva zile sa ma mai gandesc, sau chiar pana la primavara.
 
O vinit. High quality packaging! Bruh...
Also, nu mi-or mai cerut bani. Also also, pare folosită.
 

Attachments

  • 370206895_3715895418656028_6105340447812413586_n.jpg
    370206895_3715895418656028_6105340447812413586_n.jpg
    136.1 KB · Views: 22
Mda, eu pentru bare de nul cred că o să trec pe https://www.electrice-online.ro/bloc-distribuție-edbc-1x25-13x2-5-n.html - firul intră vertical în drăcie și se prinde cu cleme acționate de o sculă (chestia de plastic de deasupra). Așa nu mai contează unde o pui în tablou și nu mai ocupă loc firele lateral.
Am gasit o solutie destul de eleganta si chiar mai ieftina, in special pentru ce imi trebuia mie: Hager + suport, sub 40 de lei setul. Nu cred ca e la fel de compact ca ETI, ca latime, dar a incaput. Si am mai gasit si niste busbar Hager foarte ieftine, vreo 12 lei bucata pentru 13 module, si foarte compacte - asta a fost motivul pentru care am luat 2 buc sa vad cum sunt. E vorba de chestiile alea maronii si subtiri care ies din diferentialele din dreapta.
 

Attachments

  • PXL_20231222_170525655.jpg
    PXL_20231222_170525655.jpg
    274.8 KB · Views: 14
Back
Top