Home automation

Discussion in 'Gadget-uri și electronice' started by ipman, May 6, 2016.

 1. ipman

  ipman Membru Senior

  Sunt (si) unele pentru CA. A mea se pare ca este pentru CA-230V.
  Se pare ca detectorul aplica un impuls scurt care actioneaza electromagnetul pana intr-un punct in care este tinut blocat de un bolt si necesita repornirea manuala.
  Zilele astea imi fac timp sa disec pe cat posibil cablajul detectorului sa vad traseele, daca s-o putea.
   
 2. Quark

  Quark zis şi Brucan Sugar daddy

  Mai bine cauti pe net o documentatie de la el, ceva... Piratii aia care ti l-au vandut au disparut? :frown:
   
 3. ipman

  ipman Membru Senior

 4. Quark

  Quark zis şi Brucan Sugar daddy

  Pai nu numai ca ai tel. asistenta tehnica, dar zice clar ca are iesire pe releu, atat contacte NO cat si NC. Probabil are si o iesire comuna. Deci il poti cupla la orice electrovalva daca pui alimentare separata.
  Eu nu as lucra cu 220Vac pe teava de gaze nici mort. :tongue:
   
 5. ipman

  ipman Membru Senior

  Pai daca e NO, atunci nu vei avea CA langa teava de gaze in afara momentului declansarii. Dar si daca nu ai ... nu se inchide.
  Cei care au vandut-o n-au legat-o si mi-au zis doar ca e normal deschisa, nimic altceva. Dar deh ... nu sunt genii, n-ai ce sa le ceri.
   
 6. puterfixer

  puterfixer Administrator Sugar daddy

  Dezgrop thread-ul fiindcă sunt fericitul câștigător al rolului de consultant pentru implementarea unui sistem de home automation / smart home în casa soră-mii.

  Cum casa veche de vreo 50 de ani a fost decopertată până la pereții goi („la roșu”) pentru a fi complet reconstruită cu materiale și standarde moderne de izolație și eficiență energetică, suntem în situația fericită de a putea cabla tot ce vrem. Nu costă cablul cât costă ora electricianului, dar asta e altă poveste. :biggrin:

  De ce e asta relevant? Fiindcă sistemele de home automation sunt wired și wireless, cele wireless fiind evident preferate pentru retrofitting-ul unei case existente unde nu mai poți trage cabluri. Însă wireless-ul are niște probleme pe care varianta cablată teoretic nu le are, ceea ce e un risc și în cazul meu: chiar și cu niște actori care fac rețea wireless de tip mesh, tot am dubii că va funcționa totul impecabil când casa are subsol, parter, etaj și mansardă, cu planșee de beton armat între ele. Și nu e nimic mai enervant decât să dai 10.000+€ pe un sistem wireless pentru ca apoi să apeși pe un buton și să nu se aprindă lumina.

  Un sistem de home automation e compus din:
  • senzori sau agenți - întrerupătoare/butoane, senzori de lumină, senzori de mișcare, senzori de fum, senzori de ploaie, senzori de geamuri, etc.
  • actori - comutatoarele electrice care acționează electric becuri, motoare, uși, etc.
  • surse de alimentare, interfețe spre alte sisteme (inclusiv IP networking)
  • inteligența: software-ul prin care să se programeze ce triggeri produc ce acțiune - de exemplu, termostatul comandă deschiderea robinetului la calorifer, dar numai dacă geamurile sunt închise.
  Pe wireless avem protocoale deschise și protocoale proprietare, iar asta influențează disponibilitatea de periferice. Printre opțiunile cele mai ok ar fi Z-Wave (mesh, ușor de programat, destulă varietate) și HomeMatic (proprietar, dar paleta de senzori și actori e printre cele mai bogate pe care le-am văzut). Începe încet-încet să se diversifice și varianta DECT - routerele DSL mai noi FritzBox pot conecta pe DECT nu doar telefoane fără fir ci și senzori/actori (termostat pe calorifer, întrerupătoare pentru prize), routerul devine și centrala home automation iar aplicația de control FritzBox devine terminalul pentru vizualizare/control de la distanță. Dar oferta e compusă doar din vreo 5 periferice momentan.

  Pe wired se poate folosi:
  • o rețea cu cablu serial RS485 pe care se înșiră toți senzorii și agenții, cu terminatoare la capete, deci trebuie să fie o buclă care trece prin toată casa (sau mai multe, cu niște bridge-uri între ele), destul de complicat; pe de altă parte, senzorii și actorii sunt oarecum ieftini;
  • o rețea KNX (fostul EIB) de tip stea/arbore, e standard deschis cu peste 1000 de producători, însă se folosește mai mult la nivel comercial, senzorii/actorii sunt mai scumpi iar softul de configurare e 1000€ licența;
  • rețeaua LAN - nici n-am văzut foarte multe opțiuni aici, ce am văzut sunt scumpe, și așa am impresia că nu e nimic securizat.

  Cerințele cazului meu:
  • control pentru încălzire în pardoseală, cu termostate cu ecran LCD, senzori de geamuri deschise și electrovalve la distribuția agentului de încălzire în pardoseală;
  • control pentru iluminat, fără senzori de mișcare și fără dimmere, ci doar întrerupătoare de comandă on-off în toate camerele din casă;
  • control pentru jaluzelele electrice, fără senzori de vânt/ploaie, ci doar comandă up/down și înclinare a lamelelor;
  • obligatoriu cerința legală de a avea senzori de fum în toate camerele de dormit și holuri, care să fie integrați într-un sistem centralizat de alertă, nu doar să bipăie singuri în pivniță;
  • interfață de vizualizare și comandă spre un touchscreen central, spre smartphone-uri (dar fără vreun furnizor cloud care să îmi ceară abonament și să nu știu ce face în rețeaua mea), spre Alexa (Amazon Echo).
  Am eliminat din cerințe integrarea unui sistem de interfon (ni s-a propus un videointerfon over IP care trecea de 1200€), sistemul de supraveghere video, sistemul de alarmă.

  Un Fritz de la o firmă specializată a văzut casa, a făcut o listă și a scos o ofertă de 10k€ pentru un sistem integral wireless pe sistem HomeMatic care integrează și interfonul, și include și un abonament de 80€/an pentru portalul lor web și aplicația pe mobil. Oferta pentru supravegherea video a fost atât de umflată cu chestii inutile (camere PTZ și rezoluții mari) încât am tăiat-o cu totul și o s-o instalez eu la circa 20% din propunere. :biggrin: Din restul ofertei am tăiat chestii și le-am temporizat:
  • încălzirea în pardoseală poate fi făcută pe wireless-ul HomeMatic, că acolo nu e chiar problemă dacă electrovalva cuplează acum sau peste 30 de secunde când termostatul trimite iar telegrama radio;
  • iluminarea și jaluzelele electrice e posibil să le facem clasic (fără integrare în smart home) sau pe KNX - electricianul a cablat toată casa, doar că acum se plânge că nu mai are loc în doze pentru nimic :biggrin:
  • senzorii de fum sunt momentan o problemă: pe HomeMatic au review-uri foarte proaste cum că pornesc de-a pixu' și trebuie opriți manual fiecare, că bateria neamovibilă care ar trebui să țină 10 ani de fapt a murit după 7 luni, de-astea; senzorii integrabili în KNX mă scot la peste 100€ bucata, ori vreo 10 bucăți, ouch; mai sunt și alte sisteme radio proprietare (gen Bosch), mai trebuie să sap.
  Partea cea mai simpatică din toate astea e că rețelele HomeMatic (printr-o interfață spre LAN) și KNX (printr-o interfață proprietară) vor fi coordonate de un Raspberry Pi cu o distribuție specială, care va permite și vizualizarea statusului de pe o tabletă pe post de ecran de control, sau smartphone-uri.

  Va urma :smile:
   
 7. ipman

  ipman Membru Senior

  Interesant. Dar ai grija mare, e foarte posibil sa scapi din vedere multe.
   
 8. puterfixer

  puterfixer Administrator Sugar daddy

  Azi noapte am stat până la 2 ca să citesc diverse, tocmai ca să-mi scape cât mai puține. O să fac o probă la openHAB pe un RPi care stă degeaba, dar mai întâi să vină hat-ul cu interfața directă spre KNX.

  KNX ăsta e un protocol serial la 9600 baud cu collision detection între elemente programate cu propriile adrese (pentru asta e softul ăla super scump). De ce să dau 160€ pe o interfață KNX-Ethernet sau ceva mai puțin pe una KNX-USB, care ambele emulează un port serial, când pot folosi direct o interfață serială pe RPi la vreo 80€. Sau 600€ pe un "server" embedded, când un openHAB sau knxd pe un RPi face mai multe, mai flexibil și cu securitate mai bună. Chiar mă gândesc dacă are sens să iau și "centrala" HomeMatic, care de fapt e doar o interfață spre Ethernet, fiindcă actorii oricum comunică direct între ei, odată regulile logice definite, iar pentru control centralizat mai pot lua un hat pentru RPi cu interfață wireless și openHAB vede instant și rețeaua aia.

  [le] knxd rulează sub Windows. Pentru RPi trebuie Raspian + openHAB sau direct openHABian. Pe RPi3 trebuie dezactivat bluștuțul pentru ca portul serial de pe HAT-ul cu interfața KNX să preia /dev/ttys0 și nu altă bălărie. Pot înlocui și centrala HomeMatic ccu2 sau ccu3 cu un RPi cu ub HAT cu interfață radio, daaaar trebuie să fie un alt RPi decât cel cu openHAB fiindcă rulează propria distribuție cu ceva software publicat de eQ-3 (producătorul HomeMatic).

  În altă ordine de idei, am reușit să dau de niște butoane de perete pe KNX sub 60€ bucata :biggrin: Trebuie să fac inventar câte trebuie pentru lumini și câte pentru jaluzele, că sigur va fi mai ieftin să iau un singur comutator cu 2-3 canale (4-6 taste).
   
  Last edited: Jun 27, 2018
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice