Alarmă: centralele
ROEL Cerber, foarte ok și destul de accesibile. Am avut C51 cu comunicator de telefon fix; dacă era după mine, luam un C31 cu telecomenzi radio cu cod săritor, mai comode decât cu keypad. Altfel, dacă vrei neapărat brand străin, Paradox sau DSC, caută kit-uri cu tot ce trebuie. Wired e sfânt.
Comanda luminilor: comutatoare/dimmere cu comandă radio, în variantele ce se bagă în priză sau se montează în perete în loc de întrerupător sau chiar și în dulia becului, cu telecomenzi simple sau programabile (timer on/off pe zi, pe oră, ce vrei). Am găsit în Hornbach inițial, Techno-nuștiuce. Comutatoarele au selector mecanic, 4 grupe de consumatori (A, B, C, D) și fiecare grupă cu 4 canale. Poți lua și doar comutatoarele/dimmerele separat de la chinezi și-ți faci tu emițătorul cu un Arduino, programabil pe net sau dintr-o aplicație pe smartphone, de-astea
Eventual aici te interesezi un pic și de alt fel de senzori și comenzi (temperatură, ploaie, comandă robineți sau jaluzele electrice) ca să ajungi la smart home.
Supraveghere: Dahua HDCIV, transmisiune HD (720 sau chiar 1080) pe cablu coax. Trebuie să iei DVR și camere HDCIV; DVR-ul poate fi backwards compatible cu camere SD, dar nu merită. Camerele SD sunt scumpe, ultimele găsite acum sunt pe la 400 lei și în aceleași „performanțe” clasice de 420 linii, pe când alea HD 720 luate au fost 130 lei bucata și asta varianta cu carcasă metalică waterproof pentru exterior, cu iluminator și comutator mecanic pentru filtrul IR. La kit posibil să fie mai convenabil. DVR-urile hibrid pot funcționa și cu camere IP. Seria 4000 e mai vechiuță dar ok, seria 5000 e ceva mai avansată. DVR 720p: HCVR4108HS-S2 e vreo 500 lei pentru 8 camere, HCVR5108H-S2 e vreo 560. Camere: HAC-HFW1000R (carcasă plastic) e 99 lei, HAC-HFW1000RM (carcasă metalică) e 125 lei. Cablu RG59 cu alimentare iei la colac de 100m, mufe RG59 crimp și crimpere găsești pe Maica Domnului, mai trebuie doar un hard disc WD Purple și o sursă - ideală una cu mai multe canale protejate de siguranțe și cu back-up pe acumulator. Pentru distanțe mai lungi iei balunuri și cablu UTP, dar va trebui să rezolvi alimentarea la camere de undeva din apropiere, și tot cu back-up de baterie - poate deveni costisitor. Am cumpărat, montat și configurat un sistem din ăsta acum câteva săptămâni, te pot ajuta cu scule și altele. Detecție de mișcare pe regiuni din imagine, mascare a unei bucăți din imagine, alertă pe mail cu poză, ehei... Ca idee, 3 camere ce au înregistrat non-stop timp de 2 săptămâni în 720p (motion detection prost configurat, au mers 24/7), au ocupat aproape 200 GB de înregistrări h.264. După configurarea corectă a motion detection, mă aștept ca următorii 200 GB să fie umpluți în 6 luni. Un disc de 2 TB va ieși din garanție înainte să apuce să facă overwrite.
Dacă vrei ca DVR-ul să se integreze cumva cu un sistem de alarmă, caută acele modele de DVR care au și interfețe pentru așa ceva, nu doar pentru comanda PTZ. Dar de integrare va trebui să te chinui tu un pic să le faci să conlucreze. Next level ar fi un sistem gata gândit să fie pontaj/acces/supraveghere, da' acolo intri în alt buget.