Home automation

ipman

Membru Senior
Intrucat sunt la capitolul renovare si modificare a casei, sunt interesat de urmatoarele dracii care ne fac viata mai usoara/ieftina:
Termostate pentru calorifere/centrala termica.
Alarma (pentru apartament/casa).
Comanda luminilor (mai mult decat un intrerupator, desigur).
Camere de supraveghere/interfoane/dracii de acces.

Pe moment caut despre termostate (pentru calorifere). Aici tehnologia a evoluat, sunt acum digitele si programabile. Spre exemplu Honeywell Thera Pro HR90 imi pare interesant, are cineva experiente cu asa ceva?

Si tot in cercetare este un filtru de apa. Din cel pentru impuritati, cu autocuratare. Experiente?
 
Pentru controlul temperaturii ti-as recomanda sa te uiti la http://getconnected.honeywell.com/en/evohome. Adica HR92 + alte chestii care in colaborare iti ofera zonarea temperaturii si acces de la distanta. Asteapta-te la un pret piperat. Alternativ, HR90 in dormitoare in colaborare cu un termostat in zona de living (nu poti sa pui hr90 pe toate caloriferele ca daca se inchid toate, n-are ce-ti inchide centrala).
Pe partea de filtrare tot Honeywell ar trebui sa fie tatici.
 
In cazul in care toate termostatele se inchid simultan, distribuitorul trece in bypass, centralei ii va veni inapoi apa la temperatura la care pleaca si se inchide singura, nu-i nimic grav.
Sigur, vorbim de centrale moderne.
HR90 isi masoara temperatura fie local la calorifer, fie cu senzor remote, nu vad ce as folosi HR92 cand cu HR90 faci acelasi lucru, dar distribuit. Corecteaza-ma daca gresesc.
 
N-ai de ce daca nu ai EvoKit, absolut. HR90 este gandit sa functioneze independent (+/- senzor), iar HR92 cu EvoKit. Sper ca nu-mi aduc eu aminte gresit...
Dar de pornit ce-ti porneste centrala daca se inchide asa cum zici tu?
 
La un moment dat unul dintre termostate se va deschide (pentru ca scade temperatura) si circuitul se va intregi prin acel calorifer, in centrala va veni lichid cu temperatura mai mica decat este setata centrala, asa ca se va apuca sa incalzeasca.
 
Si pe mine ma intereseaza subiectul, din alte motive (centrala shared cu un singur termostat, ca asa stie centrala; oriunde ai pune termostatul e ori prea cald, ori prea frig in alte parti), dar din pacat nu am avut timpul si energia sa studiez; ce am vazut la un moment dat (Google Nest, de pilda) era cam scump si cam riscant, asa ca nu m-am bagat.
 
Alarmă: centralele ROEL Cerber, foarte ok și destul de accesibile. Am avut C51 cu comunicator de telefon fix; dacă era după mine, luam un C31 cu telecomenzi radio cu cod săritor, mai comode decât cu keypad. Altfel, dacă vrei neapărat brand străin, Paradox sau DSC, caută kit-uri cu tot ce trebuie. Wired e sfânt.

Comanda luminilor: comutatoare/dimmere cu comandă radio, în variantele ce se bagă în priză sau se montează în perete în loc de întrerupător sau chiar și în dulia becului, cu telecomenzi simple sau programabile (timer on/off pe zi, pe oră, ce vrei). Am găsit în Hornbach inițial, Techno-nuștiuce. Comutatoarele au selector mecanic, 4 grupe de consumatori (A, B, C, D) și fiecare grupă cu 4 canale. Poți lua și doar comutatoarele/dimmerele separat de la chinezi și-ți faci tu emițătorul cu un Arduino, programabil pe net sau dintr-o aplicație pe smartphone, de-astea :) Eventual aici te interesezi un pic și de alt fel de senzori și comenzi (temperatură, ploaie, comandă robineți sau jaluzele electrice) ca să ajungi la smart home.

Supraveghere: Dahua HDCIV, transmisiune HD (720 sau chiar 1080) pe cablu coax. Trebuie să iei DVR și camere HDCIV; DVR-ul poate fi backwards compatible cu camere SD, dar nu merită. Camerele SD sunt scumpe, ultimele găsite acum sunt pe la 400 lei și în aceleași „performanțe” clasice de 420 linii, pe când alea HD 720 luate au fost 130 lei bucata și asta varianta cu carcasă metalică waterproof pentru exterior, cu iluminator și comutator mecanic pentru filtrul IR. La kit posibil să fie mai convenabil. DVR-urile hibrid pot funcționa și cu camere IP. Seria 4000 e mai vechiuță dar ok, seria 5000 e ceva mai avansată. DVR 720p: HCVR4108HS-S2 e vreo 500 lei pentru 8 camere, HCVR5108H-S2 e vreo 560. Camere: HAC-HFW1000R (carcasă plastic) e 99 lei, HAC-HFW1000RM (carcasă metalică) e 125 lei. Cablu RG59 cu alimentare iei la colac de 100m, mufe RG59 crimp și crimpere găsești pe Maica Domnului, mai trebuie doar un hard disc WD Purple și o sursă - ideală una cu mai multe canale protejate de siguranțe și cu back-up pe acumulator. Pentru distanțe mai lungi iei balunuri și cablu UTP, dar va trebui să rezolvi alimentarea la camere de undeva din apropiere, și tot cu back-up de baterie - poate deveni costisitor. Am cumpărat, montat și configurat un sistem din ăsta acum câteva săptămâni, te pot ajuta cu scule și altele. Detecție de mișcare pe regiuni din imagine, mascare a unei bucăți din imagine, alertă pe mail cu poză, ehei... Ca idee, 3 camere ce au înregistrat non-stop timp de 2 săptămâni în 720p (motion detection prost configurat, au mers 24/7), au ocupat aproape 200 GB de înregistrări h.264. După configurarea corectă a motion detection, mă aștept ca următorii 200 GB să fie umpluți în 6 luni. Un disc de 2 TB va ieși din garanție înainte să apuce să facă overwrite.

Dacă vrei ca DVR-ul să se integreze cumva cu un sistem de alarmă, caută acele modele de DVR care au și interfețe pentru așa ceva, nu doar pentru comanda PTZ. Dar de integrare va trebui să te chinui tu un pic să le faci să conlucreze. Next level ar fi un sistem gata gândit să fie pontaj/acces/supraveghere, da' acolo intri în alt buget.
 
Si mie mi-a placut sistemul de la Paradox. As vrea sa-l cuplez prin toata cladirea, senzorii wireless sunt cam un must, sunt distante mari si prea multi pereti de gaurit. Adica va servi 3 nivele de cladire, fiecare 90mp, plus curtea, fiecare nivel avand alt proprietar. M-am gandit si la cabluri, dar costurile si munca erau excesiv de mari.
DVR-ul e next level dupa termo/hidro, alarma, etc. Dar multumesc de sfaturi, sunt foarte bune.

AdrianB1 asta este sistemul "descentralizat" pe care mintea mea de inginer l-a conceput. Dar e drept, la mine in casa sunt 3 circuite independente, doua duc in zona de locuit si unul in zona de anexe (baie de serviciu, bucatarie, loc de luat masa).
 
Cu alarma e ok, cu supravegherea e ok. Cu restul de tevi, fire si automatizari intervine si aspectul legal in cazul in care iti faci asigurare facultativa la casa si dintr-un scurtcircuit se produce "evenimentul". Asiguratorul (care face si pe dracu'n patru ca sa nu plateasca) te intreaba cine a montat firul ala si iti cere factura lucrarii. Not funny.
 
De-asta ma gandesc la automatizarile termo ca sunt alimentate de baterii. Si senzorii wireless pentru alarma la fel.
Nu mai zic ca in cofretul electric am disjunctoare diferentiale, pentru bucatarie este de tip A, deci mai bine de atat nu se poate, este sensibil si la curent continuu si alternativ.
 
Q, dar echipamentele astea le instalezi pentru tine sau pentru asigurator? Că dacă contractul de asigurare nu cere instalație cu montaj autorizat, nu văd ce treabă au cu ce-ți pui tu prin casă.
 
Eu spun ce mi-a zis si mie brokerul de asigurari. Din asta traieste deci o fi in tema. Oricum daca iti montezi singur alarma, in niciun caz sa nu bifezi in formular ca ai alarma. In caz de spargere nu te despagubeste nimeni, pe motiv de instalare neautorizata. Sunt niste caini, asta e. Totul e ca noi sa fim informati si sa avem raspunsurile pregatite dinainte.
 
Termostatul si-a intrat in paine datorita vremii de afara. Adica Honeywell TheraPro HR90.
Pe scurt: face treaba buna, dar termometrul masoara cu precizie de jumate de grad celsius si cam supraestimeaza temperatura. Voi incerca si un senzor extern de temperatura, care are un pret cam nesimtit pe principiul accesoriile sunt mai scumpe decat produsul.
In curand vine si termostatul modulator pentru centrala si nu am apucat sa montez senzorul de temperatura exterioara pentru centrala termica in condensatie. Dar datorita vremii placute de afara am o reticenta in a sta pe scara la 5.5m inaltime pe peretele cladirii ...
 
Termostat modulator? Adicatelea care ii este motul fata de unul "mai de toate zilele"? Am dat eu de "termostat cu senzor modulator" dupa googluiala, dar tot nu ma prind care ii e spilul.
 
Adică nu e termostat on/off și centrală care bagă apă fierbinte sau deloc prin instalație, ci termostat și centrală care comunică digital printr-un protocol standard. Termostatul poate cere centralei să modifice temperatura agentului de încălzire (nu e temperatură fixă), pentru a obține o temperatură constantă în cameră.
 
Da, zice bine puterfixer
Pe scurt, are un senzor de temperatura in camera care-i comanda centralei temperatura maxima pana ajunge aproape de temperatura setata, apoi comanda centralei sa scada cantitatea de gaz, respectiv puterea calorica pana cand reuseste sa mentina constanta temperatura din camera.
Sau altfel spus, nu mai reglezi tu cu mana de la centrala temperatura agentului termic.
 
A venit si telecomanda-termostat.
Pe scurt, face si afiseaza mult mai multe decat centrala.
Acum sunt la momentul de documentare despre parametrii pe care-i pot afla: temperatura tur-retur, temperatura interioara/exterioara, coficienti termici si multe altele ... dar asa-mi aduc aminte de termodinamica.
Am montat totul singur, se leaga doua fire pentru proba de temperatura externa si doua pentru partea fixa a telecomenzii fara fir, apoi se decupleaza un strap (care probabil activeaza-dezactiveaza ceva intern).

Inca ceva: am gasit la bornele senzorului de gaz catre vana legata intre NC si NO, in mod normal trebuie sa fie fie intre NC si COM, fie intre NO si COM. Pe vana nu gasesc nimic ...

Daca a mai facut cineva inginerii de-astea, apreciez sfaturile.
 
Last edited:
Pai cel care ti l-a montat ti-a facut un bine - nu-ti mai activa releul. Sa vezi ce bine e cand iti intrerupe gazul la 5 minute cind il taie capul de acum incolo :biggrin:
P.S. Daca pana acum aveai gaz, inseamna ca trebuie legat corect intre COM si NO.
 
Am primit intre timp pe alt forum o recomandare complicata cum ca faza se leaga la COM. Ceea ce dupa electronica mea mi se pare extrem de ciudat. Mai caut.
Una peste alta, da, este normal deschisa, deci pana nu apare tensiune la borne (din partea detectorului) nu se intampla nimic.
 
La mine electrovalva e de tip NO si e actionata in curent continuu, avand bornele marcate cu + si -. Din cate am inteles, mai difera tensiunile de functionare. La mine e pe 12V. Nu inteleg la ce faza te referi...

LE: poate te ajuta cu ceva:
 

Attachments

  • Scan-160906-0004.jpg
    Scan-160906-0004.jpg
    178.6 KB · Views: 34
Back
Top