HDD extern - probleme

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Vă salut, cu respect şi vă urez un cald LMA!
Am un HDD extern, pe USB, numit A-data SH-93, de 300 GB, ocazie cu care nu recomand nimănui această firmă. La vremea când l-am cumpărat (să fie vreo 3 ani) de la PC Garage, avea reviewuri bune. Mai ieri, am dorit să mai scriu una-alta pe el. Trebuie să spun că viteza de scriere e foarte mică, încă de la început a fost aşa. Însă ieri, după ce am scris vreo două fişiere mai mari (cca. 2-300 MB), am încercat să scriu şi unul cu foto. A-nţepenit dunga ce arăta progresul transferului, Explorerul arăta "Not responding"... L-am lăsat câteva minute bune, apoi am scos cablul din USB, fără "safe removing" din traybar. L-am branşat din nou la USB, şi-mi cerea "Format". I-am mai scos o dată cablul din USB şi de-atunci LED-ul tot clipeşte, dar să văd ce-i pe HDD, neam! Interesant e că în traybar îl vede ca A-data SH-93, în Explorer apare un Local disk (înainte apărea A-data SH-93), însă nimic nu se întâmplă. Ce-i de făcut. Datele de pe el nu sunt (foarte) critice: erau ceva filme, recuperabile în alt fel, ceva foto (poate ele ar necesita recuperare)... Chestiunea e că nu-l mai pot accesa, măcar să-l formatez... Ce-i de făcut?
Mulţumiri anticipat!


PS: uitai să spun că am tot dat vina pe cablul cu care a venit HDD-ul, dar l-am tot schimbat, chiar alaltăieri i-am luat un hama ecranat, scurt.
 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Location
/dev/null
Il desfaci si conectezi hard-ul direct in calculator. In felul asta scapi si de viteza mica de transfer si poti sa recuperezi datele.
 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Location
/dev/null
Scoti hard-ul din carcasa aia externa si il conectezi la calculator direct.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Probabil cu un bomfaier/dremel ai cele mai multe șanse. Eu aș începe de pe lângă mufa USB, că acolo sigur nu e HDD-ul, și-s șanse mari ca la capătul ăla să fie doar PCB-ul controller-ului și mufa SATA, adică nimic irecuperabil.

LE: Ăștia au reușit, după cum arată se desface cauciucul de deasupra și dai de șuruburi.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Deci, să-nţeleg că pe USB nu-l pot "reanima"?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Și dacă ai reuși să-l bagi de 50 de ori în USB și să ți-l vadă într-unul din cazuri, tot n-ar fi ok. Singura operație pe care aș face-o în cazul în care prin minune ți-l recunoaște ar fi să copiezi datele de pe el, și după aia să-l scoți din rack-ul USB, pentru că e clar că nu mai e de încredere ceva - ori controller-ul USB, ori hdd-ul.

Majoritatea rack-urilor USB2 merg cam cu 20MB/s secvențial și timp de acces nasol, dacă hdd-ul încă mai merge și îl vrei extern caută un rack cu USB3 (bine, dacă ai și mufele necesare).

LE: altă idee ar fi să încerci pe alt PC (preferabil desktop), e posibil să meargă dacă USB-ul îi oferă ceva mai mult curent. Încearcă să-l asculți când îl bagi în USB, să vezi dacă hdd-ul ajunge la un rpm constant sau se tot inițializează (semn de curent prea puțin sau hdd bușit).
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Ceva de genul ăsta?

Se alimentează, că toarce liniștit și-i simt vibrațiile. O să-ncerc să-l operez și să cumpăr un rack d-ăla. Mă întreb care e compatibil cu HDD-ul, dimensional vorbind, că în rest nu cred să fie probleme.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Da, alea-s rack-urile, dar nu da 100 de lei pe unul, că la 200 de lei iei un HDD de minim 500GB cu tot cu carcasă și USB3. Întâi verifică hdd-ul, că degeaba cumperi rack dacă e bușit hdd-ul. Așa vezi și ce HDD e și dacă merită USB3 (HDD-urile mici+vechi și de 5400rpm nu bat recorduri de viteză nici legate pe SATA).
 
Last edited:

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
E un Samsung cu 5400 rpm. Să vedem poimâine ce și cum. Mâine e program de duminică. :hihi:
Mulțumiri, domnilor!

PS: s-a desfăcut ușor drăcovenia.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Sincer nu m-aș complica cu un rack USB, exact ce-a spus Miahi, nu merită. Pune HDDul într-un PC și lasă-l acolo pentru stocare :smile:
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Păi, deocamdată am destul spațiu pe HDD-uri, îmi trebuie și ceva mobil, mai ales când voi începe capturile astro. Să văd dacă-i funcțional, apoi comand o drăcie de-aia.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
E simplu să dai sfaturi pe banii altora. :wink: Mi-aș lua...

Am încercat să văd dacă mai e bună drăcia, dar a apărut o mică problemă. Am preluat panglicile SATA de la DVDRW și nu mai bootează de pe HDD-ul Desktopului (un WD). Le vede pe ambele HDD-uri (WD și Samsung-inculpatul) în boot menu, pe Samsung la SATA0, iar pe WD la SATA1. WTF, trebuie setat ca la IDE Master și Slave? :emo:
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Păi, BIOS-ul e setat cu WD first boot device și nu bootează complet. La ecranul cu sigla W7 se oprește... și așa rămâne. Cum scot drăcovenia de Samsung și las doar WD, tutt'OK. Plus că are un lag înainte de a începe boot-area neterminată. Apare cursorul tip DOS și clipește secunde bune, lucru pe care nu-l face când e WD solo.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Atunci problema este de la HDDul Samsung. Dacă placa suportă hot plug poți încerca să bootezi sistemul apoi să conectezi HDDul Samsung și să vezi ce lucri de-acolo.

Sigur nu mută de nebun pe IDE din AHCI sau chestii de genul?
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
O să mai încerc o dată.

La fel. Se împotmolește la startup screen de la W7. E pe AHCI.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Să-l ia naiba! Am pus interfața la loc, l-am cuplat pe USB și i-am dat "Format" până n-am mai putut. Ba că nu se poate citi discul, ba că nu poate formata, până la urmă a mers un Quick format. Am scris apoi vreo 20 GB pe el și i-a scris relativ rapid, în vreo 8-9 minute. Chestia e că mi-l vede doar ca Local disk, fără denumirea lui A-data SH-93, probabil va trebui să scriu eu asta. Acum e într-un format complet, mai are vreo oră, cred. Dacă văd că face iar figurație, încerc metoda Seatools. Cred c-o s-o încerc oricum.
 
Top Bottom