Hard disc cu manifestări ciudate

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
How is this possible... Am un hard disc Seagate green de 2 TB. Îl conectez prin eSATA sau SATA și BIOS-ul nu-l vede, ba chiar înțepenește vreo 30 secunde la bootare. În Windows, la Safely Remove nu apare. Nici softul de diagnostic de la Seagate nu-l identifică. Dar apare în Device Manager, în Disk Management, și chiar îl pot partiționa și formata. Pe USB, la fel: nu e diagnosticabil și ejectabil, dar e utilizabil. WTF?

A sosit rândul meu.
HDD Western Digital, 500 GB. Îl văd în Windows, copiez, formatez, etc. E vizibil şi din Hiren's Boot DVD, cu Acronis whatever-it's-called, ba chiar am clonat un HDD Samsung pe el.
Dar în BIOS nu e vizibil, şi trebuie să-l fac boot drive, dar BIOS-ul spune că în mufa aia SATA nu e nimic.
Intel Rapid Storage Tachnology îl vede perfect:

WD500.png

La fel şi CrystalDiskInfo:

WD500CDI.png

So what's the deal?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Ai updatat BIOS-ul la ultima versiune (18)? Eu am avut cam aceleași probleme când aveam versiunea veche (placa a venit cu v 9 parcă). Nu apărea în BIOS dar totuși boota de pe el dacă era lăsat singur în sistem.

Vezi că poți seta modalitatea de alegere a boot device-urilor (UEFI vs BIOS), încearcă cu ambele.

LE: M-am uitat acum la mine în setări, verifică Boot Mode Selection (UEFI and Legacy/Legacy only/UEFI only) și Hard drive BBS priorities, să vezi dacă acolo apare HDD-ul. E posibil și ca HDD-ul să aibă o inițializare mai lentă și de-aia să nu fie detectat.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Ok, am făcut următoarele:

1. Update BIOS de la F17 la F18, restart, am intrat în BIOS, HDD detectat, îl pun ca primary la boot, intru şi prin alte meniuri, setez diverse (gen fans pe Silent mode, etc, nimic legat de ATA), save and exit, bootează de pe... HDD-ul temporar. WTF.
2. Restart, intru în BIOS, canci, nu vedea HDD-ul WD. SATA port 2 - empty. Dau Load Optimized Defaults, save, intru iar în BIOS, vede HDD-ul, mă duc în Hard Drive BBS Priorities, pun WD-ul primul în listă, ies din meniu, mă uit în Boot Option Priorities, nu era acolo. W T F!!!
3. Mă duc în Boot Override, acolo este vizibil, dau enter pe el, bootează OK.

Acuma în stadiul ăla sunt; presupun că dacă dau un restart, iar nu-l vede.
Unde e Boot Mode Selection ăla, că eu nu l-am văzut. Sunt mai chior, pare-se...

UPDATE: O chestie interesantă. La cold boot, WD-ul e văzut. Dacă dau Save and Exit în BIOS, nu mai e văzut. Dacă dau Save and Exit şi după aia spamez butonul Pause pe tastatură, aştept vreo 5-10 secunde, atunci îl vede şi bootează de pe el. În concluzie, se pare că miahi are dreptate: HDD-ul iniţializează mai lent şi BIOS-ul îşi bagă picioarele şi nu-l aşteaptă. Damn these fast computers :smile:

O să târâi de el aşa o lună, până vine salariul, să iau un SSD (probabil de 180 GB) şi să scap de problemă. Altă idee n-am...
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,952
Ai o opțiune numită HDD boot delay care face fix asta => încetinește bootarea ca să aibă timp turbatu' să detecteze discul.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Acu' scuze că par retard, dar UNDE DRACU' mai e şi aia?
I-a pus mama naibii să facă un BIOS retard, cu meniuri amestecate.

Nevermind, o găsesc eu. Ca fapt divers, m-am plimbat 10 minute prin BIOS ca să regăsesc locul în care setezi turaţiile ventilatoarelor.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,198
Nu te chinui s-o cauți, că nu există; ți-aș fi zis dacă era atât de simplu :smile:.
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,486
Optiunea aia exista la BIOS-urile mai vechi. Eventual poate gasesti vre-o optiune de genul "Fast boot: Enable/Disable"
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,952
Nu te chinui s-o cauți, că nu există; ți-aș fi zis dacă era atât de simplu :smile:.

Nu există pentru că lolgigabyte probabil, la alte plăci am văzut-o :smile:
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Băi, Neo, dar tu... nevermind, că o să zici iar că-s rău.

Gigabyte says that their BIOS system is completely bespoke, written from the ground up rather than an interface on a licensed system like other competitors. While this introduces a level of infancy to the system compared to others that have been using licensed back ends for a while, it should offer Gigabyte a wider range of maneuverability in terms of what fancy features they can offer.
Sursă.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,952
Păi da, și eu ce ziceam.

"Am rescris BIOSul de la zero și ne pare rău că we fucked up but if we fucked up it's because it's groundbreaking new".

Steve Jobs much? Măcar ăla avea charismă :smile:
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Eu nu cred că au dat-o în bară. La urma urmei, e vorba de un HDD vechi de 6 ani montat pe o placă de bază veche de 3 luni or something. În plus, din cauza "vârstei", s-ar putea să fie mai lent la iniţializare, spin-up and stuff.
 
Top Bottom