Gaming laptop

Mai, eu n-as fi deviat dar nu-mi venea sa spun:
-Eu nu as lua Asus. Nu am avut experiente bune cu nici un Asus care chiar a fost folosit (deci nu doar ocazional) sau care a fost plimbat mai mult. Aici cred ca as numara vreo cateva zeci de Asus-uri in total toate cu probleme de la banale la ciudate sau de-a dreptul tampite pe care le-am mai descris pe forum.
-Ca procesor ar fi fost mai indicat un Penryn (45nm) in loc de Merom. Unele avantaje sunt mai clare (1MB cache in plus, IPC mai mare, voltaj mai mic, temperaturi mai mici), alte avantaje mai putin evidente (SSE4, Shuffle Engine sau Radix 16 care cresc substantial performanta pentru instructiunile SSE2/3/4, VT sau dynamic acceleration).
-Placa vide nVidia :D (asta spusa tot ca minus zilele astea).

Pe partea pozitiva are un pret rezonabil si o configuratie echilibrata cu exceptia RAM-ului de 2GB care se rezolva rapid. Probabil ca ai putea sa folosesti si doar 2GB fara sa simti vreo lipsa. Iar 4GB nu o sa ii umpli eficient niciodata :). Nimic care cere 4GB de RAM nu s-ar simti bine in restul configuratiei.
 
Acumulatorii au un număr limitat de cicli încărcare-descărcare și atât - poți să îi arunci după aceea pentru că deja dau prea puțin curent (nu mor brusc, ci treptat). Nu seamănă cu consumabilul numit "cerneală" care tipărește un anumit număr de pagini? În ambele cazuri numerele sunt aproximative.

Laptopul nu se deteriorează atât de rapid în timp, dacă piesele sunt de calitate poate funcționa și 10-15 ani, dar un acumulator pe acid ține peste 4 ani (fără o scădere serioasă a tensiunii) iar cei Li-Ion sau Li-Polimer mai puțin chiar dacă nu se fac ciclii respectivi. Nici un acumulator nu e făcut să țină "mai mulți ani" decât permite tehnologia, iar forțarea tehnologiei prin lege e o chestie amuzantă.

Cu 1000 de cicli în medie la Li-Ion un sales rep poate consuma un acumulator în mai puțin de un an - știu zeci de oameni care încărcau laptopul de 3-4 ori pe zi și schimbau acumulatorii mai des de un an. Eu dacă ascult radio pe telefon schimb 3-4 baterii pe zi (am 4 baterii identice pe care le car după mine când știu că nu pot încărca telefonul pe drum). Cum poți cere "garanție" de 2 ani pentru așa ceva?

PS. SCViper, cum ar fi dacă prin lege ar fi obligatorie o "garanție" de 2 ani la orice lucrare dentară? E făcută să țină cât mai mulți ani, nu?
 
Hm, nu ma gandisem la sales reps, ci doar la userii de rand. Ar trebui teoretic sa bage o clauza in garantie pentru asa ceva, unde sa faca o diferentiere, dar tocmai pentru ca nu au cum sa verifice baga 6 luni tuturor. Prietena mea are laptopul ala pe jumatate ca mobila si colector de praf, sunt zile in care nici nu-l deschide, ea ce vina are? :)

Cat despre lucrarile dentare sunt medici care acorda garantii, iar eu chiar daca nu o fac pe hartie (adica nu dau acte) o respect moral. Daca-i pica cuiva o plomba dupa un an, sau o punte, sau mai stiu eu ce (din vina mea evident), o inlocuiesc fara discutii si fara sa cer vreun ban. De patit n-am patit-o inca, dar zic si eu :D. Ca idee insa, chiar si lucrarile mediocre tin peste 2 ani in stomatologie, exemplul nu e grozav ales :p
 
Gata, m-am hotarat, il iau pe asta luni cu prima ocazie.

Mai am o singura intrebare: el vine probabil cu un Win7 32 home pre-instalat, e legal sa pun eu un Win7 x64 home pe el?
Sa pun un ultimate 64 stiu ca nu e legal, dar din pura curiozitate ce patesc daca sunt prins? (stupid question, sorry :D)
 
Adrian, de-asta iti spun ca sunt chestii subiective si merita sa le analizeze un om de la OPC, nu un algoritm cu reguli fixe. Evident ca daca te prezinti in 7 luni cu un accu cu 300 de incarcari nu prea ai sorti de izbanda. Dar daca ai un accu pe care l-ai incarcat de 20 de ori, care prezinta bine (nelovit, ars, crapat, etc.) atunci aparent nu are nici un motiv sa dea coltul si intra in scena "protectia consumatorului". Se prea poate sa se avantajeze incorect consumatorul.

Sunt oameni care incearca sa profite de legi si sa obtina avantaje materiale (gen schimbat produsul in ultimile zile ale garantiei ca sa ia unul nou sau tentative de provocare de defecte). Chiar daca tehnic vorbind e justificat ca omul ala sa primeasca alt produs, analiza aia subiectiva spune ca mai bine nu pentru ca nu e corect.

Split cu discutia despre OPC? Macar cu copy posts ca sa nu strice sensul discutiei de aici, daca se pune problema.

SCViper, daca esti prins platesti licenta si amenda. Nu stiu sa iti spun daca poti sa pui licenta de x64. In principiu la OEM nu poti sa faci asta, doar ce scrie pe sticker - daca scrie. Variantele retail parca includ ambele versiuni de OS daca nu ma insel (x86 si x64). Cel putin Ultimate vine cu ambele.
 
Dacă vine doar cu DVD cu WIn 7 Home x86 nu e legal să pui altceva decât dacă e cumpărat retail, dar mai mult de 4 GB de RAM nu cred că suportă laptopul și atunci nu prea ai nevoie de Windows 7 pe 64 de biți.
 
Well, 32bit is dead, long live 64bit. Aceiasi piticei de care vorbeam acum cateva posturi :).
O sa ma interesez/intreb daca pot sa pun aceeasi versiune de 64bit, teoretic ar trebui sa fie legal, iar daca nu e legal e stupid...

Edit: vad pe site la microsoft ca orice versiune vine in ambele variante, atat 32 cat si 64 biti. Ar fi stupid sa nu fie asa si la OEM, dar voi afla maine :).
 
I has teh cheese! I mean laptop. A venit din prima cu x64, am considerat ca placa video mai buna (conform benchmarkurilor) contrabalanseaza procesorul putin mai slab, iar din alte puncte de vedere asta era singurul cu tot ce ma interesa pe mine (grafica, win7, garantie, bla bla). Impresii mai tarziu, dar pana acum sunt foarte pozitive :D
 
Mersi war :D
Intrebare de noob: e vreo problema daca-i scot bateria si-l folosesc fara ea, cu adaptorul? Nu de alta, dar 95% din timp o sa am o priza langa mine...
Bateria cam stiu cum trebuie tinuta, in principiu la 50-60% charge, iar din cand in cand sa o mai folosesc, sa n-o las cu lunile neatinsa (e cu litiu-ion).
 
E ok, Litiul se "duce" la număr de încărcări (adică mulţi cicli de încărcare nu e bine) şi durată de viaţă (îi scade capacitatea continuu de când iese din fabrică, indiferent dacă o foloseşti sau nu). Îi pui cruce (reacţii ireversibile) dacă scade tensiunea sub un prag, adică dacă o laşi descărcată prea mult timp.
 
Yep, asa e, tocmai citeam pe aici despre cum sa prelungesti viata unei baterii cu li-ion. Aparent caldura si descarcarea completa sunt factorii majori. Nici statul la 100% nu-i face asa bine, dar e mai putin nociv decat caldura.
Stocarea se face la 40% power, la temperaturi cat mai joase. Acolo scrie ca la 0 grade dupa un an de stocare la 40% capacitatea e de 98%, pe cand la 40 de grade capacitatea este de 85%. Fun :).
 
Promisesem niste impresii, asa ca iata-le:
Software:
- vine din cutie cu win 7 x64 pre-instalat, la prima pornire se configureaza, cere date, etc., presupun ca e relativ standard chestia. Are o partitie separata hidden cu win 7-ul, presupun pentru recovery.
- vine cu o caruta de soft-uri mai mult sau mai putin enervante de la Asus, un office 2007 30 day trial si un dvd burner (cred, nu l-am folosit). Deasemenea vine cu o alta caruta de jocuri trial instalate. Tot ce am enumerat mai sus (cu exceptia win-ului si a 2-3 softuri) au fost prompt dezinstalate de catre mine dupa prima pornire :D.
- absolut totul merge out-of-the-box, nu mi-a trebuit nici un driver pentru nimic. Yey :).

Hardware:
- ca aspect: imi place - arata bine, tastatura e chiar buna, pad-ul la fel, n-am nici o plangere. Se vad amprentele pe el in draci, dar asta-i viata.
- Jocuri: WoW si EVE ruleaza chiar stabil la rezolutia nativa, pe detalii medium spre high. Altceva n-am testat, dar pentru astea doua l-am luat si e foarte ok. Nu prea imi place cum arata WoW la rezolutia aia, dar nu ma plang nici aici. Laptopul e foarte rece dupa gaming, dar pe frigul asta nu ma mir :D.
- webcam 1.3MP, 4 porturi USB, port hdmi, kensington slots (2), sunetul e chiar ok (altec lansing cica)
- autonomie cam 2 ore, baterie Li-Ion

A fost cam random descrierea, dar in mare cam asta e, sunt foarte multumit de el.
Daca aveti intrebari le raspund cu placere si multumesc tuturor pentru variatele sfaturi :).
 
La laptopul prietenei care era facut pentru windows XP (nu-l avea inclus), a trebuit sa sap dupa drivere de wireless prin variate locuri de pe net, pentru ca nu le-am gasit pe site-ul producatorului. La al meu ma asteptam de la orice, deci de acolo bucuria cand totul a fost ok :D.
 
La Windows 7 e mult mai simplu pentru că se pot pune relativ ușor driveri în Windows Update. La XP dacă aveai un produs care nu avea driver în kit trebuie să îl cauți ca să îl descarci, aici cam orice produs decent e deja disponibil fără să îl mai cauți și gata validat WHQ.
 
In ultimii 2-3 ani a devenit o regula cam la toti producatorii sa includa o partitie de recovery, recovery DVD (sau ambele) cu un kit de windows personalizat, cu toate driverele si o sumedenie de aplicatii incluse.

Pana si MSI Wind-ul meu a venit dotat cu recovery partition si chiar recovery DVD, chestie care mi sa parut ironica dat fiind faptul ca nu e dotat cu o unitate optica. :D
 
Desi mi-s scurt in finante, tare ma bate gandul sa-mi iau un Asus G73JH-TY039D.
Cautat pe net dupa review-uri,insa toate fac regerire la fratelel mai mare dotat cu procesor Core i7-720QM processor 1.6GHz/2.8GHz Turbo Mode, 6MB L3 cache (fata de i5-430M 2.260 GHz 3MB L3 cache) si 8GB RAM (fara de "doar" 4).

M-a atras in primul rand GPU-ul, care este un ATI Mobility Radeon HD 5870, adicatelea unul din cele mai potente GPU-uri in monentul de fata.

De pe net am vazut ca fratelllo mai mare are un bay suplimentar pentru un HDD si tastatura iluminata.
In sensul asta ma poate lamuri cineva daca si modelul de la noi beneficiaza de aceste facilitati?

Credeti ca merita investitia?
Va face aceasta jucarioara fata aplicatiilor de peste 1 .. 2 ani in colo?
 
Financiar e o cheltuiala nerentabila, in 2 ani o sa faca fata aplicatiilor dar un desktop similar (CPU, GPU, RAM etc) costa jumatate din pret. Un computer pentru gaming e intotdeauna o cheltuiala, nu o investitie, asa ca tot ce pot sa faci e sa limitezi pierderile daca tot esti scurt in finante si nu se intrevede nici un boom economic in viitor. Te rasfeti cand ai cu ce, laptop de gaming e inca un rasfat.

Mobility Radeon 5870 e unul din cele mai potente GPU-uri in momentul de fata, peste 1-2 ani va fi doar un GPU cu 1-2 generatii in urma :( Momentele de glorie in acest domeniu sunt tare scurte.

Asta ar fi un raspuns la ultimele 2 intrebari, la prima nu stiu raspunsul.
 
Imho dacă iei un laptop de gaming, pe lângă ce a spus Adrian mai sus, ia ca o alternativă importantă un GPU NVIDIA. Ca să fac o paralelă, 8800GT este o placă video foarte bună chiar și în acest moment, VS concurentele sale de atunci în anumite jocuri, pentru simplul motiv că știe PhysX și CUDA - deci jocuri care suportă PhysX și decodare HD prin CUDA, degrevând procesorul. Prin urmare, dpmdv, sunt mult mai longevive.
 
Back
Top