Detectivu' lu' WiFi

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Avem așa: un Fritz!Box 7590 (top of the line acum vreo 3 ani, între timp a apărut și ediția AX care acum e steaua firmei), care e un router DSL foarte capabil cu WiFi dual band și 4 antene interne, și o gârlă de echipamente WiFi inclusiv un smartphone Motorola/Lenovo moto g7 Power care e doar pe 2,4 GHz.

Toate astea au conviețuit bine mersi de 3-4 ani, până acum vreo două săptămâni când observ că telefonul nu vrea să stea conectat la WiFi, fără ca să se fi făcut vreo schimbare recentă la ceva. Intra într-un ciclu infinit de saved > connecting > authenticating > getting IP address > connected, no internet > saved, făcând asta o dată pe secundă. Curios, chestia asta se întâmpla numai cu acest telefon și numai din dormitor. În log-ul conexiunii WiFi din router nu apărea nimic, deși acolo în mod normal apare fiecare conectare și deconectare.

O fi luat-o razna ceva, mi-am zis, hai să repornesc chestii prin casă. Am restartat telefon, router, tot. Nimic.

Aha! Tre' să fie de la DNS. Am dezactivat pihole și... surpriză, a părut să nu se mai tot deconecteze cât timp pihole era oprit. Dar minunea a ținut poate un sfert de oră, apoi a început să facă iar.

Am scanat spectrul radio să văd dacă s-a aglomerat. Nu, aceleași rețele, aceiași vecini. Doar ca să fiu sigur am pus routerul să-și aleagă canalele cele mai puțin folosite, dar n-a făcut vreo diferență. Dar cum mă holbam la nivelul semnalului, era foarte nehotărât: -68dB, -62dB, -68dB, -62dB, un zig-zag dubios cu latențe asemenea. Hmmm. Mi-a scăpărat o idee și am desfăcut routerul.

Treaba e că mai înainte cu vreo 2-3 săptămâni eram în sufragerie unde-i și routerul și cam toate electronicele astea, când s-a auzit o pocnitură mai puternică decât un balon spart. Dar n-aveam nici un balon umflat, așa că a rămas un mister ce a pușcat... până am desfăcut routerul. Acolo, în zona de alimentare, un magnific condensator electrolitic de 470uF și 10V stătea un pic într-o rână, fiindcă îi explodase fundul. Așa se cam explica de ce niște bobine începuseră cam de pe la explozie să aibă un țiuit ceva mai auzibil.

Am oprit WiFi din router și am pus un access point 802.11n separat, cu care telefonul n-a mai cârcotit nimic. Câteva zile mai târziu a venit și condensatorul electrolitic de schimb (de 16V de data asta) și am făcut swap-ul. Apoi am mai stat un pic cu routerul cu mațele pe-afară ca să ajungă și niște antene externe de 8dB cu RP-SMA și pigtails, pe care tocmai le-am montat. Doar 3 dintre antene, că a patra e lipită pe PCB și are o mufă din aia extrem de mică Murata pentru care Fritz!Box a făcut o obsesie și pentru care nu se găsește nicăieri conector.

Și acum, primele rezultate: semnalul e acum pe la -38dB. Dar când trec de ușa dormitorului și ajunge pe la -60, deși îmi arată semnal puternic, tot se deconectează și începe iar cu conectare-deconectare.

Niciunul din celelalte echipamente WiFi din casă nu are vreo problemă, de la laptopuri la imprimante. Tableta Lenovo care stă în dormitor raportează semnal ceva mai slab dar stă conectată în 5 GHz. Mai pot suspecta ceva interferențe de la iPhone-ul și iMac-ul de serviciu ale soției, care își fac și ele veacul în dormitor, dar zic că au semnal excelent acolo; poate au primit vreun update de iOS care le-a făcut brusc să interfereze cu restul, așa cum Windows 11 H2 update conține un patch ce bușește anumite plăci WiFi? Să se fi fufu ceva în telefon subit?

Peste juma' de an voi schimba casa, și routerul, și AP-urile. La o adică, pot păstra acel AP suplimentar conectat în rețea doar că poate așa telefonul va nimeri din când în când pe el și acolo va sta conectat stabil.

Dar mă râcâie întrebarea: de ce? :smile:

[edit] Mda, nu e doar în dormitor - acolo e doar mai frecvent. Și în baie (5 metri distanță de router) face la fel când îl apucă. Am pornit AP-ul secundar pe același SSID din același loc, să am pace. Weird.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Neo
tcpdump e cam la fel de util în scenariul actual ca și a aștepta în autogară un autobuz de navetiști ca să-i întrebi cât de confortabil a fost drumul, ignorând faptul că cursa a fost anulată fiindcă singurul drum existent e închis circulației.
 
Chiar și dacă aș pune un alt sistem în promiscuous mode ca să capturez tot traficul WiFi din cartier, tot nu mi-ar rezulta un diagnostic care să se transforme în vreo setare fie în router fie în Android și care să rezolve problema. În router pot cel mult să aleg manual canalul radio și să opresc band steering, însă chestii avansate gen beacon interval nu sunt posibile. În Android pot doar să aleg rețeaua WiFi și eventual serverele DNS, și atât. Și oricum nici nu ar trebui să fie nevoie să mă bag în modificarea setărilor, fiindcă fix în aceleași condiții de configurare (setări și firmware) totul a funcționat perfect timp de aproape 4 ani.

Ce s-a schimbat între timp a fost distrugerea explozivă a unui condensator în router, care se pare că a dus și la niște alte consecințe hardware în router. Chiar dacă am înlocuit condensatorul, acele consecințe nu am cum să le identific și să le repar, și continuă să se manifeste. Telefonul în continuare nu are vreo problemă cu AP-ul TP-Link suplimentar, însă are o problemă cu routerul post-explozie.
 
Din toata descrierea cea mai simpla solutie pare a fi un alt router sau AP. Daca tot zici ca urmeaza, lasa-l pe asta sa isi traiasca ultimele zile cat si cum poate.

Mi-a crapat si mie routerul-Wifi Asus si nici macar nu m-am obosit sa vad ce are. Am pus niste AP-uri de genul asta prin casa si l-am dus la reciclat pe ala vechi, viata e prea scurta pentru depanat o chestie care a costat vreo 3-400 de lei acum 5-6 ani si e cu 2-3 generatii de standarde Wifi in urma. Desi lucrez in IT, un router sau AP e commodity item, nu am nici o pasiune sa ma ocup de ele mai mult decat infipt cablul de retea (PoE) in ele.
 
Cred că tocmai a crăpat WiFi-ul din router. El zice că merge, detectează unele AP-uri din jur dar ca emițător de beacon de SSID nu mai e detectat de telefonul mobil decât de la 2-3 metri distanță, și cu semnal foarte foarte foarte slab. Mna, bine că am încercat să-i pun antene suplimentare. Cred că așa va rămâne, pe post de router DSL, cu AP separat, și aia e.
 
Am mai auzit prin diverse parti de wifi arse/degradate pe partea de emisie cand au fost pornite fara antena conectata.
In materie de routere, intodeauna caut ceva cu wifi pe card separat. Cand pot inlocui wifi-ul independent de restul, totul devine mult mai simplu.
 
Idealul meu este să separ interfața WAN, router, switch și AP în echipamente complet separate. Ceea ce voi și face peste vreo juma' de an.

Doar că la conexiunea existentă DSL nu am avut această opțiune (am încercat, aveam routerul meu Mikrotik gata de a fi folosit, și switch, și AP). ISP-ii germani nu îți fac conectarea decât dacă cumperi de la ei și un modem+router DSL agreat de ei, la preț retail și preîncărcat cu configurația lor pentru server de autentificare și ce spanac mai vor, iar asta înseamnă vrând nevrând un Fritz!Box.

De-aia e plină piața second hand de routere absolut noi, de la cine s-a mutat undeva unde n-aveau acoperire de la ISP-ul vechi încât doar să mute și conexiunea și să păstreze routerul vechi, a semnat o conexiune nouă la net la un alt ISP, a trebuit să dea 200€ pe un router nou deși cel vechi era fix la fel de capabil, și acum își recuperează costurile vânzând routerul în plus către unii ca mine la care le-a crăpat routerul și nu vor să plătească chiar preț retail. Stupid, dar asta e.

Bine, pentru maaaaarea majoritate a userilor casnici, un Fritz!Box din ăsta all-in-one este chiar un echipament decent și rezonabil de performant, cu foarte puține bătăi de cap. Userii casnici nici nu-și bat capul să schimbe SSID-ul singuri, cel mult li-l schimbă tehnicianul care îl montează (contra cost, apropo, boierimea/ignoranța se plătește), iar când au nevoie de asistență cu orice dau telefon la ISP și ăia fac remote absolut toate configurațiile necesare prin protocolul TR-069 direct în routerul din casa omului. 200€ e în cazul ăsta un cost foarte rezonabil nu pentru echipament, cât pentru a avea on call pe cineva care să-ți rezolve problemele. Este cel mult un mic impediment financiar când te muți mai des, iar neamțul e totuși suficient de zgârcit cât să se plângă de asta (decât să-și asume că poate mai bine lua routerul în chirie în loc să-l cumpere de la fostul ISP, și atunci l-ar fi putut da înapoi). Doar pentru un grup foarte mic de power users e oarecum o problemă, însă fiindcă piața suferă de vendor lock-in, și protecția consumatorilor nu are forța de a schimba situația asta, power users acceptă să-și pună un Fritz!Box de la ISP și eventual în cascadă propriul router.

Abia anul ăsta am văzut primul ISP care permite „bring your own router” și e pe barba ta dacă e compatibil sau nu. Și probabil nu e: am dat de un programator polonez pe YouTube care a făcut reverse engineering de ce routerul Fritz!Box cu interfață ONT furnizat de ISP voia să se conecteze la internet, dar routerul lui cu altă marcă nu voia și pace, chiar și cu același ONT pe SFP. E din categoria WTF și un indicator clar că ISP-ii fac tot posibilul pentru a condiționa o conexiune de vânzarea scumpă a unui router. Bunch of mofos. Din cauza asta de exemplu nu voi opta pentru un router pentru fibră optică, cu interfața încorporată, care va fi tot un Fritz!Box, ci voi alege să-și pună convertorul optic-ethernet în pivniță, care va face autentificarea în rețea pe baza seriei acelei interfețe, și de-acolo e treaba mea ce router folosesc.
 
Cat am fost la Brasov, am stat in chirie intr-un bloc nou-construit unde fibra optica de la RDS venea pana in apartament. Erau doua trase, probabil pentru redundanta. Chiar daca as fi avut un router cu SFP, ar fi fost o problema cu televiziunea, ca si semnalul TV tot de la ONT-ul lor venea. Am ales varianta simpla sa le cer sa puna ONT-ul in mod bridge si router-ul meu dupa el.
 
Boii de la Telekom au încercat să-mi vândă contract de FTTB, și am semnat cu fericire ca să aibă motiv să sape trotuarul și să tragă fibra-n pivnița blocului. Ce-au făcut? Au încercat imediat să mă deconecteze de la ISP-ul actual (DSL pe circuitele telefonice fizice ale Telekom) și să mă pună pe abonamentul DSL al Telekom, decât de 2 ori mai scump. Le-am zis că nu funcționează așa, că le voi plăti internet la Telekom de când au tras fibra-n clădire. După un an nu făcuseră încă nimic, apoi am aflat că de fapt nici măcar nu e FTTB ci FTTC până la colțul străzii, și de acolo cupru până în casă. Atunci le-am reziliat cererea de conectare, să fie sănătoși cu minciunile lor. Iaca-s doi ani și încă n-au tras nici un cablu pe stradă, da' aș fi plătit ca fraierul DSL-ul lor...
 
In vestul Europei rar exista FO in oras. Costa prea mult, necesita aprobari care dureaza si in final nu e profit.
Aici chiar ma mir ca exista in afara orasului (pe stalp, varianta clasica). Dar nu e de mirare avand in vedere distantele mari, nu prea exista alte optiuni viabile in afara de 4/5G.
Stiu foarte bine situatia de la DT, acolo standardizarea este prio 1 si nu se accepta nimic care deviaza, corporate policy. Ca asta e un cost pentru client, nu e o problema asa de mare in vestul Europei unde asa ceva costa 40-50 eur lunar daca nu si mai mult.
Nu prea ai alta sansa decat sa te zbati si sa faci tu ceva fara stirea lor, dar sincer sunt prea putine sanse sa reusesti, pentru ca si ei fac upgrade in diferite locuri ale retelei in ce priveste software si/sau protocoale.
 
Nici aici nu se omoară cu fibra în orașe, dar de DSL nu am auzit de vreo 5 ani (și aia ca reclamă negativă -> cablul nostru e mai rapid decât DSL-ul concurenței). Personal, am renunțat la DSL în urmă cu vreo 5-10 ani (pe când cablul încă nu era cu mult peste, și tot schimbam ISP-ii ca să îmi dea oferte promoționale). Momentan, în apartamentul ultracentral dintr-un oraș de peste 100.000 de locuitori, e tras cablu care duce sute de Mbps sau mai mult (cuprul din perete nu a fost schimbat de peste 15 ani).

Momentan plătesc 55$ (nepromoțional, cu tot cu taxe) pentru 100 Mbps down, parcă 20 Mbps up, dar aș putea lua și 1Gbps cu vreo 30$ mai mult la adresa asta, așa că bănuiesc că merge. Eu credeam că SUA e rămasă mult în urma Europei la infrastructura de Internet.
 
Last edited:
Dintr-un punct de vedere, este ramasa in urma. Cu banii aia (aprox $55) in Zurich (si in satele din jur) iei 10 Gbps, iar in Romania eu platesc 40 si respectiv 46 de lei (8, 9.2 euro) lunar pentru 1 Gbps FO in Bucuresti si langa Vatra Dornei, intr-un sat. Din ce am auzit in Spania preturile sunt mai apropiate de RO decat de CH, nu ti-am dat doar 2 exceptii.

Nici pe-aici nu se omorau cu fibra in orase pe vremuri, dupa care au inceput sa insire noaptea pe stalpi (ilegal) la greu, iar mai apoi au facut curat si acum ai Netcity dar si dark fiber de la diversi operatori la preturi decente. Frate-meu are 2x100 Gbps intre cladiri, la peste 10 km distanta, cu cateva sute de euro lunar (2x inseamna 2 fibre si echipamente redundante).
 
Sunt super mari diferențe între țări în Europa. Eu am fibra și 10gbs cu gen 45$ în ch, dar în Germania, mai ales în est, sunt zone mari unde vitezele sunt f f mici, gen max 30mbs. Sa nu mai vorbim de UK sau Franța unde e chiar trist în multe locuri... noroc cu rețeaua mobilă altfel nici netflixu n-ar merge.
 
Aici circa 55eur pentru 100mbps simetric, in afara orasului, FO. Nu costa atat serviciul cat taxele de infrastructura (e un fel de ceva shared gen Netcity).
DSL e ceva care s-a dezvoltat in Europa si e facut pentru distante mici pe infra existenta (fire de telefom), respectiv aglomeratii urbane. Exista si variante de DSL pe FO sau partial pe FO, avantaj ca folosesc o fibra comuna.
 
UK era o catastrofă acum 4 ani, aveam ceva gen 45GBP pentru 4.5MBps download și upload de toată jena (sub 1MBps). Probabil și acum este tot la fel. Probabil cea mai penibilă chestie de care am auzit de acolo era 500KBps într-un bloc vis-a-vis de unde se unea fibra optică EU <-> UK.

Cel mai mult am înțeles că depinde de zonă și de aprobările necesare, ISP nu sunt dispuși să plătească taxele absurde pentru a putea trage fibră și așa rămân la fire de cupru din era Victoriană.
 
Aoleu, mi-ați amintit de routerele de cablu pe care le pune Vodafone. Nuș' cine le face (Zyxel sau poate Huawei) și ce setări pot avea, dar au un semnal puternic de rup tot în jur. Păi ce facem aici, ne jucăm de-a cine dă semnalul mai tare? Niște mizerii.

Am mai întâlnit asta în Grecia: patronul unui hotel cu restaurant întins pe o terasă pe plajă și-a pus pe un stâlp vizavi de hotel un AP Ubiquiti outdoor cu o antenă verticală de vreun metru, cranked up to 11. E drept că avea semnal așa în toate apartamentele hotelului, pe terasa restaurantului și pe plajă, dar nici nu mai mergea wirelessu' altcuiva pe toată strada.

Ah și am impresia că Vodafone oferă și un serviciu dacă vrei să ai semnal WiFi și prin alte părți prin oraș, de la routerele altora și conexiunile lor de acasă, dar pentru asta va trebui să activezi funcția asta de guest hotspot și în routerul tău pentru alții.
 
Back
Top