Din proprie experiență, o tabletă poate face cam 90% din ce face un laptop dpdv al productivității - bine, depinde și de ce domeniu. Nu poți face development pe tabletă, de asemenea nu te poți juca nimic mai serios pe tabletă (deși am Hearthstone și FTL și XCom pe iPad, prefer să le joc pe desktop sau laptop (MBP retina)). Dar e mișto să zaci în pat și să te joci, este mai mult decât decentă experiența pe tabletă. De asemenea, nu poți edita fotografii decât la nivel bazal, ceva ceva contrast/sharpness/toning, dar nu ai tools mai avansate cum ai în Photoshop. Resize iar este mereu dubios, unele aplicații o fac ele însele (Whatsapp de exemplu), altele insistă dacă vrei să trimiți foto în original.
Depinde de asemenea și de ecosistemul cu care lucrezi. iStuffs cu Macs = heaven imho. Ai SMSurile pe Mac, pe iPad și pe telefon, toate centralizate. iCloud iar este fain pentru documente, bibilești ceva la o prezentare pe iPad și o ai pe Mac sau pe desktopul de acasă când te întorci (presupunând că desktopul este tot Mac).
Am iPad Air și sunt extrem de mulțumit de cum merge, am luat 4G LTE de 64GB și mi-e că ar fi trebuit să iau 128GB wi-fi only (folosesc de obicei unul din telefoane ca hot-spot). Dar, overall, all-in-one solution aș prefera iPad air peste orice altceva. Există jde huse cu tastaturi, dar eu prefer să folosesc Otterbox armour case cu Apple keyboard (merge și pe iPad la fel de bine ca pe Mac). Suport de mouse nu ai pe iPad cum ai pe tabletele cu Android, dar eu sincer prefer un iPad peste orice tabletă actuală cu Android. Singura cu Android care mă gâdilă plăcut este Note de 10'', dar suferă la capitolul construcție destul de nasol - este plăsticoasă, OSul este jeg - inadmisibil să sacadeze out of the box, uadăfac - dar are stylus. Aș vrea un stylus la iPad ca altceva, din păcate soluțiile sunt scumpe și extrem de proaste. Mă rog.
Nu aș putea spune că tabletă > telefon însă. Depinde totuși și ce telefon folosești, dacă te pasionează chestii gen phablet (ew) gen Galaxy Note, un iPad poate fi prea mult. Eu prefer un telefon mic (iPhone și sau Nexus) și tabletă mare.
iPadul Air iar e foarte fain pentru comics, cam tot ce-am citit de la Marvel și DC încap la fix și sunt foarte lizibile.
Cu un set bun de aplicații, poți fi foarte productiv cu un iPad imo. Nu-mi prea place navigarea web, tapatalk îl folosesc de obicei de pe telefon. Pentru citit stuffs pe net este ok tableta, dar Safari mi se pare cam foarte limitat (și ca număr de tabs și ca mod de interacțiune). Ceva couch browsing lejer, da, e ok. Au rezolvat și problemele cu copy/paste între aplicații, overall este decent.
Una peste alta, nu mi-aș lua o tabletă cu Android decât pentru posibilitatea de a folosi un stylus decent.
Nu am folosit niciodată autocorrect, sux peste tot, prefer să risc un typo decât să-mi scrie tâmpenii chestia aia
Ce soluție de date am încercat acum ceva timp a fost modem 4G și conectat toate dispozitivele mobile la el. L-am returnat urgent și-am revenit la telefon din câteva motive:
- providerul de telefonie este uber anal și deși am net nelimitat (+ tethering) de pe telefonul mobil, nu pot să bag SIMul în modem și să-l folosesc așa (cu call diverts active evident) pentru că plm; nu există un abonament de date mobile pentru modem 3G/4G cu cerințele mele (date nelimitate și posibilitatea de a redirecționa apeluri fără să plătesc o avere); Am două numere de UK și ambele sunt oarecum esențiale fiind pe cartea de vizită amândouă. Redundant stuff.
- modemul 4G sună foarte epic, numai că atunci când comută în 4G/LTE intră și în turbo battery drain mode și după 1-2h deja îi flat de la full battery. Pe 3G ține o grămadă (gen 8h). Dacă ai și semnal mai shoddy, ține și mai puțin; între telefon conectat la priză non stop în access point mode și modem 4G conectat la priză, prefer telefonul până la urmă (am două abonamente oricum deci divert spre al doilea și totul e ok);
- ai mai multe setări ca la un access point de pe telefon (cum ar fi ascunderea SSIDului, filtrare după MAC, etc), dar ai și un număr foarte foarte limitat de devices pe care le poți conecta (teoretic și real); teoretic sună ok, real drăcia capotează dacă ai >4-5 conectate simultan.
De ce nu las laptopul acasă când sunt plecat? Sincer, iPadul acoperă o grămadă de chestii, dar butoneala mea include mult prea multe treburi pe care nu le pot face pe iPad - învățat development, ceva joacă, power-browsing, accesat multiple surse de date, toate simultan. De asemenea, nu poți conecta stocare externă la el.
Ar putea să facă un device bun la toate - vezi Surface Pro 3 - dar din păcate Apple sunt oleac' retarzi din punctul ăsta de vedere. Trecem peste faptul că Surface 3 Pro este de fapt un PC destul de puternic în miniatură, mai mult laptop decât tabletă ca specs, dar MS este pe drumul cel bun acolo. Pe de altă parte, ca integrare & stuff, Apple reușește s-o facă (mult) mai bine și este mereu o plăcere să le folosești produsele deși au niște derpuri epice în ultima vreme*.
Tl;dr:
- soluția pentru maximum de productivitate și maximum de portabilitate și maximum de integrare (aka maximum hipster) = iPhone + iPad + Macbook (Air sau Pro);
- soluția pentru maximum de control asupra software-ului = Nexus (4 sau 5, după buget) + Nexus 10 + Surface 3 Pro;
- soluția pentru o combinație de productivitate și integrare = Windows Phone whatever + Surface 3 Pro.
- soluția maximum oldfag = HTC One M8 + Galaxy Note 10 + mobile workstation (Dell seria M). De asemenea poate provoca dureri de spate.
Ca idee, power brick-ul de la MBP Retina 15 este puțin mai gros ca un WD MyPassport și mai mic ca amprentă pe birou, dar duce în spate putere de calcul comparabilă cu un workstation decent. Este impresionant cât au miniaturizat chestiile peste care de obicei se sare (power brick-ul de la M6600 de exemplu era aproape cât o tabletă de 7'' și avea 1.4kg lejer). La trecerea de la M6600 la MBP am ras minim 3.5kg din ce căram în spate. Am completat cu alt DSLR și sticle noi
*problemă azi cu MBP, recunoștea rândul de sus de taste doar ca F1, F2,... F12. Ele default controlează luminozitatea ecranului + tastelor, launchpad, volum, etc. Astea nu mergeau decât ca F-keys, orice aș fi făcut. După ore de debugging, găsesc chestia asta. Zic no fucking way, scot mouse-ul din portul USB din stânga și dau restart. Problem solved. Faceplant.