Despre tablete sau alte soluții

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
De ceva vreme car după mine laptopul, o tableta si vreo 3 telefoane; cam toate sunt de serviciu si unele sunt oribile, dar ma gândesc ce mi-as lua pentru uz personal care sa satisfacă cât mai multe din ce pot face grămada asta de plastice.

- navigare web: telefonul e portabil, dar tableta e mult mai ușor de folosit, drept pentru care acum scriu pe ea. Laptopul e grozav, dar nu pe drumuri fără Wi-Fi.
- autonomie: tableta > telefon > laptop
- email: laptop > tableta > telefon, dar atunci când exista conectivitate, loc de insirat un laptop si baterie

Nu pare sa existe un device bun la toate, așa ca îmi pun următoarea întrebare: din moment ce de telefon si laptop nu scap (convorbiri si aplicații), merita o tableta? Dacă da, de care? Am folosit un Galaxy Tab si un iPad ( cel dinainte de Air), pana acum prefer iPad din motive de ecran si aplicații cheie, dar sunt deschis la păreri si discuții. E mai mult o discuție despre utilitatea tabletelor si Android Versus iPad decât un sfat de cumpărare, de-aia postez aici.
PS. Autocorrect in româna pe iPad e doar parțial, după cum se vede.
 
Din proprie experiență, o tabletă poate face cam 90% din ce face un laptop dpdv al productivității - bine, depinde și de ce domeniu. Nu poți face development pe tabletă, de asemenea nu te poți juca nimic mai serios pe tabletă (deși am Hearthstone și FTL și XCom pe iPad, prefer să le joc pe desktop sau laptop (MBP retina)). Dar e mișto să zaci în pat și să te joci, este mai mult decât decentă experiența pe tabletă. De asemenea, nu poți edita fotografii decât la nivel bazal, ceva ceva contrast/sharpness/toning, dar nu ai tools mai avansate cum ai în Photoshop. Resize iar este mereu dubios, unele aplicații o fac ele însele (Whatsapp de exemplu), altele insistă dacă vrei să trimiți foto în original.

Depinde de asemenea și de ecosistemul cu care lucrezi. iStuffs cu Macs = heaven imho. Ai SMSurile pe Mac, pe iPad și pe telefon, toate centralizate. iCloud iar este fain pentru documente, bibilești ceva la o prezentare pe iPad și o ai pe Mac sau pe desktopul de acasă când te întorci (presupunând că desktopul este tot Mac).

Am iPad Air și sunt extrem de mulțumit de cum merge, am luat 4G LTE de 64GB și mi-e că ar fi trebuit să iau 128GB wi-fi only (folosesc de obicei unul din telefoane ca hot-spot). Dar, overall, all-in-one solution aș prefera iPad air peste orice altceva. Există jde huse cu tastaturi, dar eu prefer să folosesc Otterbox armour case cu Apple keyboard (merge și pe iPad la fel de bine ca pe Mac). Suport de mouse nu ai pe iPad cum ai pe tabletele cu Android, dar eu sincer prefer un iPad peste orice tabletă actuală cu Android. Singura cu Android care mă gâdilă plăcut este Note de 10'', dar suferă la capitolul construcție destul de nasol - este plăsticoasă, OSul este jeg - inadmisibil să sacadeze out of the box, uadăfac - dar are stylus. Aș vrea un stylus la iPad ca altceva, din păcate soluțiile sunt scumpe și extrem de proaste. Mă rog.

Nu aș putea spune că tabletă > telefon însă. Depinde totuși și ce telefon folosești, dacă te pasionează chestii gen phablet (ew) gen Galaxy Note, un iPad poate fi prea mult. Eu prefer un telefon mic (iPhone și sau Nexus) și tabletă mare.

iPadul Air iar e foarte fain pentru comics, cam tot ce-am citit de la Marvel și DC încap la fix și sunt foarte lizibile.

Cu un set bun de aplicații, poți fi foarte productiv cu un iPad imo. Nu-mi prea place navigarea web, tapatalk îl folosesc de obicei de pe telefon. Pentru citit stuffs pe net este ok tableta, dar Safari mi se pare cam foarte limitat (și ca număr de tabs și ca mod de interacțiune). Ceva couch browsing lejer, da, e ok. Au rezolvat și problemele cu copy/paste între aplicații, overall este decent.

Una peste alta, nu mi-aș lua o tabletă cu Android decât pentru posibilitatea de a folosi un stylus decent.

Nu am folosit niciodată autocorrect, sux peste tot, prefer să risc un typo decât să-mi scrie tâmpenii chestia aia :biggrin:


Ce soluție de date am încercat acum ceva timp a fost modem 4G și conectat toate dispozitivele mobile la el. L-am returnat urgent și-am revenit la telefon din câteva motive:
- providerul de telefonie este uber anal și deși am net nelimitat (+ tethering) de pe telefonul mobil, nu pot să bag SIMul în modem și să-l folosesc așa (cu call diverts active evident) pentru că plm; nu există un abonament de date mobile pentru modem 3G/4G cu cerințele mele (date nelimitate și posibilitatea de a redirecționa apeluri fără să plătesc o avere); Am două numere de UK și ambele sunt oarecum esențiale fiind pe cartea de vizită amândouă. Redundant stuff.
- modemul 4G sună foarte epic, numai că atunci când comută în 4G/LTE intră și în turbo battery drain mode și după 1-2h deja îi flat de la full battery. Pe 3G ține o grămadă (gen 8h). Dacă ai și semnal mai shoddy, ține și mai puțin; între telefon conectat la priză non stop în access point mode și modem 4G conectat la priză, prefer telefonul până la urmă (am două abonamente oricum deci divert spre al doilea și totul e ok);
- ai mai multe setări ca la un access point de pe telefon (cum ar fi ascunderea SSIDului, filtrare după MAC, etc), dar ai și un număr foarte foarte limitat de devices pe care le poți conecta (teoretic și real); teoretic sună ok, real drăcia capotează dacă ai >4-5 conectate simultan.


De ce nu las laptopul acasă când sunt plecat? Sincer, iPadul acoperă o grămadă de chestii, dar butoneala mea include mult prea multe treburi pe care nu le pot face pe iPad - învățat development, ceva joacă, power-browsing, accesat multiple surse de date, toate simultan. De asemenea, nu poți conecta stocare externă la el.

Ar putea să facă un device bun la toate - vezi Surface Pro 3 - dar din păcate Apple sunt oleac' retarzi din punctul ăsta de vedere. Trecem peste faptul că Surface 3 Pro este de fapt un PC destul de puternic în miniatură, mai mult laptop decât tabletă ca specs, dar MS este pe drumul cel bun acolo. Pe de altă parte, ca integrare & stuff, Apple reușește s-o facă (mult) mai bine și este mereu o plăcere să le folosești produsele deși au niște derpuri epice în ultima vreme*.

Tl;dr:
- soluția pentru maximum de productivitate și maximum de portabilitate și maximum de integrare (aka maximum hipster) = iPhone + iPad + Macbook (Air sau Pro);
- soluția pentru maximum de control asupra software-ului = Nexus (4 sau 5, după buget) + Nexus 10 + Surface 3 Pro;
- soluția pentru o combinație de productivitate și integrare = Windows Phone whatever + Surface 3 Pro.
- soluția maximum oldfag = HTC One M8 + Galaxy Note 10 + mobile workstation (Dell seria M). De asemenea poate provoca dureri de spate.

Ca idee, power brick-ul de la MBP Retina 15 este puțin mai gros ca un WD MyPassport și mai mic ca amprentă pe birou, dar duce în spate putere de calcul comparabilă cu un workstation decent. Este impresionant cât au miniaturizat chestiile peste care de obicei se sare (power brick-ul de la M6600 de exemplu era aproape cât o tabletă de 7'' și avea 1.4kg lejer). La trecerea de la M6600 la MBP am ras minim 3.5kg din ce căram în spate. Am completat cu alt DSLR și sticle noi :goofy:


*problemă azi cu MBP, recunoștea rândul de sus de taste doar ca F1, F2,... F12. Ele default controlează luminozitatea ecranului + tastelor, launchpad, volum, etc. Astea nu mergeau decât ca F-keys, orice aș fi făcut. După ore de debugging, găsesc chestia asta. Zic no fucking way, scot mouse-ul din portul USB din stânga și dau restart. Problem solved. Faceplant.
 
Nu mai incerca sa folosesti telefonul pentru web sau scris mail (citit e ok).

Daca te poti lipsi de aplicatiile x86 si GPU, poti renunta la laptop cu totul si treci la tableta. Exista tastaturi portabile aproape decente.

Daca nu te poti lipsi de x86 dar te poti lipsi de GPU, ia-ti un laptop ultraportabil sau si mai bine un tablet-PC. Exista modele cu modem 3G. Exista si modele unde poti adauga* modemul. La categoria asta bateria tine mai mult decat la un laptop dar totusi nu cat o tableta.

Daca nu te poti lipsi nici de GPU, renunta la tableta si cara laptopul. Ia un laptop d-ala mare, pune modem in el si mergi la sala sa faci muschi.



Eu am ales varianta telefon + tablet PC. Telefonul este Nokia N95 si il folosesc exclusiv la vorbit si uneori la citit mail-uri. Tablet PC-ul este Lenovo X60 Tablet, varianta cu ecran 1400x1080 si modem 3G intern.


PS: Da, poti folosi telefonul ca access point. De cand am trecut la RDS cu telefonul ma gandeam sa renunt la abonamentul de internet mobil si sa folosesc doar telefonul conectat prin BT sau IR. Nu recomand. Bateria se duce urgent.
 
Last edited:
S-au inventat telefoane cu ap wifi si nu goleste bateria chiar asa urgent. Bt si ir sunt antediluviene din toate punctele de vedere (viteza, range), ir de-a dreptul incomod.
 
As adauga si bleh hype la 4G, intr-adevar este foarte rapid, uneori mai rapid decat o conexiune hard wired, dar consuma bateria infiorator de repede. 3G este arhisuficient pentru mobile computing si mai bland cu acumulatorul.
 
Din păcate varianta 'totul Apple' nu e aplicabila la mine pentru ca am aplicații de Windows de folosit. In schimb e bine ca ai menționat Surface Pro 3, uitasem sa il pomenesc deși mi-a plăcut ideea de când am văzut primul Surface Pro intr-un Microsoft Store.

Nu știu insa dacă SP3 plus telefon e suficient. Pe iPad am niște abonamente la reviste (pe SP3 nu am o asemenea opțiune) si aplicații de navigație aeriana care nu au echivalent sub Android si nimic sub Windows. In aviatie iPad e deocamdată singura platforma funcțională, Android e foarte departe ca oferta si funcționalitate. Nu ar fi un criteriu decisiv, dar nici de ignorat.

Cam ce aplicații de tableta, indiferent de OS, țin locul unora de laptop? Cu touch screen in afara de scris si citit nu sunt in stare sa fac aproape nimic, in special chestii gen Excel (abia pot completa un flight log cu 6-7 coloane, scrierea formulelor fără mouse mi se pare înfiorătoare), iar retușat poze suna ciudat când nu am nici control fin (pentru un crop) si nici acces la storage (ce fac cu poza prelucrata, o trimit in iTunes? Serios?). Clientul de mail e tâmpițel, dar merge, tapatalk nu e cine știe ce (nici nu merge decât cu anumite forumuri si nu sunt mare consumator), YouTube si facecrap nu sunt nici astea aplicații serioase, un analizor de HTML (gen 'inspect element' din Chrome sau IE) si un editor gen Notepad++ nu sunt deloc ușor de găsit si folosit. Jocuri? Nu, multumesc, am jocuri de PC cumpărate de pe Steam pe care nu am apucat sa le instalez vreodată.
 
Marius, GPU nu îmi trebuie dar x86 da. Dar laptopul e încă de la birou si nu au ultraportabile in lista de echipamente disponibile pentru uz general si asta înseamnă ca dacă iau așa ceva trebuie sa îmi cumpăr si organizez singur licențele pentru software, unele enervante si stupide gen clientul de Sap cu lista lui idioata de servere si configurații care ar trebui menținuta manual. De-aia prefer încă laptopul curent care e complet configurat si întreținut automat de companie, iar dacă nu merge ceva il duc la parter la reparat sau iau altul in loc. Pentru uz personal am un desktop cu tot ce ii trebuie, dar fără mobilitate si de-aia tableta pare o alternativa la un al doilea laptop gen Surface Pro 3.
 
Din păcate varianta 'totul Apple' nu e aplicabila la mine pentru ca am aplicații de Windows de folosit. In schimb e bine ca ai menționat Surface Pro 3, uitasem sa il pomenesc deși mi-a plăcut ideea de când am văzut primul Surface Pro intr-un Microsoft Store.

Nu știu insa dacă SP3 plus telefon e suficient. Pe iPad am niște abonamente la reviste (pe SP3 nu am o asemenea opțiune) si aplicații de navigație aeriana care nu au echivalent sub Android si nimic sub Windows. In aviatie iPad e deocamdată singura platforma funcțională, Android e foarte departe ca oferta si funcționalitate. Nu ar fi un criteriu decisiv, dar nici de ignorat.

Cam ce aplicații de tableta, indiferent de OS, țin locul unora de laptop? Cu touch screen in afara de scris si citit nu sunt in stare sa fac aproape nimic, in special chestii gen Excel (abia pot completa un flight log cu 6-7 coloane, scrierea formulelor fără mouse mi se pare înfiorătoare), iar retușat poze suna ciudat când nu am nici control fin (pentru un crop) si nici acces la storage (ce fac cu poza prelucrata, o trimit in iTunes? Serios?). Clientul de mail e tâmpițel, dar merge, tapatalk nu e cine știe ce (nici nu merge decât cu anumite forumuri si nu sunt mare consumator), YouTube si facecrap nu sunt nici astea aplicații serioase, un analizor de HTML (gen 'inspect element' din Chrome sau IE) si un editor gen Notepad++ nu sunt deloc ușor de găsit si folosit. Jocuri? Nu, multumesc, am jocuri de PC cumpărate de pe Steam pe care nu am apucat sa le instalez vreodată.

Eu folosesc Parallels pentru MacOS și merge absolut tot ce-i aplicație Windows fără probleme. Există un mod numit Coherence prin care efectiv ai aplicațiile Windows seamless în MacOS. Și eu folosesc multe aplicații Windows dar modalitatea asta este chiar foarte ok și n-am observat probleme. Prefer aplicații Mac native, dar se poate și așa. Iar pentru MacOS există foarte multe aplicații interesante gen iStumbler sau Little Snitch sau Alfred care nu au echivalent Windows. Este practic unul din motivele pentru care am mers pe all Apple, poți rula Windows și aplicații Windows pe un Mac foarte ușor (Parallels sau chiar din Boot Camp), dar invers este mult mai greu, ai nevoie de hardware pe sprânceană și sunt o mână de laptopuri care merg și alea au probleme măricele (gen nu merg porturi șamd).

Android este departe ca oferte și funcționalitate la multe, majoritatea persoanelor care-l recomandă îți arată Google Play care are de n ori mai multe apps ca Apple Store, dar pe de altă parte oricine poate scrie cod publică pe GP, AS are un proces de aprobare a aplicațiilor (care dă și ăla greș, np :biggrin:), dar măcar nu scapă chiar 1309090840428 weather apps ffs.

Pentru tabletă de exemplu ai Office 365 care merge și pe Windows și pe Mac (parcă...) și mi se pare că face sync la documente similar cu iCloud (sau chiar prin el, nu știu, este de verificat). Calcul tabelar pe tabletă este sincer groaznic imo, nu știu cum este pe iPad Air, ecranul retina ar trebui să-ți dea suficiente coloane bine potrivite dar mno... am impresia totuși că există tasta tab și este utilizabilă, la fel și taste direcționale (atât pe tastaturile care vin cu huse cât și pe Apple Keyboard). N-am încercat să rulez Excel sau stuffs, dar nu cred să fie chiar așa nasol.

Ai Dropbox pentru stuffs - eu folosesc asta în principal, am dezactivat Photo Share de la Apple pentru că mă trezeam cu dubluri. Face sync cu Mac sau PC fără probleme și ai acces la storage.

Notepad++ nu o să vezi, ecosistemul Apple are probleme cu aplicații care nu-s încapsulate - de-aia ca să-ți dai acces la anumite fișiere trebuie să te dai peste cap cu share prin iTunes. Cică noul upgrade la OS X și noul iOS or să dea acces la iCloud ca la Dropbox și vor veni și alte îmbunătățiri de genul, dar nu cred că vei vedea ceva în genul Notepad++ pe iOS. Pe Mac, da, există o cârcă de chestii de genul, ai Emacs de exemplu dar dacă nu scrii cod este oleacă inutil. Poți folosi oricând notepad++ cu parallels, deși sună a tras cu tunul în purici chiar este ok.

Să fac o scurtă listă cu ce folosesc pe iPad:
- iBooks și Marvin pentru e-books;
- Comic Zeal pentru comics și aplicațiile dedicate de la Marvel și DC (care sunt same shit);
- Instapaper;
- Evernote;
- Feedly;
- FTL, XCom, Battlefield 4 Commander, HearthStone, Star Traders 4x - jocuri :smile:
- Netflix, Soundcloud, Twitch, WoT Assistant;
- ebay, Amazon;
- ceva aplicații medicale (prea multe și neinteresante pentru tine :biggrin:);
- Sygic pentru navigație;
- 645 Pro pentru foto; Perfectly Clear pentru editare; Pic Jointer, PS Express și Lightroom iar sunt interesante; 645 Pro prefer totuși să-l folosesc preponderent pe iPhone;
- de la Apple - Numbers, Pages, Keynote pentru productivitate (aka Excel, Word, Powerpoint). Sunt chiar demențiale imo, foarte bine finisate; ai și Docs și Sheets de la Google (Word, respectiv Excel);
- Eidetic și WolframAlpha pentru că de ce nu;
- Duolingo because German still confuses me;
- Teamviewer, RD Client, Onkyo Remote, Air Display, Air Video HD, Netgear Genie;
- Focus Time.

După cum spuneam, folosesc majoritar laptopul, dar m-aș descurca și cu tableta, cu oleac' mai puțină productivitate dar mai multă distracție :biggrin:

Vezi și articolul ăsta, dar este foarte specific pe ce face omul, evident.


Nu aș cumpăra Surface 3 Pro pentru că este o poală de bani și sincer am mai multă încredere în cum sunt proiectate Macbook-urile + ecosistemul Windows este groaznic on its own. Prefer să-l am în mașină virtuală via Parallels sau chiar Virtual Box.
 
O sa iau lista la rand sa vad ce face fiecare aplicatie, desi majoritatea nu ma atrag (gen eBay, Amazon sau chiar Evernote pe care o am pe Android si pe care am descoperit ca nu o folosesc).

De ce Sygic? Am deja OsmAnd Plus (varianta pe bani) pe telefon si Waze pe iPad, amandoua fac treaba buna, fiecare in felul ei. La OsmAnd partea buna e ca ii pot adauga strazi si numere sau poteci care nu exista inca, probabil si la Waze dar indirect. Cu Sygic am avut ceva neplaceri, gen mergeam pe un DN impecabil in Bosnia care nu aparea pe harta.

In afara de Neo nu mai foloseste nimeni tablete? Daca da, pentru ce? Si in afara de Marius nu mai e nimeni interesat de subiect?
 
Folosesc Sygic pentru că îmi place la nebunie, deși varianta de iStuffs era aceeași ca cea de Android acum au belit-o - i-au modificat interfața, etc. Dar în general, mi se pare una dintre cele mai bune aplicații pentru navigație. Updatat la zi nu am avut probleme niciodată, deși navi de la Focusul închiriat îmi zicea că merg pe câmp :smile:

Depinde și ce te pasionează și de ce ai nevoie. Pe mine mă pasionează de exemplu cititul, cărți și benzi desenate, de exemplu filmul Sin City este fain dar nuvela grafică este absolut genială, sunt multe chestii care n-au apărut în film din cauza ratingurilor pe care le-ar fi primit (nu că n-ar fi violent filmul).

În general ce vezi la mine sunt aplicații care vin în completarea MBP (vezi Air Display sau Air Video HD) sau chestii pentru controlat 3rd party things mai puțin productivitate directă, dar, din nou, asta vine din faptul că folosesc tableta ca o completare nu ca main device. Nu știu dacă m-aș descurca cu ea ca main device având în vedere că multe chestii pe care le fac nu se pot face pe tabletă - dev things, VM, editare foto, etc. Plus este enervant că tableta nu are diacritice (sau nu le-am găsit eu încă, și la Mac mi-a luat vreo două luni).

Evernote nu-l prea folosesc deocamdată, dar mă tenta să iau un smartpen și alea îl folosesc destul de mult. Evernote este chiar foarte ok dacă faci mult research, este absolut genial de bun. Premium nu sunt încă foarte convins că merită, dar nici n-am trecut de limita de 60MB pe care o au la conturile gratis.

LE: poate părea contradictoriu ce am spus la începutul threadului cu 90% din ce faci pe laptop se poate face pe tabletă, în general laptopurile nu sunt folosite la mai mult de e-mail, browsing, ceva editări de documente - astea se pot face 100% pe tabletă, cel puțin pe iPad este o plăcere să folosești aplicațiile celor de la Apple. Pe de altă parte, am fost mereu o persoană cu nevoi speciale, deci nu mă încadrez la majoritate și de aceea experiența personală am expus-o mai mult ca un exemplu, nu ca guideline.
 
Eu am telefon imens (Note 3) pe post de tabletă (utilizare: joculețe, citit, e-mail, dat pe net, maps de toate felurile, notițe și schițe); avantaje: portabil; dezavantaje: nu e chiar așa de mare ca o tabletă (mai ales dacă vrei să arăți altcuiva ceva, nu prea "încap" două persoane pe un ecran de 5-6").

Mind you, ca telefon folosesc un S4 mini, cu datele oprite =>7 zile de utilizare cu o încărcare.

Dacă ar fi să-mi cumpăr eu un laptop (n-am făcut asta niciodată de fapt) m-aș gândi destul de mult, pentru că oferta actuală e 99% stupid Apple lookalikes făcute de chinezi mândri să copieze, care n-au reușit să înțeleagă că Apple vinde pentru că e Apple și e cul, nu pentru că-s perfecte chestiile lor și merită copiate. În momentul ăsta nu mai există tastatură de laptop care poate fi utilizată productiv pentru programare de exemplu - tastele folosite uzual sunt puse incomod (ex: toate PgUp/PgDn/Home/End într-un singur șir cu 0.5mm între taste) sau aproape inaccesibile (apăsat Fn+"sleep" pentru F4?!).

Dacă ar fi să-mi cumpăr o tabletă aș scoate banii pentru Surface 3 (dacă chiar vreau să o folosesc productiv) sau două bucăți din cea mai ieftină tabletă de pe piață care nu e chiar rezoluție 800x și cu Android de acum 5 ani (presupun că e vreo 2-300 de lei, trebuie două ca să le alternezi la service :biggrin:).

Offtopic: Avantajele Open Street Maps: există hărți și pentru lumea a treia, pentru că nu sunt decizii financiare în joc. Dezavantaje: n-a fost conceput de la început pentru navigație, așa că mai sunt probleme. Waze a pornit prin crowdsourcing de la mapare GPS + navigație și nici așa nu e perfect.
 
Majoritatea devs pe care i-am cunoscut și folosesc Apple oricum nu programează pe budă sau în aeroport ca să fie importantă tastatura integrată*, plus să lucrezi doar la laptop cu tastatura integrată o zi întreagă este pur și simplu oribil**, iar la stația de lucru efectiv au de fapt 2+ monitoare >>1080p - minim unul pivotabil - iar Macul stă închis într-un dock, tastatura de obicei este ceva mecanic low-footprint.

Ce zici tu cu chinezii care copiază prost este perfect adevărat, pe de altă parte mie îmi place mult hardware-ul Apple și nu am avut problemele care le-am avut la workstation-ul de la Dell - ecran cu probleme, crăpat motherboard în primele 6 luni, placa video mucificată de câteva ori, etc, iar răcirea nici măcar nu se compară. Da, evident, upgrade canci, pe de altă parte sunt sătul de upgrades la portabile, dacă stai să vezi cât îți ia să montezi/demontezi plus debugging de ce spanac nu merg xyz, parcă ți se ia.

*deși nu este rea absolut deloc, mie cel puțin îmi place foarte mult și folosesc mecanică în principal, deci diferențe ar fi cer-pământ
**carpal tunnel, yo. Buza aia a laptopului este groaznic de incomodă oricât de slim ar fi scula.
 
Eu am folosit tablete de 7'' (nexus 7 si iPad mini) si 10'' (iPad 2), vreo 3 laptop-uri diferite si numai telefoane pe Android.

Acuma folosesc o combinatie:
- laptop rMBP de 13'' ( + monitor extern de 24'' la work)
- Note 2

Cel mai multumit is de laptop, e suficient de usor, mic sa pot lucra lejer cu el pe avion, tine bateria 10h la ce fac eu.
Ruleaza pe local orice combinatie de development (python, node, php, go) ce folosim la birou (mai putin .NET, am folosit Parallels dar n-as recomanda pentru coding intens, doar asa pentru un mic bugfix).

In combinatia asta as upgrada telefonul Android catre unul sa fie cu ecran mai mic, de vreo 5'' dar tot cu baterie mare de 4000mAh.

Adaptand la tine avand in vedere ca ai nevoie de windows apps, cu un ultrabook (ceva de genul Lenovo X1 Carbon) cu specs de genul: i5 haswell, 10h baterie, 13'' nu cred ca ai mai avea nevoie de tableta.

Dar daca preferi o tableta, un iPad Air ti-as recomanda datorita constructiei destul de solide, ecranului, autonomiei si calitatii aplicatiilor.
 
De la birou am primit un Lenovo T410 mai vechiuț, iar bateria extinsă ține vreo 5 ore de utilizare - totally love it. Urmează să fie înlocuit cu un T440ceva, mai slim, sunt foarte curios să-l văd. Îl folosesc doar pentru work-related stuff.

I-am luat prietenei o tabletă Asus MeMO Pad Full HD de 10,1" (ME302C) cu procesor Intel, și văd că o folosește cu preponderență pentru cam orice dat pe net acasă și în călătorii. Laptopul ei cam stă degeaba; mai face câte un PowerPoint pe el, din obișnuință, deși ultima dată a modificat unul pe tabletă.

Pentru tabletă am luat o carcasă-stand, din păcate n-am găsit una cu tastatură inclusă (cea comandată pe Amazon.de avea layout german, not advertised, am trimis-o înapoi). Dar am prins o tastatură Microsoft Wedge Mobile Keyboard la super ofertă la un Altex, pe Bluetooth, și funcționează impecabil cu tableta pe un birou sau chiar și în poală. De notat: carcasa tastaturii e complet inutilă ca și capac al tastaturii sau suport de tabletă: se îndoaie plastic la „balama” și nu știu de câte zeci de ori poți face chestia asta până să se rupă.

Tableta suportă multi-user, dar cu unele setări comune ceea ce e cam meh; prietena preferă interfața în franceză și tastatură AZERTY, eu nu :biggrin: Chiar și trecând de asta, nu prea i-am găsit personal o utilitate deosebită, e doar un smartphone cu ecran mai mare.

Pentru cărți, prefer în continuare Kindle Touch-ul. Compact, ușurel, ecran mare, lejer la ochi.

De bază pentru mobilitate rămâne smartphone-ul Android, cu ecran sub 5"; pe el am mailuri work/personal și web stuff, navigare (oarecum, că pare că a murit GPS-ul, indică bălării), uneori și muzică, chiar și client TeamViewer pentru desktop-ul de acasă când e nevoie. În drumuri mai lungi îl completez cu un acumulator extern cu/fără încărcător solar.

---

Inventarul fiind finalizat, zic că principiul este că nevoia dictează. Eu mă descurc cu telefonul și prefer avantajele dimensiunii mici și consumului redus al unui ecran mic OLED decât un ecran mai mare al unei tablete la care bateria ține mai mult, îmi trebuie geantă în care să o car, și trebuie să o țin cu două mâini la nevoie. Însă comparația nu e fair, deoarece de regulă e și tableta în apropiere; chiar dacă nu o folosesc eu, o butonează prietena și practic tot obțin informațiile dorite. Laptopul nu-l car deloc cu mine, dar tot am ceva greutate suplimentară în bagaj sub forma acumulatorilor de rezervă pentru gadget-uri :biggrin: Pentru navigație în mașină mă tentează o tabletă cu ecran de 7-8" IPS, 3G și cu GPS intern sau extern, numa' să găsesc un loc unde să o montez pe bord relativ permanent fără să deranjeze.

În cazul tău, tableta pare a fi o necesitate - ecranul mare vizibil de la o oarecare distanță. Un telefon ți-ar fi prea mic, iar un laptop n-ai avea unde să-l pui. Un laptop-tabletă pare interesant, dar nu știu cât de mult ai folosi efectiv ambele scenarii de utilizare, și mi-e că dai banii (mulți) pe un potențial nefolosit. Al doilea punct e că aplicațiile disponibile exclusiv pe iPad te forțează să alegi Apple.

4G este un mare moft. Trebuie să ai acoperire bună de semnal, dar standardul are nevoie de 2 antene pentru a funcționa la viteză maximă; cu una singur e castrat la jumate, și vreau să văd cum știi dacă gadgetul tău are 2 antene cu câștig bun. Apoi, chiar dacă obții viteza aia, nu știu ce faci cu ea, că ești limitat de FLASH-ul lent din gadget. În cele din urmă, dacă nu ești mereu pe lângă o priză și ai și un gadget ce se laudă cu subțirime (adică acumulator mic), pe 4G o să rămâi pe la prânz cu o cărămidă inutilă în buzunar.

Văd utilitatea 4G dacă-ți iei și un router mic, să dai WiFi cu viteză bună la o cireadă de gadgeturi când ești în călătorie cu vreo priză în apropiere. Altfel, pe un singur device, 3G sau H/H+ sunt mai mult decât suficiente; deja poate e mai importantă posibilitatea de a bloca device-ul pe H sau 3G când H+ merge prost, ca să nu mai tot încerce renegocierea de viteze în rețea.
 
Am scris mai sus cum e cu modem 4G, este oarecum util dar pana la urma mai bine folosesti telefonul ca AP.
 
Pentru huse de iPad, eu folosesc la ale mele ZooGue. Avantaj: foarte stabilă, înclinarea în aproape orice unghi. Dezavantaj: mai grea decât majoritatea celorlalte huse.
 
@unic, ceva recomandari de aplicatii?

Ce nu imi place la iPad e experienta mai neplacuta ca ebook reader: e deosebit de grea (fata de Kindle 3-4), consuma enorm de multa baterie (tot fata de Kindle) si Marvin nu imi scala corect unele din cartile pe care le aveam pe tableta, asa ca era neplacut sa le citesc.

Din ce citesc de la unii si altii se pare ca iPad Air + tastatura/carcasa BT ar fi o varianta destul de buna pentru ce caut eu. O sa fie cam complicat sa schimb iPad 4 pe care il am pentru ca e destul de nou, are sub un an, iar daca imi iau o tableta personala e mai complicat cu mail + VPN de serviciu, dar asta e o problema pe care va trebui sa o lamuresc si sa o rezolv.

Telefonul Android (S3) e ok ca telefon, ca browser ocazional si pentru navigare; il prefer pentru navigarea in oras pentru ca il pot pune oriunde in masina si imi da indicatii vocale in casca BT (pe care o port oricum), il pot pune pe suportul de pe parbriz care e mult mai compact decat unul pentru o tableta de 7" si il pot folosi si pe moto (tot prin BT). Waze pe iPad e doar pentru drumuri extreme prin tara, specific pentru Romania ca nu sunt autostrazi si nici nu iti vine sa mergi cu 50/90 doar ca sa faci o zi intreaga dintr-un punct in altul in aceeasi tara si atunci alertele de pe Waze sunt extrem de utile; pentru orice altceva OsmAnd pe telefon e suficient si ultraportabil.

4G nu ma intereseaza de nici un fel. Pana de curand nu aveam date mobile decat pe Blackberry, acum am si pe iPad si imi e suficient. Nici macar nu am idee cum pot da net la celelalte chestii de prin jur si nici nu imi trebuie in mod deosebit, la laptop pot sa folosesc BB pe post de modem cuplat prin USB. Intrucat nu descarc mai nimic de pe Internet decat de acasa nu se pune problema vitezei internetului mobil, ca sa faca o navigare in timp real ajunge cam orice.

@Neo, cum se compara chestiile de Office de la Apple versus cele de la Google?
 
Auzisem ca erau niste reduceri la surface 2, vreo 100$ la orice model, poate merita sa o iei in considerare.
 
Back
Top