Grijă la ceasul programator, ia manualul şi află dacă nu cumva trebuie să dai manual pe stoarcere când se termină ciclul de spălare. Aşa era la nişte Whirlpool-uri, erau clienţii înnebuniţi de ce nu stoarce maşina.
Încă n-am verificat, dar o mare parte din costul cu energia electrică la maşina de spălat e dat de rezistenţa electrică ce încălzeşte apa. Asta adaugă şi ceva timp la procesul de spălare, mai ales când trebuie să încălzească apa de la 16 la 90 sau 60 de grade. E mai ieftin să tragi două ţevi pentru alimentarea maşinii de spălat, una pentru apă rece şi alta pentru apă caldă, şi să iei maşină de spălat cu alimentare dublă. (Oare se mai fabrică aşa ceva?) Dacă ai centrală de apartament, e posibil să ţi-o streseze maşina de spălat, dacă are program în care ia apă încet, câteva secunde şi apoi pauză până roteşte hainele, la centrală nici nu e timp să se aprindă arzătorul în alea câteva secunde.
N-ai nevoie de mai mult de 600 rpm la stoarcere, altfel faci cu nervii când trebuie să le calci.
Verifică durata spălării şi încărcarea maşinii de spălat pentru toate programele, compară cu nevoile tale. Poate că de cele mai multe ori speli 3-4 kg pe programul normal, dar alteori ai nevoie de un program scurt, de reîmprospătare, pentru maxim 2 kg de haine.
Nice to have:
- gură mare pentru încărcare şi descărcare facilă;
- programare spălare cu întârziere - pui hainele în maşină dimineaţa, o programezi să pornească spălarea cu o oră înainte să pleci de la serviciu spre casă, ajungi acasă exact când s-au terminat de spălat şi trebuie puse la uscat; altfel, dacă porneşti maşina dimineaţa, hainele vor sta umede într-un spaţiu închis ore bune, se şifonează, se împut, pot chiar să facă mucegai;
- program pentru agitare 3-5 minute după stoarcere, pentru ca hainele să nu stea boţite şi să se calce mai uşor;
- motor silenţios, ca să poţi pune la spălat seara târziu fără să ţină vecinii treji.
Dacă nu-ţi place Gorenje, e bună şi Indesit
Verifică spaţiul disponibil înainte de achiziţie, lasă câţiva centimetri în jurul maşinii. După achiziţie, nu uita să demontezi tiranţii (şuruburile şi distanţierele din plastic) ce fixează cuva de carcasa exterioară pe durata transportului, reglează picioarele cu o cheie pentru ca să se sprijine uniform pe toate picioarele, verifică împământarea prizei. Recomand să cauţi un filtru anti-calcar şi un filtru general pentru alimentarea cu apă din Bucureşti, să foloseşti Calgon o dată la câteva spălări (şi detergenţii din clasa superioară au agenţi anti-calcar, dar nu în cantităţi suficiente), să te obişnuieşti cu detergentul lichid, să nu uiţi să laşi uşa deschisă pentru ca interiorul să se ventileze şi să nu prindă mucegai şi miros neplăcut.