Cumpărare maşină de spălat

jarod

Super Moderator
Am auzit şi eu la radio că-i promoţie la Altex şi Flanco (probabil şi la alţii) şi se vinde ceva Indesit din clasa energetică A+ la 700 RON. Cum sunt complet pe lângă când vine vorba de electrocasnice, întreb şi io de ce tre ţinut cont când e vorba de o astfel de achiziţie? Aveţi idei despre ce model e cel din promoţie? Merită luat?
 
Grijă la ceasul programator, ia manualul şi află dacă nu cumva trebuie să dai manual pe stoarcere când se termină ciclul de spălare. Aşa era la nişte Whirlpool-uri, erau clienţii înnebuniţi de ce nu stoarce maşina.

Încă n-am verificat, dar o mare parte din costul cu energia electrică la maşina de spălat e dat de rezistenţa electrică ce încălzeşte apa. Asta adaugă şi ceva timp la procesul de spălare, mai ales când trebuie să încălzească apa de la 16 la 90 sau 60 de grade. E mai ieftin să tragi două ţevi pentru alimentarea maşinii de spălat, una pentru apă rece şi alta pentru apă caldă, şi să iei maşină de spălat cu alimentare dublă. (Oare se mai fabrică aşa ceva?) Dacă ai centrală de apartament, e posibil să ţi-o streseze maşina de spălat, dacă are program în care ia apă încet, câteva secunde şi apoi pauză până roteşte hainele, la centrală nici nu e timp să se aprindă arzătorul în alea câteva secunde.

N-ai nevoie de mai mult de 600 rpm la stoarcere, altfel faci cu nervii când trebuie să le calci.

Verifică durata spălării şi încărcarea maşinii de spălat pentru toate programele, compară cu nevoile tale. Poate că de cele mai multe ori speli 3-4 kg pe programul normal, dar alteori ai nevoie de un program scurt, de reîmprospătare, pentru maxim 2 kg de haine.

Nice to have:
- gură mare pentru încărcare şi descărcare facilă;
- programare spălare cu întârziere - pui hainele în maşină dimineaţa, o programezi să pornească spălarea cu o oră înainte să pleci de la serviciu spre casă, ajungi acasă exact când s-au terminat de spălat şi trebuie puse la uscat; altfel, dacă porneşti maşina dimineaţa, hainele vor sta umede într-un spaţiu închis ore bune, se şifonează, se împut, pot chiar să facă mucegai;
- program pentru agitare 3-5 minute după stoarcere, pentru ca hainele să nu stea boţite şi să se calce mai uşor;
- motor silenţios, ca să poţi pune la spălat seara târziu fără să ţină vecinii treji.

Dacă nu-ţi place Gorenje, e bună şi Indesit :wink: Verifică spaţiul disponibil înainte de achiziţie, lasă câţiva centimetri în jurul maşinii. După achiziţie, nu uita să demontezi tiranţii (şuruburile şi distanţierele din plastic) ce fixează cuva de carcasa exterioară pe durata transportului, reglează picioarele cu o cheie pentru ca să se sprijine uniform pe toate picioarele, verifică împământarea prizei. Recomand să cauţi un filtru anti-calcar şi un filtru general pentru alimentarea cu apă din Bucureşti, să foloseşti Calgon o dată la câteva spălări (şi detergenţii din clasa superioară au agenţi anti-calcar, dar nu în cantităţi suficiente), să te obişnuieşti cu detergentul lichid, să nu uiţi să laşi uşa deschisă pentru ca interiorul să se ventileze şi să nu prindă mucegai şi miros neplăcut.
 
Pe lângă clasa energetică şi consum, trebuie să scrie şi zgomotul în cartea tehnică.
 
E un topic f. bine documentat pe Softpedia. Zeci de pagini. La "Opinii despre produse si servicii". Highly recommended.

PS: Gorenje WA-1044 @ 1000rpm user here. HAPPY user.
 
E bine ca tamburul sa fie de inox, sa ai 10 ani garantie la el.
Nu este mare diferenta intre 800rpm si 600rpm ca timp de finalizare, iar dpdv al calitatii produsului finit iar n-am observat nimic. (adica rufele imi pareau la fel ca si cum erau stoarse la 600rpm). Iar la Whirpool programul de spalare poate fi completat cu inca o stoarcere (deci un program si finalizare cu doua cicluri de stoarcere), exista program pentru rufele care trebuie clatite mai mult si mai cu grija - gen imbracaminte de copil mic. Adica genul de program scurt mentionat de puterfixer. De asemeni, daca vrei clatire / stoarcere, mai poti sa faci asta dupa ciclul de spalare propriu-zis.
Nu stiu cum finalizeaza alte masini de spalat, dar Whirpool-ul meu FL5105 imi lasa rufele foarte aproape de uscare. Le mai pui putin pe sarma si gata - sunt uscate. De asemenea, se mai intampla sa ii dau un program cand plec la 14 si sa ma intorc la 20 acasa si totusi nu a prins miros de mucegai, nici masina, nici altceva.
Motorul este mai mult decat silentios si daca este bine instalata, nici nu vibreaza mult la clatire / stoarcere si deci nu deranjeaza pe nimeni.
Un vanzator de la Domo mi-a spus ca Whirpool au cam multe plangeri pe partea de masini de spalat (se fabrica in Ungaria mai recent). Asa ca ar fi bine sa te orientezi spre alt producator (eu intrebasem initial de o plita Whirlpool, dar a deviat discutia).
Iti dau un link la Whipool-ul meu ca sa o vezi in detaliu. Si cica e clasa C la stoarcere. :biggrin: Inseamna ca la clasa A le duc direct la calcat, din masina. Revenind, e bine sa retii detaliile constructive ale modelului, ca sa stii dupa ce sa te uiti la alti producatori.
 
Grijă la ceasul programator, ia manualul şi află dacă nu cumva trebuie să dai manual pe stoarcere când se termină ciclul de spălare. Aşa era la nişte Whirlpool-uri, erau clienţii înnebuniţi de ce nu stoarce maşina.
.......
Dacă nu-ţi place Gorenje, e bună şi Indesit...........

Parintii mei au Indesit cu aceeasi "buba": trebuie sa apesi un buton ca sa inceapa ciclul de stoarcere. Pe ei nu ii deranjeaza, dar eu n-o pot suferi.
 
Evident, tamburul de inox, nu credeam că mai trebuie să menţionez :smile:

Unii se uită doar la viteza de stoarcere cum se uită alţii la frecvenţa aia cu + la procesoare AMD, şi nu văd nimic altceva. Hai că de la 600 la 800 sau 900 rpm nu e mare diferenţă, dar 1200 rpm sau mai mult e deja crazy. Plus că la asemenea viteze există senzori de vibraţie, încât dacă rufele nu se aşează uniform (şi deseori nu o fac, mai ales la blugi, prosoape şi alte articole grele/dense), nu vor permite stoarcerea la o viteză prea mare pentru ca să nu producă oscilaţii foarte mari ale cuvei datorate descentrării încărcăturii. Deci, ţi-ai luat 1400 rpm şi te crezi bengos, da' în general stoarcerea se face cu maxim 400 cu excepţia cazului în care-ţi speli 2 (doi) ciorapi.

Un pic de umezeală tot e bine să rămână în haine; sunt mai uşor de scuturat înainte de a le pune la uscat şi se usucă îndreptate, mai uşor de călcat.

Truc: dacă alimentaţi maşina de spălat de la duş sau chiuvetă, cu temperatura reglată pe la 40 grade (călduţă la mână), hainele vor fi calde după stoarcere. Scuturate bine şi puse la uscat pe umeraşe (cămăşi, tricouri), în zilele de vară se usucă complet în câteva ore, mai rapid decât dacă se face clătirea cu apă rece.

Dar deja o dau în off-topic :smile:
 
Gorenje WA 61081 Happy user here. Ii multumesc lui pufi pentru o recomandare mai veche :wink:.
 
Scuze de off-topic, dar chiar sunt curios de chestia asta...

... să foloseşti Calgon o dată la câteva spălări (şi detergenţii din clasa superioară au agenţi anti-calcar, dar nu în cantităţi suficiente)...

Dupa ce am folosit vreo 2 ani Calgon am renuntat la el. Tipul din reclama spune ca daca dizolvi Calgon nu se depune calcar pe piesele din masina. Sunt de acord cu el: nu se depune calcar la spalat. Dar dupa o umplere de apa pentru spalat, urmeaza vreo 2-3 (sau 4) ape de clatire. Apa de clatire nu are Calgon. Oare nu se depune si la clatire calcarul? Pentru ca daca se depune si la clatire, inseamna ca se arunca banii pe geam cu Calgon. Mai bine pun in fiecare luna banii de Calgon in pusculita, iar peste 4-5 ani cand se defecteaza masina, ii folosesc la reparatii sau mai bine fac upgrade la masina de spalat (ca in 5 ani apar noi modele).
E utila sau nu folosirea Calgonului?

On-topic: am un Indesit clasa A si cu reglarea cetrifugii pana la maxim 1000 rpm. De cca 3 ani folosesc masina (de un an nu o mai rasfat cu acest Calgon) si nu am probleme cu ea.
 
Bagă mai departe Calgon şi nu te lua după logica de baltă :tongue: Detergentul şi Calgon-ul nu sunt eliminate complet la prima evacuare; o parte rămân... în haine. Deci şi spălările ulterioare mai au, dar în concentraţii tot mai mici. Din câte ştiu, încălzirea apei accelerează depunerea, de-aia în prima apă se bagă şi doza. Iar treaba cu prevenirea ia-o ca o chestie pe termen lung: la fiecare apă se depune un pic, când bagi doza de Calgon se dizolvă din depuneri, deci după ţ spălări ai mult mai puţin calcar depus în maşină decât dacă n-ai avea anticalcar deloc.
 
Forget Calgon. Toti detergentii moderni au in reteta compusi anticalcar. S-au inventat si dedurizatoarele magnetice, de la 35RON, in Brico, le montezi pe robinet. De asemenea apa de Bucuresti e "soft" rau de tot, de vreo 3 ori mai soft decat apa nemteasca (de ex).

Calgon is dead.
 
Filtrele alea (dedurizatoare magnetice) sunt frectie. Am lucrat o perioada la un producator de centrale termice si am auzit de la inginerii de service toate povestile legate de filtre. Singurele pe care le recomandau erau cele cu polifosfati.

Avantaje: mult mai ieftine decat alea magnetice si mult mai eficiente.
Dezavantaje: apa devine nepotabila (nu ca ar bea cineva apa de la racordul masinii de spalat :smile:).
 
Q: detergenţii nu au destul, am surse 100% de încredere care-mi recomandă o doză de Calgon la câteva spălări. Apa depinde de zonă - la mine e foarte dură, zona Timpuri Noi.
 
@Bausto: cine a discutat despre eficienta (discutabila) a filtrelor magnetice in cazul centralelor termice ? :smile: Cu polifosfatii e misto cand pui pe tine un chilot clatit cu apa d'aia. Pune Neo cateterul pe tine. In tine (mai precis). :biggrin:

@Puter: Am om adevarat care toata viata a facut service la masinile de spalat. Mii de bucati, de toate varstele. E zeul masinilor automate de spalat. Si El a spus: Calgon? De luat banii la fraieri. :smile: De aici eu am tras anumite concluzii.
 
Am om adevarat care toata viata a facut service la masinile de spalat. Mii de bucati, de toate varstele. E zeul masinilor automate de spalat. Si El a spus: Calgon? De luat banii la fraieri. :smile: De aici eu am tras anumite concluzii.

Pai doar nu-si risca painea...:tongue:
 
Absolut. Si nu uitati: numai Dero scoate cele mai frecvente 99 de pete! Ca asa spune la TV. :rotf:
 
S-au inventat si dedurizatoarele magnetice, de la 35RON, in Brico, le montezi pe robinet.

Hm... probabil ca apa care intra in masina de spalat e mai putin dura decat cea care intra in centrala... Paralela este imposibil de facut :smile:.
Dedurizatoarele magnetice sunt aceeasi branza fie ca le montezi pe robinet, fie ca le pui la intrarea in centrala sau masina de spalat. Mai exact, aceeasi frectie de luat banii oamenilor, exact ca si Calgon. Si daca la centrala termica nu are efect, nu vad de ce s-ar intimida in fata unei masini de spalat.

Asa ca daca cineva simte nevoia unui filtru magnetic din cauza depunerilor de calcar (probabil ca de-asta l-ai recomandat si tu) inseamna ca apa dura pune ceva probleme in zona si ca mai bine merge pe o solutie mai sigura. Calgon, pentru ca are efect, chiar daca in general e absolut inutil (apa nefiind destul de dura cat sa necesite solutia asta) sau un filtru cu polifosfati. Daca tot e sa dai banii pe un produs de dedurizare, de ce l-ai alege tocmai pe cel cu cea mai mica eficienta (filtrul magnetic)?

L.E. De probleme la chiloti n-am auzit pana acum, cu toate ca Vaillant-ul are cateva zeci de mii de centrale prin Bucuresti si recomanda cam tuturor utilizatorilor filtru cu polifosfati. Si in general oamenii il cumpara, mai ales cand vad cat costa o spalare chimica (sau schimbare, daca e a doua sau a treia oara) a schimbatorului primar :smile:. Deci as zice ca Neo o sa aiba de lucru la cateter in urmatorii ani :tongue:.
 
Back
Top