Configurare minipc

Joined
Aug 9, 2020
Messages
49
Salutare
Tocmai am vandut o unitate mai veche (olx) de prin 2014 cu amd a8 5500 .
Ca sa vand si desktopul cu intel g3450 folosit acuma la birou
am nevoie ca intai sa pun altceva in loc .
Nu-i graba.
Utilizare office si home.
Si nu ar fi o f.mare dificultate sa configurez o unitate noua daca nu ar fi trei aspecte importante :

1-trebuie sa am neaparat port parallel ds25 pt imprimanta matriceala ---rezolvarea -un adaptor pcie de genul...

2-de mai mult timp doresc sa am un minipc si cred ca acum e momentul potrivit -

3-vreau port usb tip c eventual gen2

Am cautat placa de baza mitx si am vazut ca are slot pcie .
https://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asus/rog-strix-h470-i-gaming/ -e doar un exemplu...
Nu-mi dau seama daca adaptorul pt parallel poate fi pus in acest slot si daca fizic are loc .

Si ar mai fi alegerea procesorului.
Inclin catre intel cu consum mic energetic ,dual-quad core,dar generatie noua -pret 400-700lei
Nu inteleg ce inseamna frecventa turbo !?
Care ar fi frecventa minima pt o incarcare decenta a wind.(wind.10 home 32bit ) si sa nu dormi langa el ?
Multumesc
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
49
Am discutat problema cu persoana care a scris softul de conta.
Orice alta utilizare decat prin portul parallel duce la scaderea drastica a vitezei de printare.

De acord ,am nevoie de adaptor insa nu stiu daca-l pot conecta pe unicul slot pcie al placii mitx.
Am intrebat la pc garage si raspunsul a fost ca nu se poate utiliza acel unic pcie decat pt video card ?!?!

Asta nu stiam .Daca informatia e corecta trebuie sa renunt la mitx si sa caut o placa cu cel putin un slot pcie alaturat celui dedicat placii video .
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,337
Varianta cea mai simplă e să iei un adaptor nu sub formă de placă, ci pe fir, prin care să poți converti comunicația prin port paralel a imprimantei la comunicație prin USB, și atunci orice calculator va putea folosi imprimanta. Mi se pare restrictiv să mai alegi calculatorul în funcție de posibilitatea de a-i pune intern o placă adaptoare pentru port paralel, când asta se poate rezolva prin USB.

Uită-te întâi la imprimantă ce mufă are: DB25 cu două rânduri de pini și prindere cu șuruburi în laterale, sau Centronics, cu o bară orizontală pe care sunt dispuse contactele de o parte și de alta, și prindere cu niște cleme. În funcție de asta iei adaptorul potrivit USB-paralel.

Cu o imprimantă matricială nu ar trebui să ai nici un fel de problemă să o folosești printr-un asemenea adaptor. Singura limitare poate fi de la cine a făcut softul de contabilitate, dacă e sub DOS și vrea musai să folosească "LPT1" - aici va trebui să testezi ce trebuie setat prin Windows la adaptorul USB ca să meargă programul cu imprimanta.

Pentru ce nevoi ai enumerat, te poți descurca foarte onorabil cu un micro PC cu procesor intel i3 (sau i5) din generația 6 în sus (are un cod de 4 cifre, prima cifră e generația, cea mai recentă și scumpă e 10). Practic ai putea folosi și ceva mai vechi, dar vechimea asta mai mare de 5-6 ani poate însemna și alte bube ale părții electronice. Ideal pentru Windows 10 ar fi minim 8 GB de memorie, iar un SSD nu mai e o problemă în zi de azi. Există micro PC-uri (le spune Smll Form Factor, SFF) de-astea second hand foarte ok - Lenovo, HP, Dell, mai trebuie doar monitorul, tastatura și mouse-ul, și o curățare de praf o dată la câteva luni.
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
49
Ca de obicei clar,explicit,la obiect,sunt impresionat .
Singura scapare ,factorul uman...
Musai sa descriu situatia.
Fara interventia celui care a facut softul eu nu cred ca pot din wind rezolva listarea prin usb.
Orice solicitare e taxata destul de piperat pt buzunatul meu sau refuzata pt ca nu am fost de acord cu un abonament lunar...
Am avut acum doi,trei ani o incercare ,a venit cu un soft (driver ??) pe care wind il vedea ca virus ,si dupa 3,4 ore de incercari nu a reusit si am renuntat.
Adevarat ca incercarile le-am facut cu un cablu usb tip a din calc si usb tip b catre epson lx 350
(fara nici un adaptor pe fir )
Estimez sa mai am un an sau doi de activitate asa ca tre sa aleg o varianta economica .
Adica sa configurez o unitate buna pt o perioada mai lunga , acum pt birou si ulterior pt acasa .
Am ales in graba cateva componente la pc garage si cu tot cu adaptorul de la conectica si licenta wind ar fi aprox 1500lei.
Placa de baza matx cu pret aprox 500 lei si cu 2 sloturi pcie
Cu procesorul e relativ mai simplu i3 gen.10 f accesibil la 410lei, 4g pt ram fiind vorba de 32bit , ssd deja am si deja si 300 lei luati pe unitatea vanduta azi...
Repet rugamintea sa aflu de la voi daca adaptorul pcie*1 de la conectica este compatibil sau nu cu unicul slot pcie de la placa mitx sau e doar pt card video si atunci trec la matx care e mai ieftina...
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,386
Eu am folosit de mai multe ori slotul PCI-E x16 pentru alte periferice, dar asta se intampla acum 3-4 generatii, pe la Skylake. Poate s-a schimbat ceva, nu pot fi sigur daca merge sau nu in acest caz particular.
Dar oricum placa aia de baza mi se pare ridicol de scumpa, e o placa plina de beculetze, chipset scump, e pentru gameri nu pentru birou. Platesti premium pentru cativa cm mai putin la carcasa. Mai bine un mATX cinstit, placa de baza pana in 350 ron cu tot ce vrei pe ea, nu iti faci griji de sloturi, etc...
 
Last edited:
Joined
Aug 9, 2020
Messages
49
Epson lx 350 porturi si portul parallel de pe placa de baza.
 

Attachments

  • 20201105_090510.jpg
    20201105_090510.jpg
    199 KB · Views: 9
  • 20201105_090811.jpg
    20201105_090811.jpg
    296.6 KB · Views: 9

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,337
Ah, deci imprimanta ARE nativ și un port USB, nu ți-ar mai trebui nici un fel de adaptor! Problema este la programator...

Îmi sună cunoscut: soțul contabilei părinților e inginer informatician, care s-a apucat în anii 90 și a făcut în FoxPro pentru DOS un program de contabilitate pentru nevastă-sa, program în care ea ținea contabilitatea la N firme.

Dar... atât s-a putut. Când a venit vorba să migreze odată cu tehnologia la fiecare câțiva ani, n-a mai fost în stare. În loc să porteze codul aplicației din FoxPro pentru DOS în FoxPro pentru Windows și de aici să rezolve o grămadă de limitări ale variantei DOS + să câștige noi clienți care nu au văzut la viața lor decât Windows, a rămas ferm pe poziții că „ce-are dom'le uite că merge bine”. Poate a fost mândria sau orgoliul lui că cum adică programul făcut cu sudoarea minții să devină expirat în doar câțiva ani. Poate a fost incapabil să învețe ceva nou, sau să se adapteze continuu - cerință absolut necesară oricui lucrează în IT. Poate i-a fost pur și simplu lene, ăsta fiind un hobby făcut în timpul liber ca să poată nevasta să profeseze, nu fiindcă lui îi ieșea ceva din asta.

Cu siguranță a ratat momentul propice oricărei migrări, și dup-aia tot ce a putut face a fost să mai peticească programul ăla ca să funcționeze pe calculatoare din ce în ce mai noi, cu Windows-uri din ce în ce mai noi. Fiindcă între timp:
  • Ceva s-a mucificat la baza de date FoxPro și, cum FoxPro pentru DOS nu avea niște utilitare mai de doamne-ajută pentru a repara asta, și era și atât de vechi încât nici un utilitar mai nou pentru FoxPro pentru Windows care ar fi fost capabil să repare problema nu era compatibil, a pierdut toate datele contabile pentru toate firmele. De mai multe ori. Și tot n-a învățat cum să facă backup periodic, sau ce activități de mentenanță la baza de date trebuie să facă periodic.
  • Au crăpat mai multe rânduri de calculatoare pe care nevasta lucra. Erau deja niște vechituri cu 10+ ani în spate. Tot n-a fost motivație suficientă să facă ceva cu softul la care îi era autor pentru ca să-l aducă într-o formă cât de cât compatibilă cu tehnologie mai nouă.
  • Cerințele legislative necesare au fost implementate că a trebuit, da' alte optimizări care să-i facă viața mai ușoară nevestei n-a făcut. Alte softuri aplică inovație continuă pentru a face introducerea datelor și operațiunile contabile mult mai ușoare pentru operatorul aplicației; aici n-a fost cazul, exact aceeași muncă de maimuță de la începuturi s-a păstrat pe parcursul a 25+ ani.
  • Au apărut imprimante USB mult mai rapide, s-a cam terminat cu imprimarea matricială pe hârtie autocopiativă și documente înseriate în 3 exemplare, dar programatorul n-a știut decât gândirea comunicației directe cu imprimanta pe portul paralel, nu a putut să se adapteze la conceptul de driver și posibilitatea de a avea mai multe imprimante conectate și libertatea de a lăsa Windows să gestioneze imprimanta.

Ce ai tu acolo se numește „vendor lock-in”. Ești legat de un anumit furnizor pentru a putea continua cu o anumită activitate, ăla te ține de bijuterii și te taxează de te rupe, și nu poți cu ușurință să schimbi softul peste noapte fără un efort uriaș de a migra datele manual din aplicația veche în aplicația nouă, și fără să trebuiască să petreci ceva timp (ne-neglijabil) ca să înveți un soft nou și diferit. Poaaaaaaate dacă chiar e musai, ai putea schimba softul de la 1 ianuarie, închizi anul fiscal vechi în softul vechi și apoi începi anul fiscal următor în softul nou.

Dar pentru încă 2 ani de activitate (hai 3-4), poate nu merită efortul. Strângi din buci și mai accepți să funcționezi cu soluția actuală încă acești ani, cel puțin pentru partea de contabilitate, și speri că nu crapă ceva masiv la calculatorul actual.

Asta nu înseamnă că nu poți să-ți iei pentru celelalte utilizări (office, navigare pe internet, e-mail) un calculator mai nou, de care-ți place. Doar că-l păstrezi pe ăla cu softul de contabilitate cât timp trebuie să folosești softul ăla, fiindcă e atât de dificilă schimbarea (pentru programator). Asta în sine nici n-ar fi o idee atât de proastă - segregarea rolurilor: dacă calculatorul cu care te dai pe net ia un virus și pierde datele, măcar nu pierzi totul, fiindcă ăla cu contabilitatea nu e afectat.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,915
Ia un adaptor USB-paralel. Pui programul intr-o masina virtuala la care mapezi portul paralel si gata problema rezolvata.
Posibil sa mearga si direct, depinde de cat de vechi e programul si cat de nou e windows-ul.
Mai poti incerca linux+wine, ca windows-ul oricum incepe sa devina un fel de linux cu niste spyware adaugat.
 

icsfails

Membru
Sugar daddy
Joined
Nov 22, 2012
Messages
123
Daca imprimanta aia stie si USB, ai incercat "net use lpt1 \\computer\sharedPrinter"? parca asa se mai pacaleau minunile astea de softuri
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
49
Azi o zi de munca...gata si actele.
Calculatorul functioneaza perfect in configuratia actuala-schimbarea cu altul nou e doar dorinta mea de schimbare nu o necesitate -motivul ? inca mai poti lua ceva pe cel vechi si te asiguri pt 3-5ani .
Softul de conta e cred in fox pro si il am de mai mult de 15 ani.
Sa-l schimb , prea tarziu si traim vremuri complicate .
Avantaj mare,nu se lipesc virusi,stabil ,bun pt ce am nevoie .
In parametrii are listare in dos sau wind-asta insemnand ca pune datele in wordpad dar cu liniile bramburite grav...
Cand am cerut personalizari in soft am fost rezolvat doar daca am reusit sa conving ca am dreptate.
Cand am insistat pt printare prin usb am primit raspunsul-se poate dar cu scaderea drastica a vitezei de printare si recomandarea a fost sa renunt .
Decat sa platesc bani cat pt un procesor nou si sa am printare f.lenta mai bine lipsa.
Pe calc.nu lucrez doar eu,zilnic ajuta putin sotia si lunar contabila.
Nu pot sa incerc variante care ar complica- gen linux-wine ori masina virtuala .
Multumesc pt implicare insa eu cred ca tot o unitate noua plus adaptorul pt parallel e cea mai buna solutie din toate punctele de vedere.
Intai am sa comand adaptorul si am sa-l pun in calc.vechi si daca e de bine urmeaza cautarile.
Un amic zice sa acord atentie mai multa la placa de baza daca vreau rezultate multumitoare.
Probabil matx si configuratie care sa fie peste ce am acum.
Pt dat pe net am acasa laptop cumparat anul asta.
Seara buna.
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
49
Salutare
Cred ca trebuie sa-mi dovedesc seriozitatea si sa continui subiectul.
Dupa un accident domestic, din fericire fara urmari grave , a trebuit sa stau ceva timp departe de astfel de preocupari.
Am ratat black friday dar am reusit sa comand -axagon 1*parallel port pci-express card .
Azi a venit si ... ca de obicei intai varianta rapida (nereusita) ,apoi citit totusi " quick guide" si rezolvat problema-cu disable in bios pt portul parallel nativ al placii de baza .
Un ssd mai modest cu wind pus acum trei zile a adus 10-15% schimbare in bine .
Am citit despre noile generatii de ssd nvme m2 si am gasit un articol despre cum se pot pune pe placile de baza mai vechi.
Rezultatele sunt spectaculoase dar zice ca trebuie o modificare in bios -ca sa se poata face boot .
Parca nu as risca asta ...ce spuneti ?
Urmeaza sa-mi vina si o sursa mai buna- be quiet! SFX Power 2 400W 80 PLUS Bronze -e prima sursa pt care dau o suma de bani !
Apoi ...,inca nu sunt sigur .
Seara buna.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,279
Eu am vreo 7-8 SSD-uri NVMe, diverse "arome" și specificații care mai de care (de la 256GB la 2TB, de la 1GB/s la 3.5GB/s), și ce pot să-ți spun e că, dacă nu ești constrâns de spațiu/formă (eu le folosesc în laptop-uri, unde nu mai poți băga altceva), nu prea are rost. Sunt mult prea puține aplicații care pot folosi viteza dată de un SSD dintr-ăsta. Diferența în viața de zi cu zi între NVMe și SATA e aproape 0 (sau chiar zero dacă nu ai mai multe și copiezi des fișiere de zeci de giga între ele; iar dacă ai un antivirus pornit în sistem nici SSD-ul SATA nu merge la maxim în multe cazuri). Așa că stai liniștit cu SSD-uri SATA. Diferența între orice HDD și un SSD e ca de la cer la pământ. Diferența între un SSD SATA actual (nu chiar ultima porcărie) și cel mai cel NVMe de pe piață e mult prea mică să conteze, mai ales dacă implică muncă în plus (adaptoare/modificări/etc). Bagă RAM, bagă un CPU mai bun, înainte să înlocuiești un SSD SATA cu unul NVMe.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,001
Eu te cotrazic puțin deși nu am încă NVME prin casă. Dacă te dai pe net, poți să o faci și cu un HDD mecanic în sistem. Dar un NVME bun face un sistem modern extra-snappy. Nu este vorba doar de viteze de transfer, cât despre IOPS și bandwidth.

Am avut discuții exhaustive despre asta, practic da PCIe v4 NVME nu este musai necesar, dar un NVME PCIe v3 este ce trebuie. Nu am citit threadul de mai sus și nu-mi dau seama dacă omul chiar ar beneficia de viteza respectivă prin prisma întregului sistem, dar NVME are clar rost chiar dacă nu ești constrâns de spațiu :smile:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,337
Pe de altă parte, dacă ai un sistem atât de vechi încât să-i trebuiască nșpe adaptoare și modificări în BIOS pentru ca să poți să-i pui un NVMe, cel mai probabil nu diferența NVMe-SATA va fi gâtuirea.

Când vei avea un sistem care să aibă slot dedicat pentru un SSD NVMe, atunci chiar n-ai motiv să alegi un SSD pe SATA. Dar cât timp doar faci upgrade de la un HDD...
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,001
Depinde despre ce adaptor vorbim. Dacă adaptorul este o placă PCIe, este foarte probabil să se simtă diferența de la un SSD SATA obișnuit, atâta timp cât procesorul nu este gâtuit de numărul de lanes PCIe :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,279
Poți să dai exemple de teste relevante unde se simte un NVMe (în afară de "jocul nuștiucare se încarcă cu o secundă mai rapid pe NVMe decât pe SATA, 19 secunde în loc de 20")? Și fără teste pe procesoare de >1000€ cu tone de PCIe lanes, pentru că nu despre asta se discută aici, nu toată lumea a câștigat la LOTO.

Am făcut suficiente upgrades de la SATA la NVMe pe același sistem/OS ca să-ți zic că e parcă mai bine un pic cu NVMe (am pățit și să crească durata de boot, de exemplu, naiba știe de ce), dar că nu trece de un blind test.


1605770300087.png

Da, e plăcut să poți face așa ceva, dar cine face asta zilnic? Și în cât timp se bușește SSD-ul dacă faci asta zilnic? (și btw, deja după câteva zeci de GB a scăzut viteza la 1GB/s de pe la 1.7, cu cât pornise; și asta între niște samsung-uri 960/970, care în benchmark-uri merg cu 3GB/s la scriere, dar în practică nu prea am văzut mai mult de 2GB/s; și aș zice că-s limitate de un i9, pentru că limitări de PCIe lanes and stuff). Eh, cam la fel e și cu aplicațiile - ai aplicații care citesc tone de date, fără să le proceseze prea mult? Dacă da, probabil ajută; dacă nu, marketing-ul funcționează, face lumea să cumpere.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,386
Era un blind test facut de Linus, in care a adunat mai multi oameni sa-si dea cu parerea care sistem are SSD-ul cel mai rapid. Era unul cu SSD SATA, unul cu SSD NVME "vechi" si unul PCI-E 4.0 cu niste viteze ridicole, pe hartie. S-au folosit mai multe scenarii, nu doar jocuri, si nimeni nu a ghicit sistemul mai rapid. Ba dimpotriva, cele mai multe voturi au fost primite de cel SATA, dar banuiau ca e din cauza ca ala a fost testat primul, a fost o chestie psihologica. A, si nu aveau voie sa foloseasca cronometrul. :smile:

Din pacate, youtube refuza sa-mi dea link-ul la acel test. Am cautat vreo 2 minute, nu am rabdare pentru mai mult.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,337
Deci, DACĂ sistemul are mufele și capabilitatea să folosească un NVMe, și DACĂ ai niște nevoi de utilizare (adică aplicații) unde avantajele pe hârtie și în practică ale unui NVMe să producă niște beneficii concrete și poate măsurabile în procente de productivitate mai mare nu doar în 30 secunde câștigate în total pe zi, și DACĂ nu te deranjează să dai niște bani în plus pe NVMe în loc de SSD SATA... cam mulți DACĂ pentru un om obișnuit cu un office PC.

Mi se pare că cam vorbim discuții aici, mai ales când poate tot câștigul adus de un NVMe în practică va fi similar cu timpul economisit de cei care tastează „sal” în loc de „salut” și „ms” în loc de „mersi/mulțumesc”. Oare ce progrese ale omenirii au adus oamenii ăia mulțumită celor 10 secunde economisite săptămânal?
 
Top Bottom