Configurare minipc

Cand am nevoie de ceva nou incerc sa nu uit o chestie simpla :--nu mergi sa cumperi o paine cu un camion,chiar daca-l ai in parcare...
(nu e cazul,nu am asa ceva !)
Tentatia e mare sa alegi ce e mai performant ,in limita unui buget irational de rational -acum usb gen.2 , pcie minim 3.0 ,m2n...,chipset mai nou gen z490...

Inca mai am prima unitate,intel 486 parca cu hdd de 6gb si wind.98.
Nici nu stiam cum se porneste iar softul de conta a fost instalat de pe 3 diskete .
Am avut primul ssd sata in urma cu ceva ani ,un kingstone de 120gb si am vazut ce poate fata de hdd .
Unitatea pe care functiona era clar supradimensionata fata de nevoile mele.
A ajuns la baiatul meu cel mare care fusese acceptat la o firma buna .
Asa cum laptopul meu nou va ajunge la baiatul cel mic in cateva zile si eu o sa am de facut upgrade la rabla lui sau olx plus ceva nou.
O unitate de calculator eu cel putin o cumpar o data la 4,5 ani
Nu stiu prea multe in domeniu dar sunt sigur ca pc-ul e cea mai faina si utila jucarie ...
Trebuie sa aleg- ceva- care sa aiba peformante superioare fata de ce am acum-altfel nu are sens.
Am observat ca diferentele in lei intre varianta de baza si una mai buna pt placa de baza,procesor este acceptabila 3-500 .
Altii arunca banii astia saptamanal pe fel de fel ...
Am vazut preturi f.mari la placile video (eu nu am nevoie ) si la ...memoriile ram de frecvente mari ! ( motiv pt care am renuntat sa caut pcie 4.0 )
 
Poți să dai exemple de teste relevante unde se simte un NVMe (în afară de "jocul nuștiucare se încarcă cu o secundă mai rapid pe NVMe decât pe SATA, 19 secunde în loc de 20")? Și fără teste pe procesoare de >1000€ cu tone de PCIe lanes, pentru că nu despre asta se discută aici, nu toată lumea a câștigat la LOTO.

Am făcut suficiente upgrades de la SATA la NVMe pe același sistem/OS ca să-ți zic că e parcă mai bine un pic cu NVMe (am pățit și să crească durata de boot, de exemplu, naiba știe de ce), dar că nu trece de un blind test.


View attachment 15862

Da, e plăcut să poți face așa ceva, dar cine face asta zilnic? Și în cât timp se bușește SSD-ul dacă faci asta zilnic? (și btw, deja după câteva zeci de GB a scăzut viteza la 1GB/s de pe la 1.7, cu cât pornise; și asta între niște samsung-uri 960/970, care în benchmark-uri merg cu 3GB/s la scriere, dar în practică nu prea am văzut mai mult de 2GB/s; și aș zice că-s limitate de un i9, pentru că limitări de PCIe lanes and stuff). Eh, cam la fel e și cu aplicațiile - ai aplicații care citesc tone de date, fără să le proceseze prea mult? Dacă da, probabil ajută; dacă nu, marketing-ul funcționează, face lumea să cumpere.
Uf. Trecând peste aplicațiile de editare foto/video și CAD unde contează destul de mult read/writes și IOPS mai sunt și altele de care m-am lovit personal de când gigabit internet. Dar depinde destul de mult câte operații faci simultan pe același drive, evident. Cât ține un drive? Ne mai punem întrebări de genul? :) Am SSDuri de o cârcă de ani care sunt RAID 0 și folosite drept cache drives și n-au picat încă, de exemplu.

GBit internet și 10GB LAN cer performanță mare de la ce stocare ai prin PC. Dar din nou, depinde ce faci. Și tot nu sunt de acord că-i placebo. Iar Linus... eh.



Deci, DACĂ sistemul are mufele și capabilitatea să folosească un NVMe, și DACĂ ai niște nevoi de utilizare (adică aplicații) unde avantajele pe hârtie și în practică ale unui NVMe să producă niște beneficii concrete și poate măsurabile în procente de productivitate mai mare nu doar în 30 secunde câștigate în total pe zi, și DACĂ nu te deranjează să dai niște bani în plus pe NVMe în loc de SSD SATA... cam mulți DACĂ pentru un om obișnuit cu un office PC.

Mi se pare că cam vorbim discuții aici, mai ales când poate tot câștigul adus de un NVMe în practică va fi similar cu timpul economisit de cei care tastează „sal” în loc de „salut” și „ms” în loc de „mersi/mulțumesc”. Oare ce progrese ale omenirii au adus oamenii ăia mulțumită celor 10 secunde economisite săptămânal?
Da, corect, dar vezi că diferențele de preț între NVME și SATA nu mai sunt atât de mari și diferențele alea de performanță nu sunt atât de mici. Din nou, dacă folosești aplicații care beneficiază.
 
Știi că SSD-urile NVMe ieftine au un cache RAM+SLC foarte mic, și după câțiva giga scriși performanța scade zdravăn (viteze sub 600MB/s când se termină RAM-ul, până la ~100MB/s după ce se termină și SLC-ul)? Chestiile astea nu se văd în Crystal and stuff, că by default dimensiunea fișierului de test e mică.
 
  • Like
Reactions: Neo
Am acum partitia c doar cu wind10 home 32bit,a doua aprox 10gb ocupati si a treia aprox 1gb ocupati ,restul ,date puse pe stickuri usb de viteza buna gen sandisk extreme pro pt.mobilitate si siguranta.
Pt unitate de stocare date am gasit :
-hdd sata3 wd caviar 500gb =111lei
-la ssd am inteles de pe net ca e bine sa fie musai MLC pt cat mai multe cicluri de scriere ,am gasit :
-sata3 samsung 860 evo 250g=198 lei
-m2 sata3 samsung 860 evo 250g=215lei
-m2 pcie 3.0*4 samsung 970 evo plus 250g=327lei
Diferentele in lei sunt importante dar 250gb e suficient si performantele ,incomparabile.
Intrebarile ar fi m2 sata e mai breaz decat ssd sata3 ?
Se incalzeste si are nevoie de radiator ca m2 nvme ?
Pt conta e bine sa fie un ssd separat ? Scrierile sunt f.dese si cu date f.mici .
Multumesc.
 
la ssd am inteles de pe net ca e bine sa fie musai MLC pt cat mai multe cicluri de scriere
Nu, SLC e mai rapid și mai rezistent (toate SSD-urile actuale au o bucată mică de SLC, aia le dă de fapt performanța), dar pur și simplu nu mai găsești SSD-uri doar cu SLC, în principal pentru că e mult mai scump.

Pentru sistemul pe care-l ai (dacă e vorba de același procesor ca în primul post) și modul de utilizare, orice SSD e ok. N-o să meargă diferit un sistem de contabilitate în condițiile astea (poate dacă ții contabilitate la o firmă cu 100.000 de salariați și mii de facturi pe zi).
 
Știi că SSD-urile NVMe ieftine au un cache RAM+SLC foarte mic, și după câțiva giga scriși performanța scade zdravăn (viteze sub 600MB/s când se termină RAM-ul, până la ~100MB/s după ce se termină și SLC-ul)? Chestiile astea nu se văd în Crystal and stuff, că by default dimensiunea fișierului de test e mică.
Da, alea ieftine (nu discutăm aici despre Intel 660p care este o abominație dar este o abominație ieftină :D).

Sunt SSDuri NVME la preț decent cu performanțe peste ce obții dintr-un SATA. Eu mă legam doar de afirmația ta care era foarte tranșantă :D

Big-moustache - MLC e Satana și nu în sensul bun :D
 
Se pare ca nu prea-mi iese postul asta...mini pc care nu mai e mini.
Prea multa vorbarie aiurea din partea mea- imi asum - nu stiu sa fiu mai scurt ,la tinta .
Intuiesc ca sunteti oameni f.ocupati care nu au timp si chef de asa ceva .
Miahi spunea ca nu a inteles nimic din postul de mai sus.
Lalaiala mea zicea pe scurt
-nu am nevoie de un super pc acum si stiu eu cel mai bine asta -pt ca nu sunt lipsit de masura .
Dar pt ca nu iau asa ceva prea des nu renunt la performante hardware importante.
Sper ca n-am ofensat pe nimeni,nu asta a fost intentia .
 
Da, alea ieftine (nu discutăm aici despre Intel 660p care este o abominație dar este o abominație ieftină :biggrin:).

Sunt SSDuri NVME la preț decent cu performanțe peste ce obții dintr-un SATA. Eu mă legam doar de afirmația ta care era foarte tranșantă :biggrin:

Big-moustache - MLC e Satana și nu în sensul bun :biggrin:
Piei, Satană! (am zis că am multe și variate...)

1605945330452.png

Dar e la fel de ieftin ca un SATA, cam cu 50% mai ieftin decât unul bun. Se comportă mai bine la scriere decât un SATA pentru câțiva GB, după care scade la ~500MB/s. După care scade la ~100MB/s.

Dar știi care e singurul lucru care mă deranjează la el? For some fscking reason are coil noise! Dacă copiez fișiere mari șuieră de zici că trece apă prin el. Noroc că e pus pentru long term storage acolo și nu-l frec prea des.
 
  • Haha
Reactions: Neo
Rezumat
-Cosmin_C -la intrebarea despre mitx cu un singur slot pcie*16 zice ca nu e sigura fuctionarea adaptorului pt parallel , de acord , bine , atunci schimb la matx
-Neo -e de acord cu oportunitatea ssd m2 nvme dar celule nand mlc nu ca e naspa ,bine atunci ce ,te rog spune ce recomanzi !
-Miahi -ssd mvme ieftine se duc rapid catre performante slabe si celulele nand cele mai bune sunt slc dar sunt scumpe si nu se gasesc ,bine ,ascult si invat ,dar te rog sa-mi zici si ce sa fie ...
Brand Samsung e ok indiferent de interfata -sata 3 sau m2 sata sau m2 nvme ?
 
Am gasit asta

Ce legatura are cu subiectul ?
In primul rand se pare ca e un pret bun si oricum doream ceva stick sau drive pe usb cu viteze f.mari.
In al doilea rand ca sa poti testa un usb ai nevoie de un device capabil de viteze mari ,peste ce am eu acuma .
 
Dacă vrei un stick foarte rapid, da, e bun un SSD extern. Dacă vrei un sistem de operare/aplicații rapide, e complicat să bootezi de pe așa ceva, iar unele aplicații nici nu se instalează pe device-uri externe. Deci e un pic pe lângă subiect, dar nu complet.

Din punct de vedere al performanței necesară pentru sistemul tău, orice SSD e ok. Problema de rezistență în timp se rezolvă cu backup-uri, nu cu alegerea SSD-ului cel mai rezistent; pentru că nici la alea super scumpe nu-ți garantează nimeni că nu crapă peste 3 zile. Iar dacă crapă, singurul lucru pe care ți-l garantează e că îți dau altul în loc, doar că gol - de datele tale trebuie să ai tu grijă. Așa că un SSD ieftin + ceva pe care să stochezi backup-uri pentru ce e important pentru tine (aplicația de contabilitate + baza ei de date?) și să și faci backup-uri regulat (de-aia ceva extern nu e neapărat o soluție bună, pentru că nu poți automatiza chestia asta, iar dacă ai uitat să faci backup asta e, ai pierdut tot de la ultimul backup; cu ceva intern sau în rețea/cloud poți automatiza backup-ul).

Și tot legat de backups: o perioadă m-am lovit de problema că nu existau suficient de multe sisteme cu mai mult de un slot M.2, iar atunci când aveam nevoie să mut date de pe un M.2 pe altul (pentru că upgrade sau recuperare de date pentru alții) trebuia să scot tot din laptop (singurul care avea două M.2) și să-l folosesc pe ăla. Iar asta există în continuare, dacă vei avea nevoie să citești datele de pe M.2 în altă parte (pentru că poate s-a bușit placa de bază și ai nevoie rapid de ceva) e un pic mai complicat de găsit o soluție; pe când orice desktop are SATA-uri.

Dar tot nu ne-am lămurit dacă discutăm despre un sistem nou from scratch sau de upgrade-uri la sistemul actual, că din discuțiile de mai sus nu e prea clar. Și care ar fi bugetul țintă pentru un astfel de sistem.
 
Bine,deci t7 samsung e ok iar ssd poate sa fie oricare dar cu back- up de date .
Back-up fac si acum dar mai rar ,o data pe luna ,am ssd cu wind si hdd clasic pt rest.

Alegerea pc de la zero sau upgrade .
Inclin catre upgrade dar nu 100% pt ca nu am graba si-mi place sa fiu cat mai bine informat , inca strang informatii de aici plus google , youtube...
De exemplu am gasit placa de baza cu m2 dar si cu 1 x parallel port header .
Pot refolosi carcasa matx in stare f buna iar despre sursa noua deja comandata ,am vorbit deja .
Mai am si un alt adaptor pe pcie orico pa31-ac cumparat acum un an si care zice ca are usb 3.1 gen.2
E pus in unitate dar imposibil pt mine sa-mi dau seama daca e chiar gen2 ! de 10gbps cum zic ei .
Poate aflu dupa ce cumpar acel samsung t7 cu viteze de peste 1000 ! -nu am stiut cum sa testez.
Daca e chiar usb gen.2 atunci cautarile pt placa de baza se schimba...

Bugetul cu masura ,maxim 1500lei , nu cred ca merita mai mult.
In plus,sambata viitoare fac schimb de laptop cu baiatul cel mic -neprogramat cand am inceput acest subiect.
Hp-ul meu nou la el si vechitura lui lenovo la mine .
Asta implica mutarea atentie catre acesta...pt o perioada de timp.
Nu am de la voi asteptari de genul sa-mi alegeti componentele ,nici vorba ,asa cumparam o unitate configurata de pe net si gata .
Doar raspunsuri punctuale legate de cunostintele si experienta personala cand se poate si daca se poate .
Sper ca nu se supara nimeni insa raspunsuri de genul "nu ai nevoie de asa ceva " fara ca aceasta sa fie intrebarea nu prea ajuta...
Stima.
 
Dacă vrei un stick foarte rapid, da, e bun un SSD extern. Dacă vrei un sistem de operare/aplicații rapide, e complicat să bootezi de pe așa ceva, iar unele aplicații nici nu se instalează pe device-uri externe. Deci e un pic pe lângă subiect, dar nu complet.
Depinde ce scule ai. Eu am eSATA powered la HP 2570p și am SSDuri cu SO instalate (centOS, Mint, etc). BIOSul știe să booteze de pe ele fără probleme.

Dacă este vorba de caddy USB, lucrurile probabil sunt mai complicate, dar mi se pare fascinant că suntem aproape în 2021 (btw unde plm sunt mașinile zburătoare) și nu poți boota de pe USB 3.mă-sa type C.

Big-moustache - dude, idk. Aș merge pe Samsung sincer, ceva cu cât mai puține "straturi" gen. Eu nu îmi pot face încă upgrade prin urmare nu fac încă window shopping, dar ideea este să nu iei nici Intel 660p (evită chestii foarte ieftine sau care arată mai bine decât ar trebui dpdv al prețurilor.
 
Salutare
Am reusit dupa ceva timp sa-mi iau totul pt o unitate noua,gigabyte z490m,i3-10100,ram 2×4g la 2666mz si samsung 970 evo plus 250g,carcasa si licenta de wind10 home .
Cam ce mi-am dorit.
Surpriza neplacuta este ca nu pot instala wind10 home pe 32bit.
Am gasit pe net ,ghinion,ssd-ul nu accepta 32bit !


Pe 64bit instalare normala dar pt 32bit nu vrea.
Am incercat si hdd pt 32bit si merge instalarea normal .
Mi-ar prinde bine putin ajutor.
Orice ssd m2 nvme accepta doar os pe 64bit ?
 

Attachments

  • 20210130_131602.jpg
    20210130_131602.jpg
    142.1 KB · Views: 11
De ce ai vrea Windows pe 32 biți, care e limitat inclusiv la 4GB de memorie indiferent dacă tu ai mai mult? Pune-l pe ăla de 64 biți, e ceea ce folosește hardware-ul tău. Pe Windows 64-bit pot rula și aplicații pe 32 de biți fără probleme.
 
Pe calc.mai lucreaza si alte persoane .Deci trebuie sa fie simplu .
Eu am intrebat despre ssd m2 nvme daca toate sunt doar pt 64bit.
Nu am gasit informatii nici la mag.online nici la producatori.
Pot sa iau altul daca nu repet greseala.
Samsungul actual 970 evo plus ramane pt alta destinatie,eventual pus intr-un rack pe usb.
Sau cobor stacheta si pun ssd bun pe sata dar nu asta mi-am dorit.
Am facut de pe site windows stick bootabil,am incercat si cu rufus.
Pt 64bit merge uns.
Pt 32bit apare fereastra cu logo windows albastru plus (roata ?) specifica pt cateva minute iar apoi fereastra albastra de eroare din postul de aseara.
Daca as putea ajunge la fereastra de partitionare as putea incarca driver-ul mentionat in link-ul pus in postarea de aseara si poate ca ar merge...
 
Back
Top